Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Podłoże Aqua Substrate II co przy restarcie?



Ogólne dyskusje akwarystyczne.
Posty nie pasujące do innych działów.

Witam,

mam pytanie do posiadaczy wszelkich podłoży mineralnych na bazie ADA (ADA Amazonia itd, Aqua Substrate itd). Jak przygotować podłoże przy restarcie? Dokładnie przepłukać? Nie płukać? Gdzieś słyszałem, aby dokładnie wysuszyć..?

Proszę o jak najszybsze odpowiedzi, gdyż w sumie się już głupio zabrałem za restart a zapomniałem o tym "małym" szczególe..

Z góry dzięki za odpowiedzi.
George Best- Belfast Superboy!

Obrazek

Avatar użytkownika

psicho
Zainteresowany tematem
 
Posty: 241
Miasto: Tarnów

 

25 wrz 2009, 18:41   (#2)  

Korekta: AquaSubstrate nie jest na bazie podloza ADA.
Zakupy z rabatem dla Forumowiczów RA
Kod: FORUM10
Upoważnia do zniżki 10zł przy zakupach od 150zł.


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9736
Miasto: Nowa Ruda

25 wrz 2009, 18:41   (#3)  

Na pewno nie płukaj :!: ja tak się nabawiłem zakwitu pierwotniaków w akwarium na 3 miesiące :shock: potem się wszystko ustabilizowało, ale żal było patrzeć na to "mleko". Spokojnie wystarczy dobrze wysuszyć.
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

Avatar użytkownika

artur_89
Znający temat
 
Posty: 1585
Miasto: Jaworzno

25 wrz 2009, 18:44   (#4)  

Aquasubstrate:

1. Nie plukac
2. Nie suszyc (straci czesciowo wlasciwosci)

Nasypac do akwarium.Nawilzyc woda i posadzic rosliny a nastepnie delikatnie dolewac wody do pelna.

U jednych woda jest metna przez kilka dni, u innych na drugi dzien juz klarowna - tu bywa roznie.

Granulat ma to do siebie ze latwo przy nim zrobic restart akwarium i kompletnie zmienic aranzacje. Wloz wate to filtra to szybciej bedziesz mial klarowna wode.
Zakupy z rabatem dla Forumowiczów RA
Kod: FORUM10
Upoważnia do zniżki 10zł przy zakupach od 150zł.


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9736
Miasto: Nowa Ruda

25 wrz 2009, 18:54   (#5)  

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Artur, właśnie chciałem do Ciebie podbić osobiście na gg bo widziałem, że miałeś ASII ale mój komputer jakoś nie może rozszyfrować numeru z Twojego profilu :P

Piotrze wiem, że nie na bazie ADA, jednakże chodziło mi o ogólnie podłoża tego typu, czyli tak jak to później ująłeś "granulat" :) Przemęczenie nie pozwala już na znalezienie takich trudnych słów w głowie :wink: Przepraszam za niepotrzebną reklamę.
========================
Powiedzcie mi jeszcze co z korzeniami roślin? Czy nie okaże się kiedyś, że jakiś mały korzonek zostawiony w podłożu wykiełkuje później jako rotala na 1 planie? :lol: Bo zdarzały mi się takie sytuacje nawet przy płukanym podłożu (żwirku) a co dopiero tutaj :wink:
George Best- Belfast Superboy!

Obrazek

Avatar użytkownika

psicho
Zainteresowany tematem
 
Posty: 241
Miasto: Tarnów

25 wrz 2009, 19:09   (#6)  

Oczywiście, że może tak się zdarzyć, no chyba, że podłoże będzie wysuszone. Najgorzej jest z Kryptokorynami, te nie dadzą Ci spokoju, jeżeli je wyrwiesz a podłoże będzie nietknięte, na 100% wyrosną nowe rośliny, mi tak rosły w 126l. na pierwszym planie...
Rodzisz się - płaczesz, a świat się cieszy.

Umierasz - świat płacze, ale ty możesz osiągnąć wielkie wyzwolenie.

Avatar użytkownika

artur_89
Znający temat
 
Posty: 1585
Miasto: Jaworzno

26 wrz 2009, 09:27   (#7)  

Przy Amazonii dobrze jest dosypać trochę świeżej na wierzch, pewnie w przypadku AS też nie zaszkodzi. Ja przy restarcie zazwyczaj wyrywam zielsko z korzeniami, nie zauważyłem większych problemów. Jak dosypiesz świeżego podłoża to zmącenie raczej nie wystąpi.
pozdrawiam, Maciek
www.roslinyakwariowe.pl

Avatar użytkownika

chester
Aquascaping Team Poland
 
Posty: 3127
Miasto: Kraków

Chciałbym odświeżyć wątek. Rok temu odpaliłem akwarium z Aqua Substrate II+. Niestety przez moją niewiedze i zaniedbanie na dnie mam kupę....głównie pewnie kupę problemów. Nie odmuławiałem ani nie miałem żadnych żyjątek co by posprzątały. Chce zrobić porządek i to wyczyścić i posprzątać wraz z restartem. Jak to zrobić? Jeden akwarysta mi powiedział ze po roku to ten granulat już i tak nic nie daje a raczej przysporzy problemów - czyli wyrzucić i kupić nowy.



Fatis
Początkujący
 
Posty: 17

 



Jeśli miałbym zacząć od nowa i bez problemów, to bym je wymienił. Jeśli pojawią się kłopoty, to potem tego nie zrobisz.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów









Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: blixa, Czlowiek_Z_Brodą, dust, Google Adsense [Bot], Homerus, Lambert, szarlej, wojtacho i 129 gości