Testy akwariowe Tetra
Jesteś tutaj: SerwisForumOgólneForum ogólne


2w1 - akwarium i hydroponika



Nowości i ciekawostki związane z akwarystyką roślinną, oraz posty nie pasujące do innych działów.
Witam wszystkich
Mój temat nazwałem 2w1,posiadam od dawna akwarium 112l,a ostatnimi czasy zafascynowała mnie hydroponika,więc chciałem to jakoś połączyć.
Mając małe akwa,i mało miejsca połączyłem to razem.Z plexi zrobiłem przezroczystą,długą doniczke,zasypałem keramzytem i wsadziłem do akwarium(tylną scianę przykręciłem do sciany,żeby nie obciążać akwa)
Nie powiem jakie mam tam rośliny bo wsadzałem co miałem pod ręką.Trochę typowo akwariowych roślin i kilka doniczkowych.
Wszystko działa już 2 miesiące i rośnie bezproblemowo.
Więcej mam problemów w akwarium, gdzie rośnie tylko microsorium i anubias i są atakowane przez glony
Załączniki
IMG_20190106_143407.jpg
IMG_20190106_143433.jpg
IMG_20190106_143603.jpg
IMG_20190106_143628.jpg
IMG_20190106_1434300.jpg



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

06 sty 2019, 21:33 Re: 2w1  (#2)  

Pomysł fajny ale co tam robią skalary?? Sam piszesz, że akwarium małe i to jest prawdą bo 112 brutto to mało na skalary. W dodatku przez całą długość jest ta " a la doniczka " ...
Co do glonów to nie wiem czy ta hydroponica nie wyciąga Ci z wody wszystkiego i w akwarium glony wygrywają z roślinami..
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Znający temat
 
Posty: 1360
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Skalary mam od zawsze i jestem do nich przywiązany :)
Co do doniczki to nie jest ona szeroka,ma tylko 10 cm szer. i 70 dł.
Parametry dawno niemierzyłem,ale zawsze miałem problemy z azotem,było go dużo za dużo.
sprawdze niedługo jakie są,ale z tego co czytałem,hydroponika jest dobra do wyciągania azotu z akwa



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

Pytanie co z kranu leci? Masz jakieś info od dostawcy wody na stronie?
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2017
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Nierozumiem pytania.woda z akwa pompowana jest do doniczki,przepływa i wylatuje bokiem.



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

Najpierw z kranu leci do akwarium. Jak woda kranowa ma dużo NO3 na start to nie trzeba wiele by na wysokim poziomie było w akwarium. PH i twardość też będzie pomocne. Wodociągi mają obowiązek udostępniać wyniki badań stąd powinny być takie wiadomości np na stronie dostawcy wody od którego masz wodę dostarczoną do domu.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2017
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

No tak,tylko ja do podmian stosuje wode ro.tzn. 3do1



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

No tak. Ale skoro mieszasz ro z kranem to i tak lejesz wodę o składzie takim jaki ma kran. Tylko inne proporcje.




Majkel82
Stały bywalec
 
Posty: 395
Dołączył: 05 paź 2017, 09:54

Po pierwsze mając ro po co mieszać z kranem? Wystarczy użyć mineralizatora i nie wprowadzać czynników zewnętrznych. Po drugie nie znając twardości i innych parametrów kranu tym bardziej to jest bezcelowe.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2017
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)

Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2319
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Rfck napisał(a):Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2017
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

zmijka85 napisał(a):
Rfck napisał(a):Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

zmijka85 napisał(a):Po pierwsze mając ro po co mieszać z kranem? Wystarczy użyć mineralizatora i nie wprowadzać czynników zewnętrznych. Po drugie nie znając twardości i innych parametrów kranu tym bardziej to jest bezcelowe.
Co tydzień wymieniam 30l wody, a ro mam zawsze 4 baniaki 6litrowe więc resztę muzę uzupełnić kranówą



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

Skoro to 112l to netto jest pewnie mniej niż 100l. Wymianę robi się 10-30% tygodniowo czyli 10-30l. 4 baniaki 6l to masz 24l więc jak dla mnie nie ma sensu tych 6l z kranu dolewać tylko mineralizowac sama ro.
Nie znam się, więc się wypowiem.


Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2017
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

czak1 napisał(a):
zmijka85 napisał(a):
Rfck napisał(a):Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają
Dla Ciebie to zwykły keramzyt ale są tacy, którym nie przetłumaczysz :)
Sorry za spam ale nie mogłem się powstrzymać.




Majkel82
Stały bywalec
 
Posty: 395
Dołączył: 05 paź 2017, 09:54

czak1 napisał(a):
zmijka85 napisał(a):
Rfck napisał(a):Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:

Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2319
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Rfck napisał(a):
czak1 napisał(a):
zmijka85 napisał(a):[quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote]


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4592
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Rfck napisał(a):
czak1 napisał(a):
zmijka85 napisał(a):[quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote]


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4592
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

domyślam sie co to za FORUMOWICZ...... powodzenia

Avatar użytkownika

Robcio755
Zainteresowany tematem
 
Posty: 160
Dołączył: 13 paź 2017, 18:49

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Rfck napisał(a):
czak1 napisał(a):[quote="zmijka85"][quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote][/quote]Keramzyt jest aktywnym podłożem? Pierwsze słyszę

Sent from my ANE-LX1 using Akwarium mobile app



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

czak1 napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Rfck napisał(a):[quote="czak1"][quote="zmijka85"][quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote][/quote]Keramzyt jest aktywnym podłożem? Pierwsze słyszę

Sent from my ANE-LX1 using Akwarium mobile app[/quote]Według pewnej osoby to podłoże a 'la ADA. Nie martw się, nie tylko Ty o tym nie słyszałeś.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4592
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
czak1 napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):[quote="Rfck"][quote="czak1"][quote="zmijka85"][quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote][/quote]Keramzyt jest aktywnym podłożem? Pierwsze słyszę

Sent from my ANE-LX1 using Akwarium mobile app[/quote]Według pewnej osoby to podłoże a 'la ADA. Nie martw się, nie tylko Ty o tym nie słyszałeś.[/quote]Muszę sprawdzić na opakowaniu czy wogóle coś pisze ze ma coś w sobie



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

czak1 napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):
czak1 napisał(a):[quote="Krzysztof Radziszewski"][quote="Rfck"][quote="czak1"][quote="zmijka85"][quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote][/quote]Keramzyt jest aktywnym podłożem? Pierwsze słyszę

Sent from my ANE-LX1 using Akwarium mobile app[/quote]Według pewnej osoby to podłoże a 'la ADA. Nie martw się, nie tylko Ty o tym nie słyszałeś.[/quote]Muszę sprawdzić na opakowaniu czy wogóle coś pisze ze ma coś w sobie[/quote]To nie tak, że ma coś w sobie. Zresztą musiałbyś poczytać wątek, żeby załapać.


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4592
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
czak1 napisał(a):
Krzysztof Radziszewski napisał(a):[quote="czak1"][quote="Krzysztof Radziszewski"][quote="Rfck"][quote="czak1"][quote="zmijka85"][quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote][/quote]Keramzyt jest aktywnym podłożem? Pierwsze słyszę

Sent from my ANE-LX1 using Akwarium mobile app[/quote]Według pewnej osoby to podłoże a 'la ADA. Nie martw się, nie tylko Ty o tym nie słyszałeś.[/quote]Muszę sprawdzić na opakowaniu czy wogóle coś pisze ze ma coś w sobie[/quote]To nie tak, że ma coś w sobie. Zresztą musiałbyś poczytać wątek, żeby załapać.[/quote]A gdzie go znaleźć?



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

025l bn/t autor Kejmen
Ostatnio edytowano 08 sty 2019, 00:08 przez Krzysztof Radziszewski, łącznie edytowano 2 razy


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 4592
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.







Powiązane tematy
  • Kolejne projekty Studia Aranżacji Akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-aranzacja-akwarium-11zajawka-8b932e279993e0cba271a90bae832630.jpg Zapraszamy do obejrzenia kolejnych projektów naszego Studia Ar...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Rośliny pływające do akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-rosliny-plywajace-akwarium-8c148e05ae337dd3e756ecae45487d18.jpg Na katalog roślin akwariowych powiększych się o kolejny gatunek rośli...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Korzenie do akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-korzenie-news-ddd0e397eb0460c3f4d2ab525f9f2909.jpg Często narzekacie na problem z dostępem do materiałów aquascapingowych, koniecznoś...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Bonsai Wood - korzenie na drzewko w akwarium

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-cat2230-bonsai-wood-news2-ba868db9dbf3801f26cfd3a57558ccd1.jpg Zapraszamy do skorzystania z bogatej oferty korzeni do akwarium. Nowością...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Akwarium 300x60x60cm ze szkła OptiWhite

    https://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-nowyb1-28c46a4f6813b49a1cc12daba1d1d41d.jpg Mieliśmy przyjemność przygotowywać zbiornik dla kolejnego sympatyka naszego Serwisu. Tym ...

    Wyświetlenia: 0 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...




Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 9000 produktów dostępnych od ręki z wysyłką w 24 godziny lub odbiorem osobistym w Krakowie po wcześniejszej rezerwacji przez internet.
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 45 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.