Filtr Tetra EX
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Błona bakteryjna?



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.

25 gru 2009, 12:14 Błona bakteryjna?  (#1)  

witam, podejrzewam ze ten temat już był wałkowany, ale wyszukiwarka na forum znalazła wszystko prócz tego... :roll:

założyłem akwarium kilka dni temu. Na razie nie nawożę CO2 ani nawozami, ryb też nie ma. Filtr ustawiony jest tak ze bardzo mocno miesza tafle wody. A jednak pojawił się film białkowy. Ma barwę lekko-mleczną, a jak wsadzę palca to akwarium to rozsuwa się, nie osiadając na palcu.
Macie pomysł jak się go pozbyć? bo usuwanie go ręcznikami papierowymi jest dosyć uciążliwe a i tak się pojawi zaraz...
Ostatnio edytowano 25 gru 2009, 13:57 przez Pawel_T, łącznie edytowano 1 raz



Pawel_T
 

 

25 gru 2009, 12:27   (#2)  

Miałem ten sam problem i pomógł dopiero skimmer. Jeżeli masz filtr kubełkowy to polecam skimmer Fluvala, tani i skuteczny.



marcin692
Początkujący
 
Posty: 41
Miasto: Łódź

    25 gru 2009, 12:36   (#3)  

    Miałem to samo, skimmer pomógł

    Avatar użytkownika

    gregorb
    Zainteresowany tematem
     
    Posty: 269
    Miasto: Kraków

    25 gru 2009, 12:58   (#4)  

    Wsadź do filtra węgiel aktywny i powinien pomóc. Szukanie na forum nie szkodzi a na pewno już był ten temat poruszany.



    Dawid Wesołowski
    Aktywny użytkownik
     
    Posty: 668
    Miasto: Wrocław

    25 gru 2009, 13:06   (#5)  

    Najlepszym filtrem powierzchniowym jest kilka molinezji (wystarczy 2szt/200l)

    U mnie powierzchnia prawie się nie rusza a jest idealnie czysta (nie ma ani grama warstwy białkowej).

    Dlaczego molinezje?

    1.Zajmują dużo mniej miejsca niż jakikolwiek filtr powierzchniowy.
    2.Są mobilne - w przeciwieństwie do filtra ustawionego w jednym miejscu
    3.Nie powodują zapowietrzania filtra
    4.Są dużo tańsze
    5.Pełnią również inne funkcje poza czyszczeniem powierzchni

    :P:P:P
    Pozdrawiam, Norbert

    Avatar użytkownika

    Norbert Sabat
    Znający temat
     
    Posty: 1271
    Miasto: Deep In Underground

      25 gru 2009, 14:01   (#6)  

      według zaleceń zmieniłem nazwę postu.

      nawiązując do powyższych wypowiedzi:
      akwarium ma 54L wiec skimer odpada. Poza tym mam filtr wewnętrzny wiec skimera i tak sie nie da zamontować.

      molinezja była by dobry pomysłem ale zrobiłem to akwarium dla krewetek i podejrzewam ze nie polubią się te gatunki.. :wink:



      Pawel_T
       

      25 gru 2009, 14:57   (#7)  

      Zamontuj inny wylot filtra.

      My pozbywamy się błony na powierzchni wody stosując szklane rurki nazywane potocznie "pajpami" (pipe. z angielskiego).

      Taki wylot ustawiamy w ten sposób, aby powodował cyrkulację wody wewnątrz akwarium, przy równoczesnym falowaniu powierzchni wody. Falowanie to usuwa błonę bakteryjną czy cząsteczki pyłów (kurzu) z powierzchni wody - szczególnie w akwariach otwartych.

      Skimmer niestety zapowietrza filrt, zajmuje miejsce i jest mało estetyczny - odpowiednia regulacja wylotu wody jest najłatwiejszym i najtańszym rozwiązaniem.


      Avatar użytkownika

      Piotr Baszucki
      roslinyakwariowe.pl
       
      Posty: 9940
      Miasto: Nowa Ruda

      25 gru 2009, 15:35   (#8)  

      Norbert Sabat napisał(a):Najlepszym filtrem powierzchniowym jest kilka molinezji (wystarczy 2szt/200l)

      U mnie powierzchnia prawie się nie rusza a jest idealnie czysta (nie ma ani grama warstwy białkowej).

      :P:P:P


      Wszystko fajnie ale co jak akwarium jest za małe na molinezje :?: przykładowo takie jak moje 65 litrów :(

      Piotr Baszucki napisał(a): Zamontuj inny wylot filtra.

      My pozbywamy się błony na powierzchni wody stosując szklane rurki nazywane potocznie "pajpami" (pipe. z angielskiego).

      Taki wylot ustawiamy w ten sposób, aby powodował cyrkulację wody wewnątrz akwarium, przy równoczesnym falowaniu powierzchni wody. Falowanie to usuwa błonę bakteryjną czy cząsteczki pyłów (kurzu) z powierzchni wody - szczególnie w akwariach otwartych.

      Skimmer niestety zapowietrza filrt, zajmuje miejsce i jest mało estetyczny - odpowiednia regulacja wylotu wody jest najłatwiejszym i najtańszym rozwiązaniem.


      Właśnie tak jak Radzisz zamontowałem szklany wylot i dosyć dużo wybija mi CO2 z wody. Posiłkowałem sie węglem jak radzi Dawid ale też nic nie pomogło :( możliwe że za mało go dałem do filtra :(

      Cały czas się zastanawiam jakim sposobem wytępić tą błonę i raczej w grę wchodzi skimmer DIY .

      Jeszcze jest jedna alternatywa jak gupiki ( same samce ) ale one lubią wyskakiwać z otwartego zbiornika :?
      Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

      Moje skromne 40 litrów ;> http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

      Avatar użytkownika

      marti
      Stały bywalec
       
      Posty: 346
      Miasto: Szczecin

      25 gru 2009, 16:35   (#9)  

      marti napisał(a):Wszystko fajnie ale co jak akwarium jest za małe na molinezje :?: przykładowo takie jak moje 65 litrów :(


      To jakie Ty masz molinezje?

      Ja mam na myśli czarne molinezje (np. księżycowe) i to samce - nigdy nie urosły mi większe niż 4.5-5cm więc olbrzymy to to nie są - niektóre gupiki ze swoimi bujnymi ogonami potrafią być większe :wink:

      Szczerze mówiąc to nawet lilypipe podpięty pod silny filtr nie likwiduje do końca warstwy białkowej (i piszę to na podstawie ponad 3letniego doświadczenia z lilypipami ADA )....chyba że częściowo go wynurzymy ale wtedy mamy mega straty CO2
      Pozdrawiam, Norbert

      Avatar użytkownika

      Norbert Sabat
      Znający temat
       
      Posty: 1271
      Miasto: Deep In Underground

        25 gru 2009, 16:42   (#10)  

        U mnie jest blona nawet z kaskada.



        Fish'u
        Początkujący
         
        Posty: 18

        25 gru 2009, 19:25   (#11)  

        Ja miałem błonę na połowie akwarium, a na drugiej połowie kaskada skutecznie ją usunęła ;) Od wczoraj mam w akwarium zamontowany filtr tetraex700 z deszczownią skierowaną na powierzchnie i błony nigdzie nie widać :)



        Gość
         

        26 gru 2009, 10:43   (#12)  

        marti napisał(a):Cały czas się zastanawiam jakim sposobem wytępić tą błonę i raczej w grę wchodzi skimmer DIY .


        a masz może linka do tego skimera?



        Pawel_T
         

        26 gru 2009, 11:05   (#13)  

        Pawel_T napisał(a):
        marti napisał(a):Cały czas się zastanawiam jakim sposobem wytępić tą błonę i raczej w grę wchodzi skimmer DIY .


        a masz może linka do tego skimera?


        coś mniej więcej taiego http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=3641tylko na szklany wlot się nie da i pozostaje brzydki czarny bądź przezroczysty plastik
        Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

        Moje skromne 40 litrów ;> http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

        Avatar użytkownika

        marti
        Stały bywalec
         
        Posty: 346
        Miasto: Szczecin

        26 gru 2009, 11:55   (#14)  

        sekibun napisał(a):Ja miałem błonę na połowie akwarium, a na drugiej połowie kaskada skutecznie ją usunęła ;) Od wczoraj mam w akwarium zamontowany filtr tetraex700 z deszczownią skierowaną na powierzchnie i błony nigdzie nie widać :)


        Pytanie tylko czy nie wybija Ci to za bardzo co2.

        Druga sprawa, ogólnie już, czasem na powierzchni wody pojawia się inny rodzaj zawiesiny, coś w rodzaju "plamy rozlanej benzyny" nie wiem jak to poprawnie nazwać co jednak nie jest błoną bakteryjną i nie może być zlikwidowane przez molinezje np.



        haldeman
        Poznaje temat
         
        Posty: 124
        Miasto: Kraków

        26 gru 2009, 12:26   (#15)  

        Ja bym nie przesadzal z tym wybijaniem CO2 przez falowanie.

        CO2 mozna wytracic z wody przez intensywne przewietrzanie np. za pomoca napowietrzania


        Avatar użytkownika

        Piotr Baszucki
        roslinyakwariowe.pl
         
        Posty: 9940
        Miasto: Nowa Ruda

        19 mar 2010, 17:42   (#16)  

        Norbert Sabat napisał(a):Najlepszym filtrem powierzchniowym jest kilka molinezji


        TO chodzi o starsze ryby czy młode też sobie dadzą rade?
        Obrazek

        Avatar użytkownika

        KubaGsxR
        Stały bywalec
         
        Posty: 434
        Miasto: Solec Kujawski

        19 mar 2010, 20:32   (#17)  

        Kuba bez znaczenia jakie bedą czy stare czy młode na błone bakteryjna sa dobre nie tylko molki ( molinezje ) ale również mieczyki i gupiki.

        Avatar użytkownika

        przemow
        Zainteresowany tematem
         
        Posty: 158
        Miasto: Kalisz

        19 mar 2010, 21:08   (#18)  

        mam akwa 54L miałem kaskadę była błona kupiłem skimmer błona zniknęła jednakże w akwarium zrobiło się baaaaardzo mało miejsca.

        Kupiłem kubełek eheim'a 2213 wyciągnąłem skimmer założyłem wylot a'la lilypipe RA i wszystko jest super klarowne.

        Wylot musi byc tak ustawiony że ledwo rusza sę tafla wody

        Co do obawy że taki ruch wody uwalnia co2 to jedna bzdura przy takim ruchu i tym samym podawaniu co2 indykator nawet nie drgnął więc nawet jeżeli jest jakieś wybijanie co2 to pomijalnie MAŁE!!!

        A i jeszcze jedno u mnie przy CaCO3 na poziomie 270mg/l ta błona była biaława no i osad biały na brzegu szyby to standard ale teraz zbijam twardość i wygląda o wiele lepiej
        <b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
        --

        Avatar użytkownika

        xinoxie
        Stały bywalec
         
        Posty: 333
        Miasto: Filipowice, małopolska

          20 mar 2010, 13:45   (#19)  

          Ja nie mialem nigdy z błoną problemów, pojawiła sie po tym jak zacząłem zmieniać kierunek deszczowni, ogólnie zmieniałem wylot wody i się pojawiła. Teraz deszczownie mam ustawioną tak jak kiedyś, ale błona nie znika :? ruch tafil wody mam dobry, ogólnie mam b.dobrą cyrkulację wody. Dołożenie kaskady też nic nie dało. Wiecie dlaczego tak się stało?
          Obrazek

          Avatar użytkownika

          KubaGsxR
          Stały bywalec
           
          Posty: 434
          Miasto: Solec Kujawski

          20 mar 2010, 23:47   (#20)  

          Do tej pory do usuwania błony bakteryjnej używałem skimmera, po przeczytaniu tego wątku zakupiłem dzisiaj dwie młode molinezje :). Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż skimmer, który bardzo szpeci akwarium. Pod warunkiem, że molinezje sobie poradzą :)
          Dariusz Pasiński



          darianus
          Poznaje temat
           
          Posty: 81
          Miasto: Działoszyn









          Serwis roslinyakwariowe.pl


           
            Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

          Sklep internetowy

          Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
          bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
          pielęgnacji akwarium.
          idź do sklepu


          Użytkownicy przeglądający ten dział: aygora, italak, jarw, michalkrk, Piotr Baszucki