Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


2w1 - akwarium i hydroponika



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

06 sty 2019, 21:26 2w1 - akwarium i hydroponika  (#1)  

Witam wszystkich
Mój temat nazwałem 2w1,posiadam od dawna akwarium 112l,a ostatnimi czasy zafascynowała mnie hydroponika,więc chciałem to jakoś połączyć.
Mając małe akwa,i mało miejsca połączyłem to razem.Z plexi zrobiłem przezroczystą,długą doniczke,zasypałem keramzytem i wsadziłem do akwarium(tylną scianę przykręciłem do sciany,żeby nie obciążać akwa)
Nie powiem jakie mam tam rośliny bo wsadzałem co miałem pod ręką.Trochę typowo akwariowych roślin i kilka doniczkowych.
Wszystko działa już 2 miesiące i rośnie bezproblemowo.
Więcej mam problemów w akwarium, gdzie rośnie tylko microsorium i anubias i są atakowane przez glony
Załączniki
IMG_20190106_143407.jpg
IMG_20190106_143433.jpg
IMG_20190106_143603.jpg
IMG_20190106_143628.jpg
IMG_20190106_1434300.jpg



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

06 sty 2019, 21:33 Re: 2w1  (#2)  

Pomysł fajny ale co tam robią skalary?? Sam piszesz, że akwarium małe i to jest prawdą bo 112 brutto to mało na skalary. W dodatku przez całą długość jest ta " a la doniczka " ...
Co do glonów to nie wiem czy ta hydroponica nie wyciąga Ci z wody wszystkiego i w akwarium glony wygrywają z roślinami..
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2323
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Skalary mam od zawsze i jestem do nich przywiązany :)
Co do doniczki to nie jest ona szeroka,ma tylko 10 cm szer. i 70 dł.
Parametry dawno niemierzyłem,ale zawsze miałem problemy z azotem,było go dużo za dużo.
sprawdze niedługo jakie są,ale z tego co czytałem,hydroponika jest dobra do wyciągania azotu z akwa



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

Pytanie co z kranu leci? Masz jakieś info od dostawcy wody na stronie?
Nie znam się, więc się wypowiem.

Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2391
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Nierozumiem pytania.woda z akwa pompowana jest do doniczki,przepływa i wylatuje bokiem.



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

Najpierw z kranu leci do akwarium. Jak woda kranowa ma dużo NO3 na start to nie trzeba wiele by na wysokim poziomie było w akwarium. PH i twardość też będzie pomocne. Wodociągi mają obowiązek udostępniać wyniki badań stąd powinny być takie wiadomości np na stronie dostawcy wody od którego masz wodę dostarczoną do domu.
Nie znam się, więc się wypowiem.

Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2391
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

No tak,tylko ja do podmian stosuje wode ro.tzn. 3do1



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

No tak. Ale skoro mieszasz ro z kranem to i tak lejesz wodę o składzie takim jaki ma kran. Tylko inne proporcje.



Majkel82
Aktywny użytkownik
 
Posty: 626
Dołączył: 05 paź 2017, 09:54

Po pierwsze mając ro po co mieszać z kranem? Wystarczy użyć mineralizatora i nie wprowadzać czynników zewnętrznych. Po drugie nie znając twardości i innych parametrów kranu tym bardziej to jest bezcelowe.
Nie znam się, więc się wypowiem.

Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2391
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)

Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5162
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Rfck napisał(a):Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
Nie znam się, więc się wypowiem.

Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2391
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

zmijka85 napisał(a):
Rfck napisał(a):Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

zmijka85 napisał(a):Po pierwsze mając ro po co mieszać z kranem? Wystarczy użyć mineralizatora i nie wprowadzać czynników zewnętrznych. Po drugie nie znając twardości i innych parametrów kranu tym bardziej to jest bezcelowe.
Co tydzień wymieniam 30l wody, a ro mam zawsze 4 baniaki 6litrowe więc resztę muzę uzupełnić kranówą



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55

Skoro to 112l to netto jest pewnie mniej niż 100l. Wymianę robi się 10-30% tygodniowo czyli 10-30l. 4 baniaki 6l to masz 24l więc jak dla mnie nie ma sensu tych 6l z kranu dolewać tylko mineralizowac sama ro.
Nie znam się, więc się wypowiem.

Avatar użytkownika

zmijka85
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2391
Dołączył: 03 kwi 2016, 22:11
Miasto: Rzeszów

czak1 napisał(a):
zmijka85 napisał(a):
Rfck napisał(a):Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają
Dla Ciebie to zwykły keramzyt ale są tacy, którym nie przetłumaczysz :)
Sorry za spam ale nie mogłem się powstrzymać.



Majkel82
Aktywny użytkownik
 
Posty: 626
Dołączył: 05 paź 2017, 09:54

czak1 napisał(a):
zmijka85 napisał(a):
Rfck napisał(a):Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:

Avatar użytkownika

Rfck
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5162
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Rfck napisał(a):
czak1 napisał(a):
zmijka85 napisał(a):[quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote]
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9302
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Rfck napisał(a):
czak1 napisał(a):
zmijka85 napisał(a):[quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote]
"In a very real sense, we are all aliens on a strange planet. We spend most of our lives reaching out and trying to communicate. If during our whole lifetime, we could reach out and really communicate with just two people, we are indeed very fortunate."
Gene Roddenberry


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 9302
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

domyślam sie co to za FORUMOWICZ...... powodzenia

Avatar użytkownika

Robcio755
Zainteresowany tematem
 
Posty: 169
Dołączył: 13 paź 2017, 18:49

Krzysztof Radziszewski napisał(a):
Rfck napisał(a):
czak1 napisał(a):[quote="zmijka85"][quote="Rfck"]Widzę tutaj podłoże a'la ada w tej hydroponice :)
Pewnie już aktywne nie jest i stąd wysoki azot
To jest zwyczajny keramzyt. Jest lekki, dobrze przepływa przez niego woda, i korzenie dobrze się rozrastają


Tak Ci się tylko wydaje, to jest super podłoże, niedawno odkrył to pewien forumowicz :mrgreen:[/quote] [/quote]Keramzyt jest aktywnym podłożem? Pierwsze słyszę

Sent from my ANE-LX1 using Akwarium mobile app



czak1
Poznaje temat
 
Posty: 89
Dołączył: 20 lip 2012, 11:55







Powiązane tematy
  • Obsada do nano akwarium

    Jaka obsada roślin do nano akwarium 30L 30×30×35 Bez podawania Co2 I jakie podłoże Z góry dzięki za pomoc.

    Wyświetlenia: 175 | Odpowiedzi: 1 czytaj więcej...

  • Mega akwarium - peha68

    Absolutnie fantastyczna aranżacja (pomijając aspekt ścieżki :) )ponadnormatywnego akwarium w wykonaniu Panów z Peha68. https://www.youtube.com/watch?v=hM24gvwsrv4 oraz filtracja: https://youtu.be/O...

    Wyświetlenia: 3938 | Odpowiedzi: 49 czytaj więcej...

  • Akwarium 240l - inspiracja Green Aqua

    https://www.youtube.com/watch?v=1iFpAcTcWZE Zapraszam do obejrzenia.

    Wyświetlenia: 645 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • 112l - Akwarium roslinne 2020 - Mariusz Lis

    Wymiary akwarium 70x40x40 112l Oświetlenie Sylvania Aquastar, Philips Master 965 x2, Philips Aquarelle. Wszystkie lampy po 18w T8. Jakies 0.7W/L Podłoże Floutite dark + black z poprzedniej aranzacji...

    Wyświetlenia: 1402 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • 07l - Mini akwarium - Adamsky41

    Hej. Przedstawiam zrestartowane właśnie akwarium 7l (28x13x20cm). Filtracja Aquael Pat Mini Oświetlenie Aquael Leddy Smart 6w sunny Podłoże Platinum Soil Rośliny: Micranthemum Monte Carlo Rotala Yao Y...

    Wyświetlenia: 766 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 25 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.