Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Glony i cos jeszcze



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

08 wrz 2020, 11:56 Glony i cos jeszcze  (#1)  

Witam,

Bardzo prosze o pomoc, od jakiegos czasu cos sie nie dobrego dzieje w miom zbiorniku, jestem amatorem z bardzo mala wiedza o okwarystyce wiec bardzo bym prosil o pomoc.
OPIS:

100L, podloze aktywne DarkSoil, nawozy GROWISE ,CO2, przewaga roslin srednio wymagajacych mala obsada ryb, swiatlo 2x retrofit sunny aquael i 1x retrofit plant Aquael swiecenie 8h narazie jeden sunny jest wylaczony, woda RO mineralizaror GROWISE

Ca 35
Mg 9
K 20
No3 15
Po4 0

Podaje cala serie nawozow GROWISE 3 kliki calej seri dziennie(potas,wegiel,mikro,makro, zelazo) zgodnie z instrukcja firmy.Po jakims czasie wywalilo nitki dlugie obnizylem swiatlo do 6h nawozy zredukowalem do 2 klikow i jeden klik zelazo mikro tylko po podmianiie jeden klik.Nic to nie pomoglo podalem easy life algexit po tygodniu rospusilo nitki ale nie dokonca.Zaczolem podnosic stopniowo swiatlo teraz jest 8h lecz nic nie rosnie tak jak to powinno rosnac, wiekszosc roslin zgnilo i nie sa ukorzenione np. monte carlo jednego dnia cale wyplynelo do gory.
Jestem bez radny nie mam pojecia jak temu zaradzic wszystko bylo ladnie pieknie ale sie skonczylo
Bardzo was prosze o pomoc.
Dziekuje



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin

08 wrz 2020, 12:15 Re: Glony i cos jeszcze  (#2)  

Siema,
A podajesz fosfor, czy nadal się boisz?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

08 wrz 2020, 12:26 Re: Glony i cos jeszcze  (#3)  

Podalem ostatnio 6 klikow po godzinie bylo 1 ale na drogi dzien juz 0.
Nie wiem co ci powiedziec ten Z GROWISE nie zaleca ze wszystko jest w podlozu.



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin

08 wrz 2020, 13:47 Re: Glony i cos jeszcze  (#4)  

HenryTod napisał(a):Podalem ostatnio 6 klikow po godzinie bylo 1 ale na drogi dzien juz 0.
Nie wiem co ci powiedziec ten Z GROWISE nie zaleca ze wszystko jest w podlozu.
Może faktycznie wszystko jest w porządku, tylko trzeba odpuścić. Dać zbiornikowi wolną "rękę"?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

09 wrz 2020, 01:09 Re: Glony i cos jeszcze  (#5)  

Jeśli masz świeże podłoże, to w nim masz wszystko co potrzebne do wzrostu roślin. Roślinom potrzebne jest światło - za mało świecisz. Póki zbiornik się nie ustabilizuje to będziesz mieć różne glony - im więcej nawozisz tym będzie ich więcej.
Żeby pozbyć się nitek radziłbym wyłączyć światło na kilka dni, może na tydzień i nie nawozić w tym czasie, ograniczyć karmienie.



robkry
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 01 maja 2020, 02:12

09 wrz 2020, 09:45 Re: Glony i cos jeszcze  (#6)  

Zapomnialem dodac na poczatku ze zbiornik zostal postawiony w lutym tego roku.



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin

09 wrz 2020, 19:40 Re: Glony i cos jeszcze  (#7)  

No to zbiornik jest już ustabilizowany, podłoże powinno jeszcze pracować.
Osobiście jestem zwolennikiem wykonywania w miarę dokładnych testów, bo trzeba by sprawdzić:
- jakie jest stężenie CO2
- stężenie wszystkich związków azotowych (NO3, NO2, NH3)
- Fe
- twardość GH i KH
Fosfor jest wiązany w podłożu - możesz spróbować do testów PO4 wyciągnąć wodę z podłoża strzykawką, przefiltrować filtrem do kawy i stestować.
Czy ryby w nocy nie pływają przy powierzchni?
Spróbuj zwiększyć światło, a do kubła dać węgiel.



robkry
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 01 maja 2020, 02:12

12 wrz 2020, 13:32 Re: Glony i cos jeszcze  (#8)  

Wiec tak zrobilem wszystkie testy PO4 jest zrobione z podloza i woda przefiltrowana.

Ca 35
Mg 9
K 20
Fe 0.1
NO2 0
NH3 0
NO3 15
PO4 0

Swiatlo sie swieci 8h dwie retrofit 2x16W Plant i Sunny
GH 8
KH 3
CO2 6.8



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin

12 wrz 2020, 15:25 Re: Glony i cos jeszcze  (#9)  

HenryTod napisał(a):Wiec tak zrobilem wszystkie testy PO4 jest zrobione z podloza i woda przefiltrowana.

Ca 35
Mg 9
K 20
Fe 0.1
NO2 0
NH3 0
NO3 15
PO4 0

Swiatlo sie swieci 8h dwie retrofit 2x16W Plant i Sunny
GH 8
KH 3
CO2 6.8
I teraz ja się zapytuje, jak rośliny mają rosnąć skoro azot i fosfor na 0?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

12 wrz 2020, 15:29 Re: Glony i cos jeszcze  (#10)  

Azot jest 15



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin

12 wrz 2020, 15:34 Re: Glony i cos jeszcze  (#11)  

HenryTod napisał(a):Azot jest 15
A dobra, uciekł mi ten wynik. No to według mnie, powinieneś podawać fosfor.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 8650
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

14 wrz 2020, 15:43 Re: Glony i cos jeszcze  (#12)  

Dokładnie, zwiększyłbym też CO2 trochę, bo jak rozumiem 6,8 to wynik Ph, co przy tak niskim KH daje ok. 15ppm, a to trochę mało.



robkry
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 01 maja 2020, 02:12

14 wrz 2020, 17:57 Re: Glony i cos jeszcze  (#13)  

Ok zwiekszylem CO2 zaczekamy na efekty,zaczolem tez podawac Fosfor 3 kliki codziennie, moge powiedziec ze od kilku dni rosliny zaczynaja bombelkowac, ale czas pokaze.



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin

26 wrz 2020, 09:08   (#14)  

Witam, miałem problem z nitkami krótkie i długie jak się okazało wysoki fosfor w podłoże i 0 azotu chodź test pokazywał N20 na szczęście skończył się odczynnik nr3 w teście na No3 😆 kupiłem nowy i się okazało że mam No3 na poziomie zero . Podmianki robiłem normalnie co tydzień po 30% stopniowo zwiększałem azot przedawkowałem carbo do jednego z filtrów włożyłem Torf. Po 3 tygodniach glony odpuściły. Azot trzymam 5-10



Andrzej31
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 28 cze 2020, 22:25

26 wrz 2020, 15:14 Re: Glony i cos jeszcze  (#15)  

Dzieki, Juz troche to ustabilizowalem teraz czekam na efekty.



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin

08 paź 2020, 11:01 Re: Glony i cos jeszcze  (#16)  

mogę prosic jakie testy zostały zastosone dokłdnie ?



pomadek
Początkujący
 
Posty: 3
Dołączył: 08 paź 2020, 10:35

08 paź 2020, 11:37   (#17)  

Zooleka no3 po4



Andrzej31
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 28 cze 2020, 22:25

08 paź 2020, 16:41 Re:  (#18)  

Andrzej31 napisał(a):Zooleka no3 po4



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin

08 paź 2020, 16:43 Re: Glony i cos jeszcze  (#19)  

pomadek napisał(a):mogę prosic jakie testy zostały zastosone dokłdnie ?



Wszystkie testy robie Zoolek.



HenryTod
Początkujący
 
Posty: 42
Dołączył: 12 kwi 2018, 12:27
Miasto: Dublin







Powiązane tematy
  • 063l - Takie coś - Łukasz_M

    Hej, chciałem zaprezentować swój zbiornik, któremu stuknęły już 4 tygodnie. A więc : Akwarium: 60x30x35 full opti Podłoże : H.E.L.P Advanced soil plant, piasek Podsypka: Ada Power Sand Advanced S Dek...

    Wyświetlenia: 1473 | Odpowiedzi: 18 czytaj więcej...

  • Pijawkopodobne "coś"

    Właśnie wyczyściłem filtr i przepłukałem go w wiaderku w wodzie w akwarium. Po odstaniu wody patrzę a na dnie jakieś pijawkopodobne draństwo dlugie na około 1cm jak się rozciągnie. W sumie znalazłem z...

    Wyświetlenia: 199 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Niedobory, glony, nawożenie – nieudany start 350l. Co dal

    Witam, chciałabym się przywitać i zasięgnąć porady u doświadczonych forumowiczów. Początkowo temat miał trafić do działu glonów bo z pierwszymi oznakami niedoborów (potas) jakoś sobie poradziłam jedna...

    Wyświetlenia: 561 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Małe białe coś

    Witam.Proszę o pomoc mam małe białe robaki w akwarium ale co to jest to nie mam pojęcia :evil:

    Wyświetlenia: 757 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • 081l - Pierwsza przygoda raz jeszcze - LukOlek

    Witam, wszystkich. Zacznę od tego że moje pierwsze akwarium, 160 litrów padło. Tak duże akwarium dla początkującego, nieprzygotowanego akwarysty to moim zdaniem nieporozumienie. Więc chcę zacząć od ...

    Wyświetlenia: 818 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.