Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Bakterie ;/



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

12 mar 2020, 11:23 Bakterie ;/  (#1)  

Witam mam problem z wodą założyłem zbiornik 140l wlałem do niego special blenda 30 ml oraz substrate clener 30ml od firmy microbe-lift woda po 4 dniach nie klaruje się ma kolor herbaciany dodam iż w zbiorniku nie ma roślin oraz ryb tylko jest żwir rzeczny producent pisze ze woda powinna sie wyklarować po 24h max 72h



Arkenset
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 01 mar 2020, 22:12

12 mar 2020, 11:35 Re: Bakterie ;/  (#2)  

Będzie ubaw przy nietypowym prowadzeniu zbiornika. Ciężko się czyta bez stosowania interpunkcji ale nie odpuszczę tych tematów. To będzie niezła kopalnia wiedzy 🤪 Oby z samymi sukcesami.


Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 702
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

12 mar 2020, 12:03 Re: Bakterie ;/  (#3)  

Akaruz napisał(a):Będzie ubaw przy nietypowym prowadzeniu zbiornika. Ciężko się czyta bez stosowania interpunkcji ale nie odpuszczę tych tematów. To będzie niezła kopalnia wiedzy Oby z samymi sukcesami.
Za mało biobali...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2234
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

12 mar 2020, 12:19 Re: Bakterie ;/  (#4)  

narazie to nie pomagacie. Myślę że tu filtr nic wspólnego nie ma jest to z tym filtrem mały eksperyment zobaczymy co z tego będzie. Ale wracając do problemu z wodą myślę ze po zastosowaniu 2 rodzaju tych bakterii na raz w jakiś sposób sie pogryzły hm.. poducent w sumie nic sie wspominał zeby nie stosować z innymi preparatami albo zbiornik jest zbyt czysty bakterie co są z substrate cleaner nie mają czym się żywić i woda utrzymuje się herbaciana co myślicie czekam na wypowiedzi. Jeśli to przez zbyt czyste akwarium to podam pokarm do ryb i zobaczę co będzie się działo zeby nie było nie dam sztucznego co zawierają konserwanty i zabijają bakterie dodam żywy pokarm.



Arkenset
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 01 mar 2020, 22:12

12 mar 2020, 13:02 Re: Bakterie ;/  (#5)  

Podejrzewam, że te większe zjadły te mniejsze i jest problem.

Avatar użytkownika

BOROTom
Znający temat
 
Posty: 1235
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

12 mar 2020, 14:16 Re: Bakterie ;/  (#6)  

Będzie ubaw


po zastosowaniu 2 rodzaju tych bakterii na raz w jakiś sposób sie pogryzły hm..


No już jest wesoło :D



akwaAmator
Znający temat
 
Posty: 1406
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

12 mar 2020, 14:38 Re: Bakterie ;/  (#7)  

ROśliny mi dojechały, popełnię kolejną kosteczkę, żeby ludzie mieli o czym gadać, że się nie da, że nie tak itd. Na całe szczęście ma 160l wody do dyspozycji. Po co te bakterie?
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2307
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

12 mar 2020, 16:46 Re: Bakterie ;/  (#8)  

bakterie z substrate cleaner? mają zadanie ze tak powiem rozpuścić odchody, resztki roślin w podłożu na czynniki pierwsze które roślinny bardzo łatwo je przyswoją co do problemu z wodą jest poprawa nie znaczna ale jest lepiej po posadzeniu roślin myślę że wszystko idzie w dobry kierunku ;) co do parametrów wszystko okej jedynie No2 3,3 mg trochę dużo ale zbiornik jest młody też dopiero rośliny posadziłem myślę że trzeba dać temu trochę czasu



Arkenset
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 01 mar 2020, 22:12

12 mar 2020, 19:02 Re: Bakterie ;/  (#9)  

Arkenset napisał(a):bakterie z substrate cleaner? mają zadanie ze tak powiem rozpuścić odchody,

Ale czyje? Roślin? Co to za srające ziele? No nie mogę, ubaw po pach za darmochę :D


Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 702
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

12 mar 2020, 19:04 Re: Bakterie ;/  (#10)  

Zjadły odchody a potem je wydaliły i stąd ciemna woda

Avatar użytkownika

BOROTom
Znający temat
 
Posty: 1235
Dołączył: 13 mar 2015, 17:04

12 mar 2020, 21:04 Re: Bakterie ;/  (#11)  

czekam na rozwój tematu, pewnie będzie gówniany :D
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2307
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

12 mar 2020, 21:42 Re: Bakterie ;/  (#12)  

Ja mu daję szansę, może rozwiąże on moje problemy ze zbiornikami w wersji HT :lol:


Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 702
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

12 mar 2020, 22:03 Re: Bakterie ;/  (#13)  

Ostatnio jak kupowałem krewetki od szanowanego człowieka, mieliśmy chwilę, żeby tak pogadać po prostu o prowadzeniu zbiorników. Nie chciałem mu wierzyć ale ma klienta który dodaje odchody do akwarium.
A jaki masz problem z HT, bo powiem szczerze że LT to bym chyba nie umiał poprowadzić.
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2307
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

12 mar 2020, 23:09 Re: Bakterie ;/  (#14)  

Za szybko rośnie :D - i ciąć trzeba :twisted:


Avatar użytkownika

Akaruz
Aktywny użytkownik
 
Posty: 702
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

13 mar 2020, 13:34 Re: Bakterie ;/  (#15)  

Mają ludzie pomysły, a potem problemy. Prawdę mówiąc to nie bardzo wiadomo jak na to reagować :) Jak sobie ktoś zamienił miejscami głowę z dupą, to weż to odkręć :D
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2307
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

13 mar 2020, 13:47 Re: Bakterie ;/  (#16)  

najpierw poczytaj ... np. https://www.roslinyakwariowe.pl/artykul ... linne.html
czytaj ze zrozumieniem opakowania preparatów/produktów które zamierzasz używać

powodzenia


Avatar użytkownika

Glen
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 21 gru 2015, 00:12
Miasto: Warszawa

13 mar 2020, 14:08 Re: Bakterie ;/  (#17)  

czytałem dawno, i wiem o co chodzi. Postawiłem sobie poprzeczkę troche wyżej
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie



bobi200
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2307
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

13 mar 2020, 14:12 Re: Bakterie ;/  (#18)  

bobi200 napisał(a):czytałem dawno, i wiem o co chodzi. Postawiłem sobie poprzeczkę troche wyżej


Pisałem do autora wątku


Avatar użytkownika

Glen
Poznaje temat
 
Posty: 52
Dołączył: 21 gru 2015, 00:12
Miasto: Warszawa

13 mar 2020, 19:48 Re: Bakterie ;/  (#19)  

do autora: Special blend bakteriami zacnymi są, stosuj wg. wskazań. Natomiast substrat cleaner & gravel przy starcie zbiornika jest zbędne. Zmętnienie może utrzymywać się nawet do 96h, jest to normalne, polecam stosować od połowy dawki.




rafau
Znający temat
 
Posty: 1101
Dołączył: 10 paź 2009, 21:34
Miasto: Gdańsk

14 mar 2020, 01:07 Re: Bakterie ;/  (#20)  

Glen poczytaj tu dlaczego tak to zrobiłem https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 78981.html

Z wodą juz jest okej jeszcze nie kryształ ale jest o wiele lepiej no2 spadło do 0,5 może w poniedziałek wpuszcze ryby i zobaczymy czy jest sens tak prowadzić akwarium



Arkenset
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 01 mar 2020, 22:12

14 mar 2020, 08:23 Re: Bakterie ;/  (#21)  

Arkenset napisał(a):Glen poczytaj tu dlaczego tak to zrobiłem https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 78981.html


zastosowałeś gravel cleaner niezasadnie ;)




rafau
Znający temat
 
Posty: 1101
Dołączył: 10 paź 2009, 21:34
Miasto: Gdańsk

14 mar 2020, 14:13 Re: Bakterie ;/  (#22)  

zastosowałem po to żeby zagnieździć te bakterie już po to żeby każde zanieczyszczenie odchody resztki roślin będą rozkładane na bieżąco raz w tygodniu mam zamiar uzupełniać tym preparatem bakterie tylko czy filtr se poradzi w filtrze znajdują sie tylko biobale a z kąd taki pomysł od akwarysty prowadzi wszystkie tak akwaria tam widziałem woda kryształ a akwaria przerybione totalnie aa parametry igła no2 - 0 przy zbiornik 60 l około 200 neonów



Arkenset
Początkujący
 
Posty: 15
Dołączył: 01 mar 2020, 22:12

14 mar 2020, 15:29   (#23)  

Po 1 używaj znaków interpunkcyjnych, bo twoje wypowiedzi są nieczytelne.
Po 2 gravel cleaner stosuje się w akwariach, które jakiś czas działają i mają widoczą warstwę mułu w podłożu. Przy świeżym akwarium nie ma potrzeby stosowania tego specyfiku, poczekaj aż ryby narobią syfu i będziesz go widział w podłożu przy szybie. Wtedy możesz podać gravel cleaner. To tak jakbyś chciał w nowym aucie od razu po wyjechaniu z salonu czyścić silnik i układ spalinowy. Można, ale po co kiedy wszystko jest nowe i czyste?



Aoi
Poznaje temat
 
Posty: 87
Dołączył: 21 gru 2019, 13:04







Powiązane tematy
  • Mozna mieszac bakterie ?

    Uzywalem od startu zbiornika nitrivecu, dodaje go tez przy podmianach. Ostatnio jednak przy "grzebaniu" w szafce znalazlem jeszcze pol opakowania bakterii z azoo. Mozna je bezpiecznie dodac ...

    Wyświetlenia: 264 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Bakterie przy starcie akwarium

    Witam. Od soboty moje akwa jest zalane wodą i pracuje tylko filtr i grzalka. Oswietlenia jeszcze nie zalaczalem bo nie mam roslin Nie wlewalem tez jeszcze bakteri , ale dziś bym chcial dodać. Tylko ż...

    Wyświetlenia: 2605 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.