Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Filtr osmozy



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

21 sty 2019, 19:46 Filtr osmozy  (#1)  

Witam jaki filtr osmozy ro3 wystarczy do akwarium 54 l czy musi być jakiś droższy? Proszę o porady!



rogusz
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 19 sty 2019, 23:10

21 sty 2019, 19:48 Re: Filtr osmozy  (#2)  

Wystarczy spokojnie.
Sebastian


Avatar użytkownika

Sebastian1977
Aktywny użytkownik
 
Posty: 663
Dołączył: 02 maja 2014, 19:02
Miasto: Nysa

21 sty 2019, 19:58 Re: Filtr osmozy  (#3)  

Sebastian1977 napisał(a):Wystarczy spokojnie.


A musi być mineralizator



rogusz
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 19 sty 2019, 23:10

21 sty 2019, 19:59 Re: Filtr osmozy  (#4)  

I czy musi być mineralizator



rogusz
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 19 sty 2019, 23:10

21 sty 2019, 20:07 Re: Filtr osmozy  (#5)  

Skoro będzie to ro o parametrach ok 0 to mineralizator będzie potrzebny by ustalić parametry dla akwarium.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2340
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

21 sty 2019, 20:11 Re: Filtr osmozy  (#6)  

Z tym RO3 to też zależy jaka woda będzie filtrowana. Ja pochodzę z wyżyny lubelskiej i w kranie jest woda raz że bardzo twarda a dwa zażelaziona więc jeśli miałbym komuś polecać filtr z mojego miasta to minimum RO4 plus wkład z żywicą jonowymienną.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

21 sty 2019, 20:15 Re: Filtr osmozy  (#7)  

Poza tym w RO4 jest lepsza ochrona membrany przez dodanie dodatkowo wkładu sedymentacyjnego. Chroni przed zanieczyszczeniami 1 mikron i odłamkami/pyłem z węgla. Warto się zastanowić nad filtrem na korpusy 10" ponieważ wkłady są tańsze co w ciągu kilku lat sprawia że filtr jest tańszy niż RO3 a i większą powierzchnię filtracyjną prefiltrow dzięki czemu dłużej są odporne na brudną wodę.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2340
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

21 sty 2019, 20:22 Re: Filtr osmozy  (#8)  

Nie bardzo pamiętam więc jeśli się mylę to proszę mnie poprawić ale to co miałem na myśli to jako dodatkowy proponował bym wkład żeby od żelazić wodę. Bo tam jest spory z tym problem. Chyba, że to tylko wkład węglowy za to odpowiada. To wtedy dodatkowy sedymentacyjny wielkości 1mikrona.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

21 sty 2019, 20:56 Re: Filtr osmozy  (#9)  

Niektóre odżelazniacze potrzebują krzemionki jako katalizatora, pytanie czy żelaza nie zamienimy na krzemiany. Inne regeneruje się nadmanganianem potasu, stąd pytanie czy żelaza na potas nie wymienia. Warto zorientować się najpierw co z kranu płynie. Nie wiem czy lepszym sposobem byłoby stosowanie uzdatniacza na bazie helatow które wiążą żelazo i inne metale.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2340
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

21 sty 2019, 21:14 Re: Filtr osmozy  (#10)  

rogusz napisał(a):Witam jaki filtr osmozy ro3 wystarczy do akwarium 54 l czy musi być jakiś droższy? Proszę o porady!
Jak sam widzisz @rogusz, to nie takie proste. Więc zacznij od tego co masz w kranie a następnie będziemy dywagować co warto a co nie. ;)


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

21 sty 2019, 22:20 Re: Filtr osmozy  (#11)  

Mogę si dołączyć do tematu.Mam Ca 60 Mg 7 Fe zero.Czy wystarczy RO3?Np.coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/filtr-ro3-osm ... 6190235268

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Zainteresowany tematem
 
Posty: 192
Dołączył: 20 wrz 2016, 21:53

21 sty 2019, 22:44 Re: Filtr osmozy  (#12)  

Jeśli autor nie ma nic przeciwko.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

21 sty 2019, 22:45 Re: Filtr osmozy  (#13)  

Podstawą do dobrania odpowiedniego RO są dane kranu które można znaleźć na stronie wodociągów. Do zbijania samej twardości wystarczy podstawowy zestaw. Najtańszy nie zawsze oznacza najtańszy i najlepszy. Wkład do RO3 kosztuje ok 10zl ale komplet wkładów do RO4 na korpusach 10" kosztuje też 10zł gdzie do RO3 należy kupić 2. Co obsługę zyskujemy 10zl. Po kilku obsługach okresowych cena się wyrównuje a potem oszczędzasz . Zaletą ro4 na korpusach 10" jest lepsza ochrona membrany (dłuższą jej eksploatacja i oszczędność zł) oraz większą powierzchnia filtracyjną sedymentow. Pozostałe wkłady można dobrać zależnie od kranu i zastosowania filtra (choćby zyskując pitną).
Ostatnio edytowano 21 sty 2019, 22:46 przez zmijka85, łącznie edytowano 1 raz
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2340
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

21 sty 2019, 22:45 Re: Filtr osmozy  (#14)  

bieniolubo23com napisał(a):Mogę si dołączyć do tematu.Mam Ca 60 Mg 7 Fe zero.Czy wystarczy RO3?Np.coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/filtr-ro3-osm ... 6190235268
Znasz inne wartości, jak np. GH?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

21 sty 2019, 23:03 Re: Filtr osmozy  (#15)  

Wodociągi nie podają gH.Robiąc testem zooleka mam 13 gH.Siarczany 11 mg/l , sód z tego co pamiętam po niżej czterdziestu.Azot zero,mangan 0,03,dalej nie pamiętam.

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Zainteresowany tematem
 
Posty: 192
Dołączył: 20 wrz 2016, 21:53

21 sty 2019, 23:08 Re: Filtr osmozy  (#16)  

bieniolubo23com napisał(a):Wodociągi nie podają gH.Robiąc testem zooleka mam 13 gH.Siarczany 11 mg/l , sód z tego co pamiętam po niżej czterdziestu.Azot zero,mangan 0,03,dalej nie pamiętam.
To tak jak pisał @zmijka, jeśli chcesz filtr na dłużej to RO4 a gdybyś miał problem z krzemianami to dodatkowo wkład z żywicą jonowymienną np. MB400. Jeśli nie chcesz płacić początkowej wyższej ceny to RO3 wystarczy ale membrana może być do wymiany szybciej niż przy RO4.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

21 sty 2019, 23:11 Re: Filtr osmozy  (#17)  

Woda z okolic Warszawy.Nie uzdatniana z nawiertu głębinowego nie zmieniająca parametrów,tak przy najmniej mówili w labolatorium.

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Zainteresowany tematem
 
Posty: 192
Dołączył: 20 wrz 2016, 21:53

21 sty 2019, 23:21 Re: Filtr osmozy  (#18)  

bieniolubo23com napisał(a):Woda z okolic Warszawy.Nie uzdatniana z nawiertu głębinowego nie zmieniająca parametrów,tak przy najmniej mówili w labolatorium.
Tak na dobrą sprawę to mógłbyś podnieść magnez do 15ppm przy Twoim Ca 60, dodać potasu i trzymać parametry wyżej niż przy miękkiej.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

21 sty 2019, 23:44 Re: Filtr osmozy  (#19)  

Tak właśnie Krzysztof myślałem żeby zrobić,nie którzy mają fajne holendry na takiej wodzie.

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Zainteresowany tematem
 
Posty: 192
Dołączył: 20 wrz 2016, 21:53

22 sty 2019, 00:27 Re: Filtr osmozy  (#20)  

bieniolubo23com napisał(a):Tak właśnie Krzysztof myślałem żeby zrobić,nie którzy mają fajne holendry na takiej wodzie.
Nie masz żelaza, zapewne inne mikro również nisko. Ja bym tak zrobił jak pisałem wcześniej. Woda nie jest taka zła, przynajmniej z tego co piszesz, żeby używać RO.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

22 sty 2019, 09:08 Re: Filtr osmozy  (#21)  

Dziękuję autorowi tego postu,że mnie nie pogonił bo się wciełem w rozmowę.

Avatar użytkownika

bieniolubo23com
Zainteresowany tematem
 
Posty: 192
Dołączył: 20 wrz 2016, 21:53

22 sty 2019, 11:46 Re: Filtr osmozy  (#22)  

Nic się nie stało czekam na więcej opinii



rogusz
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 19 sty 2019, 23:10

25 sty 2019, 12:51 Re: Filtr osmozy  (#23)  

Moim zdaniem taki zwykly najtanszy RO3 na poczatek spokojnie wystarczy. Chodzi o to zeby miec wode o GH i KH zblizona do 0. Potem szkoly sa dwie : mieszanie z kranem badz mineralizator. Mam dwa akwaria w jednym mieszam z kranem w drugim z mineralizatorem. Oba prowadza sie doskonale. Jestem len wiec dla mnie zabawa w mineralizacie w akwa powyzej 50 l odpada :) Za duzo wody trzeba uzbierac poprostu i jeszcze bawic sie w mieszanie itd.
Jak chcesz wydac troche wiecej to kup korpusowy bo duzo tansze wklady, latwiej sie wymienia, mozna powiesic estetycznie to wyglada.
I na koniec. To nie jest kosmiczna technologia :) W 99% przypadkow do roslinniaka zwykle RO3 najtansze wystarczy. Ba to nawet nie jest morskie gdzie tam naprawde trzeba miec czysta wode po RO/DI blska 0 ppm.

Avatar użytkownika

gonzolak83
Stały bywalec
 
Posty: 350
Dołączył: 08 maja 2014, 14:31

25 sty 2019, 12:57 Re: Filtr osmozy  (#24)  

gonzolak83 napisał(a):Moim zdaniem taki zwykly najtanszy RO3 na poczatek spokojnie wystarczy. Chodzi o to zeby miec wode o GH i KH zblizona do 0. Potem szkoly sa dwie : mieszanie z kranem badz mineralizator. Mam dwa akwaria w jednym mieszam z kranem w drugim z mineralizatorem. Oba prowadza sie doskonale. Jestem len wiec dla mnie zabawa w mineralizacie w akwa powyzej 50 l odpada :) Za duzo wody trzeba uzbierac poprostu i jeszcze bawic sie w mieszanie itd.
Jak chcesz wydac troche wiecej to kup korpusowy bo duzo tansze wklady, latwiej sie wymienia, mozna powiesic estetycznie to wyglada.
I na koniec. To nie jest kosmiczna technologia :) W 99% przypadkow do roslinniaka zwykle RO3 najtansze wystarczy. Ba to nawet nie jest morskie gdzie tam naprawde trzeba miec czysta wode po RO/DI blska 0 ppm.
Po części się z Tobą zgodzę, natomiast są przypadki wody kranowej odbiegające od wszelkich "norm". Woda bardzo twarda, zażelaziona (z dużą zawartością żelaza), itp. itd. Więc podstawą doboru filtra RO jest to co płynie z kranu. Dla jednych wystarczy RO3 dla innych RO4 nie pomoże. ;)


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5801
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.







Powiązane tematy
  • Filtr ADA Super Jet 150 wersja 2

    jet.jpg Super Jet Filter ES-150 Ver.2 is new released Super Jet Filter ES-150 suitable for small aquarium tanks has been renewed to Ver. 2. The traditional stainless steel body remains the same...

    Wyświetlenia: 644 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Filtry odwróconej osmozy

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat113-osmoza-aedd722a824fec60d6170e6ce8a1122f.jpg Polski producent nawozów dla roślin wprowadził na rynek nowe filtry osmotyczne (RO) o...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Czym wyczyścic filtr?

    Witam, Zakupiłem kubełek, wcześniej miałem kaskadę... i właśnie o nią chodzi... jest "delikatnie" mówiąc "zasyfiała". Czym/jak to wyczyścić? chodzi głownie o czyszczenie wylotu wody i "pojemnika" n...

    Wyświetlenia: 501 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 36 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.