Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Ile litrów ma akwarium?



Ogólne dyskusje akwarystyczne.
Posty nie pasujące do innych działów.

28 gru 2017, 00:33 Ile litrów ma akwarium?  (#1)  

Witam akwarium o wymiarach długość 53x czerokość 27x wysokość 34x grubość szkła 5mm ile ma LITRÓW pozdrawiam



paweł95
Początkujący
 
Posty: 13

 

28 gru 2017, 00:41 Re: :)  (#2)  

paweł95 napisał(a):Witam akwarium o wymiarach długość 53x czerokość 27x wysokość 34x grubość szkła 5mm ile ma LITRÓW pozdrawiam


Twoje akwarium ma 48l



greg2
Początkujący
 
Posty: 9

28 gru 2017, 00:43 Re: :)  (#3)  

greg2 napisał(a):48l
Dzięki i pozdrawiam:)



paweł95
Początkujący
 
Posty: 13

28 gru 2017, 01:00 Re: :)  (#4)  

paweł95 napisał(a):Witam akwarium o wymiarach długość 53x czerokość 27x wysokość 34x grubość szkła 5mm ile ma LITRÓW pozdrawiam


:roll:
Chyba jakiś obliczeń z fizyki kwantowej tu nie potrzeba :mrgreen:
Pozdrawiam
Artur


Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1069
Miasto: Marklowice

To może odkryjmy sekret jak zostało to policzone :)
53*27*34/1000 = 48.65 Litra :) Grubość szyby nie ma znaczenia bo liczymy objętość zewnętrzna.
Jak sobie zmierzysz wymiary wewnętrzne to policzysz objętość netto w analogiczny sposób :)

Avatar użytkownika

Rfck
Znający temat
 
Posty: 1486
Miasto: Gdańsk/UK

Rfck napisał(a):To może odkryjmy sekret jak zostało to policzone :)
53*27*34/1000 = 48.65 Litra :) Grubość szyby nie ma znaczenia bo liczymy objętość zewnętrzna.
Jak sobie zmierzysz wymiary wewnętrzne to policzysz objętość netto w analogiczny sposób :)

U mnie samo szkło zabiera 2 litry,więc grubość ma znaczenie,ale przy małych zbiornikach.

Avatar użytkownika

Boczowro
Poznaje temat
 
Posty: 144
Miasto: Wrocław-Oleśnica

Przy obliczeniach netto warto odjąć odległość lustra wody od góry akwarium oraz grubość podłoża ;-)
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów

28 gru 2017, 10:27 Re: :)  (#8)  

greg2 napisał(a):
paweł95 napisał(a):Witam akwarium o wymiarach długość 53x czerokość 27x wysokość 34x grubość szkła 5mm ile ma LITRÓW pozdrawiam


Twoje akwarium ma 48l

Czyli dla uproszczenia 4 wiadra po 12_litrów , albo prawie 5 wiader 10_litrowych :D


Avatar użytkownika

Robi68
Zainteresowany tematem
 
Posty: 194

 



Czasami aż przykro patrzeć jak się uwsteczniamy.

Banalnie proste rzeczy kiedyś, dziś stają się zawiłą matematyką dla obecnego społeczeństwa.

Śmialiśmy się z innych nacji wychowanych w dobrobycie i ich nieporadnością przez fakt wąskiego ukierunkowania, ciesząc się przy okazji naszym wszechstronnym wykształceniem.
Dziś jesteśmy lub zbliżamy się do tego co kiedyś wywoływało uśmiech politowania. :roll:

A szczytem szczytów jest to, że strona serwisu RA by zapobiec takim brakom w matematyce
dodała kilka kalkulatorów dla ułatwienia, między innymi i ten:

https://sklep.roslinyakwariowe.pl/kalku ... warium.php
Ostatnio edytowano 28 gru 2017, 11:04 przez aquamateo, łącznie edytowano 1 raz


Avatar użytkownika

aquamateo
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3072

Bo kiedyś człowiek uczył się w logiczny sposób i jeden temat wynikał z poprzedniego. Dziś dzieciaki skaczą z tematu na temat. Kiedyś należało napisać odpowiedź a testy pojawiały się okazjonalnie. Dziś się uczymy zakreslac odpowiedzi a nie ich udzielać. Takie są tego efekty. Kiedyś człowiek szedł do biblioteki dziś wystarczy wygooglac. Postęp, to wygoda ale niestety niektóre dobrodziejstwa rozleniwiają. Niektórych na tyle, że łatwiej zapytac o najprostsze rzeczy na forum zamiast wykazać minimum pracy i samemu znaleźć. W koncu łatwiej jak podsunięte pod nos, albo jak ktoś znajdzie za nas.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów

No racja ,jeszcze podłoże-w sumie to zostaje jakieś 70-80% pojemności netto.A jeszcze jedno,filtry ,grzałki ,rurki,indykatory,dyfuzory,jonizatory,no i ryby-też zajmują miejsce w akwarium :mrgreen:

Avatar użytkownika

Boczowro
Poznaje temat
 
Posty: 144
Miasto: Wrocław-Oleśnica

zmijka85 napisał(a):Bo kiedyś człowiek uczył się w logiczny sposób i jeden temat wynikał z poprzedniego. Dziś dzieciaki skaczą z tematu na temat. Kiedyś należało napisać odpowiedź a testy pojawiały się okazjonalnie. Dziś się uczymy zakreslac odpowiedzi a nie ich udzielać. Takie są tego efekty. Kiedyś człowiek szedł do biblioteki dziś wystarczy wygooglac. Postęp, to wygoda ale niestety niektóre dobrodziejstwa rozleniwiają. Niektórych na tyle, że łatwiej zapytac o najprostsze rzeczy na forum zamiast wykazać minimum pracy i samemu znaleźć. Wkoncu łatwiej jak podsunięte pod nos, albo jak ktoś znajdzie za nas.
Całe szczęście,że forum wymusza na nas chociaż umiejętność pisania...




gazownik
Stały bywalec
 
Posty: 488

gazownik napisał(a):Całe szczęście,że forum wymusza na nas chociaż umiejętność pisania...

Tylko umiejętność czytania ze zrozumieniem zanika... :wink:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Znający temat
 
Posty: 1721

Dziś mamy dostęp do programów, które za nas piszą więc nie byłbym taki pewien.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów

gazownik napisał(a):Całe szczęście,że forum wymusza na nas chociaż umiejętność pisania...

Można powiedzieć, że forum wymusza używania chociaż podstawowych zasad składni, czy znaków przestankowych, a moderacja poprawia duże litery :wink:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Znający temat
 
Posty: 1721

astar napisał(a):
gazownik napisał(a):Całe szczęście,że forum wymusza na nas chociaż umiejętność pisania...

Można powiedzieć, że forum wymusza używania chociaż podstawowych zasad składni, czy znaków przestankowych, a moderacja poprawia duże litery :wink:


:)
http://język-polski.pl/zasady-interpunkcji/2076-przecinek
"Gdy­by tyl­ko owoc Twoich prze­myśleń zechciał się skrys­ta­lizo­wać w pos­ta­ci mądrego tekstu, pisz.
W prze­ciw­nym ra­zie god­nie mil­cz."


Avatar użytkownika

Moderatorka
Moderatorka
 
Posty: 132

Moderatorka napisał(a):
astar napisał(a):
gazownik napisał(a):Całe szczęście,że forum wymusza na nas chociaż umiejętność pisania...

Można powiedzieć, że forum wymusza używania chociaż podstawowych zasad składni, czy znaków przestankowych, a moderacja poprawia duże litery :wink:


:)
http://język-polski.pl/zasady-interpunkcji/2076-przecinek

No tak, przecinki też :wink:
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/180l-roslinne-astar-73663.html
"... pamiętaj, że założywszy akwarium, nakładasz na siebie stały obowiązek właściwej opieki nad hodowanymi zwierzętami. A to już jest sprawa kultury i wrażliwości ..."
Pozdrawiam, Andrzej


Avatar użytkownika

astar
Znający temat
 
Posty: 1721

Strasznie smutne pytanie



Apsik
Początkujący
 
Posty: 29

Boczowro napisał(a):
Rfck napisał(a):To może odkryjmy sekret jak zostało to policzone :)
53*27*34/1000 = 48.65 Litra :) Grubość szyby nie ma znaczenia bo liczymy objętość zewnętrzna.
Jak sobie zmierzysz wymiary wewnętrzne to policzysz objętość netto w analogiczny sposób :)

U mnie samo szkło zabiera 2 litry,więc grubość ma znaczenie,ale przy małych zbiornikach.


Nie, nie ma znaczenia, bo liczysz pojemnosć brutto, możesz mieć ze szkła 30mm, a zewnętrzne wymiary pozostają takie same.

Avatar użytkownika

Rfck
Znający temat
 
Posty: 1486
Miasto: Gdańsk/UK

500 litrow jak dla mnie. Albo 600...hmm po co Ci takie wielkie akwarium...wez lepiej korki z matmy



Paciaciak
Początkujący
 
Posty: 43

Paciaciak napisał(a):500 litrow jak dla mnie. Albo 600...hmm po co Ci takie wielkie akwarium...wez lepiej korki z matmy
Prawidłowa odpowiedź to 45,3l netto, za naukę się brać a nie tylko telefony ;-)
Uwaga zdradzę wiedzę tajemną ze szkoły podstawowej, zawartej w tajemnej księdze z tajemniczym napisem matematyka. Zacznijmy od podstaw. Jeden litr zawiera się w akwarium o wymiarach wewnętrznych 10cmx10cmx10cm (1000cm sześciennych). Dla nas ważną informacją jest to, że 10 cm to inaczej 1 decymetr. 1decymetr sześcienny to inaczej 1 litr. Jeśli dobrnąłeś do tego momentu i nic nie rozumiesz to oznacza, że jesteś genialnym pieciolatkiem, który czyta i interesuje się akwarystyką ale powinien poprosić osobę dorosłą o pomoc przy zakladaniu akwarium. Licząc objętość netto akwarium zmieniamy wymiary na decymetr (wynik w litrach) i odejmujemy grubość szkła, podłoża i wysokość lustra wody.
Przykład: akwarium 40x25x30cm 5mm
Szerokość: 40cm minus grubość szkła po obu stronach akwarium czyli 2x5mm, to 39cm (3,9decymetrow)
Głębokość : 25cm minus grubość szkła po obu stronach akwarium 2x5mm, 24cm (2,4decymetra)
Wysokość : 30cm minus grubość dna 5mm, grubość podłoża np 5cm, wiadomo nie zalewamy do końca czasem zostawiając np 1 cm od góry który też odejmujemy, 30-0,5-5-1=23,5cm (2,35 decymetra)
Aby obliczyć wartość netto akwarium należy pomnożyć długość, szerokość i wysokość w decymetrach.
3,9x2,4x2,35=22l. Nasze akwarium ma 22litry netto pojemności. Wartości netto wykorzystać możemy przy podawaniu leków, nawozów, podmian itd.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 865
Miasto: Rzeszów

Niestety wiele osób w tym kraju nie posiada nawet tak elementarnej wiedzy. Gdybyscie posłuchali niektórych rodziców usiłujacych pomóc w matematyce np.czwartoklasistom to popekalibyscie ze smiechu. Nie wiadomo od kogo nalezałoby zacząc edukacje czy od dziecka czy od rodzica.
A Ty zmijka85 chcesz wyjasniac gosciowi, ktory ma problemy z mnozeniem co to jest wartosc netto a co brutto;-)
per aspera ad astra




ArturTraffic
Zainteresowany tematem
 
Posty: 245
Miasto: Pruszcz Gdanski

 



Usuncie ten temat bo sie cofamy...szkoda czasu



Paciaciak
Początkujący
 
Posty: 43

ArturTraffic napisał(a):Niestety wiele osób w tym kraju nie posiada nawet tak elementarnej wiedzy. Gdybyscie posłuchali niektórych rodziców usiłujacych pomóc w matematyce np.czwartoklasistom to popekalibyscie ze smiechu. Nie wiadomo od kogo nalezałoby zacząc edukacje czy od dziecka czy od rodzica.
A Ty zmijka85 chcesz wyjasniac gosciowi, ktory ma problemy z mnozeniem co to jest wartosc netto a co brutto;-)
Brutto to tyle ile mu kiedyś obiecają na rozmowie kwalifikacyjnej a netto to szara rzeczywistość...idąc tym tropem netto to to mniej ...




gazownik
Stały bywalec
 
Posty: 488

A np obliczajac ilość watów na litr, albo chcemy nalać przykładowo 3 ml potasu na 100 litrów to lepiej brać pod uwagę litraz netto czy brutto?



glodek1987
Początkujący
 
Posty: 12









Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], blixa, Czlowiek_Z_Brodą, dust, Homerus, Lambert, szarlej, wojtacho i 128 gości