Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Indykator CO2 JBL



Ogólne dyskusje akwarystyczne.
Posty nie pasujące do innych działów.

19 wrz 2017, 15:50 Indykator CO2 JBL  (#1)  

Witam wszystkich.Mam pytanko a w zasadzie dwa.Pierwsze to jak to jest z orginalnym płynem, niektórzy mówią o mieszaniu płynu z wodą kh 5,a według producenta podaje się 30 kropelek i gotowe.A drugie pytanie to, czy warto go kupić. Dodam, że moja woda w akwarium ma kh 7 ale do celowo będzie 4 kh.Z góry dziękuję za odpowiedzi :wink:

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Poznaje temat
 
Posty: 122

 



19 wrz 2017, 19:59 Re: Indykator CO2 JBL  (#2)  

Powinno się mieszać odczynnik z wodą 4kh. Indykator jbl ma tą zaletę że łatwo go napełniać i odczytywać. Szklane indykatory to koszmar w eksploatacji. Osobiście teraz używam od kilku miesięcy sondy ph atc i jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. W kilka sekund znasz dokładne ph i odczytujesz poziom co2 z tabelki ph-kh-co2http://www.mojbiljniakvarijum.org/forum/attachments/ph-kh.jpg
Tutaj dokładna instrukcja do indykatora jblhttps://www.ukaps.org/index.php?page=co2-measurement-using-a-drop-checker

Avatar użytkownika

mprusek
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Miasto: Kraków

19 wrz 2017, 20:43 Re: Indykator CO2 JBL  (#3)  

Dzięki mprusek.Widzisz sam nie wiem czy ten indykator ma sens,z tego powodu,że mam korzenie i odczytując ph i kh(SERA)moje ryby powinny zrobić kaput według tabeli a żyją.Nie wiem czy te indykatory odczytują ph czy co2?jak to jest?szkoda pieniędzy jak odczytuje pH(bo już mam kropelkowy).

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Poznaje temat
 
Posty: 122

19 wrz 2017, 21:26 Re: Indykator CO2 JBL  (#4)  

Tak, testy stałe co2 to tak naprawdę testy ph. Kiedyś miałem test kropelkowy ph, z tego co pamiętam to po dodaniu kropli trzeba było szybko porównać kolory - mało dokładna metoda moim zdaniem.

Avatar użytkownika

mprusek
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Miasto: Kraków

19 wrz 2017, 22:16 Re: Indykator CO2 JBL  (#5)  

Dokładnie zgodzę się z tobą,że kropelkowe są mało dokładne ale porównując mój test ph(Sera) z wynikiem od wodociągów wyszło mi tak samo.Dobrze,że mnie uświadomiłeś,że tak naprawdę to odczytują pH,jutro miałem go kupić.Jak bym miał typowego Holendra bez korzeni i nie aktywne podłoże to bym mógł korzystać z tabeli,ale nie u mnie.

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Poznaje temat
 
Posty: 122

20 wrz 2017, 09:17 Re: Indykator CO2 JBL  (#6)  

Pozwólcie, że zacytuję Mirka:
mirek5566 napisał(a):Mierzy bezpośrednio pH, ale wywołane przez CO2 rozpuszczony w roztworze wskaźnika, czyli pośrednio zawartość CO2 w wodzie.

Avatar użytkownika

DMM
Początkujący
 
Posty: 11

20 wrz 2017, 11:23 Re: Indykator CO2 JBL  (#7)  

Teraz zbaraniałem :roll: Mi chodzi żeby mieć kontrolę co2.Z tego co napisał Mirek wynika,że mogę na indykatorze polegać.Dzięki DMM.

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Poznaje temat
 
Posty: 122

21 wrz 2017, 22:09 Re: Indykator CO2 JBL  (#8)  

mprusek napisał(a):Powinno się mieszać odczynnik z wodą 4kh.

Nie zgodzę się do końca - rozcieńczamy wodą o określonym KH roztwory wskaźnikowe robione samemu na bazie testów pH. Grunt, żeby potem pamiętać jakie się uzyło KH, bo do doczytania wartości CO2 będziemy stosować tę przytoczoną przez Ciebie tabelkę. Natomiast gotowy płyn (np. JBLa) do testu permanentnego CO2 nie rozcieńczamy, tylko wlewamy jak leci - zresztą zgodnie z zaleceniem producenta.
Inna sprawa, że rozcieńczenie go nie powinno "popsuć" w sensie wskazywanej wartości, tylko będzie ona mniej intensywna. Wszak gotowy płyn to test pH już rozcieńczony. :wink:
bieniolubo23com napisał(a):Teraz zbaraniałem :roll: Mi chodzi żeby mieć kontrolę co2.Z tego co napisał Mirek wynika,że mogę na indykatorze polegać.Dzięki DMM.

Kup sobie płyn gotowy np. JBLa do testu stałego CO2. Ma on przewagę nad robionym z testu pH w postaci intensywniejszego koloru. Do tego kup sobie ten pojemniczek na test taki jak Ci się podoba - ja mam taką kulkę i nie narzekam z jej czyszczeniem i obsługą. Ten pojemnik JBLowski jest taki dość spory. No ale de gustibus... ;) I wlej kilkanaście kropli tego wskaźnika do pojemnika, pojemnik do akwarium i wsio. Trzeba tylko poczekać trochę, aż wskaźnik załapie odpowiednio stężenie CO2 z akwarium. I wsio.
Pozdrawiam!
Quark-t


Avatar użytkownika

Quark-t
Poznaje temat
 
Posty: 91
Miasto: Będzin

     



    22 wrz 2017, 07:49 Re: Indykator CO2 JBL  (#9)  

    Dokładnie tak jak wyżej.
    Odczynnik do stałego testu Co2 firmy Jbl nie wymaga żadnego rozcieńczania. Jest gotowy do użycia.


    Avatar użytkownika

    aquamateo
    Z dużym doświadczeniem
     
    Posty: 3072

    22 wrz 2017, 22:05 Re: Indykator CO2 JBL  (#10)  

    Gdzieś czytałem że JBL wypuścił nowszą generację tego testu gdzie faktycznie odczynnik jest gotowy do użytku - sam takiego używam i jestem zadowolony. Poprzednia wersja wymagała mieszania odczynnika z wodą.

    Avatar użytkownika

    mormo
    Poznaje temat
     
    Posty: 72
    Miasto: Zielona Góra

    24 wrz 2017, 19:54 Re: Indykator CO2 JBL  (#11)  

    Dzięki wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi :wink: Od czterech dni używam tego testu stałego właśnie firmy JBL.Zrobiłem eksperyment,zwiększyłem dawkę co2 tak lekko do przyduchy co było widać po rybach i faktycznie indykator pokazał żółty kolor.Mam małe akwarium i w tej chwili leci jeden bąbelek na cztery sekundy i indykator jest cały czas zielony.Ryby czują się dobrze i mam nadzieje,że tak będzie cały czas :roll: Jeszce raz dzięki :wink:

    Avatar użytkownika

    bieniolubo23com
    Poznaje temat
     
    Posty: 122

    30 gru 2017, 23:07 Re: Indykator CO2 JBL  (#12)  

    Witam.

    Podłącze się pod temat i zapytam. Dziś wsadziłem do zbiornika test JBL na Co2 oraz PH test pokazuje ciągle zielony kolor nawet jak rozkręciłem zawór w butli i co2 leci ciurkiem w dosłownym znaczeniu tego słowa to i tak jest zielony. To normalne ??

    Akwarium 150x50x50
    Oświetlenie 198W
    Piltracja HW 303B oraz Aqua Nowa 1500
    Podłoże Dark Soli



    Tomek82
    Poznaje temat
     
    Posty: 149

    30 gru 2017, 23:32 Re: Indykator CO2 JBL  (#13)  

    Po pierwsze, to bezwładność testu, który reaguje z opóźnieniem. Dwa - bezwładność rozpuszczania CO2. Trzy - stan ustalony dla ilości rozpuszczanego CO2, uciekającego do atmosfery z nierozpuszczonych baniek, pobieranego przez rośliny i wytrącanego przez np. falowanie wody. Do tego pytanie jakie masz KH, bo przy wysokim wysycić wodę jest trudniej.
    Czy normalne - tak, bo natury nie oszukasz:) Skoro podkręcenie CO2 nie pomaga na zwiększenie stężenia, to zmień inną "składową" z wymienionych wcześniej.
    Pozdrawiam!
    Quark-t


    Avatar użytkownika

    Quark-t
    Poznaje temat
     
    Posty: 91
    Miasto: Będzin

      31 gru 2017, 00:10 Re: Indykator CO2 JBL  (#14)  

      Quark-t napisał(a):Po pierwsze, to bezwładność testu, który reaguje z opóźnieniem. Dwa - bezwładność rozpuszczania CO2. Trzy - stan ustalony dla ilości rozpuszczanego CO2, uciekającego do atmosfery z nierozpuszczonych baniek, pobieranego przez rośliny i wytrącanego przez np. falowanie wody. Do tego pytanie jakie masz KH, bo przy wysokim wysycić wodę jest trudniej.
      Czy normalne - tak, bo natury nie oszukasz:) Skoro podkręcenie CO2 nie pomaga na zwiększenie stężenia, to zmień inną "składową" z wymienionych wcześniej.
      Jutro z rana sprawdze kh i chyba przykrece Co2 bo do rana wszystko może pozdychac.



      Tomek82
      Poznaje temat
       
      Posty: 149

      31 gru 2017, 00:19 Re: Indykator CO2 JBL  (#15)  

      Cześć.Widzę,że stary temat powrócił :wink: Do dnia dzisiejszego używam tego indykatora i powiem wam,że jestem z niego zadowolony.Mam go już :roll: trzy miesiące i za czołem drugą buteleczkę.

      Avatar użytkownika

      bieniolubo23com
      Poznaje temat
       
      Posty: 122

      31 gru 2017, 00:22 Re: Indykator CO2 JBL  (#16)  

      bieniolubo23com napisał(a):Cześć.Widzę,że stary temat powrócił :wink: Do dnia dzisiejszego używam tego indykatora i powiem wam,że jestem z niego zadowolony.Mam go już :roll: trzy miesiące i za czołem drugą buteleczkę.
      To te w kształcie kropli wody ?



      Tomek82
      Poznaje temat
       
      Posty: 149

      01 sty 2018, 20:43 Re: Indykator CO2 JBL  (#17)  

      Quark-t napisał(a):Po pierwsze, to bezwładność testu, który reaguje z opóźnieniem. Dwa - bezwładność rozpuszczania CO2. Trzy - stan ustalony dla ilości rozpuszczanego CO2, uciekającego do atmosfery z nierozpuszczonych baniek, pobieranego przez rośliny i wytrącanego przez np. falowanie wody. Do tego pytanie jakie masz KH, bo przy wysokim wysycić wodę jest trudniej.
      Czy normalne - tak, bo natury nie oszukasz:) Skoro podkręcenie CO2 nie pomaga na zwiększenie stężenia, to zmień inną "składową" z wymienionych wcześniej.
      KH 4



      Tomek82
      Poznaje temat
       
      Posty: 149









      cron

      Serwis roslinyakwariowe.pl


       
        Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

      Sklep internetowy

      Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
      bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
      pielęgnacji akwarium.
      idź do sklepu


      Użytkownicy przeglądający ten dział: blixa, Czlowiek_Z_Brodą, dust, Google Adsense [Bot], Homerus, Lambert, szarlej, wojtacho i 130 gości