Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Brudna Woda, kurz, pył, drobinki w wodzie 300l



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów.
+ nowy temat
Witam drogich akwarystów.
Moj pierwszy post na formu który dotyczy mojego akwarium, w którym Mam problem z Woda, a wiec pływa w nim dużo małych nie czystosci, kurz, pył, brud, czli poprostu brudna Woda, i nie wiem jak sobie z tym poradzić a szukam po Google i nic ciekawego nie mogę znaleźć.
Problem pojawił się po restarcie na początku grudnia 2016, podmieniam wodę okolo 100l kazdego tygodnia od 2 miesięcy bo pojawiły sie Krasnorosty które juz wyginely. Normalnie podmieniam jakies 70l.
Jezeli ktos ma jakiś pomysl z mila checia wypróbuje.

Moje akwarium to;
Akwarium Juwel Top 300

Jbl Cristalprofi greenline E1501;
Ceramika Biologiczna
Ażio Active
Jbl tormec cp e1500 (torf)
Wata 100% polyester

Oświetlenie LED wlasnej roboty

Mała bimbrownia też własnej roboty

Substrat do roślin; Dennerle DeponitMix Professional 9in1

Podłoże Żwir czarny 1-3mm
Piasek jasny



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Wstaw parametry wody i może jakieś fotki trzeba mieć jakieś dane do wróżenia bo z opisu nie wywróżymy :D:D:D
Jakie to oświetlenie diy?

Avatar użytkownika

Tygrys111
Zainteresowany tematem
 
Posty: 193
Dołączył: 07 mar 2014, 00:13
Miasto: Łódź

Sorry juz pisze;
Test wykonany Tetra WaterTest Set;
PH 7.5
KH 4 °dH
GH 7°dH
NO2 <0.3 mg/l
CO2 4mg/l
Oswietlenie to paski led każda kolumna 5 m x 3;
Jedna listaw cool withe, dwie listwy zmieniajace kolory, i jedna listwa warm light.

1486988593035.jpg
1486988571702.jpg
1486988553509.jpg



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Filtr JBL sprawdzałeś czy nie ciągnie lewej wody?
Bo te typy tak miały. Tzn. jednym ciągły lewą wodę, a innym nie.
Pozdrawiam
Artur

Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Też obstawiam winę filtra.

Avatar użytkownika

Tygrys111
Zainteresowany tematem
 
Posty: 193
Dołączył: 07 mar 2014, 00:13
Miasto: Łódź

Lewej wody? No właśnie filter wyczyscilem ale dalej coś słabo zasysa wodę.



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Poszukaj w google coś było że jbl nie filtrowały wody przez kosze tylko gdzieś bokiem.

Avatar użytkownika

Tygrys111
Zainteresowany tematem
 
Posty: 193
Dołączył: 07 mar 2014, 00:13
Miasto: Łódź

Ok dzieki



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Jeżeli masz dostęp do cienkiej włókniny to dotnij sobie ją tak aby delikatnie wychodziła z każdej strony za przykrycie górnego kosza.Środek wytnij w miejscu otworu na przykryciu w innym razie jest możliwość lekkiego wyciągania włókniny do wirnika.
Cienka włókna uszczelni a zarazem nie będzie przeszkadzać przy zamykaniu filtra.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1485
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Do filtra mam dolaczona specialna uszczelke i jest też zamontowana, masz na mysli jakiś material tak?



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Tak.
Ta uszczelka nie do końca powstrzyma wszystko.
Cienka włóknina będzie tutaj bardzo dobra.Ja stosuję taką co używana jest do przemysłowej wentylacji jako filtr.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1485
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

A masz może jakies zdjęcie tej włókniny albo grubosc bo nie chce za ciekiej zrobić lub za grubej

Właśnie znalazłem w internecie, ze można dokupic taka uszczelke :)



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Szukałem trochę na Google i doszedlem do wniosku ze moj Google. Jest w miarę nowy i nie potrzebuje Uszczelki bo ma rzebiona nakladke na kosz i ta nakladka zakrywa obie strony kosza, po za tym otwarem filter i media są brudne wiec Woda musi przez nie przechodzic.

1487078549482.jpg



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Mam wlokninę przy nowym.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1485
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

No ja dociąłem kawałek grubego worka plastikowego



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Niestety nic to nie pomogło dalej Woda jest Brudna i znowu Krasnorosty na kamieniach sie pojawily



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Worek to nie to samo co włóknina...
Włóknina zachowa się jak uszczelka , większą lukę zakryje w mniejszej ściśnie ...
Na worku nie uzyskasz tego.
Praktycznie na 100% nie masz szczelności w filtrze przez co nie wyłapuje drobnych nieczystości.
Może zmieniłeś wkład? ? Podłoże? ? Wpuściłeś kopiące rybki??
Jeśli nic z tego to pozostaje szczelność filtra i najprawdopodobniej jest to szczelność pomiędzy górnym koszem a tym elementem przyczepianym do głowicy.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1485
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Nie wiem skad taka wloknine kupić na eBay szukalem ale nic nie znalazlem, a co do zmian to uzylem nowego substratu Dennerle DeponitMix Profesional 9in1



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Wpisz na znanym portalu aukcyjnym włóknina w dziale akwarystyka.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1485
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Włoknina czyli 100% Poliester a to Mam cała ropie tego a nie będzie to za grube?



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

Juz dociete i założone teraz tylko pozostało czekać na efekty



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter

I jak sytuacja??
Poprawiło się? ?
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1485
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

SeachemPurigen na drobne nieczystośći wody w ostatnim koszu filtracji. Nowe JBLe nie biorą lewej wody.

Avatar użytkownika

DarekSlim
Zainteresowany tematem
 
Posty: 234
Dołączył: 24 lis 2011, 01:14

Purigen nie wyłapie nieczystości.



sp_19
Poznaje temat
 
Posty: 122
Dołączył: 28 wrz 2016, 20:25

Przepraszam ale telefon miałem na gwarancji,
Sytulacja dalej taka sama nawet podminka wody juz za dużo nie daje

Zakupiłem też Tetra Safe Start i wlalem ale też nic nie pomogło, i dolozylem Filtr kaskadowy na 300l

Zlozylem też dwie listwy napowietrzajace z czasomierzem ustawionym na 3 razy po 1h



dybionaa
Początkujący
 
Posty: 24
Dołączył: 21 maja 2016, 15:40
Miasto: Exeter







Powiązane tematy
  • 300l - mjadach

    http://www.roslinyakwariowe.pl/administrator/images/stories/wiadomosci/2015/12592/md1.jpg dsfsdfsdf Czytaj więcej »

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 0czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 42 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.