Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


Akwarium 300x60x60 cm - zakładam - proszę o porady



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat
O wiele lepiej. Jest potencjal. A moze ten bialy piasek dac na pierwszym planie po calej szerokosci akwarium?
Glossy 200L
Shrimp Set 30L

Avatar użytkownika

mihow1979
Zainteresowany tematem
 
Posty: 259
Dołączył: 19 kwi 2016, 17:29

Na pierwszym planie będzie trawnik od lewej do prawej . Piasek będzie przerywnikiem .

Wczoraj napisał producent akwarium ze spojrzał w kalendarz i można zalewać .

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Ja bym się jeszcze wstrzymał z zalewaniem do czasu zakończenia "myślenia" nad kompozycją, to jednak nie 200 litrów jak już wcześniej było wspomniane i nie da się tak moment zmienić.

Na malawi mogło by być .. ;) tylko podłoże trochę za "ciężkie", drobniutki piasek i pysie miały by raj :)




GreGW
Początkujący
 
Posty: 25
Dołączył: 30 sie 2008, 15:15

kamil_s napisał(a):Na pierwszym planie będzie trawnik od lewej do prawej . Piasek będzie przerywnikiem .

Wczoraj napisał producent akwarium ze spojrzał w kalendarz i można zalewać .

Ja na twoim miejscu te korzenie ze środka ustawiłbym po bokach akwarium.
ImageUploadedByAkwarium1463857309.846549.jpg

A środkową część zrobiłbym w takim stylu:
b52841a87e40c481e1e055b5638bb32a.jpg
b52841a87e40c481e1e055b5638bb32a.jpg (46.36 KiB) Przeglądane 406 razy

44407b9c16a5335751d864436bb9dc76.jpg

Na korzeniach mikrozoria, bolbitisy. Pod korzenie anubiasy/bucephalandry + może jakieś kryptokoryny, z tyłu łodygowce np rotale, pomiędzy kawałkami lawy jakieś drugoplanowe zielone i czerwone roślinki. Na lawe mchy,mini pelie, monte carlo i pinnatifide, a na trawnik albo heńka albo parwule i byłoby super :D Coś jak tu ale trochę więcej roślin:
ddac164137ddb8c3d39e17d9793c726f.jpg

Avatar użytkownika

Elven
Początkujący
 
Posty: 16
Dołączył: 24 lut 2015, 10:01
Miasto: Płońsk

Poprawiłem aranżacje , przeniosłem rośliny z baniaka 500 l i zalałem . Do filtra wlałem bakterie Azoo 11in1, do baniaka wlałem jakieś inne takie śmierdzące . Działa filtr JBL e1501 + Fluval fx6 + wewnętrzny Aquael 2000 z gąbką i woreczkiem węgla . Efekt - zrobiła się bardzo mleczna woda .

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

No to foto please.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 573
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa

Załączam foto. Naturalnie roślin przybędzie . Wlałem też uzdatniacz Tetra Aqua Safe .

To mleko minie ?

ImageUploadedByAkwarium1464028883.148000.jpg
ImageUploadedByAkwarium1464028874.231607.jpg
ImageUploadedByAkwarium1464028864.929678.jpg
ImageUploadedByAkwarium1464028853.613638.jpg
ImageUploadedByAkwarium1464028845.527872.jpg
ImageUploadedByAkwarium1464028833.293755.jpg
ImageUploadedByAkwarium1464028822.877779.jpg
ImageUploadedByAkwarium1464028813.027704.jpg

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Mleko minie jak dojrzeje biologia w filtrach - masz teraz zakwit pierwotniaków. Jak podłączyłeś UV - kę to ją włącz.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 573
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa

Nie podłączyłem ale mogę podłączyć na chwile dodatkowy filtr i podłączyć uv

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Jak zakwit - mleko zniknie to wyłącz.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 573
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa

Ktoś tu jest w gorącej wodzie kąpany...

Avatar użytkownika

fleelf
Stały bywalec
 
Posty: 334
Dołączył: 17 kwi 2012, 12:07
Miasto: Rumia

A filtr podłączyłeś dojrzały?

Bo widzę, że ryby pływają już radośnie :shock:



olololo
Poznaje temat
 
Posty: 68
Dołączył: 29 paź 2015, 21:52
Miasto: Kraków

JBL e1501 był dojrzały i Aquael 2000 też. Jedynie Fluval nowy ale zalany bakteriami

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

O proszę - i zalane :) Szybciej niż moja 200-tka ;P

Na razie przez mleko ciężko ocenić efekt - zobaczymy za tydzień.

Zapowiada się interesująco...
Glossy 200L
Shrimp Set 30L

Avatar użytkownika

mihow1979
Zainteresowany tematem
 
Posty: 259
Dołączył: 19 kwi 2016, 17:29

Dobrze, że przestałem pisać w tym wątku. Zawsze takie projekty kończą się tak samo, bez wyjątków. Powiem tyle, nikt więcej nie powinien Tobie tu pomagać. Jak można wpuścić ryby od startu zbiornika ?? Widzę, że koledzy powyżej to akwaryści tyle samo warci co Ty, bez kitu. I wy uzurpujecie sobie prawo do dawania porad?? To nic dziwnego, że ta akwarystyka wygląda jak wygląda. Źenada.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

maslo_82 napisał(a):Dobrze, że przestałem pisać w tym wątku. Zawsze takie projekty kończą się tak samo, bez wyjątków. Powiem tyle, nikt więcej nie powinien Tobie tu pomagać. Jak można wpuścić ryby od startu zbiornika ?? Widzę, że koledzy powyżej to akwaryści tyle samo warci co Ty, bez kitu. I wy uzurpujecie sobie prawo do dawania porad?? To nic dziwnego, że ta akwarystyka wygląda jak wygląda. Źenada.

Niestety zgadzam się całkowicie z przedmówcą.


Avatar użytkownika

fifiok
Stały bywalec
 
Posty: 322
Dołączył: 17 cze 2015, 22:25
Miasto: Myślenice

Spokojnie spokojnie nie stresujmy sie jak te biedne ryby. Z tego co widzę to te okazy sa dość proste w hodowli takze jak gupik pospolity, wytrzymają ten pośpiech ;). Każdy akwarysta powie... "Akwarystyka to hobby dla cierpliwych" takze trochę za szybko chcesz mieć piękny baniak. Ja swoje rybki wrzuciłem po 3 tygodniach od zalania baniaka.

Mleko powinno minąć następnego dnia jeśli filtry dadzą radę.
Ostatnio edytowano 23 maja 2016, 22:38 przez aquaallegro, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

aquaallegro
Poznaje temat
 
Posty: 107
Dołączył: 16 mar 2016, 17:37
Miasto: Łowicz

maslo_82 napisał(a):Dobrze, że przestałem pisać w tym wątku. Zawsze takie projekty kończą się tak samo, bez wyjątków. Powiem tyle, nikt więcej nie powinien Tobie tu pomagać. Jak można wpuścić ryby od startu zbiornika ?? Widzę, że koledzy powyżej to akwaryści tyle samo warci co Ty, bez kitu. I wy uzurpujecie sobie prawo do dawania porad?? To nic dziwnego, że ta akwarystyka wygląda jak wygląda. Źenada.

A czy ktoś tu radził zalewaj i wpuszczaj ryby?
Zrobił jak zrobił mimo dobrych rad.
1000 l w obiegu - akwarium dekoracyjne ogólno-towarzyskie.
http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje/aquascaping/galeria/1000-l-w-obiegu-akwarium-dekoracyjne-ogolno-towarzyskie-70283.html?p=499585#p499585

[youtube]https://youtu.be/ychIILU4k54[/youtube]


Avatar użytkownika

yoyi
Aktywny użytkownik
 
Posty: 573
Dołączył: 12 sie 2004, 18:25
Miasto: Warszawa

500 l okazało sie ze cieknie . Panele spuchły a pod szafka powódź . Trzeba było opróżnić na juz i wywalić ryby .

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Co wytrzymają? co za różnica jakie to ryby ?? Zbiornik nie ma flory bakteryjnej, więc w najlepszym przypadku będą glony, w najgorszym ryby zatrują się NH3/4. Pośmiejemy się za dwa tygodnie, zobaczymy jaki syf będzie.

Jeszcze tam welona brakuje i płaszczki. No i obowiązkowo zbrojnik 30cm.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2955
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Glony w każdym nowo założonym zbiorniku bedą jak nie za kilka dni to za kilka tygodni. Nie ma zasady. Podmianki wody co dwa dni najlepiej odstalej wody powinny być aby glony nie miały szans.

Avatar użytkownika

aquaallegro
Poznaje temat
 
Posty: 107
Dołączył: 16 mar 2016, 17:37
Miasto: Łowicz

Rewelacja.

Avatar użytkownika

witia_2005
Zainteresowany tematem
 
Posty: 207
Dołączył: 04 mar 2015, 12:15
Miasto: Nowy Sącz

Ma ktoś pomysł jak znaleźć miejsce przeciekania baniaka 500l ? Przecieka gdzieś przy dnie

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Proponuję ręcznik papierowy lub papier biały do drukarki. Oklej do okoła zbiornika po chwili zawilgnie w miejscu wycieku.

Avatar użytkownika

witia_2005
Zainteresowany tematem
 
Posty: 207
Dołączył: 04 mar 2015, 12:15
Miasto: Nowy Sącz

Tak, biały papier i od razu zobaczysz przeciek.

Avatar użytkownika

aquaallegro
Poznaje temat
 
Posty: 107
Dołączył: 16 mar 2016, 17:37
Miasto: Łowicz







Powiązane tematy


Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.