Testy akwariowe Tetra
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


NO3 na poziomie 50 :/



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Napisz post

26 lut 2019, 21:19 NO3 na poziomie 50 :/  (#1)  

Czesc

Pytanko jak w temacie, zbiornik ma ok 4 miesiecy 54l.

oswietlenie leddy slim plant 10W
podloze na ziemi ogrodowej z keramzytem oraz kulkami gliniano torfowymi, na ktorej jest ok 4cm zwirku gradacji 2mm.
Przez pierwszy miesiac dwukrotne podmiany w ciagu tygodnia teraz raz w tygodniu.
Nawozenie solami blueline mikro makro carbo i potas , CO2 odlaczylem narazie.

No3 - na poziomie 50
PO4 - pomiedzy 1 a 1.5
K - ok 25
testy zooleka

Na chwile obecna posiadam tylko te testy.

Na poczatku mialem oswietlenie samorobke ledowa, niestety zle dobrane parametry oswietlenia spowodowaly ze musialem ja wywalic. Pojawial mi sie brazowy sliski nalot na roslinach zwirku i szybach.
Po zmianie oswietlenia problem zniknol lecz rosliny slabo rosna dalej ( nie jestem zadowolony) nie posiadam wymagajacych roslin.
Czy powodem jest wysoki poziom no3???, sama podmiana wody oraz ograniczenie podawania makro zalatwi sprawe?? czy mam podjac inne kroki.

Dziekuje za wsparcie.



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

27 lut 2019, 06:45 Re: NO3 na poziomie 50 :/  (#2)  

Na start sprawdził bym kran czy nie ma tam NO3 które na start pakujesz do akwarium.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2024
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

28 lut 2019, 01:22 Re: NO3 na poziomie 50 :/  (#3)  

Zbilem no3 do ok15 destylka. Sprawdzę jutro jeszcze kran, jeśli będzie lipa zainwestuje w osmoze. Czy faktycznie wysokie no3 może wpłynąć na rośliny, nie am żadnych nitek ani innego rodzaju zielonych glonów?



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

28 lut 2019, 09:08 Re: NO3 na poziomie 50 :/  (#4)  

Rośliny nie rosną bo nie masz światła.No 3 wysokie bo być może nie ma go co pobrać.Napisz jeszcze coś o obsadzie.



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

28 lut 2019, 15:33 Re: NO3 na poziomie 50 :/  (#5)  

Akwa jest syna i napewno lekko przerybione, jeśli chodzi o rośliny to hygrophilia, ehinodorus, 4 odmiany krypto.Dodatkowo przód osadzony trawka nie pamiętam nazwy. Czy przy niskim oświetleniu, brązowe krypto ploza się po podłożu? Generalnie roślin jest sporo i akwa mocno obsadzone. Później wstawię fotkę. Zaobserwowałem jedna rzecz, 4 dni niebylo wogole swiecone z powodu wyjazdu, po powrocie wszystkie rośliny jakby odrzyly wypuscily nowe liście, podniosły się, wyglądały super, po załączeniu światła znowu wszystko spowolnilo i się ploza coniektore, już jestem głupi od czego to może być.



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

28 lut 2019, 16:19 Re: NO3 na poziomie 50 :/  (#6)  

To, że masz dużo masy roślinnej nic jeszcze nie znaczy. Jak Was nie było to i nie karmiłeś więc może No3 spadło i trochę ruszyło. Poza tym nie oglądałeś go codziennie więc może złudzenie. Wyjścia są trzy: podmiany, mniej karmić, dodać światła.



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

28 lut 2019, 18:53 Re: NO3 na poziomie 50 :/  (#7)  

Sugerujesz że widziałem więcej liści których fizycznie nie było ;), dziwi mnie to że rośliny bez światła się podniosły i wypuscily nowe liscie, po powrocie i zaczeciu normalnego świecenia przystopowaly i się ploza.



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

28 lut 2019, 19:01 Re: NO3 na poziomie 50 :/  (#8)  

Nie, sugeruję, że nie widziałeś zbiornika codziennie i dlatego wydaje się że rośliny zrobiły postęp (taki jak zwykle lecz widziany po 4 dniach).



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

28 lut 2019, 20:07 Re: NO3 na poziomie 50 :/  (#9)  

Nie, różnica była znaczna, tego jestem pewien.Ryby karmione raz dziennie nie przekarmialem, spróbuję co drugi dzień. Roślin niemam wymagających więc z oświetleniem się wstrzymam narazie dopuki nie rozkminie tematu plozenia. Chodzi mi po głowie czy aby w kranowie niema jakichś pierwiastków w nadmiarze i czy by nie przegotowac tej wody?, tonacy brzytwy się chwyta. Filtr ro jest w planie późniejszym.



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

Znowu zaczyna się pojawiać brazowy nalot na dnie narazie. Wyciągając wnioski to przy zacienieniu kilku dniowym cały brazowy nalot znika całkowicie oraz poprawia się wizualnie kondycja roślin, po ponownym zaczeciu swiecenia po kilku dniach nalot powraca w miejscach oświetlonych ? Ma ktoś pomysł jak się tego pozbyć?



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

Ten brązowy nalot to akurat brunatnice a powstają przez brak odpowiedniego oświetlenia o którym pisałem Ci wcześniej.



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

Dlaczego nie pojawiają się w zacienionych miejscach a po wyłączeniu oświetlenia zanikają calkowicie? Nie Trzyma mi się to kupy poprostu i niechcialbym wywalac kasy na darmo. Przepraszam że mam tyle pytań ale z roslinniakami dopiero zaczynam.



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

Nie wiem. Glony też potrzebują światła?



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

Myślisz że drugi Plant zalatwi sprawę?



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

Nikt nie powie Ci, że tak. Dużo na to wskazuje. Nie wiem jakie kroki podejmiesz może dołożysz światła a potem jeszcze popełnisz 10 błędów i za miesiąc napiszesz, że nic to nie dało. Moje zdanie jest takie, że masz za mało światła i gdyby to był mój zbiornik to bym dołożył. Poczekaj co napiszą inni.



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

podpiąć co2, i zostać przy standardowym nawożeniu? Zbić niżej no3?



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

Światła napewno masz bardzo mało to fakt. Druga belka 10W minimum.
Brunatnice to głównie wina zbyt słabego lub złej jakości światła.




Majkel82
Stały bywalec
 
Posty: 395
Dołączył: 05 paź 2017, 09:54

Co2 przy tym świetle jest nie potrzebne No3 na poziomie 50mg to kosmos.Ja u siebie mam 20mg ale mam paletki i karmię mięsem.



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

Dokupić planta czy sunny? Co myślicie?



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

Ile lumenów daje obecne światło (na stronie producenta)? Dla roślin malowymagajacych potrzebujesz ok 540-1080 lumenów, dla sredniowymagajacych 1080-1620lm, jeśli chcesz stosować CO2 to powinno być ich pow. 2160lm. Stąd warto dowiedzieć ile jest lumenów obecnie i będzie łatwiej cokolwiek dołożyć.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2024
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Jedna daje 1080 lumenów, dokupilem drugiego planta właśnie, wobec czego jest teraz 2160 lumenów, jutro podmianka demineralka i będę czekał na efekty, narazie wstrzymam się z nawożeniem jedynie podam potas i carbo. Jeśli rośliny zaczną niedomagac zacznę pełne nawożenie, jeśli mam zły plan proszę o skorygowanie mnie odrazu. Dziękuję jak narazie za pomoc.



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

Przy takim świetle to już CO2 i nawożenie będzie konieczne, co i ile pokażą testy. Inna opcja skoro sam piszesz, że nie masz roślin wymagających to zmniejszyć światło i wtedy nawożenie może być minimalne lub niepotrzebne.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2024
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Hmmm dopiero co mi pisali ze światła niemam wogole przez co wywalił mi brązowy nalot i zalecono zwiększenie oświetlenia minimum 10w, teraz mam je zmniejszyć?



Smithi77
Początkujący
 
Posty: 32
Dołączył: 26 lut 2019, 20:59

Światło dyktuje tempo wzrostu w akwarium. W zależności od potrzeb samej rośliny należy dla danego rodzaju roślin spełnić minimum świetlne. Dla roślin malowymagajacych w twoim akwarium wystarczy 540lm, dla sredniowymagajacych dwa razy tyle. Dodając światła zwiększamy tempo wzrostu roślin a co za tym idzie zwiększamy zapotrzebowanie na nawożenie i zapotrzebowanie na CO2. Przekraczając pewien próg świetlny CO2 jest wymagane gdyż zawarte w wodzie jest niewystarczające. Tutaj należy się zastanowić nad sposobem prowadzenia zbiornika, zapotrzebowaniem roślin, czy chcemy szybkich przyrostów ale wymaga to CO2 i nawożenia czy wolimy wolniej spełniając minimum świetlne ale CO2 nie będzie wymagane a nawozenie minimalne lub nawet jego brak. Poczytaj o akwariach typu high-tech i Low-tech, w obydwu rośliny rosną ale inaczej się je prowadzi. Zastanów w jakim kierunku chcesz zmierzać, potem należy określić ilość światła dla danego kierunku, nawożenie itd.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2024
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Jeśli masz wątpliwości to poczytaj w necie o brązowym nalocie w akwarium.



BOROTom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 680
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04









cron

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 42 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.
           


 
Uruchomiono zadanie harmonogramu