Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


Akwarium 240l i glony na start



Akwarystyka roślinna ogólnie oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

22 wrz 2019, 21:10 Akwarium 240l i glony na start  (#1)  

Witajcie,
11.09.2019 założyłem 240l akwarium (120x40x50) praktycznie od startu akwarium woda zabarwiła się na zielono i po dwóch dniach pojawiły się glony...

Akwarium 240L brutto.
Podłoże to H.e.l.p Advanced Soil Plants w ilości 5 worków.
FIltr EHEIM professionel 4+ 350T
Akwarium całkowicie zalane wodą RO + mineralizator.

Parametry wody na dziś (22.09.2019) badane testami kropelkowymi.

KH - 4
GH - 4
pH - 6,4 (komputer)
NO2 > 1
NO3 - 60-120 ciężko określić kolor
PO4 - 0,02
SiO2 - 6

Podawane CO2 z butli przez komputer.

Oświetlenie aquael leddy slim plant 36w oraz aquael leddy slim sunny 36w

Równocześnie założone też małe akwarium kostka 30x30x30 w taki sam sposób, podłoże H.e.l.p + woda RO i woda przejrzysta, cykl azotowy pomału się zamyka.

W dużym akwarium momentalnie NO3 wystrzeliło i pojawiły się glony - wydaje mi się, że problemem jest wysokie SiO2 ??
Woda podmieniana już 2 razy w ilości po 60L

W pierwszej chwili zastanawiałem się nad słabą filtracją lub cyrkulacją wody ale wszystkie rośliny delikatnie "falują w akwarium".
Część roślin na początku jak by obumarła ale teraz widać, że odbija i zaczyna rosnąć.

https://zapodaj.net/ff6b30d243ea4.jpg.html
https://zapodaj.net/e5f1c75460d2b.jpg.html
https://zapodaj.net/349455ff1a0a5.jpg.html



Dante1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 05 mar 2017, 16:51

Siemka,
Porównując 240L do 30L (skoro niby tak samo wszystko ...) jak duże podmiany robiłeś w jednym i drugim oraz co ile dni?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

W 240L zrobiłem podmianę 60L po 2 dniach i po kolejnych 2 dniach kolejne 60L

W 30L zrobiłem tak samo podmianę po 2 dniach 5 litrów i po kolejnych 2 dniach 5 litrów.

Woda do każdej podmiany pochodzi z tego samego filtra, ma takie same parametry.
Wydaje mi się, że problemem może być wysokie SiO2...



Dante1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 05 mar 2017, 16:51

Poprzez SiO2 miałbyś wysyp brązowych glonów zwanych okrzemkami.
Rób większe podmiany, przynajmniej 50% żeby zejść z tak wysokiego NO3.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Wysokie SiO2 to okrzemki lub brunatnice. Na moje oko to są brunatnice. Mogą się pojawić przy zbyt małym natężeniu światła.
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie




bobi200
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

bobi200 napisał(a):Wysokie SiO2 to okrzemki lub brunatnice. Na moje oko to są brunatnice. Mogą się pojawić przy zbyt małym natężeniu światła.
@bobi200, Ty to masz wyobraźnię, trzeba Ci przyznać.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Skąd taka różnica w akwariach? w małym idzie spokojnie i po mału a w dużym takie przejścia na początek?

i NO3 od razu takie wysokie? czy to ma związek z podłożem, że zaczęło uwalniać składniki?
Dziś podmieniłem 120L - wieczorem sprawdzę testami wodę.



Dante1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 05 mar 2017, 16:51

Dante1 napisał(a):Skąd taka różnica w akwariach? w małym idzie spokojnie i po mału a w dużym takie przejścia na początek?

i NO3 od razu takie wysokie? czy to ma związek z podłożem, że zaczęło uwalniać składniki?
Dziś podmieniłem 120L - wieczorem sprawdzę testami wodę.
Na pewno podłoże wpływa. Zresztą sama jego ilość stanowi różnicę w obu przypadkach. Ale wydaje mi się że nawet porównując pojemności to zdecydowanie zbyt małe podmiany robiłeś w obu przypadkach. Choć mały zbiornik tak tego nie odczuł.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
bobi200 napisał(a):Wysokie SiO2 to okrzemki lub brunatnice. Na moje oko to są brunatnice. Mogą się pojawić przy zbyt małym natężeniu światła.
@bobi200, Ty to masz wyobraźnię, trzeba Ci przyznać.


Krzysztof to nie jest wyobraźnia,to są dwa rodzaje dość podobnych utrapień. Wiesz skąd się biorą naleciałości podobne do brunatnic przy ponad 40lm/l od połowy rośliny w górę. Albo na końcówkach liści u szczytu? A co to tego tematu to moim zdaniem jest za mało światła.
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie




bobi200
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Brunatnic nie spodziewał bym się w dwutygodniowym zbiorniku. Prędzej atak okrzemek, szczególnie przy takim poziomie krzemianów oraz tak jak pisze kolega @bobi200, takiej ilości światła.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof, nie neguję twojej wiedzy i doświadczenia, wpis o zachowaniu roślin i ich niedoborach był wnikliwie trafny. Z przyjemnością przeczytam kolejne wpisy, pozwól jednak , że czasami się nie zgodzę. Dlatego , że coś innego obserwuję. To chęć zrozumienia a nie krytykowania.
z wyrazami szacunku i uznania
Robert
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie




bobi200
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Po kolejnej podmianie wody NO3 spadło do około 30 mg/l
Jutro dokładam więcej światła tak aby wzrosło z 0,36 W/l do 0,5-0,6 W/l

Na liściach glony - brunatnice?
https://zapodaj.net/3d7547a13ae04.jpg.html



Dante1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 05 mar 2017, 16:51

Brunatnice, otoski je dobrze usuwają
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie




bobi200
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

A ja dalej będę się upierał, że to okrzemki. I właśnie dla Otosków ten glon to przysmak.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Dante1 napisał(a):Po kolejnej podmianie wody NO3 spadło do około 30 mg/l
Jutro dokładam więcej światła tak aby wzrosło z 0,36 W/l do 0,5-0,6 W/l

Na liściach glony - brunatnice?
https://zapodaj.net/3d7547a13ae04.jpg.html
Jeśli chodzi o oświetlenie typu LED, przeliczamy je na potrzeby akwarystyki lm/L a nie tak jak napisałeś W/L. Czyli musisz sprawdzić ile dana lampa daje lm/lumenów dodać do siebie obie wartości z każdej łapy i podzielić przez pojemność zbiornika. Z tej sumy wyjdzie Ci ile masz lm/L.
A jeśli chodzi o wartość NO3, za dwa dni zrobiłbym kolejną dużą podmianę bo nadal jest za wysoko.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Mam tą roślinę, tego glona i otoski:) W niedzielę sprawdzałem, palcem schodzi z liści, brunatnica jak cholera:) I żeby było śmieszniej i trudniej to pojawiły się przy dostatecznym oświetleniu, sprawdzam teraz co powiedzą na 60lm/l. Od jakiegos czasu zastanawia mnie czy ten przelicznik lm nie wprowadza nas w błąd, czy to nie jest zaniżone.
w życiu wina leży po dwóch stronach: żony i teściowej, w akwarium zawsze jest po mojej stronie




bobi200
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 920
Dołączył: 02 kwi 2019, 12:36
Miasto: Nowy Dwór Mazowiecki

Obecnie wychodzi 32 lm/l po zwiększeniu będzie 45 lm/l.
Wyczytałem, że powinno być 35-60 lm/l

Przy czym obecnie mam 6500 K 3800 lm oraz 8000 K 2600lm



Dante1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 05 mar 2017, 16:51

bobi200 napisał(a):Mam tą roślinę, tego glona i otoski:) W niedzielę sprawdzałem, palcem schodzi z liści, brunatnica jak cholera:) I żeby było śmieszniej i trudniej to pojawiły się przy dostatecznym oświetleniu, sprawdzam teraz co powiedzą na 60lm/l. Od jakiegos czasu zastanawia mnie czy ten przelicznik lm nie wprowadza nas w błąd, czy to nie jest zaniżone.
Przelicznik lm/L nie jest adekwatny do zapotrzebowania roślin na światło. Najlepszym byłby indeks PAR ale weź go znajdź. Większość firm nie podaje tej wartości, więc z braku laku używamy lm/L.
A tak z ciekawości, ile ma Twój zbiornik dni od zalania?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Dante1 napisał(a):Obecnie wychodzi 32 lm/l po zwiększeniu będzie 45 lm/l.
Wyczytałem, że powinno być 35-60 lm/l

Przy czym obecnie mam 6500 K 3800 lm oraz 8000 K 2600lm
Z tego co podałeś, ilości lm na lampkę to wychodzi 26.66...lm/L.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Zalany baniak i wszystko uruchomione na świeżo 11.09.
Filtr wyjęty z pudełka, wkłady filtracyjne z opakowań. Wszystko totalnie na świeżo.

Co do lm/l liczyłem 240 litrów brutto co daje netto 220L i jeszcze zabieram z tego 4x 8L (tyle dałem podłoża aby uzyskać grubość podłoża 8cm z przodu akwarium i około 14-16cm z tyłu).

Dlatego dzielę ilość lumenów przez 200 (powinienem przez 188 z obliczeń) a nie przez 240



Dante1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 05 mar 2017, 16:51

Dante1 napisał(a):Zalany baniak i wszystko uruchomione na świeżo 11.09.
Filtr wyjęty z pudełka, wkłady filtracyjne z opakowań. Wszystko totalnie na świeżo.

Co do lm/l liczyłem 240 litrów brutto co daje netto 220L i jeszcze zabieram z tego 4x 8L (tyle dałem podłoża aby uzyskać grubość podłoża 8cm z przodu akwarium i około 14-16cm z tyłu).

Dlatego dzielę ilość lumenów przez 200 (powinienem przez 188 z obliczeń) a nie przez 240
O to ile ma zbiornik pytałem @bobi200.
Twój widziałem na początku wątku.
A co skłoniło Cię do zastosowania tak grubej warstwy podłoża?


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

;)
Lubię większa ilość roślin w akwarium i przy mniejszych grubościach 5 cm przód 10 cm tył zawsze miałem problem z sadzeniem i ukorzenianiem roślin.
Te 8 - 16 cm to nie jest od linijki, to są skrajne wysokości.
W sklepie Diskus Zoo w Warszawie widziałem zbiornik gdzie tył akwarium w 3/4 wysokości to było podłoże i całość wyglądała jak stok narciarski.



Dante1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 05 mar 2017, 16:51

Dante1 napisał(a):;)
Lubię większa ilość roślin w akwarium i przy mniejszych grubościach 5 cm przód 10 cm tył zawsze miałem problem z sadzeniem i ukorzenianiem roślin.
Te 8 - 16 cm to nie jest od linijki, to są skrajne wysokości.
W sklepie Diskus Zoo w Warszawie widziałem zbiornik gdzie tył akwarium w 3/4 wysokości to było podłoże i całość wyglądała jak stok narciarski.
Z tyłu to rozumiem. Uzyskuje się niesamowitą głębię, ale przez wysoki przód traci się sporo widoku.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Z przodu szafka akwariowa ma opaskę wysokości 5 cm co daje mi 2-3 cm podłoża ponad opaskę.
Można by wykorzystać to aby w ogóle nie było widać podłoża ale nie podobał mi się ten pomysł.



Dante1
Początkujący
 
Posty: 18
Dołączył: 05 mar 2017, 16:51

Dante1 napisał(a):Z przodu szafka akwariowa ma opaskę wysokości 5 cm co daje mi 2-3 cm podłoża ponad opaskę.
Można by wykorzystać to aby w ogóle nie było widać podłoża ale nie podobał mi się ten pomysł.
Kwestia gustu.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5990
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.







Powiązane tematy


cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 18 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.