Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne i nowości


Pompa RO podłaczenie



Aktualności akwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

03 cze 2020, 16:01 Pompa RO podłaczenie  (#1)  

Mam problem z podłączeniem pompy RO a konkretnie chodzi o czujniki wysokiego i niskiego cisnienia .

DO tej pory używałem pomy tylko z czujnikiem niskiego cinienia i było ok .
Teraz chcę podłączyć czujnik wysokiego cisnienia i pojawia się problem bo czujnik wyłącza pompę RO już przy 4barach .
Normalnie jak jadę tylko na czujniku niskiego ciśnienia to pompa pracuje na 5-6 barach i jest ok .

Połaczenie wygląda tak :

z prefiltra węglowego wężyk -zawór niskiego ciśnienia wężyk zawór wysokiego ćiśnienia - pompa RO -membrana .

Kombinuje na różne sposoby i nie ogarniam już.

Jak powinno wyglądać podłączenie z tymi zaworami bezpieczeństwa ?

Na logikę zawór niskiego ciśnienia przed pompą... zwór wysokiego za pompą ,a przed membraną ,ale to nie działa . :shock:



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1349
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

03 cze 2020, 16:40 Re: Pompa RO podłaczenie  (#2)  

Zawór wysokiego ciśnienia powinien być zamontowany za membraną a przed zbiornikiem ciśnieniowym.

Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 642
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

03 cze 2020, 16:45 Re: Pompa RO podłaczenie  (#3)  

Dokładnie zawór wysokiego ciśnienia za membrana a przed zbiornikiem.
Jeśli nie ma zbiornika ciśnieniowego to ten czujnik nie ma sensu.
Co niby miał by on robić przed membraną?




kudlaty801
Poznaje temat
 
Posty: 104
Dołączył: 22 gru 2010, 11:45
Miasto: Lublin

03 cze 2020, 18:20 Re: Pompa RO podłaczenie  (#4)  

Akaruz napisał(a):Zawór wysokiego ciśnienia powinien być zamontowany za membraną a przed zbiornikiem ciśnieniowym.
No właśnie doszedłem do tego plus odkryłem że na czujniku wysokiego ciśnienia był luźny styl i łapał jak chciał.
Problem rozwiązany, teraz faktycznie poprawnie odcina pompę przy wzroście ciśnie i załącza przy spadku.



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1349
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

03 cze 2020, 18:21 Re: Pompa RO podłaczenie  (#5)  

kudlaty801 napisał(a):.
Co niby miał by on robić przed membraną?

Będzie odcinał mi wodę aby nie przelała się z beczki :)



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1349
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

03 cze 2020, 18:45 Re: Pompa RO podłaczenie  (#6)  

To daj go przed beczką. O czterodrożnym pamiętaj żeby odciął ściek.




kudlaty801
Poznaje temat
 
Posty: 104
Dołączył: 22 gru 2010, 11:45
Miasto: Lublin

03 cze 2020, 19:12 Re: Pompa RO podłaczenie  (#7)  

kudlaty801 napisał(a):To daj go przed beczką. O czterodrożnym pamiętaj żeby odciął ściek.


No to na dniach będę musiał zakupić ,na razie będę sobie radził bez tego zaworu ,ale i tak pierwsze napełnianie beczki będzie ściśle monitorowane czy aby wszystko zadziała :)



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1349
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

03 cze 2020, 19:32 Re: Pompa RO podłaczenie  (#8)  

Aby beczka była szczelna i trzymała ciśnienie to nie ma prawa nie działać.




kudlaty801
Poznaje temat
 
Posty: 104
Dołączył: 22 gru 2010, 11:45
Miasto: Lublin









Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.