DARMOWA DOSTAWA od 499zł lub przy zakupie minimum 10 roślin akwariowych - zobacz katalog
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Nowości


Brązowy nalot na liściach???



Aktualności akwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

30 sty 2011, 15:47 Brązowy nalot na liściach???  (#1)  

Zaniepokoił mnie brązowy nalot na liściach Staurogyne sp. i Rotali rotundifoli. Akwarium ma dzisiaj dwa tygodnie. Od tygodnia podaję KNO3, KH2PO4 i K2SO4... nawożenie według kalkulatora Sławińskiego, nie EI. Przez pierwszy tydzień nie podawałem CO2. Mam wrażenie że nalot wystąpił, po tym jak 3 dni temu na maxa odkręciłem CO2 w celu wybicia ślimaków. Po wystąpieniu nalotu CO2 zakręciłem. Parametry wody:
NO3=10mg/l;
PO4=1mg/l;
kh=5;
gh=16 (kran zmiękczany Kationitem).
Jak podawałem CO2 to ph nie mierzyłem. Teraz gdy wyłączyłem dwutlenek węgla, ph wynosi 8. Wartość CO2 odczytana z tablicy równa 2 mg/l. Wiem, wiem... ale nalot pojawił się gdy CO2 było włączone a nie po jego wyłączeniu. Jak by ktoś zawarł kilka słów komentarza, to byłbym wdzięczny.
P.S. Stożki obydwu roślin są zielone. Na dnie mam stary aquasubstrate II a na nim żwir.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano 30 sty 2011, 16:30 przez darma11, łącznie edytowano 2 razy

Avatar użytkownika

darma11
Zainteresowany tematem
 
Posty: 218
Dołączył: 16 mar 2007, 18:59
Miasto: Płock

30 sty 2011, 16:09   (#2)  

Mam bardzo podobną sytuację. Wystartowałem na Amazonii dwa tygodnie temu i jakoś od tygodnia mam taki nalot na niższych partiach roślin.
Wg mnie to są okrzemki :) Jest to dość normalna sprawa podczas stabilizacji zbiornika. Zatem czekasz i podmieniasz wodę a dodatkowo możesz wspomóc się otoskami.



mani
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 27 maja 2010, 14:46
Miasto: Siemianowice Śląskie

30 sty 2011, 17:39   (#3)  

zbiornik długo nie pociągnie, rośliny nie będą rosły w piasku.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2967
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

30 sty 2011, 18:03   (#4)  

maslo_82 napisał(a):zbiornik długo nie pociągnie, rośliny nie będą rosły w piasku.

Kilka miesięcy temu zwracałem Ci uwagę dzieciaku, żebyś już nic nie komentował. Szlak mnie trafi, jeśli coś jeszcze Twojego przeczytam na tym forum :!:

Avatar użytkownika

darma11
Zainteresowany tematem
 
Posty: 218
Dołączył: 16 mar 2007, 18:59
Miasto: Płock

31 sty 2011, 18:22   (#5)  

mani napisał(a):...
Wg mnie to są okrzemki :) ...

Pewnie masz rację, to są okrzemki. Nigdy ich nie miałem, ale też nigdy nie bawiłem się CO2 na początku istnienia zbiornika :(

Avatar użytkownika

darma11
Zainteresowany tematem
 
Posty: 218
Dołączył: 16 mar 2007, 18:59
Miasto: Płock

31 sty 2011, 23:21   (#6)  

Nie bawiłeś się w sensie że nie regulowałeś czy wogóle nie podawałeś ? Myślisz że to zależy od CO2 ?



mani
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 27 maja 2010, 14:46
Miasto: Siemianowice Śląskie

31 sty 2011, 23:32   (#7)  

To okrzemki, ich opis znajdziesz w przewodniku po glonach w akwarium:
http://www.roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html

Zwykle mijają same bez zbędnej ingerencji w akwarium.

Obowiązkowo przeczytaj też artykuły z tego działu, przydadzą się na przyszłość:
http://www.roslinyakwariowe.pl/index.ph ... arium.html

Jeśli chodzi o piasek - rośliny będą w nim rosły o ile zadbałeś o warstwę żyznego podłoża pod nim i nie ma on granulacji 1mm.

p.s. proszę dyskutantów o merytoryczne dyskusje,
epitety nie działają tak skutecznie jak argumenty.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10769
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

31 sty 2011, 23:42   (#8)  

Nie bawiłem się w sensie nie regulowałem :) A teraz podkręciłem na maxa... nie miałem rybek, więc mogłem sobie na szaleństwo pozwolić. Zmniejszyłem być może pH dość wyraźnie i zaburzenie stabilności zapewnione :? Ale to tylko takie moje fantazjowanie na temat przyczyn :!: Pozostałe parametry miałem raczej zadowalające, tzn. takie jak podałem, więc nic innego mi do głowy nie przychodzi.
P.S. Piotrek, odnośnie podłoża to napisałem w pierwszym poście dość wyraźnie, a że kilka razy zwracałem w przeszłości uwagę na posty kolegi, to tym razem w ten sposób skomentowałem następną "merytoryczną" wypowiedź :!:
Ostatnio edytowano 31 sty 2011, 23:59 przez darma11, łącznie edytowano 2 razy

Avatar użytkownika

darma11
Zainteresowany tematem
 
Posty: 218
Dołączył: 16 mar 2007, 18:59
Miasto: Płock

31 sty 2011, 23:52   (#9)  

Powiem Ci że zawsze też dawałem co2 na maxa - przyducha mieszkancow była normą- jakoś zawsze mi bardziej zależało na roślinkach aż tu kiedyś wyczytałem gdzieś, że to wcale nie jest dobre, tzn zbyt duża ilość co2 znacznie zmniejsza PH a ponadto utrudnia wchłanianie fosforu czyli paradoksalnie rośliny rosną gorzej :/ proszę poprawcie mnie jeżeli źle myśle



mani
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 27 maja 2010, 14:46
Miasto: Siemianowice Śląskie

31 sty 2011, 23:55   (#10)  

W przewodniku po glonach jest napisane, że przyczyną może być zbyt słaba filtracja i mała ilość światła, czym jestem zaskoczony. Od ponad dwóch lat dysponuję tym samym sprzętem (akwa 112 l./eheim 2213/światło 0,52 W/l.) i nigdy się u mnie nie pojawiły. Więc przyczyny poszukałem w wahaniach CO2 (patrz pozostałe parametry).

Avatar użytkownika

darma11
Zainteresowany tematem
 
Posty: 218
Dołączył: 16 mar 2007, 18:59
Miasto: Płock

01 lut 2011, 00:35   (#11)  

Darku, w dużym szkle mam 2x2215 i 2x2211 i też miałem okrzemki, za każdym razem zresztą, jeszcze na długo przed butlą co2 więc nie wiem czy wahania co2 są tutaj przyczyną. Kup otoski, przeczekaj i pokaż fotę w całości :P

Avatar użytkownika

Adamynas
Aktywny użytkownik
 
Posty: 647
Dołączył: 24 kwi 2007, 12:59
Miasto: Płock

01 lut 2011, 02:03   (#12)  

Dzięki mani i dzięki Adam za informacje :) Zrobiłem dzisiaj podmianę, powtórzę jeszcze pojutrze. Ustawiłem delikatnie CO2, pH=6,8 i kupię otoski :)
P.S. Adam, kupiłem kiryski, identyczne jak Twoje i w tym samym miejscu, lecz kupiłem je pod inną nazwą! Na pewno nie "Pigmeje" :shock:

Avatar użytkownika

darma11
Zainteresowany tematem
 
Posty: 218
Dołączył: 16 mar 2007, 18:59
Miasto: Płock

01 lut 2011, 11:50   (#13)  

Wiem wiem, człowiek tam pracujący mnie uświadomił że są ciut większe od pigmejków, poza tym nie widzę różnic :D pigmeje pływają razem z tymi większymi
Masz ph-metr? czym tak dokładnie mierzysz - bo z ciekawości chcę zmierzyć parametry u siebie i zobaczyć jak to wygląda po 3miesiącach od startu - na oko wszystko jest git 8)

Aha - otoski wpuszczaj ostrożnie bo skubane są wrażliwe na co2 - wg moich obserwacji oczywiście

Avatar użytkownika

Adamynas
Aktywny użytkownik
 
Posty: 647
Dołączył: 24 kwi 2007, 12:59
Miasto: Płock

01 lut 2011, 12:04   (#14)  

A i jeszcze jedno na pewno podawaj też bakterie szczególnie póki zbiornik nie jest ustabilizowany, to na pewno pomoże jak i również przyśpieszy proces dojrzewania i zarazem pozbycia sie okrzemków.



mani
Zainteresowany tematem
 
Posty: 201
Dołączył: 27 maja 2010, 14:46
Miasto: Siemianowice Śląskie

01 lut 2011, 18:26   (#15)  

Adamynas napisał(a):Masz ph-metr? czym tak dokładnie mierzysz - bo z ciekawości chcę zmierzyć parametry u siebie i zobaczyć jak to wygląda po 3miesiącach od startu - na oko wszystko jest git 8)

Mam test kropelkowy Zooleka na pH. Podobnie jak test Zooleka na GH i KH.Mam do nich takie samo zaufanie jak do testów SERY na NO3 i PO4, których też używam.

mani napisał(a): A i jeszcze jedno na pewno podawaj też bakterie szczególnie póki zbiornik nie jest ustabilizowany, to na pewno pomoże jak i również przyśpieszy proces dojrzewania i zarazem pozbycia sie okrzemków.


Filtr chodzi o od równego roku bez chociażby godzinnej przerwy. Na dno jak zwykle wrzuciłem 2 pastylki Bactozymu Tetry. Zrobiłem chyba w tym temacie co zrobic musiałem.

Avatar użytkownika

darma11
Zainteresowany tematem
 
Posty: 218
Dołączył: 16 mar 2007, 18:59
Miasto: Płock







Powiązane tematy
  • Ubytki w liściach. Pomocy

    Ubytki w liściach. Zauważyłem ostatnio ze w niektórych roślinach robią się dziury w liściach i powstają coraz większe ubytki. Moze ktoś z doświadczonych akwarystow podpowie mi o co chodzi. Czy jest to...

    Wyświetlenia: 351 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Nalot na roślinach

    Mam taki nalot na roślinach akwarium ma nie cały tydzień wpusciłem parę ampulari zaczęły go wcinac a moje pyt mogę jakoś tego się szybciej pozbyć? Czy robić swoje podmienić wodę i samo zniknie po czas...

    Wyświetlenia: 302 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Dziury w lisciach

    Witam. Ja po restarcie akwa z ziemia ogrodowa i posadzeniu mam taki problem po 4 dniach ze robia ni sie dziury w lisciach. Parametry sprawdzalem tylko papierkiem i wyszlo ze cl jest za wysokie. Kupile...

    Wyświetlenia: 378 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Rdza na liściach roślin

    Witam Chciałbym się poradzić dlaczego robią mi się takie liście jak była by na nich rdza u roślinki Echinodorus parivflorus :?

    Wyświetlenia: 441 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Brązowe plamy na liściach i gnijące łodygi roślin

    Witam serdecznie Od jakiś dwóch tygodni borykam się z czymś nowym w moim zbiorniku,a mianowicie z gniciem łodyg roślin i brązowymi plamami na liściach.Łodygi gniją w podłożu i po jakimś czasie wypływa...

    Wyświetlenia: 1958 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.