Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Czy gotowe granulaty można płukać?



Aktualności akwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
List czytelnika forum dyskusyjnego:
Witam,
Sprzedałem moje akwarium bazujące na ADA Amazonia. Ziemię wyjąłem, lekko wypłukałem i ponownie użyłem. No i mam prozaiczny problem z brudną wodą.
Pytanie: Czy kontynuować duże podmiany, czy po prostu poczekać jak przy zakwicie bakteryjnym??? Filtrowanie przez drobne media nie pomaga.
Dla jasności nie mam zakwitu glonów ani pierwotniaków. Amazonia była w akwarium 5 miesięcy.



Odpowiedź redakcji roslinyakwariowe.pl:

Żadnego podłoża granulowanego (Amazonia, JBL Manao, Aquael Accti substrate, Aqua-Art Aquasubstrate) nie wolno płukać ani przed włożeniem do akwarium - ani przy zmianie aranżacji po jakimś czasie.

Teraz juz woda po kisielu, ale zrob co nastepuje:

- dokup mala ilosc swiezej Amazonii i przykryj to co masz teraz
w przeciwnym razie ciagle bedzie pylic i bedziesz musial kilkakrotnie sciagac drobny osad z powierzchni podloza - kilukrotnie napelniajac i spuszczajac wode z akwarium - to bardzo pracochlonne

- zaladuj kubelek wata filtracyjna i daj zbiornikowi 24 godziny swietego spokoju

- po przefiltrowaniu wody delikatnie usun pozostaly pyl z szyb akwarium
oraz z powierzchni roślin

I uwaga na przyszlosc: przy zmianie aranzacji Amazonie zostawiamy na miejscu, do wierzchniej warstwy robimy dosypke swiezego podloza - jest dostepne rowniez na litry:
http://www.roslinyakwariowe.pl/sklep/aqua-soil-amazonia-p-2019.html
Czytaj węcej »


Avatar użytkownika

roslinyakwariowe.pl
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 3859
Dołączył: 27 mar 2011, 19:54
Miasto: Kraków

Ja posiadam natomiast granulat H.E.L.P. advanced soil. Zgodnie z instrukcją, nie płukałem podłoża. Po 24 h filtrowania, woda jest klarowna. Każde jednak ruszenie podłoża skutkuje chmurą pyłu. Co w takiej sytuacji? Czy tak po prostu powinno być? W sklepie doradzono mi kupno tylko H.E.L.P. jako podłoże, bez dokładania czegokolwiek na wierzch.



kennypoland
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 14 wrz 2017, 12:09

to się z czasem ustabilizuje - pod warunkiem, że nie będziesz ruszał grzebanie w zalanym podłożu to częsty błąd - podłoża nie ruszamy ani na początku ani później. łamanie tej zasady powoduje przenikanie do słupa wody substancji, które się w podłożu odkładają. np. stężenie fosforanów w podłożu może być nawet 25 000 x takie, jak w wodzie. glony tylko czekają!

Avatar użytkownika

dwabe
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 15 sie 2013, 00:24
Miasto: Poznań / Toruń

Dzięki za odpowiedź! Jestem dopiero początkującym jak chodzi o rośliny, wcześniej zawsze miałem żwirowe podłoża, które po prostu płukałem i tego problemu nie było. A czy dobrze by było teraz jeszcze odmulaczem, zebrać bez ruszania już podloża, to co osadziło się na powierzchni, no i wymienić trochę wody?



kennypoland
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 14 wrz 2017, 12:09

A dlaczego nie Można płukać Manado? Z tego co kojarzę to na opakowaniu jest informacja o przepłukaniu przed użyciem.

Avatar użytkownika

dust
Aktywny użytkownik
 
Posty: 515
Dołączył: 27 paź 2012, 16:59
Miasto: Konin/Poznań







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.