Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Pomoc, porady i krytyka.



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

06 lut 2009, 19:11 Pomoc, porady i krytyka.  (#1)  

Akwarium mam od dawan, ale dopiero od niedawna zacząłem interesować sie akwarystyką roślinna. Jestem jeszcze w tym troche zielony dlatego proszę o to wszystko co w tytule! Chciałbym polepszyć wygląd i wystrój, posadzić troszkę bardziej wymagające rosliny i ułożyć ciekawą kompozycje. Niemniej narazie mam to co mam i cos trzeba pewnie bedzie zmienic dlatego piszcie co robić w pierwszej kolejności. Oswietlenie mam 2x30W + 1x40w co daje ok 0,4W na litr, podłoże to żwir (wiemchyba tragedia), no i nie mam pojęcia o nawożeniu CO2 nigdy tego nie probowałem. dlatego ratujcie hehe.
Załączniki
1.JPG
a to dla ułatwienia, tak wygląda moje akwarium obecnie.



www.dydko.com
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 06 lut 2009, 18:59
Miasto: kraków

06 lut 2009, 21:12   (#2)  

Witaj...
Nie podałeś podstawowych informacji na temat tego jaka wielkość zbiornika (sam policzyłem, że chodzi o 250litrów tak? ) co za światło jaka filtracja itp...
Nikt pewnie nie chce ci odpisać bo podobnych postów było tysiące, to forum to kopalnia wiedzy, czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj... Posty i wypowiedzi niektórych to teksty arcyakwarystów jeśli chodzi o to hobby, czytaj i korzystaj z wiedzy, którą tu przekazują... Obmyśl sobie jak chcesz by twoje akwa wyglądało, pooglądaj fotki na forum i podpatrz coś, możesz wybrać się na wycieczkę do lasu, bajora, strumyki, ogólnie natura sama podsuwa mnóstwo pomysłów... Tylko nie kopiuj nikogo, według mnie te hobby ma sens jeśli tworzymy coś sami, dla siebie, wtedy to jest piękne oryginalne...
Pierwsze co się rzuca to gruby żwir i ogólnie panujący nieład... Poświeć czas i studiuj to forum... gdy będziesz miał plan, napisz pewnie pomogę ci ja i inni bardziej doświadczeni ode mnie, bo ja dopiero zacząłem przygodę z tym hobby... ale zacząłem od czytania, zajęło mi to ponad miesiąc... ale warto bo zaczynając miałem już podstawową wiedzę...



nazer
 

06 lut 2009, 21:24   (#3)  

no to tak. Akwarium jest standardowe 120x40x50h ma 240 litrów (oswietlenie to też była standardowa pokrywa tylko dołożyłem 1x40W) świetlówki to 2x power glo (40 i 30W) i jedna aqua glo (30W) filtracja to: zewnętrzny fluwal 304 wkłady ceramiczne + zwykły filtr wewnętrzny tetry tylko z gąbką napowietrzający. Jaki mam problem ogólnie roslinki nie chcą mi zabardzo rosnąć, często są brązowawe przebarwienia a mam przecież tylko najmniej wymagające gatunki. nie umiem badać Ph wody i nie wiem jak mam sprawdzić czy coś może być nie tak. wode staram sie regularnie podmieniać! aha i nie stosuje zadnych nawozów.



www.dydko.com
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 06 lut 2009, 18:59
Miasto: kraków

06 lut 2009, 23:57   (#4)  

nie rozumiem jak nie umiesz zbadać parametrów wody??idziesz do sklepu zoologicznego kupujesz testy i badasz, proste jak drut... Co do roślin to nawet te mało wymagające mają wymagania...Nie znasz parametrów wody, masz słabe światło, nie wiadomo ile masz ryb, nie wiadomo czy w ogóle rośliny mają skąd czerpać podstawowe pierwiastki... Akwarystyka roślinna to ciężkie hobby, tak jak pisałem wcześniej, czytaj forum...



nazer
 

07 lut 2009, 00:09   (#5)  

Przedmowca dobrze Ci wskazal co masz robic. Czytac i ogladac. Postudiuj czyjes doswiadczenia. Jak zakladali akwaria.Duzo informacji jest w dziale nasze akwaria.
Z tego co widac czeka Cie prawdopodobnie restart zbiornika lub kontynuacja tego co masz. Twoje akwarium nie jest wcale takie zle. Moje pierwsze z przed dwoch lat wygladalo gorzej :) Foto ponizej:

Obrazek

Po jakims czasie znalazlem to forum i jest znacznie lepiej ;)
Jezeli bedziesz chcial zostawic ten gruby zwir (bedziesz orginalny!) ale musisz w takim razie zrobic imitacje gorskiego potoku, w ktorym sa inne rosliny co masz. Jezeli spodobaja Ci sie akwaria w stylu Iwagumi czy Ryuboku bedziesz musial ostro pozmieniac od A do Z. Sporo wiadomosci znajdziesz na stronie : http://www.naacademy.pl/
Masz tam wszystko o filtracji, oswietleniu itd itd.
Teraz cos Ci zasugeruje co moglbys zrobic. Ja bym tak postapil. Wiem, ze pokrywy daja slabe mozliwosci jezeli chodzi o swiatlo. Stad zdecydowalbym sie na jakies Ryuboku. Jest to akwarium korzenne z roslinami tzw cienia. Tu podam Ci link do tutoriala naszego kolegi Chestera: http://chesteraquarium.w.of.pl/ryuboku.htm Masz tam co po kolei robic. W Iwagumi masz rosliny wymagajace duzo swiatla a u Ciebie jego brak. Wiec wybor padl na korzonki. Jezeli jestes kreatywny to mozesz ze swoim niemalym szkielkiem wyczarowac cos wspanialego. Zdecyduj tez jakie ryby beda dopelniac Twoj projekt. Mieszanka jaka teraz masz nijak sie ma do tego co znajduje sie w wodzie.
Podstawa sukcesu jest projekt. Bez pospiechu. Zrob sobie model akwarium np z plyty wiorowej lub kartonu i probuj jak to bedzie wygladalo.
Np tak:

Obrazek

Rob zdjecia. Ocenisz jak to wyglada. Popatrz na nie codziennie. Na poczatku bedziesz podekscytowany ale pozniej przyjdzie czas ze cos Ci nie bedzie pasowalo i bedziesz mogl wniesc poprawki. Moj projekt dojrzewal ponad 4 miesiace. Jak zalejesz woda nieprzemyslana kompozycje ciezko pozniej bedzie na zmiany.
Na szkicu nanies jakie rosliny bys umiescil. Np tak:

Obrazek

Jak juz bedziesz urzadzal nowe akwarium Twoja praca bedzie bardziej zorganizowana. Nie bedziesz zamawial roslin z przypadku i o niczym nie zapomnisz. Napisz sobie tez plan co po kolei bedziesz robil. Nie zapomnisz np dodac wzmacniacza do podloza jak ja to zrobilem ostatnio :oops:
Jak juz bedziesz mial projekt mozesz go pokazac kolegom z forum. Nawet doswiadczeni rosliniarze tak robili. Zawsze znajda sie cenne wskazowki. Jak juz wszyscy Cie skomentuja ( nie zrazaj sie nigdy konstruktywna krytyka!) bedziesz mogl przystapic do przygotowan do nowej aranzacj. Zamawiaj rosliny zawsze na koncu jak juz wszystko inne skompletujesz tzn Substrat (wzbogacona ziemia, ziemia ogrodowa itp) Zwireczek ;), Korzenie (wymoczyc trzeba ok 2 tyg), zestaw CO2 (gotowy lub trzeba bedzie zrobic bimbrownie).
Po skompletowaniu wszystkiego wraz z roslinami bedziesz mogl pewnie przystapic do dzialania. Pamietaj pospiech jest Twoim najwiekszym wrogiem! Jak juz zalozysz nowa aranzacje pochwal sie ja w dziale Akwaria roslinne. Bedziemy mogli zobaczyc jakie sa postepy i w razie czegos cos doradzic, pomoc. Jezeli bedziesz mial problemy z glonami jest oddzielny dzial w ktorym znajdziesz pomoc. W dziale technika masz wszystko o CO2 (reduktory, butle, dyfuzory, itd itd). Wykorzystuj wyszukiwarke. Czasami jest ciezko znalezc odpowiedz na nurtujace Cie pytanie ale dla chcacego nic trudnego. Jak juz nie bedziesz mogl znalezc pisz smialo a ktos zawsze Ci pomoze.
A tak wyglada akwarium dzien po zalaniu wedlug projektu ;) :

Obrazek

A teraz do dziela bo masz duzo do przemyslenia, zaprojektowania i wykonania :)
Czekam na efekty
Obrazek

Avatar użytkownika

cHris dm
Zainteresowany tematem
 
Posty: 252
Dołączył: 01 wrz 2007, 23:38
Miasto: Dundalk

07 lut 2009, 00:34   (#6)  

cHris dm skąd dopadłeś takie kamiorki??? superowe są, można by z takim czymś zrobić niezły górski strumyk.......Fajowe Kamiorki :)



nazer
 

07 lut 2009, 06:02   (#7)  

Takie skałki można kupić ,bądź zdobyć samemu w górach np. w Beskidach wokół strumieni
znajdziesz całkiem oryginalne kształty.

Avatar użytkownika

mayaca
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 804
Dołączył: 09 maja 2008, 20:58
Miasto: Polska -wyłącznie

07 lut 2009, 11:03   (#8)  

Nie wiem dokladnie skad wlasciciel domu wzial ale mam tego duzo w ogrodzie ;) ide w kapciach i wybieram co chce :D. Poza tym pelno takich u nas w gorach. Adopodobnych tez sie wiele znajdzie. Spacery i sesje w plenerze dostarczaja tez nowa partie kamlotow ;) Tak jak doradzaliscie koledze. Spacerowac po lasach, zagajnikach, strumykach, rzekach. Piasek w glownym akwarium mam z rzeki NANNY. Sam zdobyty, przemyty i ulozony. Zrobie pozniej pare fotek z bliska.

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Avatar użytkownika

cHris dm
Zainteresowany tematem
 
Posty: 252
Dołączył: 01 wrz 2007, 23:38
Miasto: Dundalk

07 lut 2009, 11:53   (#9)  

cHris dm to podłoże co tu na ostatniej fotce widać to żwir z piaskiem?? bo u dziadka na posesji leży w koncie kupa takiego czegoś wygląda mi to na żwir z piaskiem albo na żwir z bardzo drobnym żwirem, czy to się nada jako podłoże?? jak ci rosną w tym rośliny???

ps. patrząc na te kartki z projektami chciałem napisać fajne masz podłoże a to wykładzina :)



nazer
 

07 lut 2009, 12:40   (#10)  

Fajnie sie zapowiada,wszystko przemyślane jak trzeba.

Avatar użytkownika

Jerdezz
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 792
Dołączył: 01 lis 2004, 23:25
Miasto: Kępno

07 lut 2009, 12:52   (#11)  

Jak widzę masz Rodostomusy - do akwa roślinnego mogą być - sam takie mam. Natomiast o bocjach zapomnij - na pierwszym zdjęciu widzę takiego kilera że hej :)

Avatar użytkownika

gregorb
Zainteresowany tematem
 
Posty: 269
Dołączył: 03 maja 2008, 12:26
Miasto: Kraków

07 lut 2009, 17:58   (#12)  

nazer napisał(a):cHris dm to podłoże co tu na ostatniej fotce widać to żwir z piaskiem?? bo u dziadka na posesji leży w koncie kupa takiego czegoś wygląda mi to na żwir z piaskiem albo na żwir z bardzo drobnym żwirem, czy to się nada jako podłoże?? jak ci rosną w tym rośliny???

ps. patrząc na te kartki z projektami chciałem napisać fajne masz podłoże a to wykładzina :)


To co jest na projekcie to zwykly piach z plazy morskiej i nie nadaje sie do akwarium. Chyba, ze chcesz miec twarda wode. Uzylem go bo potrzebowalem czegos stabilnego do ustawienia korzeni. Obecnie mam w akwarium zwir rzeczny plukany:

Obrazek

Parametry wody sa ok. Ph - 6.8 / KH - 4 / GH - 6. Twardosci moglyby byc troche wyzsze ale mysle ze z czasem podskocza do gory.

OK koledzy nie piszmy o moim akwarium tylko o dydko. Przeciez to jego topic :)
Obrazek

Avatar użytkownika

cHris dm
Zainteresowany tematem
 
Posty: 252
Dołączył: 01 wrz 2007, 23:38
Miasto: Dundalk

07 lut 2009, 23:44   (#13)  

Słusznie pisze cHris dm, a uwagi o czytaniu są jak najbardziej na miejscu.

Co do zbiornika dydki to widzę że najlepiej czuja się tam anubiasy.
www.dydko.com, jak chcesz aby inne rośliny tez dobrze rosły to conajmniej 3 rzeczy:
1. podłoże
2. oświetlenie
3. nawozy

1. jako podłoże możesz użyć ziemi lub jakiegoś substratu pod żwir. na forum ranking podłoży. najtaniej ziemia (ale tu potrzeba trochę więcej wiedzy i prawie stałej obserwacji oraz reagowania jak coś się dzieje) mniej problemów stważają gotowe podłoża (pewnie najtaniej Aquaela, Filtusa,Tetry, Sery, JBL czy Tropici) daje się tego ok. 1-2 cm i przykrywa żwirem. sporo drożej wypadają podłoża których się nie przykrywa żwirem (ja zacząłem bawic się z nimi po doświadczeniach z tymi pierwszymi).
2. z oświetleniem dojechałbym do ok. 0,5. a napewno dodałbym odblaski do tego co masz. sporo wiecej kosztowałaby nowa pokrywa z np. 3 x 54W T5.
3. tu musisz obserwować rosliny, na początek proponowałbym dedykowane do akwariów nawozy wieloskładnikowe, jest ich na rynku sporo (uwaga: proponuję na poczatek nie przesadzać, poczytać zalecenia producenta a nawet zmniejszyć dawkę). jeżeli zastosujesz podłoże z nawozami to na poczatek nie lej dodatkowo żadnych nawozów.

Pisałeś też o CO2. Przy takiej bańce nie zalecałbym żadnych butli niskociśnieniowych czy bimbrowni. jeżeli się zdecydujesz polecałbym wyłacznie butlę wysokociśnieniową np. 1,5 kg, reduktor, dyfuzor (uwaga: to koszt poczatkowy min. 3 stówki). rankingi dyfuzorów, reduktorów na forum.

Napisz jakie masz ryby. widziałem skalary, bocje jakieś czerwonogłówki. wydaje się że powinieneś zdecydować się czy roślinne czy ozdobne. oczywiście nie namawiam do pozbywania się ryb które lubisz ale większość na tym forum nie zaleca ryb grzebiących w podłożu (jedną z niewielu jest Tusia, trzyma bocje, bo je lubi i jakoś sobie z nimi radzi. poczytaj to co pisze. jest dobraaaa)

Wniosek z tego wszystkiego jak pisze wiekszość CZYTAĆ, CZYTAĆ, CZYTAĆ.



Loniek
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył: 21 maja 2008, 12:26
Miasto: Legionowo

08 lut 2009, 01:22   (#14)  

dziękuje bardzo wszystkim za pomoc i profesjonalne podejscie. rzuciłem taki temat i zdjęcie pownieważ chciałem się zabrać za akwa i polepszyć warunki i żeby było ławiej rozmawiac. Wiem juz że powinienem zmienic podłoże i popracować nad oswietleniem. To chyba pierwsze za co sie zabiore. Bede obserwował jak zachowuja sie roslinki i poprubuje z nawozami. Rybki no to faktycznie mam bocje wspaniałe i 2kiryski czarnoplame 4 skalary 3 czerwonogłówki 3 neony i 2 tęczanki. Wiem że to raczej kiepskie zestawienie ale rybki są od dawna i sobie tak mieszkaja to nie ich wina że takie wybrałem kiedys jeszcze jako dzieciak (bo mi sie zwyczajnie podobały) dlatego raczej zostana. Pospiech nie wskazany więc powolutku bede pchał do przodu. Jesli cos pozmieniam wkleje zdjęcia i podziele sie nowymi widokami. Pozdrawiam wszystkich.



www.dydko.com
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 06 lut 2009, 18:59
Miasto: kraków

08 lut 2009, 01:58   (#15)  

wczoraj zakłdałem akwa znajomym na podłożu Tropici (Tropica AquaCare Plant Substrate). niestety nie mogłem zrobić wszystkiego jak bym chciał (życzenia włascicieli, bocje też zostały). na tym forum pewnie by napisali "aranż delikatnie mówiąc niezbyt".
zobaczę jak to będzie. na twoim miejscu wyrzuciłbym trochę walisynerii a z przodu posadziłbym coś niskiego i dość mało wymagającego np. sigitarię (nie wiem czy prawidłowo napisałem nazwę) po naszemy to strzałka wodna i ograniczyłbym też tą dużą krypcię a w zamian posadziłbym jej mniejsze odmiany. dodatkowo np. lotosa (czerwonego) nymphea zynkerei.



Loniek
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył: 21 maja 2008, 12:26
Miasto: Legionowo

08 lut 2009, 19:50   (#16)  

no dobra, zabieram sie za działanie. Oswietlenie to myślę ze przerobię tą pokrywe co mam, będe probował zrobic miedzy 0,55 a 0,6W na litr i z tym myślę ze nie bede miał większych problemów. No dobrze ale z podłożem. jeśli chciałbym je ulepszyć, to chyba najlepiej wywalić całośc (chyba ze macie jakieś inne pomysły??) i dać nowe. Pytanie jest czy ja moge coś takiego zrobić nie robiąc całkowitego restartu zbiornika?? w sensie ze np. jednego dnia połowe a za kilka drugą i zostawiając w akwarium ryby?? Czy byłoby to niewybaczalne i tragiczne dla ryb? Robił ktoś coś takiego w praktyce??



www.dydko.com
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 06 lut 2009, 18:59
Miasto: kraków

08 lut 2009, 21:46   (#17)  

Wiem, ze ciezko Ci bedzie pozbyc sie rybek ale najlepiej jak oddasz je komus. Jezeli kochasz jakis gatunek odswiez go. Najpierw zrob restart. Zmienisz podloze jakie powinno byc w roslinnym. Dasz ziemie pod zwir czy inny substrat. Zasypiesz go zwirkiem o mniejszej frakcji i posadzisz rosliny wedle zamierzonego planu. Po dojrzaniu podloza i aklimatyzacji roslin wpusc mlodsze ryby. Mozesz skalary jak lubisz. Zobacz jak wyglada ciekawie akwarium kolezanki Sylwi z ostatniego konkursu Amano. Raczej nie robilbym takich eksperymentow z dokladaniem zwiru z rybami w srodku. Cale zamieszanie spowoduje stres i choroby. Po drugie tumany osadu itp oraz destabilizacja podloza moga spowodowac ostry wysyp glonow. Wyznaje zasade - jak robic cos, to od poczatku do konca jak nalezy. Restart zajmie Ci jedna sobote. Ja kiedys robilem po lepkach i mialem pozniej ladne kwiatki ;)
Obrazek

Avatar użytkownika

cHris dm
Zainteresowany tematem
 
Posty: 252
Dołączył: 01 wrz 2007, 23:38
Miasto: Dundalk

09 lut 2009, 01:45   (#18)  

siadłem i wymysliłem sobie jak dołożyć trochę swiatła pod kopułe. według wyliczeń wyjdzie dokładnie 0,5W na litr i teraz pytanie czy mi to wystarczy? czy lepiej jeszcze dołożyć sobie jeszcze 30w a moze 40W i wyjdzie 0.62w/litr albo 0,67w/litr. Co proponujecie? Potrzebuje optymalną wartość swiatła :D bo wiem że są tacy co maja stosunek 1:1 itd :d



www.dydko.com
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 06 lut 2009, 18:59
Miasto: kraków

09 lut 2009, 01:56   (#19)  

Jeśli chcesz zostawić swoje ryby to możesz zrobić podłoże na ziemi. Światlo 0/5 W/l doskonale...w tym wariancie... W tym przypadku ryby wpuszczamy od razu jak będzie dobra temperatura albo najlepiej następnego dnia. Z napowietrzaniem w wiadrze wytrzymają nockę , temp. w domach jest odpowiednia. Bocje...jeśli na ziemi to musi być siatka oddzielająca ziemię od żwiru (najlepsza do regipsów). Jeśli mają zostać bocje to musisz liczyć się z tym, że będą mącić na początku , dopiero jak będzie dużo roślin i trawnik z glośki , który przykryje podloże to nie będzie tego efektu. Dla bocji wymyśl korzenie z mikrozoriami ( na allegro dziś pojawił się prawdziwy rarytas ...ten z najcieńszymi listkami ... sama zamówilam...) obsadzone dookoła zwartkami (taka wyspa...) będą miały się gdzie chować (pod korzeniami) a same wytną kilka liści robiąc sobie jamy...i spokój...Nie ma z nimi problemów...a i krewetek nie zjadają ...moje przynajmniej.

Loniek...dzięki :oops: :P

większość na tym forum nie zaleca ryb grzebiących w podłożu (jedną z niewielu jest Tusia, trzyma bocje, bo je lubi i jakoś sobie z nimi radzi. poczytaj to co pisze. jest dobraaaa)
120x40x50 - ruszyło 29.03.2008 (LT - HT) - 240l Tusi = ziemia + substraty . Koniec 10.09.2011
120x40x50 - ruszyło 10.09.2011 - Pomroczność i bocje

Avatar użytkownika

Tusia
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2272
Dołączył: 27 sty 2005, 16:05
Miasto: Rzgów

10 lut 2009, 01:28   (#20)  

Tusia. No co, przecież o tych bocjach sam czytałem na forum, o LT i nie wiem już co jeszcze. Pozdrów swojego wędkarza (ja i hoduję i wedkuję, w akwarium nie używam spiningu, federa, czy karpiówki tylko siatki. Zapytaj może to kłusownictwo).

dydko.com Tusia ma też rację w sprawie oswietlenia, 0,5 W powinno wystarczyć. Co do restartu też. Ryby do dużego wiadra z napowietrzaniem i do nastepnego dnia wytrzymują.

Co do podłoża to nie rób żadnych eksperymentów z częściową wymianą. nie używałem nigdy ziemi ogrodowej to i nie będę o niej pisał ale zakładałem kiedyś zbiornik na substracie Tetry "Complete Substrate" . To podłoże ma tę zaletę, że nie wyłazi na wierzch. nawet jak wyrywałem rośliny to nie było problemu ze zmąceniem wody. Na to podłoże kładziesz żwir (najlepiej kwarcowy o granulacji 2 do 5 mm przynajmniej 4-5 cm. Korzenie, kilka wiekszych kamlotów to już Twój wybór. Napewno jak pisała Tusia bocje muszą mieć gdzie się chować. Sadzisz zieleninę, zalewasz, uruchamiasz filtr, a na drugi dzień wpuszczasz ryby. Powinno być ok. najwyżej poczekasz ze 2 dni na sklarowanie wody.


scalone 2 w 1 / Tusia :wink: / Regulamin
***************************************************************************************************

Nie zapomnij o zaszczepieniu podłoża jakimiś bakteriami. i nie czyść filtra. start na używanym dopiero jak zbiornik zaskoczy możesz go wyczyścić.
Ostatnio edytowano 10 lut 2009, 01:47 przez Loniek, łącznie edytowano 3 razy



Loniek
Poznaje temat
 
Posty: 90
Dołączył: 21 maja 2008, 12:26
Miasto: Legionowo







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: wojtekszuminski i 52 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.