Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Mleczna woda przy zgaszonym świetle



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów.
+ nowy temat
Od pewnego czasu woda w akwarium zrobiła mi się mleczna... Pojawiło się to razem z wysypem glona Rhizoclonium chyba...

W żaden sposób nie mogę tego ogarnąć...

Po różnych próbach mam następujące wnioski.

Mętna woda robi się po zgaszeniu światła czyli rano jest najbardziej mętna, do wieczora się klaruje trochę... Zostawiając światło włączone na 24 godziny woda robi się całkiem klarowna... O co to może chodzić?

Drugi temat to Rhizoclonium... Nic na nie nie działa u mnie skutecznie... Próbowałem zaciemniania akwarium, większe podmiany, mniejsze podmiany, dużych dawek Carbo, wody utlenionej, CO2 z butli chodzi 24h.

Parametry wody są cały czas dobre, tzn. GH-10, KH-7, Ph-6,9 ,no3 -10, mikro, makro w normach też - nie ma co o tym pisać nawet....

Miał ktoś coś takiego?

Dodam że nie jestem początkującym akwarystą, nie miałem nigdy problemów takich... to jest akwarium ryuboku, ryb prawie nie ma - jest 6 na 128l wody...

Avatar użytkownika

biker84czwa
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 03 paź 2014, 13:35
Miasto: Częstochowa

biker84czwa napisał(a):Od pewnego czasu woda w akwarium zrobiła mi się mleczna... Pojawiło się to razem z wysypem glona Rhizoclonium chyba...

W żaden sposób nie mogę tego ogarnąć...

Po różnych próbach mam następujące wnioski.

Mętna woda robi się po zgaszeniu światła czyli rano jest najbardziej mętna, do wieczora się klaruje trochę... Zostawiając światło włączone na 24 godziny woda robi się całkiem klarowna... O co to może chodzić?

Drugi temat to Rhizoclonium... Nic na nie nie działa u mnie skutecznie... Próbowałem zaciemniania akwarium, większe podmiany, mniejsze podmiany, dużych dawek Carbo, wody utlenionej, CO2 z butli chodzi 24h.

Parametry wody są cały czas dobre, tzn. GH-10, KH-7, Ph-6,9 ,no3 -10, mikro, makro w normach też - nie ma co o tym pisać nawet....

Miał ktoś coś takiego?

Dodam że nie jestem początkującym akwarystą, nie miałem nigdy problemów takich... to jest akwarium ryuboku, ryb prawie nie ma - jest 6 na 128l wody...
Miałem podobnie niedawno. Pierwotniaki...
Tydzień z lampą UV-C załatwił sprawę.
Pozdrawiam

Avatar użytkownika

Bartek1984
Stały bywalec
 
Posty: 339
Dołączył: 05 lip 2008, 12:43
Miasto: Gostyń

Też miałem pierwotniaki całkiem nie dawno, u mnie powodem mógł być półrestart bo wyskoczyły mi dzień po nim, z tym, że u mnie woda była mętna cały czas. Pomogło jednorazowe wlanie octu (1ml/10l) i przymocowane waciki kosmetyczne do wlotu filtra, które zatrzymywały ten cały syf. W ciągu jednej nocy woda zrobiła się idealnie klarowna i problem już nie powrócił, rybom od octu nic się nie stało, a miałem wtedy jednodniowy i trzytygodniowy narybek gupika w akwarium, więc jeśli coś miałoby się stać to narybek pierwszy by to odczuł. Jednak nie zawsze najdroższe metody są najlepsze



Pływający z rybami
Początkujący
 
Posty: 36
Dołączył: 24 lut 2019, 00:17









Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: wika993 i 7 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.