Tetra oczko wodne
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Kwas siarkowy do zbijania ph - jak stosować?



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
yamo12 napisał(a):
mariusz178 napisał(a):Minie napewno kilka dni obserwuj zranienia na bokach ciała.

Nie, jest ok bo minęły już ok 2 tygodnie

No to super... :D




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

 

Dzięki koledzy za rozmowę, muszę kończyć bo po 7 mam pociąg i trzeba jednak zarzyć co nieco snu, a nawet się nie spakowałem bo ciągle telefon w ręce i pisanina. Ale z przykrością kończę, bardzo przyjemnie się pisało. W sumie wyszedł tematyczny mix




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

 

Od kwasu po bojowniki. Tak to jest napoczątku. Powodzenia i wrzuć zdjęcie tego baniaczka. Pozdrawiam.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Znający temat
 
Posty: 1817
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Mi też było miło.Dobranoc




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Ok, wrzucę po weekendzie, jak przyjadę. Dobranoc




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Możemy zobaczyć to akwarium?
___
Pozdrawiam Paweł
www.PawelTestuje.pl


Avatar użytkownika

Pawel NAA
Poznaje temat
 
Posty: 105
Dołączył: 30 sty 2015, 09:23
Miasto: Spała
  • Zostaw wiadomość w komunikatorze RA

yamo12 napisał(a):Słyszałam że przy Co2 potrzeba więcej odżywek, dlaczego? Zbijam bo ph 8 to raczej za dużo, 7 wydaje się w porządku, podobno ph 8 jest szkodliwe na skrzela. Już mam niedobory bo sporo roślin i widzę że marnieją i inne nieciekawe rzeczy z nimi, zakupiłam testy a potem po stwierdzeniu braków - sole (azot itp), wyszło taniej niż gotowe. No i gotowy nawóz ale bez n p k, i żelazo bo też przymałe


Koleżanko yamo12, czytając Twoje posty można odnieść wrażenie iż Twoja wiedza jest znikoma, coś tam wiesz ale nie do końca, ktoś Ci powiedział, ale połowicznie. Takie skrawki informacji wprowadzają w błąd. Dodatkowo jak doradza Ci naraz kilka osób to już w ogóle wychodzi z tego galimatias.

Polecam Ci czytać dwa razy swoje posty przed ich edycją, bo są pozbawione sensu.

Do zbicia pH w Twoim przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzi się podłoże aktywne np. takie stosowane do krewetek z rodzaju Caridina lub ADA Malaya, możesz zastosować torf biały który nie barwi wody.


Avatar użytkownika

Rfck
Znający temat
 
Posty: 1694
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Rfck napisał(a):
yamo12 napisał(a):Słyszałam że przy Co2 potrzeba więcej odżywek, dlaczego? Zbijam bo ph 8 to raczej za dużo, 7 wydaje się w porządku, podobno ph 8 jest szkodliwe na skrzela. Już mam niedobory bo sporo roślin i widzę że marnieją i inne nieciekawe rzeczy z nimi, zakupiłam testy a potem po stwierdzeniu braków - sole (azot itp), wyszło taniej niż gotowe. No i gotowy nawóz ale bez n p k, i żelazo bo też przymałe


Koleżanko yamo12, czytając Twoje posty można odnieść wrażenie iż Twoja wiedza jest znikoma, coś tam wiesz ale nie do końca, ktoś Ci powiedział, ale połowicznie. Takie skrawki informacji wprowadzają w błąd. Dodatkowo jak doradza Ci naraz kilka osób to już w ogóle wychodzi z tego galimatias.

Polecam Ci czytać dwa razy swoje posty przed ich edycją, bo są pozbawione sensu.

Do zbicia pH w Twoim przypadku zdecydowanie lepiej sprawdzi się podłoże aktywne np. takie stosowane do krewetek z rodzaju Caridina lub ADA Malaya, możesz zastosować torf biały który nie barwi wody.



Nie przeczę że mam jeszcze małą wiedzę, dlatego się pytam i czytam. Dlaczego moje posty sa pozbawione sensu? Inne podłoże chętnie zastosuję, ale nie w najbliższym czasie. O tym białym torfie poczytam i pewnie kupię




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Prosiliście o zdjęcie akwarium więc wstawiam
Załączniki
20180717_0751122.png




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Zbiornik wygląda dobrze.Narazie nie widać glonów.Część roślin z koszyczków więc potrzebują czas na aklimatyzację.Przydał by się też jakiś opis zbiornika więcej szczegółów na temat zbiornika i to co chcesz"ośiągnać" oprócz oniżania ph :wink:




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Pisałam za szybko więc trochę nie kontrolowałam tego co piszę :-D Miałam już 2 razy okrzemki, i na korzeniu w jednym miejscu mam zielony glon, nie wiem co to jest i czy mam się nim przejmować, ten glon prawie w całości daje się ściągnąć. Nie wiem jakie mam rośliny, mój błąd że nie zapisywałam. Nie wiem co chciałbyś wiedzieć o zbiorniku. Co chcę osiągnąć? Odpowiednie parametry, zdrowo rosnące rośliny. Wczoraj po strzeleniu dużej ilości azotu - miałam jego niedobór (zrobiłam sama nawóz z KNO3, wyliczyłam za pomocą kalkulatora jak ile mam dodać kno3 na ile mililitrów wody na jaką ilośc wody w akwarium) pierwszy raz widziałam jak rośliny bąblują, mimo że nie mam co2 tylko węgiel i wtedy podobno trudniej o bąblowanie




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Okrzemkami się nie przejmuj z czasem same znikną,Jeżeli zielone "gluty"można ściągać to rób to przy podmianie.Po podaniu No3 rośliny ruszyły(tak jak myślałem) bo przy niskim azocie po prostu głodują stąd glony




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Dałam od razu sporo azotu zamiast dawać to stopniowo, niby źle ale przyniosło efekt




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Ja nie twierdze że źle moim zdanie to 10 ppm w zbiorniku to wcale nie za dużo a przyniesie pozytywne efekty zalecam tak zawsze jeżeli poziom No3 w zbiorniku jest za niski.Mam proźbe jeżeli chcesz porad odnośnie swojego zbiornika to rób to w tum wątku bo widzę otworzonych kilka tematów odnośnie nawożenia prze Ciebie.




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Tematy założyłam różne ale jakoś tak wychodzi że zbiegają się z treścią




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Widzę że wszystkie dotyczą nawożenia myślę że próbujesz ogarnąć wszystko na potrzeby swojego zbiornika tak będzie prościej niż skakać po kilku tematach :wink:




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Mam pytanie co do kh - mam go zbić do najniższego poziomu, czyli np. 1 lub 2 czy do 0? Przewertowałam sporo stron i znalazłam różne opinie na ten temat. Zastanawia mnie też czy jest różnica miedzy tym że wleję od razu więcej kwasu (do tego wiaderka) tak żeby dojść do tego np. kh 1, czy wleję go tyle samo ale stopniowo? Bo nie osiągnęłam efektu (ph dalej 8, kh z 17 na 7) więc dodałam więcej i w tej czekam aż się wymiesza. W końcu zbiję kh ale czy ta dodawana stopniowo ilość ml kwasu (np 8 ml) gdybym dodała ją od razu to może wystarczyłoby np. 7 ml a nie 8?




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Myśl że nie ma sensu na siłę schodzić do kh 2 czy 1...




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Czemu nie ma sensu? Dążę do do ph 7 i przy aktualnym, już zmniejszonym kh, ph stoi w miejscu




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Jasne Twój wybór rozumiem że chodzi o zapewnienie lepszych warunków roślinom.




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Nie, chodzi mi o ryby, dla tych gatunków co mam powinnam mieć ph 6,5-7. No i przy ph powyżej 8 łatwo o kłopoty z amoniakiem, a ten ostatnio delikatnie mi się podniósł. Co do ph odpowiedniego dla roślin to szukałam i nie znalazłam odpowiedzi na to




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Tak pytam z ciekawości,a nie masz problemów z fosforem jak używasz tego kwasu...




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Nie powinnam mieć bo używam siarkowego, jak użyłam preparatu z kwasem fosforowym to faktycznie po4 podskoczyło




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53

Myślałem właśnie że używasz fosforowego,jak siarkowy to faktycznie Po4 nie podskoczy




mariusz178
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 948
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Jako że uparcie ph mało zmalało przy niskim kh, bo ostatnio po siarkowym ph 7,2 i 7,5 (wcześniej 8) a kh 2 (wczesniej 17), to po dodaniu kolejnej porcji kwasu mam teraz KH 0 i oba pH 6. Zaryzykuję i podam to stopniowo do akwarium.




yamo12
Poznaje temat
 
Posty: 147
Dołączył: 10 lip 2018, 00:53









Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: akwarysta1992, aygora, Bing [Bot], michal322