Nie mogę sobie sam poradzić z tym problemem, więc może Wam coś ciekawego przyjdzie do głowy. Od kilku miesięcy walczę z mętną wodą  . Dziwne w całej sytuacji jest to, że woda mętnieje w ciągu nocy a zmętnienie to znika w ciągu dnia. Akwarium jest już dojrzałe i ma ponad rok. Parametry ph-8 Nh3 -0 NO2- 0 NO3 -10 mg/l PO5- 0,5 mg/l K -25 mg/l Znalazłem ciekawy wątek https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 75902.htmlAle u mnie sytuacja jest dokładnie odwrotna- rano woda mętna a wieczorem klarowna. Czy macie pomysł co to może być?
-

Grzesiek81
- Początkujący
-
Metodą prób i błędów znalazłem podejrzanego. Po odstawieniu Carbo w płynie problem sie zmniejszył. Lałem go zgodnie z instrukcją. Myślicie, że to on wybijał bakterie w akwarium?
-

Grzesiek81
- Początkujący
-
Grzesiek81 napisał(a):Metodą prób i błędów znalazłem podejrzanego. Po odstawieniu Carbo w płynie problem sie zmniejszył. Lałem go zgodnie z instrukcją. Myślicie, że to on wybijał bakterie w akwarium?
Na pewno nie pomógł. Szczególnie jeśli to świeżo założony zbiornik.
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate." Gene Roddenberry
-

Krzysztof Radziszewski
- Z dużym doświadczeniem
-
- Miasto: Zamość PL, Manchester UK.
-
Właśnie nie jest świeży. Ma już ponad rok. Szczegolnie ze parametry sa ok. Przynajmniej te z azotem. NH3 i NO2 caly czas wynosza zero, a NO3 waha sie od 10 do 20
-

Grzesiek81
- Początkujący
-
W jakimś stopniu Carbo upośledzało biologię. A to wystarczyło by powodować problemy z filtracją biologiczną. Jak wygląda u Ciebie natlenienie wody, podajesz CO2?
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate." Gene Roddenberry
-

Krzysztof Radziszewski
- Z dużym doświadczeniem
-
-
Nie, nie podaję CO2. A do napowietrzania ustawilem wylot z deszczownicy tak, zeby woda falowała na powierzchni (deszczownica jest pod wodą)
-

Grzesiek81
- Początkujący
-
Grzesiek81 napisał(a):Nie, nie podaję CO2. A do napowietrzania ustawilem wylot z deszczownicy tak, zeby woda falowała na powierzchni (deszczownica jest pod wodą)
To może zbiornik przerybiony, zalegający osad organiczny na dnie, nie czyszczony filtr. Nie napisałeś wiele na początku wątku dlatego trudno się domyślić co może być przyczyną. Naprawdę jest wiele zależnych.
-

Krzysztof Radziszewski
- Z dużym doświadczeniem
-
-
-
Hej, kilka dni temu pojawiły mi się zielenice, zrobiłem testy wody i się okazało, że PO4 mam na poziomie 0. Dolałem tak żeby zachować propozycje z NO3. Zielenice są dalej, już nie tylko na szybie, ale...
Wyświetlenia: 646 | Odpowiedzi: 16
czytaj więcej...
-
Cześć
Akwarium ma 1,5 roku. Podstawowe dane to: pojemność 63l, oświetlenie 1x T8 15w i pasek led z allegro na diodach 5630. Aktualnie zmieniłem świetlówkę na moduł led aquael retrofit 10w plant. Podł...
Wyświetlenia: 2687 | Odpowiedzi: 61
czytaj więcej...
-
https://www.youtube.com/watch?v=segQbk2s63Y
Witamy. Kolejny pro tip/patent Jurisa ;)
Tym razem reklama uchwytu marki Denerle lub ISTA na wężyk z filtra RO, ale żeby tak pomyśleć i zrobić to samo...
Wyświetlenia: 457 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
https://www.youtube.com/watch?v=g2P0frQyQ3Y
Zapraszam do obejrzenia.
Wyświetlenia: 535 | Odpowiedzi: 3
czytaj więcej...
-
Witam,
To moje pierwsze własne akwarium (nie licząc krótkiej przygody 15 lat temu).
W założeniu miało być Low tech a'la Diana Walstad na ziemi ogrodowej. Z kilku różnych przyczyn wyszedł trochę misz m...
Wyświetlenia: 1775 | Odpowiedzi: 8
czytaj więcej...
|
|
Recenzje
|