Pokarmy Tetra Fresh Delica
Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Akwarium 300x60x60 cm - zakładam - proszę o porady



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Witam wszystkich.
Od tego roku jestem początkującym akwarystą, posiadam akwarium towarzyskie 550l ale zakładamy większe.
Zamówione akwarium to ok 1100l o wymiarach 300 cm x 60 cm x 60 cm
Wymiary takie a nie inne, możliwie największe aby akwa przeszło przez drzwi do odpowiedniego pokoju.
Od podstaw wybrałem :

Podłoże:
1. Na samo dno: substrat drak terrdrakon w ilości przewidzianej przez producenta
2. Na wierzch substratu Ebi Plant Substrate w grubości ok 2 cm
3. Na substrat bakterie Azoo Nitraact
4. Na sam wierzch podłoże Azoo Plant Grower Bed w grubości ok 4 cm

Akwarium ma być roślinne, naturalne, z obsadą towarzyską. Chcę zrobić coś w stylu Aquascaping . Z przodu niżej, po lewej i prawej stronie wyżej, na środku coś w stylu kanionu. Po obu stronach chcę zrobić coś w rodzaju trawnika, ale jeszcze nie znam się na roślinkach :)

Z przodu chcę zrobić taką jak by plażę z piasku kwarcowego.
Bardzo mi się podoba jak są korzenie na górze obsadzone mchem i wyglądają jak drzewa.

Kupiłem do tego akwa sprzęt:

- napowietrzacz Sera Air 550 R Plus - 2 szt.
- grzałka Eheim Jagger 250 W - 2 szt.
- sterylizator UV JBL Aquacristal 36 W
- kamienia napowietrzające
- dyfuzor

Jeśli chodzi o oświetlenie to będzie to LED w pokrywie (w zestawie z akwarium) oraz nocne w pokrywie.

I teraz potrzebował bym pomocy od doświadczonych użytkowników odnośnie filtracji.

Mam bowiem luźny JBL e1501 Greenline i jeden JBL e901 Greenline, mógłbym do tego dokupić JBL e1901 Greenline który kosztuje ok 900 zł, jednak w sklepie w którym robię zakupy namawiają mnie na Eheim 2260 z mediami filtracyjnymi Azoo, który to komplet kosztuje ok 2000 zł .

Proszę o poradę co wybrać. 3 filtry mniejsze czy 1 duży solidny.

Z czasem będę dodawał foty i opisy jak już dojedzie akwarium, na razie kompletuję sprzęt.

Akwarium zamówiłem w Katowicach [Kryptoreklama]

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

 

Firma [Kryptoreklama] dzisiaj przywiozła akwarium.
Uczucia mega mieszane.
Dzisiaj mija ostatni dzień ustalonego terminu. Termin realizacji wynosił między 3 a 5 tygodni i dzisiaj przypada ostatni dzień terminu.
Mieli być w piątek, potem niedziela, potem poniedziałek, potem dzisiaj rano a przyjechali dzisiaj po południu.
Szafka całkiem fajna, akwarium fajne, 300 x 60 x60 , front opti.
Załączam zdjęcie.
Nie przywieźli pokrywy, twierdzą że nie zdążyli polakierować, nie potrafili też podać konkretnej daty dostawy pokrywy. Strasznie mnie to wkurzyło.....
Ale do sedna.

Chcę zrobić akwarium roślinne, coś w stylu aquascaping. Po bokach chcę by było wyżej i tu pytanie - czy do tego celu mogę podłożyć styropian 10 cm poukładać takie górki ze styropianu a na koniec przykryć to siatką elewacyjną i zasypać substratami itp ? Styropian i siatka w wodzie nie zaszkodzą ?
Załączniki
IMG_0221.JPG
Akwarium 300x60x60 z szafką

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

 
Powiem tak - akwarium mega :) nie ma co, ale jedna rzecz mnie zastanawia jak będziesz robił podmiany ?? Oraz, czy nie lepiej było wybrać przezroczysty sylikon??

Avatar użytkownika

mys_za
Poznaje temat
 
Posty: 93
Dołączył: 20 mar 2016, 00:49
Miasto: Świdnica

Wiesz co, silikon lepiej by był przezroczysty, ale jestem amatorem i nie pomyślałem o tym przy zamówieniu :) Ale cóż poradzić.

Co do podmian, to w tym pokoju , który jest pokojem telewizyjnym, mam wejście prosto do takiej malutkiej łazienki i pod kran podłączyłem zestaw JBL do podmian wody z 8 metrowym wężem , zarówno pobiera się wodę jak i napuszcza do akwarium, więc z tym akurat nie ma problemu.

Denerwuje mnie tylko to, że dopiero za 2 tygodnie mogę posadzić rośliny i nalać wody :(

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Po bokach chcę by było wyżej i tu pytanie - czy do tego celu mogę podłożyć styropian 10 cm poukładać takie górki ze styropianu a na koniec przykryć to siatką elewacyjną i zasypać substratami itp ? Styropian i siatka w wodzie nie zaszkodzą ?

Wypłynie - ma dużą wyporność.
Kup w ogrodniczym kulki keramzytu, w pończochę i będziesz miał dość tanie podniesienie terenu i dodatkowe złoże do bakterii filtrujących.


Avatar użytkownika

pietach
Znający temat
 
Posty: 1978
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

A czym to będziesz oświetlać? Akwarium zacne. Masz je dobrze wypoziomowane? Czy to drzwiczki w szafce jeszcze nie wyregulowane?



grzeniu 73
Znający temat
 
Posty: 1854
Dołączył: 28 sty 2014, 17:58

Drzwiczki nieregulowane, dzisiaj dopiero postawione. Wypoziomowane jest. Oświetleniem będą 2 belki po 2 świetlówki t8 led + oświetlenie nocne . Takie oświetlenie będzie w komplecie. Jeśli będzie słabe - dołożę coś pod pokrywę.

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

kamil_s napisał(a): takiej malutkiej łazienki i pod kran podłączyłem zestaw JBL do podmian wody z 8 metrowym wężem


Rozwiniesz myśl zestaw JBL do podmian ??

Jak już będziesz wszystko miał to będzie fajna zabawa przy zakładaniu i obserwowanie jak wszystko zaczyna żyć.

Co do podsypywania aby utworzyć górki ja wykorzystałem żwirek akwarystyczny załadowany w pończochy :)

Avatar użytkownika

mys_za
Poznaje temat
 
Posty: 93
Dołączył: 20 mar 2016, 00:49
Miasto: Świdnica

Denerwuje mnie tylko to, że dopiero za 2 tygodnie mogę posadzić rośliny i nalać wody

A masz już drabinkę? :mrgreen:

Bawiłem się w ogrodnika w takim akwarium - niby nic ale do domu zajechałem o 3 nad ranem - fakt, że wcześniej jeszcze robiłem rurki do filtrów, spust wody i nalewanie świeżej ale na same rośliny trzeba kilka godzin przeznaczyć.


Avatar użytkownika

pietach
Znający temat
 
Posty: 1978
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

Właśnie myśle że żwir akwarystyczny też będzie lepszy. Do podmian takie coś: https://www.jbl.de/?lang=pl&mod=product ... il&id=2454

Na YouTube znajdziesz film jak działa :)

Mam drabinkę spokojnie :)

Widziałem na YouTube jak gość powsadzał po mału małe roślinki , głownie te na trawnik w podłoże i zwilżał sobie spryskiwaczem potem zakrył akwarium i na drugi dzień kontynuował prace - podłoże było wilgotne . Wiec myśle że spokojnie na 2 dni rozłożę prace .

Bez pokrywy nie ruszę .

Jeszcze takie pytanko . Będę wkładał kamienie . Pod nie dać cienki styropian by nie stały na szkle ? Czy coś innego ?

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

W sumie to możesz zrobić suchy start. Nie musisz lać wody. No ale i tak nie masz pokrywy jeszcze :)



grzeniu 73
Znający temat
 
Posty: 1854
Dołączył: 28 sty 2014, 17:58

Jak ktoś Tobie poleca 2260, to z daleka omijaj ten sklep. Pewnie w życiu na oczy nie widział tego filtra, a nie mówiąc już o jego pracy. Ten filtr jest tak głośny, że jest ryzyko, że będzie dokuczał sąsiadom !!!

JBL tandeta. Najlepiej Eheim 2280 do tego wiaderko Seachem Matrix i średniej mocy cyrkulator do morskiego.

Co do światła, to smutna prawda jest taka, że bez 1kW światła to to będzie co najwyżej Low-Tech. Bo tymi świetlówkami LED to możesz sobie co najwyżej do czytania książki poświecić.

Niestety wiele wskazuje na to, że kupiłeś zbiornik, na który w ogóle nie jesteś przygotowany budżetowo, zresztą jak większość projektów o tych gabarytach. Żeby zrobić tych gabarytów zbiornik w którym będą dobrze rosły rośliny to trzeba minimum 15-20 tys. zł a najpewniej dwa razy tyle.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2945
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Postawiłeś sobie wysoką poprzeczkę, skoro masz jeszcze dwa tygodnie za nim ci zrobią pokrywę postaraj się dużo czytać tu na forum.
Przy takim litrażu nie ma opcji, musi ładnie wyglądać :wink:
Rozmiary zbiornika są do pozazdroszczenia.
Pamiętaj jak będziesz grzebał już w zalanym zbiorniku to nie zakładaj koszulki na krótki rękaw, rękaw będzie mokry :D

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1067
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Nie znasz mnie a zakładasz że nie jestem budżetowo przygotowany . Nie lubię takiego oceniania . Zamówiłem zbiornik i osprzęt i zaczynam . Jeśli będzie za mało światła to zmienię lampy na mocniejsze i po temacie , nie mierz ludzi jedną miarką bo kiedyś się przejedziesz .

dadors napisał(a):Postawiłeś sobie wysoką poprzeczkę, skoro masz jeszcze dwa tygodnie za nim ci zrobią pokrywę postaraj się dużo czytać tu na forum.
Przy takim litrażu nie ma opcji, musi ładnie wyglądać :wink:
Rozmiary zbiornika są do pozazdroszczenia.
Pamiętaj jak będziesz grzebał już w zalanym zbiorniku to nie zakładaj koszulki na krótki rękaw, rękaw będzie mokry :D



Lubię wyzwania a z rękawem nauczyłem się już przy obecnym baniaku . Pokrywa powinna być dużo szybciej , jednak mam poczekać z zalaniem 14 dni bo ma się silikon utwardzić

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Co do światła, to smutna prawda jest taka, że bez 1kW światła to to będzie co najwyżej Low-Tech. Bo tymi świetlówkami LED to możesz sobie co najwyżej do czytania książki poświecić.


W wspomnianym wcześniej zbiorniku było 552W w tanich chińskich ledach ale z soczewkami 60st i 90st i lampa chodzi na 75% bo nie nadąża z wycinką zielska.


Avatar użytkownika

pietach
Znający temat
 
Posty: 1978
Dołączył: 14 maja 2014, 12:00
Miasto: Wschowa

pietach napisał(a):
Co do światła, to smutna prawda jest taka, że bez 1kW światła to to będzie co najwyżej Low-Tech. Bo tymi świetlówkami LED to możesz sobie co najwyżej do czytania książki poświecić.


W wspomnianym wcześniej zbiorniku było 552W w tanich chińskich ledach ale z soczewkami 60st i 90st i lampa chodzi na 75% bo nie nadąża z wycinką zielska.


Jak się posadzi Hygrophile, Sessiliflorę, czy inną Zoistarifolię to i w LT będzie cięcie co tydzień. Pytanie czy 3m zbiornik stawia się tylko po to, żeby tam chwasty sadzić.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2945
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

No to pojechales po calosci teraz z tym akwarium. W przyszlosci tez chce miec podobne, tylko wez to wszystko ogarnij :D Bede przegladal start i wzrost baniaka ;)

Avatar użytkownika

michalakwa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 280
Dołączył: 19 gru 2015, 23:55
Miasto: Bournemouth

Jestem ciekaw jaki budżet zakładasz na rośliny.

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2945
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Witam
No to pojechałeś :shock:
Zastanawiam się, po co Ci tyle rodzajów podłoża?
Jak ma to być typowy roślinniak to te napowietrzacze są zbędne nawet niewskazane, potrzeba butli CO2.
Odnośnie filtracji to Ci nie pomogę przy tych hektolitrach wody.
Ja bym bardziej celował w pompy do oczka wodnego :D
Udanego startu
Pozdrawiam
Artur


Avatar użytkownika

Utul
Znający temat
 
Posty: 1075
Dołączył: 24 lut 2015, 21:01
Miasto: Marklowice

Wybór filtra padł na Fluval FX6 i do tego wkłady mechaniczne, biologiczne i węgiel .

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica

Może być głośny

Avatar użytkownika

maslo_82
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2945
Dołączył: 09 lut 2010, 18:04
Miasto: Poznań

Ja pitole! Ale basen :) Zazdraszaczam!

Ale nie zazdraszczam obsługi tego baniaka ;) Będzie co robić. Fajne wyzwanie, ale zakładając taki basen musi to być mega przemyślane. Bo jak trzeba będzie zrobić restart to ja dziękuję :)

Co do sprzętu to nie pomogę - ponad moje siły i wiedzę a czytam wszystko o akwarystyce od 4 miesięcy i nadal gówno wiem ;)

Powodzonka! Będę obserwował na pewno!
Glossy 200L
Shrimp Set 30L

Avatar użytkownika

mihow1979
Zainteresowany tematem
 
Posty: 259
Dołączył: 19 kwi 2016, 17:29

Ja mam zbiornik 230x60x70, pracują w nim Eheim 2180, Eheim 2078 i Eheim 2229, woda kryształ, jednak żałuje, że nie zrobiłem komina, ale już zakupiłem pudełko przelewowe i wtedy zostanie tylko Eheim 2180. Sumpa będzie 230 litrów i radzę iść w tą stronę. Zapytaj wykonawcy zbiornika czy jeszcze da radę dorobić Ci komin, przynajmniej jeden centralny a najlapiej dwa w rogach.



Anonim 52104
 

kamil_s napisał(a):Wybór filtra padł na Fluval FX6 i do tego wkłady mechaniczne, biologiczne i węgiel .


Jeśli jeszcze nie kupiłeś to odradzam ze względu na tragiczny dostęp do części... Swoją drogą np wirnik do tego filtra (o ile w ogóle uda się go dostać) kosztuje ponad 200 zł ;)

Na taki zbiornik z kubełków są właściwie dwie opcje - albo dwie sztuki 2260, albo 2 sztuki 2080. 2260 trochę głośny (chociaż jeśli akwarium nie stoi w sypialni to nie powinno być źle) ale za to sporo wydajniejszy niż 2080.

Po co taki mix z podłożami? Zdecyduj się na jedno, najlepiej sprawdzone, żeby w 3m akwarium za pół roku nie wymieniać ;)

Powodzenia.



Anonim 1811
 

FX6 już kupiony, mam sklep w którym mają części . W razie potrzeby dołącze jeszcze jbl e1501 green line bo mam lub dokupię coś innego .

Co do podłoża to w sklepie doradzono mi tak :

Na dno cienka warstwa mieszanki gliny i torfu Drak TerrDrakon,

Potem substrat EBI

Na sam wierzch podłoże Azoo Grower Bed

Myśle ze będzie odpowiednio żyzne podłoże żeby rosły roślinki .

Zastanawiam się teraz tylko nad podniesieniem terenu po bokach czy zrobić ze żwiru zapakowanego w pończochę czy jakoś inaczej

Avatar użytkownika

kamil_s
Poznaje temat
 
Posty: 97
Dołączył: 17 kwi 2016, 12:52
Miasto: Legnica







Powiązane tematy
  • [News] Studio Aranżacji Akwarium

    https://www.youtube.com/watch?v=4GYOt4vbuFA Indywidualna aranżacja na wymiar Twojego akwarium wykonana przez zawodowych aranżatorów - otrzymujesz dokładnie te same kamienie i korzenie, które są pre...

    Wyświetlenia: 6875 | Odpowiedzi: 20 czytaj więcej...

  • Bonsai Wood - korzenie na drzewko w akwarium

    bonsai3.jpg Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością są korzenie BONSAI Wood, które pozwalają na stworzenie efektu drzewka w akwarium. Korzenie można zakupić na szt...

    Wyświetlenia: 1255 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Oferta w sklepie Akwarium Opti White różnica?

    Witam Zauważyłem że do oferty trafiły akwaria Nattec OptiWhite. Proszę mi powiedzieć jaka jest różnica między waszą produkcją a Nattec bo cenowo jest ogromna. To nie trochę strzał w kolano ?...

    Wyświetlenia: 714 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej...

  • Aranżacje akwarium

    ranking.jpg Miło mi poinformować iż otrzymaliśmy ciekawą propozycję współpracy ze strony aquadesignerów, którzy od wielu miesięcy są na pierwszym miejscu naszego forumowego rankingu akwariów. Więc...

    Wyświetlenia: 459 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Korzenie do akwarium

    korzenie-mangrowiec.jpg Oferta naszych korzeni powiększyła się, zapraszam: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/korzenie-kamienie-ozdoby/korzenie-akwarium-c-23_650.html?only_recommended=0&only_bun...

    Wyświetlenia: 331 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...




Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Jarek_123 i 46 gości