Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Akwarium 300x60x60 cm - zakładam - proszę o porady



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
kamil_s napisał(a):Czy ktoś z okolic pomógłby (odpłatnie) skompletować złożyć i zainstalować system co2 ?


Na Twoim miejscu najpierw bym się zorientował gdzie masz najbliższy punkt nabijania lub wymiany butli CO2 . Jak w tym punkcie mają butlę na wymianę to lepiej wziąć w dzierżawę niż kupować nową (zregenerowaną i pomalowaną) bo wtedy tylko jedziesz i na miejscu Ci wymieniają . Ja też niepotrzebnie kupiłem "nową" butlę i czasami jak jadę nabić to muszę czekać aż mi ją nabiją

Avatar użytkownika

Bent423
Znający temat
 
Posty: 1155
Dołączył: 19 gru 2014, 20:47
Miasto: Wałbrzych

I tak muszę mieć dwie butle, jedna pełną na zapas bo sporo wyjeżdżam a żony nie będę ganiał z butlą. Nabijanie mam w Legnicy

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Bent423 napisał(a):
kamil_s napisał(a):Czy ktoś z okolic pomógłby (odpłatnie) skompletować złożyć i zainstalować system co2 ?


Na Twoim miejscu najpierw bym się zorientował gdzie masz najbliższy punkt nabijania lub wymiany butli CO2 . Jak w tym punkcie mają butlę na wymianę to lepiej wziąć w dzierżawę niż kupować nową (zregenerowaną i pomalowaną) bo wtedy tylko jedziesz i na miejscu Ci wymieniają . Ja też niepotrzebnie kupiłem "nową" butlę i czasami jak jadę nabić to muszę czekać aż mi ją nabiją

Zależy od punktu, mi wymieniaja pomimo ze miałem swoją. Ale fakt cenna uwaga. Ja tak jeszcze myślę nad utrzymaniem stałej temperatury w baniaku. Mianowicie może wyjść taniej, utrzymanie temperatury w pokoju na stałym poziomie aniżeli dodatkowo jakimiś grzałkami to robić. Ja napewno bym zainwestował w taki system, i w pokoju będzie przyjemnie latem i zimą a koszty mniejsze niż non stop chodzące grzałki itp.


Avatar użytkownika

fifiok
Stały bywalec
 
Posty: 323
Dołączył: 17 cze 2015, 22:25
Miasto: Myślenice

Domem kieruje komputer od pieca na pellet. Ma zadane trzymać stałą 22" na parterze cała dobę i temperatura jest raczej stała. Odchylenia to 0,5"

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

kamil_s napisał(a):I tak muszę mieć dwie butle, jedna pełną na zapas bo sporo wyjeżdżam a żony nie będę ganiał z butlą. Nabijanie mam w Legnicy


Kup sobie reduktor/reduktory z dwoma zegarami u mnie jak wskazówka pokazująca ciśnienie w butli zaczyna opadać to w zależności od tego jak gazuję mam czas od 3 do 5 dni na wymianę ale też mam małe butle 2,2kg . Ja przy takim akwarium jak Twoje zrobiłbym instalację co2 z dwoma butlami największymi jakie zmieszczą się do szafki
Jeden zestaw po jednej stronie drugi po drugiej stronie akwarium.

Avatar użytkownika

Bent423
Znający temat
 
Posty: 1155
Dołączył: 19 gru 2014, 20:47
Miasto: Wałbrzych

U mnie na elemac mam ustawione że jak sie pH podniesie wyżej od zadanej to sygnalizuje mi dźwiękiem i to oznacza że butelka sie wyssała :> Apropo samego dawkowania CO2 to pamiętajmy że w nocy rośliny same go produkują i znacznie rzadziej komputer włącza dozowanie więc posiadanie takiego komputera to same zalety, może nie konieczność ale jak sie zasmakuje to już nie chce się niczego innego.
Umysł jest jak spadochron, działa świetnie kiedy jest otwarty

Avatar użytkownika

gandalf15
Zainteresowany tematem
 
Posty: 261
Dołączył: 10 sie 2013, 21:58
Miasto: Toruń

Witam, chciałem zapytać jaką Masz grubość szkła akwaria i, w jakiej rozstawie zrobili Ci wzmocnienia poprzeczne, bo wzdłużne lecą przez całą długość zbiornika. No i, jak byś mógł zdradzić koszt takiego akwaria (pytam, bo sam planuję, o podobnych wymiarach). Ale z tego, co wyczytałem, Twój kleił jakiś prywaciarz, a nie renomowana firma? Zbieram od kilkunastu miesięcy informacje potrzebne do założenia dużego akwaria roślinnego i powrócenia do, tego wspaniałego HOBBY, stąd moje pytania. Pozdrawiam Paweł

Avatar użytkownika

FOREST DJ
Zainteresowany tematem
 
Posty: 220
Dołączył: 11 lis 2011, 19:03

Samo akwarium z szafką i pokrywą 7000 płn . Wzmocnienia zmierzę wieczorem a szkło 14 mm

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Dzięki za szybką odpowiedź. Trochę nietypowa grubość szyb (typowe: 10, 12, 15, 19 mm). Będzie, to dla mnie kolejna przestroga aby, jednak zadanie zbudowania zbiornika powierzyć renomowanej firmie, z długim stażem. Gwarancję chociaż dał? Co, do przedmówców - szczególnie tych, co nieraz ostro się wypowiedzieli na temat Twojego akwaria, to niestety mają sporo racji - iż najpierw należy (szczególnie przy, tak sporych rozmiarów zbiorniku) jak najwięcej wiedzy zaczerpnąć i, to nie tylko z neta ale i z książek. Kolejna sprawa tyczy się przemyślenia, przede wszystkim aranżu i wszystkich innych powiązanych spraw z założeniem akwaria. Będę śledził dalszy rozwój i życzę powodzenia - DASZ RADĘ.

Avatar użytkownika

FOREST DJ
Zainteresowany tematem
 
Posty: 220
Dołączył: 11 lis 2011, 19:03

A może 15 - coś koło tego :) ponoć 5 lat gwarancji na szczelność baniaka . Fv mam w razie czego

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Nie sztuką jest wynająć kogoś żeby to zrobił i potem każdemu mówić o takie mam piękne akwarium . Chciałem sam i zrobiłem , a ile kasy wydałem ? Od żadnego z Was nie ukradłem więc nie powinno to nikogo interesować .


Całkowicie się z tym zgadzam!!!!!!!!!
Co do komputerka to polecam uPH-01 wraz okablowaniem od autora tego kompa - dobrze rozwiązane.
mógłbyś zamieścić fotkę od góry zbiornika chodzi mi o rozkład wzmocnień i montaż oświetlenia?



kb9
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 27 lut 2016, 00:57
Miasto: Lubliniec

Kupiłem butle 6 kg, dyfuzor przepływowy elektrozawor i licznik . Rozumiem ze licznik bąbelków mam zalać wodą?

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica


Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Podpowiecie mi jaka ilośc bąbelków na takie akwa ?

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

16-20/s.Nie uchwycisz tego okiem.Z czasem nauczysz się tego na słuch-autentycznie.

Avatar użytkownika

waska
Aktywny użytkownik
 
Posty: 639
Dołączył: 30 gru 2010, 20:22
Miasto: Kraków

W sklepie chłopaczek powiedział 1-2 bąbelki na sekundę :)

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

:mrgreen: chyba do Mini M- 21 L.Słuchaj kup indykator, wtedy naocznie stwierdzisz jakie stężenie jest właściwe. Ja do 550l podaję 8b/s, ale przez reduktor aquario, który ma wmontowany licznik bąbelków, który wypuszcza bąble dwa razy grubsze niż ten z Twojego zdjęcia.Wcześniej miałem licznik taki sam, jak ten co kupiłeś i gazowałem do granicy wypięcia wężyka.

Avatar użytkownika

waska
Aktywny użytkownik
 
Posty: 639
Dołączył: 30 gru 2010, 20:22
Miasto: Kraków

Na przyszły tydzień będzie komputer / niech sam sobie steruje :)

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

kamil_s napisał(a):W sklepie chłopaczek powiedział 1-2 bąbelki na sekundę :)

To chyba w 100 litrach. Ja w swoim 375 nie mam licznika i jest git




GreGW
Początkujący
 
Posty: 25
Dołączył: 30 sie 2008, 15:15

Na jaki komputer się zdecydowałeś?



kb9
Początkujący
 
Posty: 8
Dołączył: 27 lut 2016, 00:57
Miasto: Lubliniec

Na razie jest taki problem ze CO2 nie dociera do całego
Akwa

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

kamil_s napisał(a):Na razie jest taki problem ze CO2 nie dociera do całego
Akwa



To znaczy, że wstawiłeś przegrodę w akwarium ??

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Nie. Zwyczajnie przepływowy dyfuzor założony na wąż od JBL e1501 nie podaje co2 na całe akwarium . Chyba włożę samą głowice filtra wewnętrznego żeby dmuchał dalej co2 - zadziała ?

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

kamil_s napisał(a):Nie. Zwyczajnie przepływowy dyfuzor założony na wąż od JBL e1501 nie podaje co2 na całe akwarium . Chyba włożę samą głowice filtra wewnętrznego żeby dmuchał dalej co2 - zadziała ?

Przemyśl sobie zakup drugiej butli u mnie jak akwarium zarośnie jest problem
z równomiernym dostarczaniem Co2 przy długości akwarium 120cm .
Pozdrawiam Bent

Avatar użytkownika

Bent423
Znający temat
 
Posty: 1155
Dołączył: 19 gru 2014, 20:47
Miasto: Wałbrzych

Po co druga butla? Wystarczy trójnik za reduktorem tej pierwszej + zaworek precyzyjny. Jeżeli już to chyba o drugi reaktor na drugi filtr Ci chodziło.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 577
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.