Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Odmulanie podłoża w trawniku



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

14 mar 2007, 19:23 Odmulanie podłoża w trawniku  (#1)  

Witam.
Rośnie mi trawnik z glosi.Zastanawiam sie jak pózżniej czyścić podłoże w trawniku?
Jak to wygląda w waszych baniakach
Pozdrawiam

Avatar użytkownika

waldik41
Poznaje temat
 
Posty: 103
Dołączył: 24 maja 2006, 16:57
Miasto: Lublin

14 mar 2007, 23:44   (#2)  

Przy podmianie wody możesz od czasu do czasu zasysać to, co unosi się tuż nad trawniczkiem. Możesz podczas takiej wymiany delikatnie "potarmosić" wierzchnią warstwę trawniczka ręką, zasysając jednocześnie to co się uniesie i to wszystko - nic więcej nie zrobisz. Jak trawnik będzie bardzo gęsty i zacznie rosnąć trochę w górę, czeka cię zabawa w sadzenie nowego trawnika.
Przy "zwijaniu" starego trawnika zobaczysz dopiero, ile w nim i pod nim nazbierało się wszelkich resztek i odpadków :wink:

Avatar użytkownika

igi
Zainteresowany tematem
 
Posty: 188
Dołączył: 12 cze 2006, 17:46
Miasto: Łódź

16 lis 2012, 12:37   (#3)  

No wlasnie-mam problem-odmulam eleocharis rosnacy w podlozu jbl,bardzo lekkim.Problem w tym,ze chce wylowic farfocle zebrane na podlozu pomiedzy roslinami (leza i brzydko to wyglada,nie wchodza do podloza) ale przy nawet delikatnym odmulaniu wyciagam roslinki wraz z korzeniami.Trawnik ma juz rok,ale lekkie podloze powoduje,ze go wyciagam przy odmulaniu.Jak w takim razie czyscic podloze?`Nie odmulanie odpada,bo pomimo malej ilosci ryb i nieprzekarmiania (raz dziennie) zbiera sie sporo brudu.



KASIA essen
Początkujący
 
Posty: 20
Dołączył: 31 maja 2006, 09:37

18 lis 2012, 21:20   (#4)  

Jeśli zbiera się syfek to prawdopodobnie masz złą cyrkulacje . Trawników się nie odmula , bo jeśli są mocno zarośnięte to nie ma jak i nie ma po co , zasadniczo nie grzebiemy w podłożu . :wink: bo to przynosi więcej szkody niż pożytku .

Avatar użytkownika

pagu
Znający temat
 
Posty: 1752
Dołączył: 20 wrz 2011, 17:54







Powiązane tematy
  • 15,6l - Test podłoża + oświetlenia - kozaczy

    Witam po pewnym czasie nieobecności i z góry przepraszam za jakość zdjęć ,dzisiaj chciałbym wam pokazać moją pierwszą kostkę o wymiarach 25/25/25 ze szkła OPTi. Jest to trzecia odsłona tego zbiorn...

    Wyświetlenia: 519 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Dezynfekcja podłoża

    Witam, Zbieram się do restartu swojego zbiornika i przy okazji pasowałoby wszystko odkazić. Konkretnie chodzi mi o samo podłoże. Jest jakaś opcja jego dezynfekcji bez ruszania go z akwarium? Wolałbym ...

    Wyświetlenia: 412 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Podłoża Manado i Shrimp Soil w 112L

    Witam, Czytam to forum od kilku miesięcy. Pierwsze akwarium miałem w wieku 6 lat i od tamtej pory jest w moim domu akwarium. Zawsze to były akwaria towarzyskie "bez wodotrysków". Dojrzałem w...

    Wyświetlenia: 461 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Usypywanie podłoża w formie zbocza - Viktor Lantos

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=b7OR6aT3Hn8 Akwarium 240l Autor: Viktor Lantos Jak myślicie, ile litrów podłoża jest w tym akwarium? :) Sposoby na usypanie podłoża z...

    Wyświetlenia: 2285 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Układ podłoża a efektywność filtracji

    Witajcie, muszę zrobić restart akwarium i mam pytanie. Czy układ podłoża (spadek) powinien być skierowany w stronę wlotu filtra czy nie ma to znaczenia?

    Wyświetlenia: 396 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 12 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.
           


 
Uruchomiono zadanie harmonogramu