Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Pompa RO podłaczenie



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

03 cze 2020, 16:01 Pompa RO podłaczenie  (#1)  

Mam problem z podłączeniem pompy RO a konkretnie chodzi o czujniki wysokiego i niskiego cisnienia .

DO tej pory używałem pomy tylko z czujnikiem niskiego cinienia i było ok .
Teraz chcę podłączyć czujnik wysokiego cisnienia i pojawia się problem bo czujnik wyłącza pompę RO już przy 4barach .
Normalnie jak jadę tylko na czujniku niskiego ciśnienia to pompa pracuje na 5-6 barach i jest ok .

Połaczenie wygląda tak :

z prefiltra węglowego wężyk -zawór niskiego ciśnienia wężyk zawór wysokiego ćiśnienia - pompa RO -membrana .

Kombinuje na różne sposoby i nie ogarniam już.

Jak powinno wyglądać podłączenie z tymi zaworami bezpieczeństwa ?

Na logikę zawór niskiego ciśnienia przed pompą... zwór wysokiego za pompą ,a przed membraną ,ale to nie działa . :shock:



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1406
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

03 cze 2020, 16:40 Re: Pompa RO podłaczenie  (#2)  

Zawór wysokiego ciśnienia powinien być zamontowany za membraną a przed zbiornikiem ciśnieniowym.


Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 699
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

03 cze 2020, 16:45 Re: Pompa RO podłaczenie  (#3)  

Dokładnie zawór wysokiego ciśnienia za membrana a przed zbiornikiem.
Jeśli nie ma zbiornika ciśnieniowego to ten czujnik nie ma sensu.
Co niby miał by on robić przed membraną?




kudlaty801
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 22 gru 2010, 11:45
Miasto: Lublin

03 cze 2020, 18:20 Re: Pompa RO podłaczenie  (#4)  

Akaruz napisał(a):Zawór wysokiego ciśnienia powinien być zamontowany za membraną a przed zbiornikiem ciśnieniowym.
No właśnie doszedłem do tego plus odkryłem że na czujniku wysokiego ciśnienia był luźny styl i łapał jak chciał.
Problem rozwiązany, teraz faktycznie poprawnie odcina pompę przy wzroście ciśnie i załącza przy spadku.



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1406
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

03 cze 2020, 18:21 Re: Pompa RO podłaczenie  (#5)  

kudlaty801 napisał(a):.
Co niby miał by on robić przed membraną?

Będzie odcinał mi wodę aby nie przelała się z beczki :)



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1406
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

03 cze 2020, 18:45 Re: Pompa RO podłaczenie  (#6)  

To daj go przed beczką. O czterodrożnym pamiętaj żeby odciął ściek.




kudlaty801
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 22 gru 2010, 11:45
Miasto: Lublin

03 cze 2020, 19:12 Re: Pompa RO podłaczenie  (#7)  

kudlaty801 napisał(a):To daj go przed beczką. O czterodrożnym pamiętaj żeby odciął ściek.


No to na dniach będę musiał zakupić ,na razie będę sobie radził bez tego zaworu ,ale i tak pierwsze napełnianie beczki będzie ściśle monitorowane czy aby wszystko zadziała :)



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1406
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

03 cze 2020, 19:32 Re: Pompa RO podłaczenie  (#8)  

Aby beczka była szczelna i trzymała ciśnienie to nie ma prawa nie działać.




kudlaty801
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 22 gru 2010, 11:45
Miasto: Lublin

29 wrz 2020, 21:37 Re: Pompa RO podłaczenie  (#9)  

Podepnę się z pytaniem.
Zawór niskiego ciśnienia dajemy przy RO4 za filtrami wstępnymi i węglowym a bezpośrednio przed membraną czy jako pierwszy przed wszystkimi wstępnymi filtrami??
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2231
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

29 wrz 2020, 22:40 Re: Pompa RO podłaczenie  (#10)  

Zawór niskiego ciśnienia dajemy bezpośrednio przed pompą.




kudlaty801
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 22 gru 2010, 11:45
Miasto: Lublin

30 wrz 2020, 07:17 Re: Pompa RO podłaczenie  (#11)  

kudlaty801 napisał(a):Zawór niskiego ciśnienia dajemy bezpośrednio przed pompą.
No tak tylko całość w którym miejscu wpinamy??
1.Przed wszystkimi wstępnymi filtrami?
2.Bezpośrednio przed membraną RO ??
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2231
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

30 wrz 2020, 08:03 Re: Pompa RO podłaczenie  (#12)  

Ja mam tak:
Wkład 5u - węglowy - czujnik niskiego ciśnienia - pompą - wkład 1u - manometr - membrana.

Na początku wpiąłem za wszystkimi 3 wkładami wstępnymi i gdy pompa była bezpośrednio przed ma ma manometrem to wskazówka strasznie latała i bardzo hałasowała. Z tego względu przepiąłem przed ostatni wkład.
Dodatkowo kilka tygodni po zamontowaniu pompy po sprawdzeniu wody okazało się że TDS pokazał mi 150 po membranie. Po wyciągnięciu membrany i przesmarowaniu uszczelek wróciło w okolice 5.
Przypuszczam, że stało się to po podłączeniu pompy bezpośrednio przed membraną i pulsujące ciśnienie za nią. Jednak ten wkład który mam w tej chwili za membraną stabilizuje to ciśnienie.
Ogólnie opinie na temat podłączenia pompy są różne.




kudlaty801
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 22 gru 2010, 11:45
Miasto: Lublin

30 wrz 2020, 08:49 Re: Pompa RO podłaczenie  (#13)  

I ta odpowiedź mnie zadowala, jeżeli nie odezwie się nikt inny zrobię podobnie. Pytałem tam gdzie zakupiłem ale jakoś chaotycznie otrzymywane wiadomości nie przekonywały mnie...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2231
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13









Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.