Filtr Tetra EX
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Juwel Rio 350. Jak wystartować ??



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Witam! Posiadam akwarium firmy Juwel
1. 120x50x60
2. Oświetlenie belka helialux led 54w
3. Filtr bioflow 6.0 wewnętrzny z 4 gabkami, ktora jedna ma wymiary 12.5 x 12.5 x 5 cm, wata filtracyjna, pompa 1000 l/h plus możliwość dołożenia ceramiki w koszyczku albo węgla aktywnego, antyfosforan, antyamoniak. Wlew filtra od góry, wydaje mi się, że ma działać jako skimer.
4. Podłoże Tropica aquarium soil
5. Nawóz w płynie tropicapremium nutrition
6. Zestaw co2
7. Kamienie łupek filitowy
8. Korzenie red moore Woods
9. Planowane rośliny to cryptocoryny, nurzaniec, żabienice, anubias, microsorium, mchy, pływające, i może jeszcze jakieś inne w przyszłości. Co do odmian to jeszcze nie do końca wybrałem.
10. Planowane ryby to skalar manacapuru lub paletki, kirys sterby, może jakieś małe pielegniczki typu ramiereza lub barwniak szmaragdowy, chciałbym ławiczke mniejszych lecz nadal szukam.

To teraz kilka pytań.
1. Jakie testy mi są najbardziej potrzebne ?
2. Chciałbym spróbować wystartować tym filtrem ale nie wiem czy wystarczy. Chyba że jeszcze jakiś kubełek, chociaż mi się wydaje że jak na wewnetrzny to i tak jest duży, jakieś 6l na media chyba będzie.
3. Jakim czasem zacząć świecić? 5 h i co tydzień dokładać po jednej godzinie tak maks do 10 h
4. Co2 podawać tylko podczas świecenia światła w akwarium? , np godzine przed włączeniem światła żeby się zalaczalo co2 i godzinę po zgaszeniu światła żeby się wyłączało?
5. Używał ktoś tego nawozu tropica w płynie? Warto czy coś innego stosować. Myślałem też nad solami.
6. Podmiamy wody, 30 % raz na tydzień czy rzadziej ?
7. Wodę mam raczej twarda, fitry RO czy są jakieś inne sposoby?
8. Mam też studnie używana cały czas, chce dac ja do badania czy jest zdatna do picia, jeżeli będzie dobra, to mogę jej użyć jako całą wode do akwarium??

Jakieś 6 lat temu miałem akwarium 74l i nigdy na nic nie patrzyłem wszystko ładnie rosło, ryby żyły bez najmniejszych problemów, nie miałem co2 oraz żadnego podłoża. Ale teraz przy takim dużym zbiorniku proszę Was o pomoc i fachową radę. Z góry wszystkim dziękuję i pozdrawiam.



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

 

Cześć!
tomaszzaq1xsw2 napisał(a):To teraz kilka pytań.

Ad1. Ph, NO3, PO4, KH-GH - na początek wystarczą.
Ad2. Te wewnętrzne filtry Juwela podobno są bardzo dobre i wystarczające ale nie mam z nimi doświadczenia więc Ci nie pomogę. Jedyne co mogę napisać to w ten wolny koszyczek dołóż dobrej ceramiki (np. siporax) albo matrixa.
Ad3. Możesz spokojnie tak zacząć, nawet od 6h.
Ad4. Przy tych roślinach co planujesz wystarczy jak będziesz podawać CO2 tylko gdy świecisz (czyli tak jak proponujesz). Butla będzie starczać Ci wtedy na dwa razy więcej czasu.
Ad5. Dużo osób na forum chwali sobie te nawozy. Osobiście ich nie używałem. Nawiąże jeszcze raz do planowanych przez Ciebie roślin i nie dodawał bym na Twoim miejscu żadnych nawozów. Pokarm dla ryb i ich późniejsze odchody wystarczą.
Ad6. Jeśli planujesz start na aktywnym podłożu to na początku będziesz musiał trochę więcej podmieniać. Poszukaj informacji o starcie na aktywnym. W późniejszym etapie 20-30% raz na tydzień wystarczy.
Ad7. Jeśli będziesz używać kranówki to podłoże które planujesz wykończysz bardzo szybko. Więc pomyśl nad RO. A jeżeli zdecydujesz się na paletki to będzie Ci RO niezbędne.
Ad8. Studnia może ratować Ci sytuacje. Przebadaj ją tak jak planujesz + dodatkowo sprawdź jaką ma twardość może się okazać, że nie będziesz potrzebował RO.

Avatar użytkownika

faN
Poznaje temat
 
Posty: 50
Dołączył: 18 wrz 2016, 09:47
Miasto: Łódź

 

ja wystartowałem na podłożu tropica aqurium soil plants i robiłem przez pierwszy misiąc 2x w tyg podmiany 30-40% tak też zaleca porducent




dawid112
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 28 cze 2018, 17:20

A co powiecie na indykator CO2, ph ??
A RO jakie najlepiej kupić, tak aby nie wydać dużo kasy a żeby spełniło swoje zadanie.



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

Ja mam u siebie filtr Ro-3 cena rozsądna i spełnia zadanie.Co do indykatora jeżeli zamierzasz podawać co2 to będzie przydatny.




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Filtr RO to zależy też jaką masz wodę w kranie. Warto by było sprawdzić co w kranie "piszczy". ;)


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Robiłem test paskami jbl, wyszlo że woda twarda i ph ponad normę. Wiem wiem że paski to badziew ale chciałem jak narazie orientacyjne sprawdzic jaka ta woda jest. Chce kupić kropelkowe jbl ale trochę za dużo już wydałem na to wszystko w tym miesiącu, więc żony nie chce już drażnić ile wydaje na akwarium ;D



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

Jeżeli masz mozliwość to zadzwoń do wodociągów powinni za darmo podać parametry kranówki.




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Albo sprawdź na stronie swojego dostawcy.
Testami paskowymi niczego dobrego się nie dowiesz.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Pytać o ph i twardość, czy inne mi też mogą podać??
I tak wiem że paski to wielkie g..
A te testy w walizce jbl combiset 6 testów, opłaca się?
Ostatnio edytowano 14 wrz 2018, 21:10 przez tomaszzaq1xsw2, łącznie edytowano 1 raz



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

Bierz wszystkie dane jakie mają. Twardość ogólną i węglanową, pH, magnez, żelazo i jakie, potas, fosfor. Najlepiej to napisz im mejla żeby ci odpisali co jest waszej wodzie kranowej i co jaki czas co dodają. Czy chorują (to raczej rzadko się teraz zdarza ale różnie bywa) czy ozonują oraz jak często i niech dają ci wcześniej znać żeby ci parametrów nie popsuli.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Jak zdadzwoniłem u siebie to praktycznie wszystkie parametry mi podali choć na stonie nie było tak dużo.




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Właśnie wysłałem do nich maila teraz będę czekał na odpowiedź.



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

Myślę że bez problemu podadzą Ci parametry wody...




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Powinni.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Dzisiaj zmierzyłem dokładnie jaki wymiar ma komora w filtrze na wklady filtracyjne, 48x13x13 co daje jakieś 8L, zastosować same gąbki drobne czy dołożyć jeszcze grubsze oczka mogę dac 6 wkładów, dac keramzyt lub ceramike czy to i to ?? I oczywiście wate fitrujaca. Myślałem dac wate, gąbka grube oczka 2x, później drobne oczka 2x i keramzyt ?? Jak myślicie



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

Rozkład złóż filtrujących wygląda ok.Wata będzie jako ostatnia na wylocie z filtra?




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

1- gąbka grube oczka
2- gąbka grube oczka
3- keramzyt
4- gąbka drobne oczka
5- gąbka drobne oczka
6- wata
Tak myślałem, chyba że ceramike gdzieś dać jeszcze??



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

Jak masz miejsce to możesz dodać.




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

W odpowiedzi na e-maila informuję, że Gminny Zakład Gospodarki Komunalnej z wymienionych przez Pana parametrów wody jest zobligowany do badania wody pod względem pH- 7,3 oraz żelazo <60 mg/l. Woda nie jest ozonowana tylko stosujemy dwutlenek chloru. Takiego maila dostałem



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

tomaszzaq1xsw2 napisał(a):W odpowiedzi na e-maila informuję, że Gminny Zakład Gospodarki Komunalnej z wymienionych przez Pana parametrów wody jest zobligowany do badania wody pod względem pH- 7,3 oraz żelazo <60 mg/l. Woda nie jest ozonowana tylko stosujemy dwutlenek chloru. Takiego maila dostałem
To tak jakoś niewiele napisali. A na ich stronie nie ma żadnych informacji?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2170
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

No właśnie nic nie ma, napisałem jeszcze raz do nich gdzie mogę dowiedzieć się czegoś więej. Zobaczę co mi odpiszą, ale ogólnie to ph chyba trochę za wysokie a to żelazo??



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

Standardowo powinna być informacja o twardości wody dziwne że nie podali.




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Nic się nie dowiedziałem więcej na temat parametrów, będzie trzeba kupić. Ale wracając do filtra to jak byście ułożyli te wkłady filtracyjne bo nadal mam dylemat.
20180921_203617.jpeg
20180921_203632.jpeg



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11

Niestety woda w studni jest nie dobra. Ostatnio ktoś mi powiedział że jak będę chciał kupić Filtr ro3 to potrzebny mi jest jeszcze jakiś mineralizator jeśli chce mieć paletki.



tomaszzaq1xsw2
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 10 lis 2010, 14:11







Powiązane tematy
  • Juwel Ecco Skim - nowy skimmer na rynku

    skimmer-juwel.jpg Już na jesieni dostępny będzie skimmer firmy JUWEL, jest to jedna z kilku nowości, które trafią do akwarystów w nadchodzących miesiącach.

    Wyświetlenia: 1201 | Odpowiedzi: 5czytaj więcej...

  • Promocja Black Friday - zestawy JUWEL

    juwel-friday.jpg Lista zestawów objętych promocją: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/akwaria-szafki-zestawy/komplety-szafkami/zestawy-juwel-szafka-c-1214_1849_1864.html?%?page=akwaria-szafki-zestaw...

    Wyświetlenia: 325 | Odpowiedzi: 0czytaj więcej...

  • Zestawy Juwel na żywo

    https://www.roslinyakwariowe.pl/administrator/images/stories/wiadomosci/2015/12592/lido1.jpg W naszej galerii w Krakowie znajdziecie zarówno nasze firmowe zestawy RA, jak i modele znanych firm ...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Zestawy Juwel na żywo

    https://www.roslinyakwariowe.pl/administrator/images/stories/wiadomosci/2015/12592/lido1.jpg W naszej galerii w Krakowie znajdziecie zarówno nasze firmowe zestawy RA, jak i modele znanych firm ...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...




Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 19 gości