Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Czy wodę RO muszę mineralizować ?



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Witam mam pytanie zakupiłem filtr ro chciałbym podmieniac wode 30 ro 10 woda kranowa czy wode ro musze demoralizawac (mineralizować)



PRZEMYSLAW MICHALAK
Początkujący
 
Posty: 33
Dołączył: 18 cze 2009, 11:58

08 mar 2017, 19:17 Re: Woda  (#2)  

Demoralizować niekoniecznie :D
Podaj parametry kranówki.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4015
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

08 mar 2017, 19:30 Re: Woda  (#3)  

mirek5566 napisał(a):Demoralizować niekoniecznie :D
Podaj parametry kranówki.

O wysokie gh30 kh27 ph8



PRZEMYSLAW MICHALAK
Początkujący
 
Posty: 33
Dołączył: 18 cze 2009, 11:58

08 mar 2017, 19:35 Re: Woda  (#4)  

PRZEMYSLAW MICHALAK napisał(a):
mirek5566 napisał(a):Demoralizować niekoniecznie :D
Podaj parametry kranówki.

O wysokie gh30 kh27 ph8


Czyli jak zmieszasz RO + kran w proporcjach 3 + 1, to będziesz miał w tej mieszance: kH 6,75, gH 7,5, pH też nieco spadnie, ale nie jakoś dramatycznie. Żeby zbić pH musisz dawać CO2 do baniaka.
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4015
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

08 mar 2017, 19:45 Re: Woda  (#5)  

mirek5566 napisał(a):
PRZEMYSLAW MICHALAK napisał(a):
mirek5566 napisał(a):Demoralizować niekoniecznie :D
Podaj parametry kranówki.

O wysokie gh30 kh27 ph8


Czyli jak zmieszasz RO + kran w proporcjach 3 + 1, to będziesz miał w tej mieszance: kH 6,75, gH 7,5, pH też nieco spadnie, ale nie jakoś dramatycznie. Żeby zbić pH musisz dawać CO2 do baniaka.

Co 2 podaje czyli parametry sa dobre tak moge robic 3do1



PRZEMYSLAW MICHALAK
Początkujący
 
Posty: 33
Dołączył: 18 cze 2009, 11:58

08 mar 2017, 19:46 Re: Woda  (#6)  

Co 2 podaje czyli parametry sa dobre tak moge robic 3do1

I nie musze mineralizować ro



PRZEMYSLAW MICHALAK
Początkujący
 
Posty: 33
Dołączył: 18 cze 2009, 11:58

Nie musisz :)
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4015
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina

mirek5566 napisał(a):Nie musisz :)

Dziękuję



PRZEMYSLAW MICHALAK
Początkujący
 
Posty: 33
Dołączył: 18 cze 2009, 11:58

08 mar 2017, 21:26 Re: Woda  (#9)  

PRZEMYSLAW MICHALAK napisał(a):Co 2 podaje czyli parametry sa dobre tak moge robic 3do1

I nie musze mineralizować ro


Takie małe sprostowanie: wodę RO się mineralizuje a nie demineralizuje :)
300 L - http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 91#p492191
100 L - https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 72150.html
https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 71057.html

Słowa są ponadczasowe. Powinieneś je wypowiadać lub pisać ze świadomością o ich wieczności.

Pozdrawiam Mirek


Avatar użytkownika

mirek5566
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4015
Dołączył: 03 paź 2012, 10:10
Miasto: okolice Lublina







Powiązane tematy
  • Czy microsorum a wysokość akwarium

    Witam Nurzaniec śrubowy jak wyrośnie ponad poziom wody kładzie się na niej. Czy podobnie dzieje się z microsorum? Chciałbym umieścić microsorum w moim akwarium na tylnym planie a akwarium ma ok. 20 ...

    Wyświetlenia: 468 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Czegoś brak, czy coś zjada liście?

    Witam, Od około 2 tygodni na liściach żabienic widać coś takiego jak na zdjęciach poniżej. Przybywa tego z dnia na dzień. Innych niepokojących oznak w akwarium brak. Wszystkie rośliny poza żabienic...

    Wyświetlenia: 1169 | Odpowiedzi: 7 czytaj więcej...

  • Czy lotos tygrysi jest rośliną trującą?

    Z góry bardzo przepraszam za lekko naiwne pytanie. Chciałbym się dowiedzieć czy lotos tygrysi (odmiana zielona) jest rośliną trującą tudzież szkodliwą? Od razu pisze że nie mam zamiaru jej konsumować ...

    Wyświetlenia: 546 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Ankieta - czy korzystasz z boxu "najnowsze załączniki"?

    zalaczniki.jpg Zapraszam do udziału w ankiecie - czy korzystacie z boxu "NAJNOWSZE ZAŁACZNIKI" na stronie głównej Serwisu?

    Wyświetlenia: 2337 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Juncus repens czy...?

    Witam forumowiczów, mam od innego hodowcy roślinę, którą on kupił jako Juncun repens. Ja mam jednak wątpliwości. Gdy porównuję ze zdjęciami z sieci wydaje mi się, że to Najas (być może guadelupiensis...

    Wyświetlenia: 447 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.