Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Pomiar temperatury wody na ekranie smartfona



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów. Napisz post
Pomiar temperatury wody na ekranie smartfona?
Chciałbym móc w każdej chwili zobaczyć temperaturę w akwarium , za pomocą internetu na ekranie telefonu.
Wiem, że istnieją takie zestawy, które rejestrują temperaturę, na przykład na piecu co, i chciałbym zrobić coś podobnego, tylko aby podawało mi temperaturę w akwarium.
Może ktoś z was w ten sposób bada temperaturę w zbiorniku, i mógłby podać gotowe rozwiązanie , gotowy produkt , gdzie takie urządzenia można kupić za w miarę rozsądną cenę.
Chciałbym aby czujnik był w wodzie, i przekazywał bezprzewodowo temperaturę do jakiejś stacji bazowej , która stałaby na meblu i wyświetlała,temperaturę pokojowa i temperaturę w akwarium, i jednocześnie poprzez wifi,byłaby możliwość odczytu owych temperatur na smartfonie, na przykład będąc w pracy.

chcę postawić stację bazową na stoliku z telewizorem, i odpada podłączenie tej stacji ,poprzez kabel z akwarium .

Wiem, że w dzisiejszych czasach są nawet urządzenia do regulowania zdalnego ze smartfona na przykład ogrzewaniem w domu, więc zapewne są urządzenia, które są w stanie wysłać odczyt temperatury w pokoju , albo akwarium poprzez neta na ekran tabletu , czy telefonu.
Ktoś posiada takie rozwiązanie u siebie ?



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Gotowych rozwiązań jest dużo, są firmowe za ... krocie o sporych możliwościach rozbudowy oraz są też tak zwane garażowe. Też może nie tanie ale porównując do tych "zagramanicznych" to rzekł bym, że to taniocha.

Firmowy np to Profilux, są też inne mniej lub bardziej popularne ale nie w Polsce. W USA jest tego na pęczki. Sam używam takiego rozwiązania tyle, że innej firmy niż przytoczona.

Amazon - to jest polska alternatywa ale nie kojarzę aby działał w sieci.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Będę stosował taki zdalny pomiar temperatury u siebie. Będzie on oparty na sterowniku Siemens LOGO! 8, ale niestety nie jest to tanie rozwiązanie. Mi ten sterownik pozostał po terrarium które zlikwidowałem na rzecz akwarium ( Jak skompletuje wszystko i je wystartuje to napewno je na forum opisze i pokaże). Plusem jest to że ten sterownik można wykorzystać także do sterowania oświetleniem, itp. a nawet zdalne sterowanie poprzez internet, oprócz pomiaru np temperatury. Tylko czujnik temperatury musiałem zrobić sam ponieważ gotowe ,przemysłowe czujniki z wyjściem 0-10V które ten sterownik obsługuje, kosztowały więcej niż sterownik ...


Avatar użytkownika

Tomasz_Wawer
Początkujący
 
Posty: 4
Dołączył: 26 paź 2016, 13:15

OpenHAB + RFXcom + najtańsza stacja pogody.

U mnie całym domem steruje OpenHaB na RasberryPi a do sterowanie wieloma urządzeniami korzysłem już z RFXcom (433,92Mhz) (więc nie musiałem kupować ani jednego ani drugiego) - dokupiłem stację pogody Hunday za około 70 zł i mam temperaturę na jej wyświetlaczu, w kompie i na komórce. Mogę sterować wentylatorami i grzałkami przez zwave. Rysuje mi wykresy temperatury dzienne, tygodniowe, miesięczne, roczne. Może pokazywać średnią temperatur, min, max i co tam jeszcze wymyślisz.

Avatar użytkownika

froolk
Zainteresowany tematem
 
Posty: 184
Dołączył: 19 lip 2003, 01:22
Miasto: Piła

froolk napisał(a):OpenHAB + RFXcom + najtańsza stacja pogody.

U mnie całym domem steruje OpenHaB na RasberryPi a do sterowanie wieloma urządzeniami korzysłem już z RFXcom (433,92Mhz) (więc nie musiałem kupować ani jednego ani drugiego) - dokupiłem stację pogody Hunday za około 70 zł i mam temperaturę na jej wyświetlaczu, w kompie i na komórce. Mogę sterować wentylatorami i grzałkami przez zwave. Rysuje mi wykresy temperatury dzienne, tygodniowe, miesięczne, roczne. Może pokazywać średnią temperatur, min, max i co tam jeszcze wymyślisz.


Hehe, czarna magia dla mnie, mów po ludzku.
Co to jest openhub i rfxcom? , to jakieś urządzenia?, ile kosztują?
Stacja pogody marki Hyundai?
Jakie koszty openhub+ rfxcom+ stacja pogody hunday + czujnik do akwarium ?
Nie zależy mi na sterowaniu, zależy mi tylko na odczycie temperatury.

Chcę bezprzewodowy czujnik temperatury z sondą do wody, który przekaże odczyt temperatury bezprzewodowo do stacji pogodowej, umieszczonej 3 metry dalej.
Dobrze by było, aby do stacji pogody, można było podłączyć jeszcze jeden czujnik temperatury, który pokaże mi temperaturę na dworze.

Gdyby jeszcze stacja miała funkcję łączenia się z netem, abym mógł zobaczyć odczyt temperatury z akwarium , albo z pokoju, na ekranie smartfona, to by mnie w pełni zadowoliło.
Najlepiej gdybym zmieścił się w kwocie 200-250zł.



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

To dłuższa opowieść :)
OpenHab to program. Aby go zainstalować potrzebny jest jakikolwiek komputer. Wymagania systemowe ma tak małe, że wystarczy nawet serwer NAS. Ja używam RaspberryPi - bardzo mały pobór prądu.
Tak jak pisałem steruje on wszystkim w domu i chodzi 24/7. Koszt to jakieś 170zł. RFXcom 433e to urządzenie - radiowy transmiter i odbiornik pracujący w paśmie 433,92Mhz - czyli w takim jak wszystkie tanie urządzenia radiowe - rolety, wyłączniki, dimmery, przełączniki świateł, stacje pogody, piloty RF i setki innych tanich urządzeń (możesz odbierać od nich dane i nimi sterować). Tu koszt jest większy, ale ja używam go do tak wielu rzeczy, że uważam go za jeden z bardziej udanych zakupów w moim domu. Koszt to jakieś 400zł. Są tacy którzy potrafią sobie zmajstrować takie urządzenie samemu za parę złotych w oparciu o ardruino. A cenę stacji pogody już podałem. Są różne, musisz szukać. Moja działa dokładnie tak jak pisałeś. Niestety zdalna (bezprzewodowa) sonda temperatury jest tylko jedna (albo akwarium, albo na zewnątrz), no i bez wcześniej wymienionych gadżetów nie ma połączenia z siecią więc podaje temp. tylko na wyświetlacz stacji.

Poszukaj czegoś droższego (stacji pogody) działającego przez wifi - na takiej zasadzie jak Netatmo. Z własną aplikacją na komórkę. Nigdy mnie to nie interesowało bo szukałem taniej stacji na 433,92Mhz, więc nie wiem, ale przypuszczam, że są takie.

Avatar użytkownika

froolk
Zainteresowany tematem
 
Posty: 184
Dołączył: 19 lip 2003, 01:22
Miasto: Piła

Tak po taniości, to arduino (<10$), nakładka ethernetowa (<10$) i sonda temperatury (<1$), czyli mieścisz się pewnie w 20 dołkach. Podpinasz pod router, przeciągasz porty, na mikrokontrolerze prosty program do obsługi restów (ew. dodatkowo wysyłanie na serwer, jeśli nie masz stałego IP, a router nie halo z no-ip i podobnymi). Czyli jednak trochę magia, ale zaklęcia z tych prostych. :)

Avatar użytkownika

ciesizdz
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 17 lut 2016, 23:03
Miasto: Krakow

Na Arduino można w sieci znaleźć sporo fajnych projektów. Jak się człowiek wciągnie to można zrobić naprawdę duży kombajn :) ale potrzebna jest niestety smykała do majsterkowania.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

W tym przypadku wystarczy akurat złożyć trzy klocki, których się chyba źle nawet nie da połączyć (ok, ja bym potrafił, ale przeciętny użytkownik nie jest raczej tak doświadczonym popsuwaczem). Reszta zabawy program (i kto umie programować, powie, że łatwe, kto nie -- odwrotnie). Tak na marginesie, rzuciłem okiem na ali i wygląda na to, że ceny dość konkretnie zawyżyłem.

Avatar użytkownika

ciesizdz
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 17 lut 2016, 23:03
Miasto: Krakow

Ciekawy pomysł i na szybko znalazłem czujnik temperatury wi-fi - niby jest aplikacja na telefon, ale bez stacji bazowej, ale po co stacja bazowa ?
http://www.e-sensor.pl/p25,czujnik-temp ... -mail.html

Aplikacja

https://play.google.com/store/apps/deta ... kl.eSensor

Albo

http://sklep.meteoplus.pl/p/82/1760/sys ... meteo.html
Ostatnio edytowano 25 gru 2016, 23:37 przez azet, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

azet
Zainteresowany tematem
 
Posty: 222
Dołączył: 08 gru 2003, 23:50

Zastanawia mnie, po co mieć temperaturę w akwarium na ekranie smartfona...
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4012
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Mirku, widzę, że nie ogarniasz sprawy w ogóle. To jak z zegarkiem, po co zegarek, jak godzinę odczytasz z telefonu... A jak jesteś na dysce, pokazujesz właśnie poznanej kobiecie podgląd bańki online z kamerki internetowej i ta zapyta: "A w tym akwarium, to woda jaką ma temperaturę?" -- to co zrobisz? A tak tylko pstryk!, zmieniasz apkę i możesz zabłysnąć. :D

Avatar użytkownika

ciesizdz
Poznaje temat
 
Posty: 106
Dołączył: 17 lut 2016, 23:03
Miasto: Krakow

No nie ogarniam :) Dlatego pytam. Jaki sens ma wydawanie kilkuset złotych na zupełnie zbędny gadżet. No chyba żeby lasce zaimponować :D Ja już za stary na to jestem i do tego żonaty, więc pewnie dlatego nie ogarniam.
Kamerka niegłupi pomysł i można na niej temperaturę odczytać z cyfrowego termometru za parę groszy, a jak się ma komputer, to i pH :D
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4012
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

Ten e-sensor to chyba jakieś jaja :) tyle kasy za tak niewiele :) Daj sobie spokój a jak już odłóż kaskę na coś lepszego. Sam używam mocno rozbudowanego, firmowego komputera ale tylko dlatego, że w owym czasie mogłem go dostać od producenta za przysłowiowe pocałowanie w rączkę inaczej to ... cena zaporowa szczególnie z sondami w wersji laboratoryjnej, które użytkuję. Przynajmniej dla mnie. W normalnej cenie pewnie nigdy bym go nie kupił.

Co do kamerki to osobiście używam ruskiej apki IP WebCam Pro. Działa na każdym fonie/sprzęcie z Andkiem więc można wykorzystać jako kamerę dowolny stary, walający się telefon. Działa rewelacyjnie i ma sporo przydatnych opcji. Polecam.

BTW. Zawsze możesz taką kamerka zrobić sobie "widoczek" na wiszący termometr :) przy baniaku i gitarra :P Będziesz miał i podgląd na baniak i na temperaturę :P a jak już dozbierasz kasy na coś poważnego to wtedy zrobisz upgrade zabawek.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Prospero napisał(a):Ten e-sensor to chyba jakieś jaja :) tyle kasy za tak niewiele :)

Oczywiście,gdyby tak się zastanowić, to taki zbędny bajer,ale jeżeli nie chodzi o kasę , dlaczego - nie. "tyle kasy za tak niewiele",może warto coś zaproponować - masz jakąś inną propozycję dla kogoś kto kompletnie tego nie ogarnia ? Jest sensor , z którego dane można wyświetlić na smartfonie- masz tańszą propozycję ? Zrobisz koledze coś takiego ? Ktoś musi coś zrobić , odprowadzić podatek i zarobić ,ja się nie znam na elektronice - to dużo ? Co jest tańsze ?

Avatar użytkownika

azet
Zainteresowany tematem
 
Posty: 222
Dołączył: 08 gru 2003, 23:50

Dzięki za odpowiedzi, zdecydowałem zrezygnować z temperatury na smartfonie, ale chciałbym kupić termometr cyfrowy(baza) , do tego dwa czujniki zewnętrzne, pracujące w technologi mhz433.
Jeden czujnik na dworze, a drugi z sondą na kablu w akwarium , tylko problem w tym, że nie ma za bardzo wyboru w sklepach.
Można kupić stacje pogody, ale tu koszty też są spore, a ja chciałbym coś niewielkich rozmiarów, coś co by stało na stoliku obok telewizora, najlepiej sam termometr, bez zbędnych bajerów, typu chmurki itd.

Baza, gdzie jest wyświetlana temperatura w pokoju + temperatura z dwóch czujników bezprzewodowych. Czujnik do akwa , koniecznie z sondą na czarnym kablu.
Szukałem po necie i ciężko coś konkretnego znaleźć,za rozsądne pieniądze i żeby w miarę wyglądało

Z tą kamerką ze starego fona , to mnie zaciekawiłeś, fajna sprawa, pobawię się w to ,haha



Adip
Początkujący
 
Posty: 47
Dołączył: 06 lis 2016, 13:09

Ja mam taką: Stacja pogody Hyundai WS2494
Ale tak jak pisałem: sonda jest jedna.

Avatar użytkownika

froolk
Zainteresowany tematem
 
Posty: 184
Dołączył: 19 lip 2003, 01:22
Miasto: Piła

Prospero napisał(a):
Co do kamerki to osobiście używam ruskiej apki IP WebCam Pro. Działa na każdym fonie/sprzęcie z Andkiem więc można wykorzystać jako kamerę dowolny stary, walający się telefon. Działa rewelacyjnie i ma sporo przydatnych opcji. Polecam.


Czy mógłbyś rozwinąć/wprowadzić jak to zrobiłeś ?

Avatar użytkownika

azet
Zainteresowany tematem
 
Posty: 222
Dołączył: 08 gru 2003, 23:50

A czego kolego tu nie rozumiesz? Zassaj sobie ze sklepy Play nawet darmową wersję tej apki, następnie podłącz telefon z domową siecią WiFi a potem z poziomu komputera wpisz adres IP i port widoczny w aplikacji (możesz tam wszystko dowolnie ustawić). Pobaw się a zobaczysz ile frajdy to dostarczy. Programik ma naprawdę sporo możliwości ustawienia kamerki w telefonie i streamowanie obrazu w przeróżnych formatach.



Tutaj przykładowy film z YT pokazujący apkę w akcji.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

mirek5566 napisał(a):Zastanawia mnie, po co mieć temperaturę w akwarium na ekranie smartfona...


Podpinam się pod pytanie... Jak już temperaturę wyjściową ustawię na grzałce to ok sprawdzę od czasu do czasu czy temperatura nie skacze lub nie ma problemu z grzałką, no ale żeby wpatrywać się jeszcze w smartfon czy aby temp nie zmieniła się o kilka stopni ...? :?

Avatar użytkownika

Matrial
Aktywny użytkownik
 
Posty: 694
Dołączył: 22 gru 2014, 09:55
Miasto: Poznań









Recenzje

Ammania senegalensis - RATAJ (koszyk)
Limnophila aromatica - RATAJ (koszyk)
Micranthemum Monte Carlo (in-vitro) puszka 10cm XXL
Mech Brazil moss (Amblystegium sp.) - opakowanie
Ludwigia arcuata  - RATAJ (koszyk)
Cardamine lyrata - RATAJ (koszyk)
Hygrophila polysperma - RATAJ (koszyk).
Mech Willow moss (Fontinalis duriea) - opakowanie
Eleocharis acicularis - RATAJ (koszyk)
Cryptocoryne nevillii - RATAJ (koszyk)
Micranthemum umbrosum (in-vitro) puszka 10cm XXL
Bacopa myriophylloides (in-vitro) puszka 10cm XXL
Pistia stratiotes (roślina pływająca) puszka 10cm XXL
Pogostemon helferi (in-vitro) puszka 10cm XXL
Eleocharis parvula - RATAJ (koszyk)
Hygrophila pinnatifida - SONGROW (koszyk)
Hydrocotyle dissecta - RATAJ (koszyk)
Bacopa monnieri (in-vitro) puszka 10cm XXL
Ammania gracilis RATAJ (koszyk)
Bacopa caroliniana - RATAJ (koszyk)
Glossostigma elatinoides (in-vitro) puszka 10cm XXL
Rotala ceylon - RATAJ (koszyk)
Ludwigia rubin / mesakana (in-vitro) puszka 10cm XXL
Echinodorus Marble Queen - RATAJ  (koszyk)
Micranthemum umbrosum - RATAJ (koszyk)
Microsorium minor - thin leaves - Songrow (koszyk)
Eleocharis acicularis (in-vitro) puszka 10cm XXL
Alternanthera rosaefolia (in-vitro) puszka 10cm XXL

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Swiezak000 i 41 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.