Testy akwariowe Tetra
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


GHL pompa dozujaca



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Napisz post

23 lut 2019, 11:14 GHL pompa dozujaca  (#1)  

Witam wszystkich. Nie bardzo wiem jak podlaczyc moja pompe dozujaca sterowana przez komputer Profiux 3 ex do Power Bar 5.1. Pompy przyporzadkowalem kanalom S7,S8,S9 i S10 bo S1 do S6 przypisane jest dla lustwy Powerbar 5.1. Wszystko dziala super o ile pompa dozujaca pidlaczona jest do zwyklego gniazdka. W momencie kiedy podlacze ja do listwy powerbar i w funkcajch wybiore Dosing pump musze wtedy wybrac numer pompy no i w tym wypadku gniazdko wlacza sie tylko w momencie kiedy wybrana wczesniej pompa ma ustawione dozowanie. Inne pompy mimo ze maja zaprogramowane dozowanie oczywiscie sie niwlaczaja bo gniazdko nie daj pradu. Jedynie co umiem ustawic zeby wszystkie pompy w tym samym czasie i ta sama dawke dozowaly. Pytanie wiec brzmi jak to ustawic zeby pompy mozna bylo osobno poustawuac czas i ilosc dozowania zeby dzialaly niezaleznie od siebie. Wpadlo mi do glowy ze mozna timer ustawic zeby gniazdko dawalo prad w tym czasie kuedy pompy maja dozowac. Czy moze jest jakies inne rozwiazanie?
Pozdrawiam



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19

23 lut 2019, 15:27 Re: GHL pompa dozujaca  (#2)  

pompa jest sterowana cyfrowo i nie musisz jej podlaczac do gniazdka w listwie wystarczy w giazdo S1-4 lub S5-8.
Pamietaj ze lacza S musisz przypisac do konkretnego urzadzenia w sofcie, do tego dopisac timery pod kazdy port S

processes :

timer 1

ustawiasz : auto dosing . zaznaczasz- specyfic days of week - , zaznaczasz w jakich dniach ma się lać

flow rate - 60 (chyba tak się ustawia dla pomp ghl jest to wartosc przeplywu ml/min ale lepiej skalibrowac kazda pompe osobno)

dosing per day - tyle razy ile chcesz by się lało

rate per dosing - tu ustawiasz dawkę ( dawka x tyle razy ile chcesz = ilość na 24 h )

potem wchodzisz w system

soket funkcion

wybierasz np S1 robisz edit , w funkcion wpisujesz TIMER a obok wybierasz jego nr




waldimaszewski
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 02 maja 2018, 15:28

23 lut 2019, 15:45 Re: GHL pompa dozujaca  (#3)  

Witam. Mam pompe podlaczona do gniazdo S1-S4 kanaly od S7 1 pompa S8 druga itd wiem ze nie musi byc podlaczona do piwer bar ale wtedy caly czas swieci wolalbym zeby sie wlaczala tylko wtedy gdy ma dozowac plyny.
To co opisales to rozumiem ze jest podlaczenie do power bar tak? Skoro wybieram funkcje timer. Wszystko rozumiem i mam tak ustawione do momentu kiedy puszesz "wchodzisz w system sicket function itd



Piotrek1974
Poznaje temat
 
Posty: 57
Dołączył: 16 sie 2018, 15:19

23 lut 2019, 17:10 Re: GHL pompa dozujaca  (#4)  

Jezeli masz pompe podlaczona do S1-4 to poszczegolne pompy tez musisz przypisac do S1-4

(swieci sie bo ma zasilanie) nie ma chyba takiej mozliwosci aby wlaczala sie tylko w momencie podawania plynow musialbys miec 4 osobne pompy pojedyncze

w socket function wybierasz S1---edit w okienku wpisujesz timer i wybierasz jego numer do pompy s1 dajesz timer 1 i ustawiasz czas podania plynu




waldimaszewski
Początkujący
 
Posty: 27
Dołączył: 02 maja 2018, 15:28









cron

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 34 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.