Masz konto na Forum?     Kupuj taniej o 3% z kodem rabatowym: forumra     
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne i nowości


Połączenie 2 filtrów kubełkowych szeregowo



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Witam

Zastanawiam się nad takim tematem, przy zastosowaniu dwóch filtrów zewnętrznych w jednym akwarium czy podłączać je całkowicie osobno czy też szeregowo?

W kilku tematach przewijał się sposób podłączenia - szeregowy, ale jaki jest tego cel?

Avatar użytkownika

jumpi55
Poznaje temat
 
Posty: 85
Dołączył: 10 sty 2008, 19:44
Miasto: Kraków

02 kwi 2010, 13:16   (#2)  

Cześć,

Szeregowe faktycznie nie ma sensu, gdyż będą dla siebie stanowiły opory. Lepsze jest równoległe (niezależne), zwłaszcza jeśli masz duże, bądź długie akwarium.

U mnie pracuje filtr + pompa z reaktorem, działają niezależnie, i dodatkowo krzyżowo, tj. ssanie A i tłoczenie B po lewej, tłoczenie A i ssanie B po prawej. Ustawiłem wyloty pod kątem, aby strumienie się zdeżały mniej więcej na środku akwarium.



Usunięto użytkownika 14432
 

02 kwi 2010, 13:29   (#3)  

Wydaje się takie połączanie bez sensu i nie wiem nawet czy uszczelnienia ostatniego filtra ci nie puszczą. Z pierwszego filtra woda wpływać będzie już pod jakimś ciśnieniem do 2-giego co spowoduje wzrost ciśnienia w tym drugim filtrze. Najlepiej ustawić każdy filtr osobno, często się tak stosuje przy dużych zbiornikach.
Każdy ma prawo wypowiedzi, nie mylą się tylko politycy, a ja biedny przyjmę roślinki od każdego, bo mi z akwarium zostanie sadzawka i wstyd.

Avatar użytkownika

akwneon
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 05 sty 2010, 11:41
Miasto: Śląsk

02 kwi 2010, 13:43   (#4)  

Ponoć w jednym sklepie w Japonii, taki starszy pan właściciel miał wpięte bodajże 4 filtry szeregowo w jednym ze swoich akwariów i chyba nie podmieniał wody. Zapytajcie ludzi, którzy byli na ostatnim wyjeździe na Mistrzostwa w Kraju Kwitnącej Wiśni.



akbar
 

03 kwi 2010, 09:26   (#5)  

W 2006 miałem zbiornik, który obsługiwany był przez dwa filtry 2213 i 2215 w pewnym momencie nie mogłem dokupić wirnika do 2213.
Aby nie tracić filtra wyjąłem wirnik z 2213 połączyłem z 2215 szeregowo i tak chodziło to przez 3 miesiące.
Jeśli chodzi o wydajności pompy to nie zauważyłem dużej różnicy pod 2213 wsadziłem dwie książki telefoniczne :lol:

Avatar użytkownika

sharki007
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 31 paź 2005, 20:46
Miasto: kobyłka

03 kwi 2010, 09:36   (#6)  

W Japonii jest to stosunkowo często stosowana praktyka. Jedyne co, to niemal w 100% sytuacji były to Eheim`y.;> Najczęściej Classic`i ub Pro. Kilka osób pokazywało schematyczny rysunek i opis-co i jak. Wszystko zaczerpnięte z Nippon`owych blogów akwarystycznych. Widziałem też 4 Classic`i podłączone szeregowo, chyba 2217. ;> Myślę, że warto poszperać w Internecie na ten temat.
Blog akwarystyczny, szeroko rozumiany:
http://nature-aqua.blogspot.com/
Ha! Kurde bele!
Pozdrawiam,
MacieJ.



Maciek J.
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 13 kwi 2006, 17:58
Miasto: Wrocław

03 kwi 2010, 09:36   (#7)  

W przypadku równolegle połączonych filtrów zwiększamy przepływ 2x, natomiast w przypadku podłączenia szeregowego przepływ jest podobny jak przy jednym filtrze, ale zwiększa się znacznie wysokość podnoszenia słupa wody. U mnie w akwarium filtr musi podnieść wodę na około 1,5 metra i przy łączeniu równoległym miałbym o 30% mniejszy przepływ z powodu znacznej wysokości. (Mam jeden filtr ale z 2 pompami - wyjście pierwszej jest spięte z wejściem drugiej więc pomijając pojemność złóż działa jak 2 kubełki szeregowo).



adamkos
Poznaje temat
 
Posty: 87
Dołączył: 08 wrz 2008, 01:36

03 kwi 2010, 10:23   (#8)  

adamkos napisał(a):W przypadku równolegle połączonych filtrów zwiększamy przepływ 2x, natomiast w przypadku podłączenia szeregowego przepływ jest podobny jak przy jednym filtrze, ale zwiększa się znacznie wysokość podnoszenia słupa wody. U mnie w akwarium filtr musi podnieść wodę na około 1,5 metra i przy łączeniu równoległym miałbym o 30% mniejszy przepływ z powodu znacznej wysokości. (Mam jeden filtr ale z 2 pompami - wyjście pierwszej jest spięte z wejściem drugiej więc pomijając pojemność złóż działa jak 2 kubełki szeregowo).


Przy takim podłączeniu nie maż problemów ze szczelnością na drugim filtrze?
jakiej przepływności są te pompy?

Avatar użytkownika

jumpi55
Poznaje temat
 
Posty: 85
Dołączył: 10 sty 2008, 19:44
Miasto: Kraków

03 kwi 2010, 12:02   (#9)  

Nie mam żadnych problemów, filtr działa już tak 5 mcy. - aquael unimax 500. Zasada fizyczna jest prosta - pierwsza pompa podnosi słup wody na np. 2metry, a druga może zacząć pompowanie od tamtego miejsca - czyli dołoży do tego swoje 2 metry. Ciśnienia w obu pompach są zawsze równe, bo hydrostatycznie muszą się zrównoważyć ( o ile pompy są takie same).
Zakładając, że mamy w sklepie np. akwarium na wysokiej półce - np 150cm a filtr podnosi na wysokość 200cm, przy wydajności powiedzmy 1000l/h - przy równoległym filtrowaniu będziemy mieli tylko 25% mocy z każdego filtra więc 2x250= 500l/h. Przy podłączeniu szeregowym wysokość podnoszenia wyniesie 4m, przepływowość wyniesie około 70% a więc 1x 750 l/h. Przepływowość filtra spada zawsze liniowo razem z wysokością słupa wody. W przypadku gdyby nasz filtr podnosił tylko na 150cm, to równolegle przepływowość =0, a szeregowo 500l.



adamkos
Poznaje temat
 
Posty: 87
Dołączył: 08 wrz 2008, 01:36

03 kwi 2010, 22:58   (#10)  

Maciek J. napisał(a):W Japonii jest to stosunkowo często stosowana praktyka. Jedyne co, to niemal w 100% sytuacji były to Eheim`y.;> Najczęściej Classic`i ub Pro. Kilka osób pokazywało schematyczny rysunek i opis-co i jak. Wszystko zaczerpnięte z Nippon`owych blogów akwarystycznych. Widziałem też 4 Classic`i podłączone szeregowo, chyba 2217. ;> Myślę, że warto poszperać w Internecie na ten temat.

Moze chodzi o to:

Obrazek



toXic PL
Zainteresowany tematem
 
Posty: 195
Dołączył: 25 sie 2009, 17:31
Miasto: Gniezno

04 kwi 2010, 12:19   (#11)  

adamkos napisał(a):W przypadku gdyby nasz filtr podnosił tylko na 150cm, to równolegle przepływowość =0, a szeregowo 500l.

To dlaczego moje "biedactwo" 2224 podnosi na 2 metry, jeżeli wg. Twojej teorii powinien nie podnosić wcale?
Czy bardziej nie ma tu zastosowania prawo naczyń połączonych i pompa musi w zasadzie pokonać tylko opór złoża, bo woda i tak dopłynie na tą samą wysokość z której wypływa?

Avatar użytkownika

kier
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 13 lis 2005, 18:54
Miasto: Toruń

04 kwi 2010, 13:30   (#12)  

Kier masz racje, ale niektórzy maja sumpa albo rezerwuar jak ja pod akwarium - wtedy reguła naczyń połączonych nie pomoże.



adamkos
Poznaje temat
 
Posty: 87
Dołączył: 08 wrz 2008, 01:36

06 kwi 2010, 09:41   (#13)  

Ja mam podłączone dwa eheimy szeregowo. Jeden wypełniony mechaniką a drugi wkładami biologicznymi. Działają tak już od 4 miechów obsługując akwa z ca 240 l wody w obiegu.
Można się pytać po co? Zaczęło się od tego że miałem wolny stary filtr pulsacyjny, szkoda go było nie użyć więc wymyśliłem taki sposób podłączenia aby zwiększyć możliwość użycia ilości wypełnienia.

Z pulsacyjnego (nie pamiętam oznaczenia) wyjąłem pływak i dołożyłem rurkę, która ma za zadanie "prowadzić" wodę w dół filtra tak jak to jest normalnie w eheimach. Pulsacyjny jest użyty jako pierwszy, potem woda przepływa przez bodajże Eheim Professionel II 2128. Oba filtry są włączone ale aby nie robić wielkiej wirówki w akwa, przepływ jest ograniczony mniej więcej do 50% na obu. Jak dotąd nic mi się nie rozszczelniło. Jedynie start całości po podmianie wkładów lub czyszczeniu to pewna sztuka.

W akwa pływają apisto oraz towarzyszące takie jak ukośniki, drobnoustki itp. w większości ryby odłowowe.

Uzyskuję w ten sposób jedną rzecz, która przy zbiorniku stricte roślinnym będzie wadą, a mianowicie redukuję NO3 do zera.

Wodę podmieniam raz w tygodniu, ok 10-20% z uwagi na wymagania ryb.



apistomaniak
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 25 kwi 2008, 20:55
Miasto: Warszawa Ochota

21 maja 2010, 21:06   (#14)  

Obrazek
Moze komuś się przyda
Obrazek

Avatar użytkownika

KubaGsxR
Stały bywalec
 
Posty: 434
Dołączył: 20 lut 2008, 09:09
Miasto: Solec Kujawski

21 maja 2010, 22:38   (#15)  

U mnie śmiga dokładnie wersja nr 5 z lewej kolumny, tj. 2213+1048. I do tego równolegle 2224.



Usunięto użytkownika 14432
 

21 maja 2010, 23:00   (#16)  

było juz na forum zeby sie filtry nie "goniły" - trzeba zrobic cos w rodzaju sprzegła hydraulicznrgo. chyba ze to eheim i odpowiedni wkłady zastosujesz.
stary wtek tutaj:
http://forum.roslinyakwariowe.pl/viewtopic.php?t=29420&highlight=
http://www.winiarze.pl
...TWINS ON BOARD...

Avatar użytkownika

apisto
Poznaje temat
 
Posty: 70
Dołączył: 04 lut 2004, 11:31
Miasto: Środa Wlkp.

09 sty 2011, 11:46   (#17)  

kurcze, ale czy ktos sprawdzał to sprzęgło hydrauliczne? Pytam bo chciałbym dołożyć jeden kubełek i jakos nie mam przekonania co do zwiększenia się wydajnosci w oczyszczaniu woduy

Avatar użytkownika

Galibardi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 682
Dołączył: 21 lut 2010, 20:20
Miasto: Warszawa

09 sty 2011, 11:57   (#18)  

akbar napisał(a):Ponoć w jednym sklepie w Japonii, taki starszy pan właściciel miał wpięte bodajże 4 filtry szeregowo w jednym ze swoich akwariów i chyba nie podmieniał wody. Zapytajcie ludzi, którzy byli na ostatnim wyjeździe na Mistrzostwa w Kraju Kwitnącej Wiśni.


Było zdjęcie tutaj na forum w temacie pokażmy wnętrza swoich szafek:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... c&start=30

Avatar użytkownika

twronka
Zainteresowany tematem
 
Posty: 240
Dołączył: 13 cze 2010, 20:08
Miasto: Kraśnik LKR

09 sty 2011, 12:00   (#19)  

podłączajac szeregowo trzeba tylko odpowiednio ustawić przepływ wody z jednego filtra do drugiego tak by drugi zdążył wypchnąc wode do góry bo inaczej uszczelki nie wytrzymają :cry:



lopez3101
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 783
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:38
Miasto: Ostrowiec Św TOS

09 sty 2011, 12:16   (#20)  

to bez sensu, bo przecież pierwszy filtr będzie się zasyfiał co będzie zmniejszało jego przepływ w sposób ciągły, a co za tym idzie będzie zmuszało do ciągłego korygowania przepływu na pozostałych filtrach. To rozwiązanie ze sprzęgłem mi się podoba, tylko czy to wypali ?>

Avatar użytkownika

Galibardi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 682
Dołączył: 21 lut 2010, 20:20
Miasto: Warszawa

09 sty 2011, 12:22   (#21)  

Witam zakładałem kiedyś wątek o tym temacie próbowałem podłączyć dwa jbl e900 na głównych wężach i wpięty tetra ex700 za pomocą trójników pierwszy problem tetra ex 700 nie mogła się wbić do obiegu zmniejszyłem wydajność jbl to się zrobiła pralka później wąż od wlotu wody zrobił się na płasko próbowałem różnych metod dałem większej średnicy węże to się tworzyły się wiry rośliny wciągało :D dla mnie to nie wypalił ten pomysł nie ma to jak na oddzielnych wężach każdy filtr piękna filtracja tylko trochę miejsca zajmuje ale to szczegół mi FORUMOWICZ waleń podpowiadał pomysły lecz nie dało rady :)

Avatar użytkownika

Damian92
Zainteresowany tematem
 
Posty: 283
Dołączył: 13 lip 2010, 20:53
Miasto: Wyszków

09 sty 2011, 12:30   (#22)  

Damian92 napisał(a):Witam zakładałem kiedyś wątek o tym temacie próbowałem podłączyć dwa jbl e900 na głównych wężach i wpięty tetra ex700 za pomocą trójników pierwszy problem tetra ex 700 nie mogła się wbić do obiegu zmniejszyłem wydajność jbl to się zrobiła pralka później wąż od wlotu wody zrobił się na płasko próbowałem różnych metod dałem większej średnicy węże to się tworzyły się wiry rośliny wciągało :D dla mnie to nie wypalił ten pomysł nie ma to jak na oddzielnych wężach każdy filtr piękna filtracja tylko trochę miejsca zajmuje ale to szczegół mi FORUMOWICZ waleń podpowiadał pomysły lecz nie dało rady :)


a co sądzisz o tym?
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewto ... highlight=

Avatar użytkownika

Galibardi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 682
Dołączył: 21 lut 2010, 20:20
Miasto: Warszawa

09 sty 2011, 12:50   (#23)  

a może trzy filtry ale w karzdym inny wkład filtracyjny :?: i tak w pierwszym tylko włóknina w drugim tylko gąbka a w trzecim tylko ceramika :idea:



lopez3101
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 783
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:38
Miasto: Ostrowiec Św TOS

09 sty 2011, 12:51   (#24)  

i wtedy może sie udać :wink:



lopez3101
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 783
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:38
Miasto: Ostrowiec Św TOS

09 sty 2011, 12:57   (#25)  

A tego tematu nie widziałem mi się wtedy śpieszyło to za bardzo nie czytałem dużo na temat tych opcji teraz jest bardzo wiele pomysłów na dwa filtry ja tam jestem żeby było na oddzielnych wężach a nie odpowiedziałem po co chciałem zrobić na jednych wężach ponieważ mam akwarium w ścianie i akwarium stoi na blacie bardzo grubym pod blatem jest szafka na cały sprzęt taka wbudowana a po bokach są jak by to napisać takie kwadratowe kominy zrobione z płyty w której są porobione stelaże podtrzymujące jeszcze akwarium dla pewności jak bym chciał kiedyś jeszcze większe postawić 8) i trochę mi nie chciało się przebijać do komina później przez blat do akwarium a jednak musiałem ale jestem zadowolony z tej opcji woda kryształ a wcześniej zawsze jakieś mało widoczne zanieczyszczenia pływały strasznie mnie to denerwowało :D bo jeden słabo se radził w 200l to więc kolego twój wybór jak zrobisz ja ci więcej już nie podpowiem bo nie próbowałem innych sposobów może koledzy jeszcze ci coś podpowiedzą pozdrawiam

Avatar użytkownika

Damian92
Zainteresowany tematem
 
Posty: 283
Dołączył: 13 lip 2010, 20:53
Miasto: Wyszków








Powiązane tematy
  • Połączenie low i high - wygrał low:))))

    Witam czy ma ktoś doświadczenie w połączeniu high i low-tech, bo zainwestowałem w technikę CO2 i światło - w kwietniu wielki restart a dopiero teraz czytam o Diana Walstad - low-tech i jestem w szoku...

    Wyświetlenia: 30711 | Odpowiedzi: 194 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 182 gości

Sklep akwarystyczny - produkty ADA (Aqua Deign Amano)
Copyright © 2001-2021 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.