Karmnik Tetra MyFeeder
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Potrzebna pomoc - pierwotniaki (chyba)



Ogólne dyskusje akwarystyczne.
Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną,
oraz posty nie pasujące do innych działów.

Witam. Prawie 1,5 miesiąca temu założyłem nowy zbiornik 240 l. Wszystko dobrze szło, przetrwałem chwilowy atak glonów nitkowatych i punktowych, roślinki super rosły itd. Od kilkunastu dni woda w moim akwa jest mętna i nic nie pomaga. Zaczne od specyfikacji baniaka:
240 l, filtr eheim 2275 (standordowe media + węgiel od 2 dni), oświetlenie 10h, temp 24-26, ph 6.70-6.90, kh 3 stopnie. Co2 24 h, jonizator chichiros, podłoże cal black earth.
Obsada: otoski, 2 zbrojniki syjamskie, krewetki amano, kosiarka
Jakies 2 tygodnie temu przy podmianach wody zauważyłem że woda, którą wylewam jest lekko żółta. Potem dostałem w "prezencie" (niestety) 5 przeźroczek, które stopniowo padały aż nie zostało żadnej. Zrobiłem wtedy większą podmianę wody i wyczyściłem prefiltr i lekko przepłukałem wkłady filtracyjne. Dodatkowo chąc się pozbyć zmętnienia wlałem trochę wody utlenionej oraz w tym samym czasie założyłem nową butlę Co2. Z dnia na dzień było tylko gorzej. Woda jest coraz bardziej mętna i żółta. Stwierdziłem, że to zakwit i zacząłem lać tropical algin - bez rezultatu. Ponownie wymieniłem 40 % wody i 2 dni później wlałem tetra clear water co jakby trochę wybieliło wodę ale mętność pozostała. 2 dni temu dołożyłem do filtra węgiel. Chciałem jeszcze watę ale w moim sklepie nie mają odpowiedniej. Z dnia na dzień jest coraz gorzej, zaczynam się już martwic czy nie padnie obsada choć nie wygląda źle. Dodam jeszcze, że twardość wody mam 0 więc podnoszę kh do 3 dodając sodę oczyszczoną. Nie stosuję na razie nawozów i do kondycji roślin nie mam uwag. Proszę o poradę jak się pozbyć tego zmętnienia, którego powodem są pewnie pierwotniaki. Wolałbym nie inwestwać już w lampę UV chyba że w ostateczności. Nie wiem czy przypadkiem przez stosowanie wody utlenionej, jonizatora i prawdopodobne za mocne wypłukanie filtra nie wybiłem bakterii. Proszę o konstruktywne i konkretne rady. Z góry dzięki. Poniżej dołączam zdjęcia.
Załączniki
IMG_20180426_124927.jpg
2
1.jpg
1



Spartan
Poznaje temat
 
Posty: 86

 

Więc tak, soda jak najbardziej powoduje zmętnienie wody, lepiej kupić mineralizator. Jaki, to już tylko od ciebie zależy, którą firmę wybierzesz. Wszystko zależy co chcesz (jakie parametry) osiągnąć. Czyszczenie/płukanie wkładów robimy w wodzie z akwarium, nie krańcówce (nie wiem czy wiesz). Jeśli to pierwotniaki to jednak lampa UV pomogła by najszybciej ale jeśli nie chcesz kupować to poprostu będziesz musiał przeczekać kilka dni do nawet kilku tygodni. Poprostu zbiornik zapewne się zdestabilizował i dlatego masz taki efekt. Częste podmiany wody co dwa, trzy dni 20% z dodatkiem bakterii pomogą w przyweoceniu równowagi.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Znający temat
 
Posty: 1099
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Dzięki za powyższe. Czy pisząc o mineralizatorze miałeś na myśli preparat do uzdatniania wody czy jakieś urządzenie? Kranówkę mam niestety o twardości kh 0 i męczy mnie trochę pilnowanie i zabawa z sodą. Jaki konkretnie preparat bakteryjny polecasz?



Spartan
Poznaje temat
 
Posty: 86

Co do mineralizatora to zazwyczaj proszek do mineralizacji wody z filtra RO. Firm jest multum np. JBL, Vimi, Prise itp. itd. każdy ma inne upodobania i inne potrzeby. Dużo zależy od roślin i zwierząt jakie trzymają. Ja u siebie w kranie KH i GH mam zerowe i nie zmieniam KH. Jedyne co podnoszę to GH ze względu na krewetki. pH mam na poziomie 6 a wskaźnik/indykator CO2 jest zielony więc ok. Co do bakterii to również jest spory wybór np. Seachem-Stability, Microbelift-Special blend.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Znający temat
 
Posty: 1099
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Hej
Ja tutaj zgodzę się z Krzyśkiem. najlepiej zastosować lampę UV-c (na wężu przed wylotem z filtra). Miałem już przygodę z pierwotniakami 2 razy. W 240 i 200 litrów. Z czego w tym drugim może z tydzień temu. Nawet nie chciałem bawić się innymi pół środkami tylko od razu podpinałem lampę. Cenowo różnie wychodzi (płaciłem ok 100 zł). Lampa chodziła ok 2 dni non stop, światła nie zmniejszałem, brak nawożenia i wszystko wróciło do normy. Po 3-4 dniach woda kryształ, a rośliny nic nie ucierpiały. Nawet niektóre musiałem przycinać:)
Powodzenia życzę!

BTW ładny wystrój:)




neros
Początkujący
 
Posty: 30

Jak do weekendu się nie poprawi to chyba niestety będę musiał zainwestować w sterylizator uv. Neros , jaką masz tą lampę bo ja nie mogę znaleźć nic poniżej 150 zł?



Spartan
Poznaje temat
 
Posty: 86

Ja bym w ogóle nie przejmował się tym stanem. Rośliny nie cierpią, ryby o ile jest ruch tafli wody również nie.Dwa razy w życiu mnie to spotkało przy zakładaniu akwarium, nie trwało dłużej niż tydzień. Pierwszy raz zrobiłem 3 podmiany po 30 % za drugim nic...Filtra na pewno już nie otwieraj, niech on zacznie normalnie funkcjonować biologicznie...




gazownik
Aktywny użytkownik
 
Posty: 500

Dokładnie tą

Cena ok 75 zł. Mam i sprawdzała mi się dwukrotnie.
Załączniki
4da3e5c64b99a4041c152bf1f0a2.jpeg




neros
Początkujący
 
Posty: 30

Wyszukałem wczoraj tą lampkę. Rzeczywiście cenowo jest najtańsza. Tylko że jest strasznie długa - 40 cm a ja mam tak wszystko pochowane i przestrzeń zagospodarowaną wokół filtra, że miałbym problem ją podłączyć.
Wstrzymam się jeszcze kilka dni choć jest to trudne bo coraz mniej widać w akwarium. Na razie odłączyłem jonizator, może dzięki temu bakterie szybciej się namnożą.



Spartan
Poznaje temat
 
Posty: 86

Hej. Gwarantuję Tobie , że jak przestaniesz mieszać w akwarium to problem zniknie, a widzę , że cały czas coś kombinujesz i ręce masz mokre.Nie słuchaj rad specjalistów, po prostu nie dotykaj tego akwarium jakiś czas.Zbliża się majówka wiec wyjedź gdzieś zapomnij o akwarium i jak wrócisz woda będzie kryształ.

Avatar użytkownika

udasie
Początkujący
 
Posty: 23

Nic nie sugeruję, napiszę tylko co mnie kiedyś spotkało. Po uruchomieniu zbiornika 126l były tygodnie walki z mętną wodą i pierwotniakami. Okazało się, że przyczyną był psujący się, źle spreparowany korzeń.



Kierat3
Początkujący
 
Posty: 1

Umyles wklady filtra, prawdopodobnie zabiles biologie, stad zakwit pierwotniakow. Dokupic bakterie dobrej jakosci i podawac a wszystko wroci do poprzedniego stanu.




Yaras
Poznaje temat
 
Posty: 94









Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], ryby-ryby