Testy akwariowe Tetra
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Filtr RO i Mineralizowanie - Wysokie PH



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Napisz post
Witam serdecznie.

Od paru dni jestem posiadaczem filtra RO wraz z Demineralizatorem i membraną 100GPD. Kiedyś założyłem nawet ten temat, i dzięki osobom co zaangażowały się w dyskusje dokonałem zakupu
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 76518.html

Oczywiście zaraz po zrobieniu pierwszych kilku litrów wody RO, zrobiłem testy. Miernik TDS wskazywał 0, GH i KH również 0 Ph < 6 . Kupiłem Hydro Mineral zastosowałem dawkę jaką proponował producent a nawet ciut mniejszą, bo wg producenta powinno być 1 naciśnięcie na 4 litry ja dałem jedno na 5L, bo takie bańki akurat miałem.

Zrobiłem testy (JBL) i szok :shock: O ile KH miało 6 GH 4, to PH 10!!!
Z tego co wiem zazwyczaj GH jest wyżej niż kH

na zdjęciu widać to dokładniej.
1 - Czyste RO PH ok 6 lub mniej / użyty test PH 6.0-7.6
2 - RO Które stało w bańce ok 30-40 godz tu ph 6.4-6,6 / użyty test ph 6.0-7.6
3 - Ro + Hydro mineral PH max, na skali czyli 7.6 / użyty test ph 6.0-7.6
4 - RO + Hydro mineral PH max, na skali 10! / użyty test ph 3.0-10 dla większej dokładności

I teraz pytanie, czy możliwe by hydro mineral był przeterminowany i tak zmieniał parametry??
i czy PH wody RO która stoi w bańce przez 30-40 godz, może skoczyć z 6 do 6,4 - 6,6 (bez mineralizatora) nr 2 na zdjęciu?

Ktoś może miał już taką sytuację? Wina membrany? dziwne ze po czasie, od zrobienia wody RO, podnosi się PH.

Zapobiegawczo szybko zamówiłem Mineralizator QualDrop więc będzie jutro.
Załączniki
20190122_061943.jpg
Testy PH czystej wody RO jak i Mineralizowanej

Avatar użytkownika

perrasso
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 05 lis 2016, 23:44
Miasto: Końskie

Kwestia dokładności wymieszania to raz, druga sprawa należałoby wziąć pod uwagę zawartość CO2 w tej wodzie. Tak naprawdę moim zdaniem powinieneś stosować w akwarium i robić testy na wodzie z akwarium. Używając jej do podmiany będziesz miał sporo czasu by obserwować ewentualnie wzrost pH.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2024
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

zmijka85 napisał(a):Kwestia dokładności wymieszania to raz, druga sprawa należałoby wziąć pod uwagę zawartość CO2 w tej wodzie. Tak naprawdę moim zdaniem powinieneś stosować w akwarium i robić testy na wodzie z akwarium. Używając jej do podmiany będziesz miał sporo czasu by obserwować ewentualnie wzrost pH.


Czyli generalnie, nie martwić się i lać do akwarium? Myślałem że jak dodam minaralizator to pH będzie np 6.8, w akwarium mam teraz ph7. Ale przynajmniej mam już spokój z krzemianami. Jutro jak przyjdzie drugi minaralizator zrobię ponownie testy, może coś się wyjaśni. Zastanawiam się jeszcze czy może to być wina membrany, bo resztę wkładów sam montowałem, prócz niej, a gdzieś czytałem że też może tak być.

Avatar użytkownika

perrasso
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 05 lis 2016, 23:44
Miasto: Końskie

Ja bym dodał do akwarium. Tam nie ma laboratorium, wymiana gazowa zapewnia tlen ale i CO2 z atmosfery (jeśli nie podajesz z butli). Mierz pH codziennie (ale niekoniecznie) lub przed podmianą i zobaczysz.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2024
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Mineralizator może podnosić ph.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1366
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

gazownik napisał(a):Mineralizator może podnosić ph.


No ale aż tyle ?? Spodziewałem się że jak mam wode RO np o pH 6, to podniesie do max 7, ale nie do 10

Avatar użytkownika

perrasso
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 05 lis 2016, 23:44
Miasto: Końskie

Jestem już po testach wory Ro wraz z Mineralizatorem QualDrop, i generalnie wychodzi na to że to Hydro Mineral tak bardzo podnosił mi PH, zapewne przeterminowany, bo nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć. teraz woda z Ro ma 6.4 - 6.6 w zależności od dawki mineralizatora.

Może się się kiedyś komuś przyda ta informacja.

Avatar użytkownika

perrasso
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 05 lis 2016, 23:44
Miasto: Końskie

perrasso napisał(a):Jestem już po testach wory Ro wraz z Mineralizatorem QualDrop, i generalnie wychodzi na to że to Hydro Mineral tak bardzo podnosił mi PH, zapewne przeterminowany, bo nie wiem jak inaczej to wytłumaczyć. teraz woda z Ro ma 6.4 - 6.6 w zależności od dawki mineralizatora.

Może się się kiedyś komuś przyda ta informacja.
Przy jakim GH ??
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1366
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Jeszcze raz zrobiłem To do bańki 5l, bo przy poprzednich dawkach kombinowałem i już mógłbym głupoty nie chcący napisać.

PH 6.2 , GH 3 , ale KH5, a kh powinno być raczej niższe chyba?

Test robiony na wodzie Ro temperatura 19 stopni C

Avatar użytkownika

perrasso
Początkujący
 
Posty: 14
Dołączył: 05 lis 2016, 23:44
Miasto: Końskie

Oj to chyba Ca będzie niskie.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1366
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13










Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 42 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.