Testy akwariowe Tetra
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Filtr zewnętrzny akwarium 250L



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Witam !

I Proszę o poradę.Po raz pierwszy będę korzystał z filtra zewnętrznego sprzedawca zasugerował mi ten filtr
https://www.youtube.com/watch?v=Rjbq4xm21Gc i powiedział że sprzeda za 800 zł bo jest po serwisie, osobiście bardzo mi się spodobał ale nie wiem czy warto.. Ma ktoś z was taki filtr i może się podzielić swoimi doświadczeniami z nim ?

Z góry dziękuję :o



Drelin
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 12 lis 2018, 12:18

Witaj,
Eheim to firma renomowana i często polecana. Z mojego punktu widzenia im konstrukcja prostsza w budowie tym niej zmartwień. Model e3 to fajny bajer ale z racji ilości elektroniki w nim upakowanej sam bym nie kupił, choć cena przystępna. W tej samej cenie znajdziesz model 2275 dużo prostszy bez elektroniki. Jeśli miałbym polecać to na dzień dzisiejszy wziął bym 2075 z racji braku funkcji "Extender", która jest całkowicie zbyteczna. Jeśli chcesz naprawdę dobry i niedrogi filtr do tej pojemności czyli 250l to weź Eheim Classic 2215 i będziesz miał jeszcze zapas mocy w razie jak zechcesz zamontować grzałkę przepływową, dyfuzor CO2 lub reaktor CO2 czy co tam będziesz miał zamiar zainstalować usuwając "zbędne graty" z akwarium.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Ja bym kupil drugi raz aqurela z noowej linii ultramax 2000 , u mnie spisuje sie wysmienicie. Ma oosobny prefiltr.



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19

DawidJot napisał(a):Ja bym kupil drugi raz aqurela z noowej linii ultramax 2000 , u mnie spisuje sie wysmienicie. Ma oosobny prefiltr.
Nie przesadzajmy, na 250l? 2000l/h? W sumie co kto lubi bo można wszystko tylko czy jest sens?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Mam go w 160 l brutto i jest bardzo ok.



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19

Ok, nie mam nic do dodania.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Podobno nadfiltracja jest porzadana w wiekszosci opinii na tym forum wiec co zaszkodzi taki filtr. Mokre łapska cos na ten temat tez wspomina w swoim jednym filmiku.



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19

W sumie podliczając to co ja mam na tą chwilę, to również jest 2000/h tylko w dwóch filtrach. Fluval 206 750l/h + Eheim 2275 1250l/h w zbiorniku 128l brutto. 80 x 40 x 40cm.
Ostatnio edytowano 07 gru 2018, 00:17 przez Krzysztof Radziszewski, łącznie edytowano 1 raz


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Ja jutro dorzucam do aquqrela hw 306b jako prefiltr.



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19

DawidJot napisał(a):Ja jutro dorzucam do aquqrela hw 306b jako prefiltr.
A cel takiego zabiegu, skoro masz prefiltr w Aquael'u?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Ten w aquaelu to troszke smiech ale zawsze cos i lepiej go miec niz nie miec. Mam straszny wysyp glonow przez moja niewiedze i dokladajac prefiltr chce je wylapac maksylanie wyscielajac hw watoliną. Zreszta ten hw to 10 razy wiecej wylapie niz prefiltr w aquarelu. Do tego kubelka aquarela nie mam nic jest bardzo dobry.
Moj znajomy w 250 litrach ma jeden hw 302 i jeden hw 306b i kubel HW ten najwiekszy i bardzo zadowlony.



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19

No dobrze, ale żeby wyłapać najdrobniejsze cząstki glonów powinieneś zamontować ten HW na wylocie z filtra bo jak się zapcha watolina na wlocie do Aquael'a to żeby pompa Ci nie siadła. A tak na wylocie tylko przepływ spadnie. Przepływ zawsze zmniejszamy na wylocie a nie na wlocie do filtra.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

No masz racje tak na zdrowy rozsadek. Tez o tym rozmyslalem dlaczego wiekszosc daje mniejszy kubelek o malej przepustowosci przed duzym o wiele wiekszym przeplywie.



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19

Jeśli zamierzasz robić prefiltr z HW powiedzmy 602/3 czyli tych malutkich to wyciągasz wirnik i nie podłączasz go do prądu oraz podłączasz na wlocie do Aquael'a. Taki prefiltr powinien być wypełniony tylko gąbką i według przepływu wody najpierw najgrubsze/największe oczka a na końcu przy wylocie mniejsze ale nie wata. Jeśli chcesz "doczyścić" wodę po Aquael'u to do HW pakujesz tylko watoline, ewentualnie gąbkę o bardzo drobnych porach/oczkach i montujesz go na wylocie z Aquael'a.
Ale w Aquael'u masz sporo koszy (5szt.) więc nie wiem jaki jest sens skoro można dać jeden, ostatni kosz z watoliną.
Ostatnio edytowano 07 gru 2018, 00:42 przez Krzysztof Radziszewski, łącznie edytowano 1 raz


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Dlaczego nie uzywac silniczka ?



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19

DawidJot napisał(a):Dlaczego nie uzywac silniczka ?
Bo jak dasz z wirnikiem i podłączysz to Aquael będzie tak zduszony, że pompa może siąść a w najlepszym wypadku będziesz miał przepływ o mocy HW.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Ok tak uczynie. Dziekuje za rade.



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19

Przepraszam autora za offtop.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Nie ma problemu kolega przynajmniej czegoś się dowiedział .. A ja chyba jednak się skuszę na tego Eihema za 800 zł drugiej okazji może nie być,podobno model który chce mi sprzedać chodzi po 1600



Drelin
Początkujący
 
Posty: 10
Dołączył: 12 lis 2018, 12:18

Drelin napisał(a):Nie ma problemu kolega przynajmniej czegoś się dowiedział .. A ja chyba jednak się skuszę na tego Eihema za 800 zł drugiej okazji może nie być,podobno model który chce mi sprzedać chodzi po 1600
Coś w tych pieniążkach. Tylko czy aby na pewno to okazja? Jeśli da Ci gwarancję na dwa lata jak to zwykle powinno być to dlaczego nie skorzystać.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4587
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Co takiego kosztuje tyle 1600 ?



DawidJot
Stały bywalec
 
Posty: 402
Dołączył: 21 sty 2018, 17:19







Powiązane tematy
  • Kolejne projekty Studia Aranżacji Akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Ar...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Rośliny pływające do akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośli...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Korzenie do akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, koniecznoś...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Bonsai Wood - korzenie na drzewko w akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Akwarium 300x60x60cm ze szkła OptiWhite

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-nowyb1-28c46a4f6813b49a1cc12daba1d1d41d.jpg Mieliśmy przyjemność przygotowywać zbiornik dla kolejnego sympatyka naszego Serwisu. Tym ...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...




Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Piotr Baszucki i 37 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.