Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Akwarium 300x60x60 cm - zakładam - proszę o porady



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
Ja bym kupił troche duzych kawalkow lawy i wsadzil pod podloze. Na to docelowe podloze. Bedzie naruralnie i stabilnie...
Glossy 200L
Shrimp Set 30L

Avatar użytkownika

mihow1979
Zainteresowany tematem
 
Posty: 259
Dołączył: 19 kwi 2016, 17:29

Ale zbiornik!! Wszystko super wygląda i się zapowiada.
Troszkę martwi mnie że jak sam napisałeś nie masz dużego doświadczenia, a porwałeś się na naprawdę głęboką wodę w dosłownym słowa znaczeniu. Jednak od czego są wyzwania? Aby je podejmować i życzę powodzenia.

Z moich podpowiedzi to tak jak kolega maslo po raz kolejny zresztą bardzo agresywnie i z dużą dozą pewności siebie podpowiada, powinieneś zdecydowanie zmienić oświetlenie na coś mocniejszego!! Jeśli wykonawca akwarium i pokrywy Ci takie oświetlenie zaproponował to widać że chcą iść po kosztach i zarobić na Tobie właśnie kosztem samego oświetlenia. Już ktoś też wspomniał o butli CO2 co przy takim zbiorniku było by aż grzechem aby nie zainwestować w wydajny zestaw który ułatwi Ci z pewnością prowadzenie zbiornika.
Filtracja skoro już wybrana to nie ma co się rozpisywać, będziesz mądrzejszy po kilku tygodniach od startu jak wszystko działa i się sprawuje. Co do podłoża ... hmmm myślę że przy takich gabarytach to każde żyzne podłoże będzie się bronić i będzie rosło zielsko na nim, chociaż ja jednak sugerował bym się podpowiedziami np chestera który ma na co dzień do czynienia z takimi akwariami w salonie RA czy u klientów, a prawda jest taka że zrobić restart w takim zbiorniku to też duży wyczyn, więc lepiej też zainwestować w coś co na długie miesiące/lata będzie dobrze współpracowało z roślinami. Jako podsypki pod wzniesienia zdecydowanie keramzyt 5-10 mm w pończochę i układać.
Swoją drogą jestem ciekaw jak będzie wyglądać pokrywa w takim zbiorniku która musi być na tyle łatwa w demontażu lub też dobrze zaprojektowana, aby był swobodny dostęp do pielęgnacji zbiornika?

Obserwuję i czekam za dalszymi aktualizacjami wątku.

Avatar użytkownika

Matrial
Aktywny użytkownik
 
Posty: 701
Dołączył: 22 gru 2014, 09:55
Miasto: Poznań

Szkoda tego podłoża na ten zbiornik. Lepiej zrobić samo AZOO PGB, jeśli się robi mieszanki to granulatu powinno być jakieś 80% a nie 4cm na wierzchu. Ciekawe czy myślałeś jak przełożyć węże od filtra przez pokrywę.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3005
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Pokrywa będzie miała specjalne otwory na obydwu końcach

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

No otwory otworami, ale węże od FX6 mają 25mm średnicy wewnętrznej.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3005
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

29 o ile pamietam jak się suwmiarka posługiwać :)

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica



Mają być dwie takie listwy w sumie 4 żarówki

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Niczego tym oświetleniem w tym akwarium nie załatwisz.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3005
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Tak też myśle . Co proponujesz ? Jakieś mocniejsze świetlówki w miejsce tych t8 czy coś dołożyć ? Może jakieś konkrety

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Fakt.
Na malawi by stykło.

Avatar użytkownika

pietach
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2128
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

Do tego zbiornika potrzebujesz 12-16 świetlówek 80W 865 ewentualnie 830, takie moje zdanie. Pierwszy błąd popełniłeś zamawiając pokrywę, trzeba było użyć belek T5 albo HQI. Dopiero zobaczysz jakim błędem była pokrywa jak strugami będzie się lała spod niej woda po zgaszeniu światła.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3005
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Widziałem zoologht led takie doczepiane klipsami do świetlówek , jako dodatkowe . I rodzaje rożne dla roślin itp - może takie właśnie ?

Muszę mieć pokrywę z uwagi na małe łobuzy w domu które tylko czekają by wrzucić coś do akwarium np kaczuszkę albo łódkę :):):

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

A jak chcesz doczepić 12 lub 16 świetlówek ??

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3005
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Będę potrzebował dużo klipsów :) poradź coś .

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Ja bym przerobil troche ta pokrywe i zamontowal HQI, swietlowek potrzebujesz tyle ile napisal maslo_82 by cos tam w ogole dobrze roslo i nie bylo problemow. Pomysl jeszcze bo masz troche czasu przed startem.

Avatar użytkownika

michalakwa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył: 19 gru 2015, 23:55
Miasto: Bournemouth

Uważam, że w tym baniaczku to tylko HQI. Świetlówki to będzie raczej nieporozumienie...
Glossy 200L
Shrimp Set 30L

Avatar użytkownika

mihow1979
Zainteresowany tematem
 
Posty: 259
Dołączył: 19 kwi 2016, 17:29

Skoro kolega napisał, że musi być pokrywa, to nie piszcie mu że ma być HQI no ludzie ogarnijcie się. Nawet jak by to szło zamontować to wszystko się popali pod tą pokrywą.

Ta pokrywa to będzie diversa ??

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3005
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Czy grys marmurowy taki ogrodniczy nada się do akwarium

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

kamil_s napisał(a):Czy grys marmurowy taki ogrodniczy nada się do akwarium



Aha zaczyna się :)

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 3005
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Uwzględniając długość akwarium - 300 cm i fakt, że musi być pokrywa (+ świetlówki) zamontowałbym belki ze świetlówkami T5 80W 1449mm (o ile się zmieszczą) ale 8 -10 szt w zestawach po 4-5 szt. Uwzględniając, że taka pojedyncza belka 4x80W (ew. 5 x 80W) będzie oświetlać 150 cm wody (150 x 60 x 60 = 540l) to wychodzi niezła moc - 320W (400W) na 540l... 16 x 80W to gruba przesada...

Avatar użytkownika

rob1979
Zainteresowany tematem
 
Posty: 239
Dołączył: 26 kwi 2005, 20:01
Miasto: Tychy







Powiązane tematy
  • Obsada do nano akwarium

    Jaka obsada roślin do nano akwarium 30L 30×30×35 Bez podawania Co2 I jakie podłoże Z góry dzięki za pomoc.

    Wyświetlenia: 183 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Mega akwarium - peha68

    Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68. https://www.youtube.com/watch?v=hM24gvwsrv4 oraz filtracja: https://youtu.be/O...

    Wyświetlenia: 3943 | Odpowiedzi: 49 czytaj więcej...

  • Akwarium 240l - inspiracja Green Aqua

    https://www.youtube.com/watch?v=1iFpAcTcWZE Zapraszam do obejrzenia.

    Wyświetlenia: 646 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • 112l - Akwarium roslinne 2020 - Mariusz Lis

    Wymiary akwarium 70x40x40 112l Oświetlenie Sylvania Aquastar, Philips Master 965 x2, Philips Aquarelle. Wszystkie lampy po 18w T8. Jakies 0.7W/L Podłoże Floutite dark + black z poprzedniej aranzacji...

    Wyświetlenia: 1405 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • 07l - Mini akwarium - Adamsky41

    Hej. Przedstawiam zrestartowane właśnie akwarium 7l (28x13x20cm). Filtracja Aquael Pat Mini Oświetlenie Aquael Leddy Smart 6w sunny Podłoże Platinum Soil Rośliny: Micranthemum Monte Carlo Rotala Yao Y...

    Wyświetlenia: 767 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.