Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Glony w ryzach.



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

31 mar 2014, 19:12 Glony w ryzach.  (#1)  

Witam.Zastanawiam sie jak podchodzicie co do kwesti glonow.Chodzi mi o to ze stosunek NPK zwlaszcza fosfor ktory jest nie poparty pewnoscia w 100%, woda utleniona, gatunki ryb (otoski, krewetki), filtracja (wata) to tylko zabiegi nie dajace ciaglej pewnosci ze z powodu przenawozenia automatycznego jak I rowniez co2 ktory moze byc za niski ,napotkamy sie I tak z czasem z jakoms plag.To sprawa normalna w zbiornikach ustabilizowanych jak I po nowym aranzu.Jednak gdy przychodzi do sprawy baniakow powyzej 400litrow nie jestem pewien ze te zabiegi dadza pewny rezultat.Chodzi mi po glowie ze lampa UV jest rozwiazaniem jedynym jednak w tak duzym gronie jestem w stanie uzyskac odpowiedz poprzedzona doswiadczeniem.Przymiezam sie wolnymi krokami do baniaczka 200x60x60 I jest to juz wyzwanie poprzez budowe wlasnych systemow filtracyjnych jak I rowniez lamp led.Bede wdzieczny za podpowiedz co widzicie za najlepsze rozwiazanie.P.S. nie posiadam zadnych problemow w moim baniaku 240litrow wiec nie podaje zadnych parametrow.



Filipesku
Stały bywalec
 
Posty: 303
Dołączył: 17 paź 2013, 18:43
Miasto: Gdansk

31 mar 2014, 20:55 Re: Glony w ryzach.  (#2)  

Osobiście uważam, że tzw "problem glonów" jest demonizowany (to samo ze ślimakami). :mrgreen: Pojawi się w zbiorniku kilka kropek albo nitek i już akwarysta podejmuje nerwowe ruchy, które zamiast pomóc destabilizują akwarium, dzięki czemu glony wypełniają niszę, którą nieświadomie tworzy akwarysta.



DavyJones
 

01 kwi 2014, 09:20 Re: Glony w ryzach.  (#3)  

DavyJones napisał(a):Osobiście uważam, że tzw "problem glonów" jest demonizowany (to samo ze ślimakami). :mrgreen: Pojawi się w zbiorniku kilka kropek albo nitek i już akwarysta podejmuje nerwowe ruchy, które zamiast pomóc destabilizują akwarium, dzięki czemu glony wypełniają niszę, którą nieświadomie tworzy akwarysta.



A co powiesz na to,że nie robiąc nic z tymi co już się pojawiły. Często innych przybywa?


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5254
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

01 kwi 2014, 10:03 Re: Glony w ryzach.  (#4)  

Dobrze ustabilizowany baniak (nie tylko dojrzały) poradzi sobie z palcem w.... nawet z przekopaniem podłoża oczywiście zakładając, że nie będziemy robić tego co dzień. Ludzie kombinują jak dżdżownice pod górkę a wystarczy zadbać o odpowiednią masę roślinną, doprane zwierzaki (różnych stref a nie tylko neonki), wydajną filtrację i dobrane światło. Reszta przyjdzie sama przy niewielkiej pomocy jakiegoś systemu nawożenia.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

01 kwi 2014, 10:29 Re: Glony w ryzach.  (#5)  

weder napisał(a):A co powiesz na to,że nie robiąc nic z tymi co już się pojawiły. Często innych przybywa?



A co chcesz z nimi robić? Przetarcie szyb, podmiana wody, zaduma nad nawożeniem.



DavyJones
 

01 kwi 2014, 22:28 Re: Glony w ryzach.  (#6)  

Rozumiem was w 1000% jednak obawiam sie ze przy takich gabarytach gdy problem sie pojawi ciezko bedzie znalesc blad w chwile a raczej zajmie to troche czasu.W zbiorniczkach 30 czy 60 litrow to blachostka a zbiornik 720litrow czy wiecje nie mozna podejmowac sie zmiany aranzacji co roku lub 2lata bo koszta te sa ogromne I nawet na moja kieszen.Szczerze piszac czy lampa uv nalrawde moze byc stosowana zapobiegawczo.Wiem tez ze Ro moze dac mi taki efekt bez destabilizacji zbiornika jednak nie wiem czy bede w stanie pomiescic caly osprzet w piwnicy pod akwarium.Powiem wam ze mam problem z tym a restarty I zmiany aranzu nie wchodza w rachube bo wiem co to znaczy w tych gabarytach.Nie mialem do czynienia w swojej histori akwarystyki ze cos mi sie znudzilo albo byl atak glonow.Nie panikuje tylko szukam optymalnego sysytemu aby zapobiec tragedi.Wiedze mam ale bledy rowniez moga sie pojawic a to bedzie kosztowac! Bede budowal wszystko sam, czyli filtry, lampy, dozownik ktory jest juz na ukonczeniu czekam tylko na sterownik sekundowy jednak w system chce wbudowac nie tylko automatyczne podmiany wody bez jakichkolwiek podlanczania jak I powtornego wlanczania ale tez mozliwosci szybkiego reagowania na glony a jest to spowodowane ze wyjezdzam dwa razy w roku na wakacje I dom jest tylko z mlodym dla ktorego jest to magia.Sami wiecie dzieci 21wieku:).Wiec zastanawiam sie nad lampa uv.Jak to widzicie?Nawozy to nie wszystko a amano ma dostep do cudow na hu..:-))))



Filipesku
Stały bywalec
 
Posty: 303
Dołączył: 17 paź 2013, 18:43
Miasto: Gdansk

01 kwi 2014, 23:48 Re: Glony w ryzach.  (#7)  

Osobiście popieram zdanie pewnego znanego mi akwarysty, który podchodzi do glonów w sposób naturalny tzn. "Jeśli weźmiemy pod uwagę warunki naturalne w jakich rozwijają się rośliny i żyją ryby czy też inni mieszkańcy wód to nawet przy pozostawionym akwarium na długi czas będzie ono funkcjonować dobrze... każdy organizm przystosuje się do środowiska w jakim żyje."
Natomiast wiadomo, że każdy z nas chciał by mieć prawie sterylne warunki w naszych zbiornikach. Jest to jednak bardzo ciężkie zadanie, które żmudnie wykonujemy na okrągło.

Osobiście nie mam większych problemów w akwarium choć przeszedłem kilkukrotnie krasnorosty, okrzemki czy nitki. W walce z nimi pomagały mi zawsze częstsze podmiany wody i ograniczenie światła.

Co do lampy UV sam jej nie stosuję ale zasięgnąłem opinii u kilku znajomych, że tak naprawdę i tak glony się pojawiają z tą różnicą, że nie wysypują się w ciągu np. 2 dni. Wg. mnie lampa UV trochę hamuje rozrost glonów a nie niweluje je całkowicie.

Avatar użytkownika

luqas0
Poznaje temat
 
Posty: 80
Dołączył: 25 mar 2014, 13:32
Miasto: Poznań

02 kwi 2014, 10:01 Re: Glony w ryzach.  (#8)  

luqas0 napisał(a): Wg. mnie lampa UV trochę hamuje rozrost glonów a nie niweluje je całkowicie.



Lampa UV całkowicie likwiduje zakwit.



DavyJones
 

02 kwi 2014, 18:15 Re: Glony w ryzach.  (#9)  

Lampa uv sterylizuje wode kompletnie I niszczy wszystko co wazne w wodzie ale to ciagle jej uzywanie.Zabija wszelkie chorubska I takie tam.Obniza odpornosc ryb itp.Jednak wlanczanie jej raz na tydzien w 24 godzinnym cyklu doprowadza do wybicia glonow definitywnie(nie glonow ale ich zalazkow) w tym pomaga wata higieniczna.Widze ze chyba nikt nie ma az takich doswiadczen co do lampy uv ale jestem nie zmiernie Wdzieczny za odpowiedzi I podpowiedzi.Powiem wam ze zdecydowalem ja jednak zaliczyc do czesci systemu na wszelki wypadem.W niemczech dowiedzialem sie ze stosowanie jej nie jest bledem ale uzywanie z rozumem to dobre podejscie do sprawy.Oczka wodne to jak akwa ale w innym wydaniu I bez lampy uv to mamy zielono:-) moze jeszc ze ktos cos podpowie a raczej podrzuci z wlasnego doswiadczenia.Dziekuje wszystkim!!!



Filipesku
Stały bywalec
 
Posty: 303
Dołączył: 17 paź 2013, 18:43
Miasto: Gdansk

02 kwi 2014, 20:06 Re: Glony w ryzach.  (#10)  

Kolego ja mam dokładnie takie akwarium jak mówisz 720l 200x60x60 cm, mam nawet za małą filtracje bo tylko:
EHEIM PROFESSIONEL 3e 2078
No i skimer Eheim Skim 350, bez tego się nie da do czyszczenia co drugi dzień.
Posiadam RO Trochę długo się to napełnia niestety planuje dokupić i wpiąć równolegle jeszcze jeden filtr RO, (ale sam RO bez wstępnych),
CO2 sterowane komputerem,
I lampę UV włączoną na cały czas,
Oświetlenie QHI 3x150W i świetlówki 2x 95W
Cały sprzęt mieści się w połowie szafki pod akwarium, mam na stałe podłączenie do wody kranowej + kanalizacja. Ale nie robiłem podmian w automacie bo boje się, że jak coś siądzie to zaleje mieszkanie, a mieszkam w apartamentowców i szkoda byłoby parkietu mojego i sąsiadów pode mną co mieszkają.
Podłoże ADA Amazonia.
Rośliny rosną mega szybko, i dlatego od jakiegoś czasu, zmniejszyłem oświetlenie do 5 godziny na QHI a 10 godzin świetlówki po to by tak szybko nie rosły. Nie mam problemu z glonami kiedyś miałem trochę przy jednaj szybie sinice no i nie chciały się podać odciąganie itd i wracały i użyłem Femanga Algen Stopp General + Femanga Algen Stopp Special wg dawek producenta, załatwiło problem wciągu 3 tygodni. Od tamtej pory raz na tydzień wystarczy podmieniać wodę 1/3 leje RO + remineralizator i daje 10 ml Easy-Life ProFito na tydzień po podmianie wody. Zero testów itd. Rośliny rosną szybko bomblują. Teraz obecnie jestem po przecince, w sumie można powiedzieć że po restarcie, bo wycinałem do zera z spuszczoną wodą do połowy i sadziłem odnowa. Mam dużo blyxa japonica. W załączeniu foto któreś aranżacji.
Załączniki
1.jpg
Ostatnio edytowano 02 kwi 2014, 21:58 przez czyzzu, łącznie edytowano 3 razy

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

02 kwi 2014, 20:13 Re: Glony w ryzach.  (#11)  

A zapomniałem dodać na szybach pojawia się pył do przetarcia raz na tydzień i trochę zielenic punktowych, na narożnych szybach.
Załączniki
2.jpg

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

02 kwi 2014, 20:34 Re: Glony w ryzach.  (#12)  

Akwarium teraz wygląda tak 7 dni po, w sumie można powiedzieć, że po restarcie.
Na roślinach nie widać nawet śladu glonów :)
Załączniki
IMG_1932.JPG
IMG_1936.JPG

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

02 kwi 2014, 21:27 Re: Glony w ryzach.  (#13)  

Czyzzu spadles mi z nieba:-) dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz!!!!!!!!! Utwierdziles mnie ze to jednak dziala I nie bylem w bledzie.Powiedz mi tylko jak mocna ta lampe uzywasz to tego litrazu? Chodzi mi o parametry jej, ile watt I jaki litraz a najlepiej rodzaj.Jestem niezmiernie wdzieczny za cynk:-))))))) hiphip hura.



Filipesku
Stały bywalec
 
Posty: 303
Dołączył: 17 paź 2013, 18:43
Miasto: Gdansk

02 kwi 2014, 21:36 Re: Glony w ryzach.  (#14)  

Wiesz co lampa jest firmy Aqua Nova NUVC-18 Lampa UV [18W], żarnik ma z 2 lata :) w sumie powinienem już wymienić :)

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

02 kwi 2014, 21:45 Re: Glony w ryzach.  (#15)  

A zapominałem Ci powiedzieć, do karmienia ryb używam zawsze karmnika elektronicznego "Automatyczny karmnik Eheim 3581", 4 karmienia bardzo mała szczelina na raz i jeden obrót, przez to ryby karmisz takimi samami porcjami. Ponieważ ja często wyjeżdżam i generalnie mam mało czasu, to tylko sprawdzam ile jest pokarmu raz na tydzień i dosypuje. Kramnik mam wiele lat i dwa razy wpadł do akwarium, po naturalnym wysuszeniu, działa jak nowy :) jest praktycznie niezniszczalny :) Po wpadnięciu oczywiście nie działa do wysuszenia, jak wyschnie zaczyna znowu chodzić, oczywiście baterie wyjęte natychmiast po wyjęciu z wody :) Akwa zostawiane bez opieki na 2 tygodnie bez problemu po powrocie tylko przecinka roślin i pył z szyb. Przed wyjazdem zmieniam wodę zawsze 1/3 czyli tak jak zawsze.

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

02 kwi 2014, 22:42 Re: Glony w ryzach.  (#16)  

czyzzu napisał(a):Akwa zostawiane bez opieki na 2 tygodnie bez problemu po powrocie tylko przecinka roślin i pył z szyb. Przed wyjazdem zmieniam wodę zawsze 1/3 czyli tak jak zawsze.


Akwarium 720 litrów... no, no... marzenie. Ja też zostawiam moje 200l z karmnikiem Juwela na 2 tygodnie i jak wracam akwarium wygląda znacznie lepiej niż jak "codziennie się nim opiekuję".



DavyJones
 

02 kwi 2014, 23:44 Re: Glony w ryzach.  (#17)  

A propos UV, boicie się tego jak nie wiem, ale w naturze też mamy UV ze Słońca przecież i to nie mało tego jest :)
W każdy naturalnym zbiorniku mamy takie światło, wg mnie UV nie eliminuje wszystkich glonów, bo u mnie na szybach pył się pojawia mimo pracy 24h lampy UV. Wg mnie na pewno podłoże dojrzałe ma duży wpływ, ono działa jak filtr jest tam mnóstwo pozytywnych bakterii, teraz robiąc przecinkę totalną zostawiłem korzenie roślin w wodzie syfu było co nie miara, i jak widać po 7 dniach nie mam glonów. Korzenie się rozpadną te co jeszcze wystają. A uwolniło się z podłoża mnóstwo substancji do toni wodnej. Filtr też przepłukałem podczas tego zabiegu i to w wodzie z kranu, a wiecie dlaczego, bo zaobserwowałem na Skimerze, który łapie wszystkie syfy z powierzchni wody, a ponieważ jest za mały do 720l to muszę go czyścić co 2 dzień, płuczę go pod gorącą wodą z kranu i na drugi dzień jest cały w bateriach jak bym otworzył dojrzały filtr, to jest szok. Czyli krótko mówiąc jak jest akwarium już dojrzałe, to nie jest tak łatwo zaburzyć w nim równowagę. No i masa wody robi też swoje. Celowo filtr wykąpałem w wodzie z kranu, chciałem zobaczyć co się stanie czy zaburzę równowagę czy nie, no i jak widać rośliny rosną a glonów nie ma, jedynie trochę pyłu na szybach, ale to chyba normalne, czy komuś się udało pył wyeliminować zupełnie ?? U mnie jest pył po tygodniu, ale mało no ale zawsze przecieram bo mnie wkurza :)

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

17 kwi 2014, 21:42 Re: Glony w ryzach.  (#18)  

Akwarium po 15 dniach wygląda tak, nie ma ataku glonów :) Wszystko rośnie i bombluje :)
Załączniki
IMG_2000a.jpg

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

17 kwi 2014, 21:45 Re: Glony w ryzach.  (#19)  

i jeszcze jedna focia :)
Załączniki
IMG_1999a.jpg

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

17 kwi 2014, 22:11 Re: Glony w ryzach.  (#20)  

czyzzu napisał(a):i jeszcze jedna focia :)


Czyzzu powiem ci ze uwolniles mnie od wszystkich spekulacji.Wiem ze po twych zdjeciach przekonales mnie na sto % ze moja wiedza nie jest jednak minimalna.Tez wychodze z zalozenia ze w naturze slonce tez daje promienie uv wiec nie jest to szkodliwe.Ciekawi mnie jakie masz koszta za energie.Szczerze mowiac nie przejmuje sie tym jednak kasa nie chodzi po ulicy;-)



Filipesku
Stały bywalec
 
Posty: 303
Dołączył: 17 paź 2013, 18:43
Miasto: Gdansk

18 kwi 2014, 00:50 Re: Glony w ryzach.  (#21)  

Filipesku napisał(a):
czyzzu napisał(a):i jeszcze jedna focia :)


Czyzzu powiem ci ze uwolniles mnie od wszystkich spekulacji.Wiem ze po twych zdjeciach przekonales mnie na sto % ze moja wiedza nie jest jednak minimalna.Tez wychodze z zalozenia ze w naturze slonce tez daje promienie uv wiec nie jest to szkodliwe.Ciekawi mnie jakie masz koszta za energie.Szczerze mowiac nie przejmuje sie tym jednak kasa nie chodzi po ulicy;-)



Filipesku zgadza się słońce daje uv.W australli gdzie niebo jest jednym z najmniej zachmurzonych na świecie,mają największy odsetek zachorowania na raka skóry. Więc z tą bez szkodowością UV to tak delikatnie :wink:


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5254
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

18 kwi 2014, 08:49 Re: Glony w ryzach.  (#22)  

Ale przecież jak masz filtr UV to nie emitujesz go na rośliny i ryby tylko na przepływającą wodę więc zabijasz patogeny, wirusy, zarodniki glonów w wodzie, oczywiście nie wszystkie bo przecież nie przepływa cała woda naraz, więc zmniejszasz tylko ich ilość, ale nigdy nie w 100%.

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

18 kwi 2014, 08:52 Re: Glony w ryzach.  (#23)  

A co do prądu to koszt utrzymania mojego akwa to około 100 PLN na miesiąc jeśli chodzi o prąd. Choć teraz pewno mniej bo zmniejszyłem czas działania HQI z 8 do jakiś 4-5 godzin, aby rośliny rosły wolniej po co mi obcinać to co dwa tygodnie jak można raz na 1,5 miesiąca. Więc na pewno zużycie spadanie.

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź

18 kwi 2014, 09:24 Re: Glony w ryzach.  (#24)  

posiadam akwa 200 60 60 przeszło dwa lata pokazałem je tu na forum zostało ocenione na swieżo załorzone chyba komplement
niewiem od dwóch trzech miesięcy nieurzywam wcale chemi poza profito i ferro codziennie
znaczna poprawa kondycji ryb oraz roslin
glony sie pojawiają w niewielkich ilosciach to chyba normalne
zużycie prądu przy takim litrażu jest wysokie sama grzałka 300 400 wat temperatura 29 c
oswietlenie umnie 100 120 wat na ledach
filtr chyba 28 30 wat

Avatar użytkownika

piotka
Początkujący
 
Posty: 19
Dołączył: 11 sty 2012, 18:24

18 kwi 2014, 10:10 Re: Glony w ryzach.  (#25)  

U mnie jest grzałka 300W, ale nie chodzi (jednie po podmianie wody temp. wody spada i podnosi do 24C), ustawiona na 24C, a w akawa od HQI jest 25-26C
Największe zużycie jest na oświetlenie bo 3x150W HQI + 2x80W T5.
Filtr UV 18W
Filtr Eheim Professional 3e 2078 35W
Filtr Skim 350 5W

Avatar użytkownika

czyzzu
Poznaje temat
 
Posty: 134
Dołączył: 07 maja 2011, 21:34
Miasto: Łódź







Powiązane tematy
  • Pomocy rosliny glony i ciekawe co jeszcze

    Witam Posiadam akwarium 200l od grudnia i od poczatku borykam sie z wieloma nieprzyjemnosciami.obsada to 30neonow, 10amano, 4 mieczyki, 4 molinezje, 6 glupikow 3 brzanki rekinie 3 kiruski spizowe N...

    Wyświetlenia: 1451 | Odpowiedzi: 23 czytaj więcej...

  • Brązowienie rośliny i glony nitkowe

    Witam, mam niedawno założone akwarium (ok 5 tygodni) 112l litrów. Filtr aquael unimax 250 Oswietlenie pokrywa aquael 2x16W Temp wody 24 stopnie Podłoże ok 1cm podkład floran, na tym ok 6cm żwiru (3-5...

    Wyświetlenia: 940 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Glony po podmianie przez 3 dni

    Nie myślałem że kiedykolwiek założę wątek w tym dziale, ale udało się i mnie. Otóż akwarium jakoś wystartowalo, mija około 3 tygodni jak posadziłem rosliny i zainstalowałem system co2. Wszystko ruszył...

    Wyświetlenia: 1224 | Odpowiedzi: 24 czytaj więcej...

  • Problem z roślinami+glony. Prośba o interpretację badań.

    Witam. Baniak ma 240 L. Podłoże help soil, pod nim 2 cm żwiru bazaltowego. 4 korzenie:3 mangrowce, 1 Redmoor. Rośliny: 8 sadzonek nurzańca olbrzymiego, 10 sadzonek nurzańca spiralis, 5 sporych microso...

    Wyświetlenia: 555 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Rośliny nie rosną - i pojawiają sie glony

    Witam. Mam problem z moim 240l akwarium. Rośliny nie rosną i pojawiają się glony. W akwarium znajdują sie paletki które się maja dobrze w poniższych parametrach wody. Zastanawiam sie czy woda z RO + H...

    Wyświetlenia: 2760 | Odpowiedzi: 44 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 12 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.