Wkład filtracyjny Tetra BalanceBalls
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Błona bakteryjna?



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.

25 gru 2009, 12:14 Błona bakteryjna?  (#1)  

witam, podejrzewam ze ten temat już był wałkowany, ale wyszukiwarka na forum znalazła wszystko prócz tego... :roll:

założyłem akwarium kilka dni temu. Na razie nie nawożę CO2 ani nawozami, ryb też nie ma. Filtr ustawiony jest tak ze bardzo mocno miesza tafle wody. A jednak pojawił się film białkowy. Ma barwę lekko-mleczną, a jak wsadzę palca to akwarium to rozsuwa się, nie osiadając na palcu.
Macie pomysł jak się go pozbyć? bo usuwanie go ręcznikami papierowymi jest dosyć uciążliwe a i tak się pojawi zaraz...
Ostatnio edytowano 25 gru 2009, 13:57 przez Pawel_T, łącznie edytowano 1 raz



Pawel_T
 

25 gru 2009, 12:27   (#2)  

Miałem ten sam problem i pomógł dopiero skimmer. Jeżeli masz filtr kubełkowy to polecam skimmer Fluvala, tani i skuteczny.



marcin692
Początkujący
 
Posty: 41
Dołączył: 07 lis 2009, 15:09
Miasto: Łódź

25 gru 2009, 12:36   (#3)  

Miałem to samo, skimmer pomógł

Avatar użytkownika

gregorb
Zainteresowany tematem
 
Posty: 269
Dołączył: 03 maja 2008, 12:26
Miasto: Kraków

25 gru 2009, 12:58   (#4)  

Wsadź do filtra węgiel aktywny i powinien pomóc. Szukanie na forum nie szkodzi a na pewno już był ten temat poruszany.



Dawid Wesołowski
Aktywny użytkownik
 
Posty: 668
Dołączył: 19 maja 2008, 21:31
Miasto: Wrocław

25 gru 2009, 13:06   (#5)  

Najlepszym filtrem powierzchniowym jest kilka molinezji (wystarczy 2szt/200l)

U mnie powierzchnia prawie się nie rusza a jest idealnie czysta (nie ma ani grama warstwy białkowej).

Dlaczego molinezje?

1.Zajmują dużo mniej miejsca niż jakikolwiek filtr powierzchniowy.
2.Są mobilne - w przeciwieństwie do filtra ustawionego w jednym miejscu
3.Nie powodują zapowietrzania filtra
4.Są dużo tańsze
5.Pełnią również inne funkcje poza czyszczeniem powierzchni

:P :P :P
Pozdrawiam, Norbert

Avatar użytkownika

Norbert Sabat
Znający temat
 
Posty: 1271
Dołączył: 27 gru 2003, 00:35
Miasto: Deep In Underground

25 gru 2009, 14:01   (#6)  

według zaleceń zmieniłem nazwę postu.

nawiązując do powyższych wypowiedzi:
akwarium ma 54L wiec skimer odpada. Poza tym mam filtr wewnętrzny wiec skimera i tak sie nie da zamontować.

molinezja była by dobry pomysłem ale zrobiłem to akwarium dla krewetek i podejrzewam ze nie polubią się te gatunki.. :wink:



Pawel_T
 

25 gru 2009, 14:57   (#7)  

Zamontuj inny wylot filtra.

My pozbywamy się błony na powierzchni wody stosując szklane rurki nazywane potocznie "pajpami" (pipe. z angielskiego).

Taki wylot ustawiamy w ten sposób, aby powodował cyrkulację wody wewnątrz akwarium, przy równoczesnym falowaniu powierzchni wody. Falowanie to usuwa błonę bakteryjną czy cząsteczki pyłów (kurzu) z powierzchni wody - szczególnie w akwariach otwartych.

Skimmer niestety zapowietrza filrt, zajmuje miejsce i jest mało estetyczny - odpowiednia regulacja wylotu wody jest najłatwiejszym i najtańszym rozwiązaniem.


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9961
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda

25 gru 2009, 15:35   (#8)  

Norbert Sabat napisał(a):Najlepszym filtrem powierzchniowym jest kilka molinezji (wystarczy 2szt/200l)

U mnie powierzchnia prawie się nie rusza a jest idealnie czysta (nie ma ani grama warstwy białkowej).

:P :P :P


Wszystko fajnie ale co jak akwarium jest za małe na molinezje :?: przykładowo takie jak moje 65 litrów :(

Piotr Baszucki napisał(a): Zamontuj inny wylot filtra.

My pozbywamy się błony na powierzchni wody stosując szklane rurki nazywane potocznie "pajpami" (pipe. z angielskiego).

Taki wylot ustawiamy w ten sposób, aby powodował cyrkulację wody wewnątrz akwarium, przy równoczesnym falowaniu powierzchni wody. Falowanie to usuwa błonę bakteryjną czy cząsteczki pyłów (kurzu) z powierzchni wody - szczególnie w akwariach otwartych.

Skimmer niestety zapowietrza filrt, zajmuje miejsce i jest mało estetyczny - odpowiednia regulacja wylotu wody jest najłatwiejszym i najtańszym rozwiązaniem.


Właśnie tak jak Radzisz zamontowałem szklany wylot i dosyć dużo wybija mi CO2 z wody. Posiłkowałem sie węglem jak radzi Dawid ale też nic nie pomogło :( możliwe że za mało go dałem do filtra :(

Cały czas się zastanawiam jakim sposobem wytępić tą błonę i raczej w grę wchodzi skimmer DIY .

Jeszcze jest jedna alternatywa jak gupiki ( same samce ) ale one lubią wyskakiwać z otwartego zbiornika :?
Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

Moje skromne 40 litrów ;> http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

Avatar użytkownika

marti
Stały bywalec
 
Posty: 346
Dołączył: 14 gru 2008, 23:11
Miasto: Szczecin

25 gru 2009, 16:35   (#9)  

marti napisał(a):Wszystko fajnie ale co jak akwarium jest za małe na molinezje :?: przykładowo takie jak moje 65 litrów :(


To jakie Ty masz molinezje?

Ja mam na myśli czarne molinezje (np. księżycowe) i to samce - nigdy nie urosły mi większe niż 4.5-5cm więc olbrzymy to to nie są - niektóre gupiki ze swoimi bujnymi ogonami potrafią być większe :wink:

Szczerze mówiąc to nawet lilypipe podpięty pod silny filtr nie likwiduje do końca warstwy białkowej (i piszę to na podstawie ponad 3letniego doświadczenia z lilypipami ADA )....chyba że częściowo go wynurzymy ale wtedy mamy mega straty CO2
Pozdrawiam, Norbert

Avatar użytkownika

Norbert Sabat
Znający temat
 
Posty: 1271
Dołączył: 27 gru 2003, 00:35
Miasto: Deep In Underground

25 gru 2009, 16:42   (#10)  

U mnie jest blona nawet z kaskada.



Fish'u
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 06 gru 2009, 15:54

25 gru 2009, 19:25   (#11)  

Ja miałem błonę na połowie akwarium, a na drugiej połowie kaskada skutecznie ją usunęła ;) Od wczoraj mam w akwarium zamontowany filtr tetra ex700 z deszczownią skierowaną na powierzchnie i błony nigdzie nie widać :)



Gość
 

26 gru 2009, 10:43   (#12)  

marti napisał(a):Cały czas się zastanawiam jakim sposobem wytępić tą błonę i raczej w grę wchodzi skimmer DIY .


a masz może linka do tego skimera?



Pawel_T
 

26 gru 2009, 11:05   (#13)  

Pawel_T napisał(a):
marti napisał(a):Cały czas się zastanawiam jakim sposobem wytępić tą błonę i raczej w grę wchodzi skimmer DIY .


a masz może linka do tego skimera?


coś mniej więcej taiego http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?t=3641tylko na szklany wlot się nie da i pozostaje brzydki czarny bądź przezroczysty plastik
Dążyć do doskonałości, uczyć się od najlepszych

Moje skromne 40 litrów ;> http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=25208

Avatar użytkownika

marti
Stały bywalec
 
Posty: 346
Dołączył: 14 gru 2008, 23:11
Miasto: Szczecin

26 gru 2009, 11:55   (#14)  

sekibun napisał(a):Ja miałem błonę na połowie akwarium, a na drugiej połowie kaskada skutecznie ją usunęła ;) Od wczoraj mam w akwarium zamontowany filtr tetra ex700 z deszczownią skierowaną na powierzchnie i błony nigdzie nie widać :)


Pytanie tylko czy nie wybija Ci to za bardzo co2.

Druga sprawa, ogólnie już, czasem na powierzchni wody pojawia się inny rodzaj zawiesiny, coś w rodzaju "plamy rozlanej benzyny" nie wiem jak to poprawnie nazwać co jednak nie jest błoną bakteryjną i nie może być zlikwidowane przez molinezje np.



haldeman
Poznaje temat
 
Posty: 124
Dołączył: 19 lut 2009, 22:26
Miasto: Kraków

26 gru 2009, 12:26   (#15)  

Ja bym nie przesadzal z tym wybijaniem CO2 przez falowanie.

CO2 mozna wytracic z wody przez intensywne przewietrzanie np. za pomoca napowietrzania


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9961
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda

19 mar 2010, 17:42   (#16)  

Norbert Sabat napisał(a):Najlepszym filtrem powierzchniowym jest kilka molinezji


TO chodzi o starsze ryby czy młode też sobie dadzą rade?
Obrazek

Avatar użytkownika

KubaGsxR
Stały bywalec
 
Posty: 434
Dołączył: 20 lut 2008, 09:09
Miasto: Solec Kujawski

19 mar 2010, 20:32   (#17)  

Kuba bez znaczenia jakie bedą czy stare czy młode na błone bakteryjna sa dobre nie tylko molki ( molinezje ) ale również mieczyki i gupiki.

Avatar użytkownika

przemow
Zainteresowany tematem
 
Posty: 158
Dołączył: 17 sie 2009, 11:31
Miasto: Kalisz

19 mar 2010, 21:08   (#18)  

mam akwa 54L miałem kaskadę była błona kupiłem skimmer błona zniknęła jednakże w akwarium zrobiło się baaaaardzo mało miejsca.

Kupiłem kubełek eheim'a 2213 wyciągnąłem skimmer założyłem wylot a'la lilypipe RA i wszystko jest super klarowne.

Wylot musi byc tak ustawiony że ledwo rusza sę tafla wody

Co do obawy że taki ruch wody uwalnia co2 to jedna bzdura przy takim ruchu i tym samym podawaniu co2 indykator nawet nie drgnął więc nawet jeżeli jest jakieś wybijanie co2 to pomijalnie MAŁE!!!

A i jeszcze jedno u mnie przy CaCO3 na poziomie 270mg/l ta błona była biaława no i osad biały na brzegu szyby to standard ale teraz zbijam twardość i wygląda o wiele lepiej
<b>Woda daje życie, szanujmy ją.</b>
--

Avatar użytkownika

xinoxie
Stały bywalec
 
Posty: 333
Dołączył: 31 paź 2009, 10:29
Miasto: Filipowice, małopolska

20 mar 2010, 13:45   (#19)  

Ja nie mialem nigdy z błoną problemów, pojawiła sie po tym jak zacząłem zmieniać kierunek deszczowni, ogólnie zmieniałem wylot wody i się pojawiła. Teraz deszczownie mam ustawioną tak jak kiedyś, ale błona nie znika :? ruch tafil wody mam dobry, ogólnie mam b.dobrą cyrkulację wody. Dołożenie kaskady też nic nie dało. Wiecie dlaczego tak się stało?
Obrazek

Avatar użytkownika

KubaGsxR
Stały bywalec
 
Posty: 434
Dołączył: 20 lut 2008, 09:09
Miasto: Solec Kujawski

20 mar 2010, 23:47   (#20)  

Do tej pory do usuwania błony bakteryjnej używałem skimmera, po przeczytaniu tego wątku zakupiłem dzisiaj dwie młode molinezje :). Na pewno jest to lepsze rozwiązanie niż skimmer, który bardzo szpeci akwarium. Pod warunkiem, że molinezje sobie poradzą :)
Dariusz Pasiński



darianus
Poznaje temat
 
Posty: 81
Dołączył: 29 gru 2008, 19:11
Miasto: Działoszyn

21 mar 2010, 01:53   (#21)  

Piotr Baszucki napisał(a):Ja bym nie przesadzal z tym wybijaniem CO2 przez falowanie.

CO2 mozna wytracic z wody przez intensywne przewietrzanie np. za pomoca napowietrzania


Czyli przez pekanie pechezykow poietrza na powierzchni wody bo same napowietrzanie (natlenianie)ma nic wspolnego z wytrracaniem CO2 z wody :!:
300 L Palety
112 L Roslinne
27 L CUBE 30 Iwagumi

Avatar użytkownika

adriaco
Stały bywalec
 
Posty: 323
Dołączył: 05 kwi 2009, 20:04
Miasto: Norwegia

21 sie 2010, 13:20   (#22)  

U mnie pojawia się zawiesina "w rodzaju plamy rozlanej benzyny" pomimo kaskady czy deszczownicy. Do tej pory jedynym - tymczasowym - sposobem na usunięcie plamy jest... ręczne delikatne podbieranie wody z powierzchni wraz z plamą. Czasochłonne, ale pomaga na jakiś czas.



keisuke
Początkujący
 
Posty: 1
Dołączył: 20 sie 2010, 14:53

21 sie 2010, 14:32   (#23)  

1. nie przekarmiać (w świeżym zbiorniku bez ryb odpada)
2. dolać bakterii
3. zwiększyć ruch powierzchni
4. usunąć gnijące fragmenty roślin

poza tym niektóre rośliny hodowane w emersie po wsadzeniu do wody zaczynają puszczać powłokę woskową z liści, czasem zdarza się że żwir jest zanieczyszczony, itp. itd.

ja prawie zawsze po zalaniu świeżego zbiornika obserwuję powłokę pianę filmy i tłuszcze na powierzchni i one z czasem same znikają - zazwyczaj do tygodnia po całkowitym wyklarowaniu wody ;)

Avatar użytkownika

Waleń
Aktywny użytkownik
 
Posty: 686
Dołączył: 23 kwi 2006, 17:54
Miasto: Warszawa

03 wrz 2010, 16:13   (#24)  

Witam
Też mam problem z błoną na powierzchni, wylot z filtra nie pomaga - błona staje się coraz gęściejsza aż zatrzymuje ruch wody na powierzchni, czasami staje się zielona. Co do rozwiązań naturalnych - piszecie o molinezjach, gupikach, mieczykach. Mam nieduże akwarium (50 l) i szukam najmniejszego rozwiązania - chyba samce gupików byłyby najmniejsze, ale czy będą szczęśliwe bez samiczki? Przez pierwsze 1.5 roku miałem parę i faktycznie nie było problemów - ale ta para była olbrzymia przy razborach brigitte . Zastanawiam się też nad platkami - nie wiecie czy też się sprawdzą?


Avatar użytkownika

bkoz
Poznaje temat
 
Posty: 116
Dołączył: 22 mar 2010, 00:19
Miasto: Kraków

04 wrz 2010, 11:29   (#25)  

możesz kupić skimmer i po kłopocie, lub ustawiać wylot z filtra trochę wyżej aby mieszało powierzchnię i też po jakimś czasie zniknie...



Matrixowo
Stały bywalec
 
Posty: 416
Dołączył: 03 sie 2009, 23:12
Miasto: Zduńska Wola










Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kuubaw, RB23SMRT, stami, szmalu95 i 84 gości