Jesteś tutaj: Serwis Forum Ogólne Forum ogólne


2 problemy w moim juwel 180



Dyskusje ogólnooakwarystyczne oraz posty nie pasujące do innych działów. + nowy temat

29 lis 2020, 09:29 2 problemy w moim juwel 180  (#1)  

Witam.Jako ,że od zawsze mam problem z pisaniem (ładnym stylistycznie ) podam konkrety.
Juwel 180 litrów brutto,rośliny widoczne na foto zasadzone z 3 tyg wstecz,zwykły żwirek,oświetlenie 2 x 17 W ledy(6500 K 9000 K) z 9 godzin dziennie,CO2 2b/s(od wczoraj tylko na czas świecenia) Akwarium nowe z marca,wcześniej takie samo tylko,że używane za kilka euro,po wysypie krasnorostów restart i zakupiłem obecne.Filtr wew juwela z 5 gąbkami,plus Sera na okrzemki (sprawdza się !) i węgiel aktywowany żeby wykrystalizować wodę(nie bardzo to idzie )Podmiany tylko czyste RO z mineralizatorem Sera w ilości 35 litrów ,rozłożone na 2 dni( ciężko mi uzbierać tyle RO w 1 dzień) Płuczę tylko 3 pierwsze gąbki w wodzie z akwarium,wymieniam co tydzień prefiltr na nowy.Dołożyłem ( z 3 mc temu ) Eheim 250 classic -3 litry ceramiki,nie ruszam go,była podpięta lampa UV,ale chyba nic ni pomaga,to już nie załączam.Napowietrzanie -ruch tafli.Temp 26 stopni.
Woda kranowa:
pH ponad 8
NH4 0,05
NO2 0,05
NO3 poniżej 0,5
Fe-brak odczytu
PO4-brak odczytu
SiO2 -ponad skalę 7,0
Cu poniżej 0,1
KH 7
GH 8/9
1 problem ,to chyba zielenice 1-punktowe bo trudno schodzą z tła czy korzeni,z szyb nawet ok.
Staram się ustawić No3 do PO4 wg Redfilda( chciałbym u mnie 5 azotu 0,5 fosforu) dozuję osobno azot i fosfor 5 ml i 1 ml co 2 dzień,ale testy wykazują azotu 1 mg/l fosforu nic- tak wchłaniają rośliny?
Wcześniej nie dawałem nic,zakupiłem testy JBL i wskazywało zerowe wartości tych związków,dlatego wcześniej tylko nurzaniec rósł jako tako,reszta okropne niedobory i nerkozy. Podaję nawóz Easy-life 20 ml na tydzień,zdziwiony ze nie podnosi no3 i PO4 czytam instrukcję,a tam:nie zawiera azotanów i fosforanów :) Podaję też żelazo,żeby osiągnąć stęzenie 0,3 co akurat nie jest problemem.
Drugi problem to zdychające ryby.Tak co tydzień dwa pada jedna sztuka,żadnych objawów,rano je wszystko ,wieczorem trupek.Pierwsze padły gourami ,teraz molinezje złote,i gubiki.Dziwne bo mam neony (od roku ) i nie padł ani jeden ,a wcześniej miałęm na pewno wodę ponad 7,5 pH.Mam jednego małęgo raka i ma się dobrze,nie posiadam krewetek.
Obsada na dzień dzisiejszy:
3 duże betta samice,dwie mniejsze- betta mi jeszcze nie padły nigdy
kilka neonów-też nigdy nie padł
kilka gubików samce ,z 10 zostały 3
molinezje złote ,samce z 5 zostały 3
Padły wszystkie gourami -tu były pary.
Parametry wody przed podmianą( podmiany w pt i sobotę) czyli środa
pH 7,2 -przy dozowaniu CO2 24 godz na dobę spadało do 7,0
NH4 około 0,05
No2 niestety 0,05 ,zawsze takie samo,nie potrafię zbić do 0,od 2 tyg podaję bakterie z Easy -life
Fe 0,3
No3 między 5 a 1 ,nie potrafię ustabilizować jednego poziomu
PO 4 około 0,1
SiO2 poniżej 0,2 (dzięki RO i wkładom sera)
KH i KG równe 2
mam test na O2 i jest ok stężenie
CO2 nie mam testów,ale przyduchy nigdy nie było
Trochę to chaotycznie,sorki. Pytać jak coś przemilczałem.
Podejrzewam : mało tlenu-pokrywa non stop zamknięta- od tyg otwieram na godz przed praca
Betta ??? pomagają w nocy innym zejść z padołu?
Nic innego nie przychodzi do głowy
Aha karmię raz dziennie,rano ( płatki różnych firm)-zjadane wszystko,mrożonego już nie podaję( nie bardzo chciały jeść) a żywy pokarm u mnie b drogi( malutka porcja 2 euro) -nie umiem i nie mam czasu na własną chodowlę czy szukanie po stawach ;) Podobną sytuację miałem z 10 lat wstecz z innym zbiornikiem,ale wtedy nic kompletnie nie wiedziałem o podmianach czy cyklu azotowym.Niby mądrzejszy ,a problem ten sam.A wkurza mnie fakt,że ludzie trzymają ryby bez żadnych bajerów i hula im to....Ryby z marketów tak słabe ???
Załączniki
for2.jpg
for3.jpg
f4.jpg
for1.jpg
prefiltr po 7 dniach,nie za duży brud

Avatar użytkownika

aleksanderwielki
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 22 sie 2020, 17:52
Miasto: Kraków

Skąd takie bagienko na tym prefiltrze? Ja po kilku tygodniach takiego nie uzbieram.
Co do padających ryb to może być temat rzeka. Od słabych, chorych osobników po złej jakości pokarm.
U mnie z rybami było różnie ale odkąd przeszedłem na pokarmy Hikari ryby są wybarwione jak nigdy już nie wspominając o ich żywiołowości.
Żywy pokarm tylko z hodowli, zapomnij o stawach bo tylko jakiś syf przypałętasz do akwarium.

Avatar użytkownika

Akaruz
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 796
Dołączył: 08 kwi 2017, 16:36
Miasto: Kraków

Akaruz napisał(a):Skąd takie bagienko na tym prefiltrze? Ja po kilku tygodniach takiego nie uzbieram.
Co do padających ryb to może być temat rzeka. Od słabych, chorych osobników po złej jakości pokarm.
U mnie z rybami było różnie ale odkąd przeszedłem na pokarmy Hikari ryby są wybarwione jak nigdy już nie wspominając o ich żywiołowości.
Żywy pokarm tylko z hodowli, zapomnij o stawach bo tylko jakiś syf przypałętasz do akwarium.

Zobaczymy jaki będzie prefiltr po tym tygodniu. Pokarmy mam JBL,Tetra i Sera,żeby urozmaicić -wymieniam co jakiś czas ,wiadomo łapią wilgoć.Zawsze zjadany w całości plus wyłączam filtr na czas karmienia.Możesz podesłać na priv foto Twoich pokarmów,albo na gł. Skłaniam się ku słabym sztukom z sklepów- transportowane wielokrotnie,przerzucane z jednej wody do 2 itd. Żal mi zwierząt i trochę euro na nowe sztuki.Podrośnie trawa,zakupię krewetki,zobaczymy jak się przyjmą. Kupił bym teraz ale to chyba muszę pozbyć się betta( tych dorosłych) a szkoda mi ich,mam je od "maleńkiego "

Avatar użytkownika

aleksanderwielki
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 22 sie 2020, 17:52
Miasto: Kraków

Pyl na szybach to zazwyczaj nadmiar mikro w stosunku do makro.
Utrzymywanie no3 na poziomie 5ppm jest bardzo mylne. Ja tez utrzymuje No3 na poziomie 5ppm i nizej z tym ze ja podaje jakies 25ppm no3 tygodniowo.
Podajesz nawoz ktory nie zawiera no3 i po4 czyli mikro. Do tego walisz zelazo do poziomu 0.3ppm a makro jak na lekarstwo. Tu bym upatrywal problemu.

Avatar użytkownika

marikfox
Stały bywalec
 
Posty: 462
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

marikfox napisał(a):Pyl na szybach to zazwyczaj nadmiar mikro w stosunku do makro.
Utrzymywanie no3 na poziomie 5ppm jest bardzo mylne. Ja tez utrzymuje No3 na poziomie 5ppm i nizej z tym ze ja podaje jakies 25ppm no3 tygodniowo.
Podajesz nawoz ktory nie zawiera no3 i po4 czyli mikro. Do tego walisz zelazo do poziomu 0.3ppm a makro jak na lekarstwo. Tu bym upatrywal problemu.

Ok,z żelazem przystopowałem,po raz 1 w życiu leje nawozy i staram się złapać jakiś system( te same dawki nawozów plus te same podmiany-jakoś tak to obmysliłem ;) ) Nie mogę złapać PO4,ile bym nie lał ,test pokazuje 0,1 ( test działa- )dlatego chciałem dobić do 0,5 to wtedy azot mieć najlepiej 5.Nie mam testu na potas,chyba trzeba zakupić,co bys jeszcze proponował ?

Avatar użytkownika

aleksanderwielki
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 22 sie 2020, 17:52
Miasto: Kraków

aleksanderwielki napisał(a):
marikfox napisał(a):Pyl na szybach to zazwyczaj nadmiar mikro w stosunku do makro.
Utrzymywanie no3 na poziomie 5ppm jest bardzo mylne. Ja tez utrzymuje No3 na poziomie 5ppm i nizej z tym ze ja podaje jakies 25ppm no3 tygodniowo.
Podajesz nawoz ktory nie zawiera no3 i po4 czyli mikro. Do tego walisz zelazo do poziomu 0.3ppm a makro jak na lekarstwo. Tu bym upatrywal problemu.

Ok,z żelazem przystopowałem,po raz 1 w życiu leje nawozy i staram się złapać jakiś system( te same dawki nawozów plus te same podmiany-jakoś tak to obmysliłem ;) ) Nie mogę złapać PO4,ile bym nie lał ,test pokazuje 0,1 ( test działa- )dlatego chciałem dobić do 0,5 to wtedy azot mieć najlepiej 5.Nie mam testu na potas,chyba trzeba zakupić,co bys jeszcze proponował ?


Koledzy wcześniej dobrze prawią. Dlaczego chcesz utrzymywać tak nisko azot??? Wybarwiasz jakieś rośliny??? Skoro mówisz o Redfieldzie, wiesz na pewno, że taki poziom azotu jest granicą pomiędzy glonem i sinicą. Skoro nie lałeś wcześniej nawozów i zaczynasz z tematem, lepiej trzymać się zaleceń producenta. Jeśli zamierzasz ustawiać dawkę nawozów bazując na linii posiadającej wszystko osobno, ustalasz sobie na początku ile chcesz podawać, np. N 15, P 1,5, K 15 ppm i dzielisz to na 6 (podmiana w siódmym dniu). Oczywiście stężenia, tj. ilość podawanych preparatów w ml musisz sobie obliczyć w odniesieniu do ilości wody w zbiorniku. Nie lej na oko. Jeśli nawóz "all in one", to oczywiście tam jest łatwiej (u Tropica masz podane ilość naciśnięć na 100L tygodniowo).


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 448
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

ok,nawóz mam uniwersal, nie dopatrzyłem ,że nie posiada azotu i fosforu,dlatego leję osobno.Następny zakupię "all in one" Ja zrozumiałem,że nieważny jest poziom danego składnika,tylko stosunek jeden do 2. Na 0,5 PO4 wychodzi 5 NO3. Trochę testowałem azot jaki mami i bez problemu mogę dobić do 15,nie mogę podbić PO4. Pewnie,że wybrałbym "all ..." jedno kliknięcie dziennie i nie trzeba się bawić w odmierzanie.
Załączniki
f5.jpg
Trochę wczoraj oczyściłem korzenie plus podmiana wody.
Ostatnio edytowano 29 lis 2020, 16:41 przez aleksanderwielki, łącznie edytowano 1 raz

Avatar użytkownika

aleksanderwielki
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 22 sie 2020, 17:52
Miasto: Kraków

Przegapiłem,czy nie napisałeś jakie masz podłoże? Jeśli aktywne, to oczywiście fosforu w słupie wody nie mierz. Utrzymywanie azotu na 5 a podawanie 5, to dwie różne rzeczy. Przy dużej obsadzie roślinnej, krzaki zjedzą ten mini NO3 błyskiem i z proporcji N-P zostanie sinica :D
aleksanderwielki napisał(a):ok,nawóz mam uniwersal, nie dopatrzyłem ,że nie posiada azotu i fosforu,dlatego leję osobno.Następny zakupię "all in one" Ja zrozumiałem,że nieważny jest poziom danego składnika,tylko stosunek jeden do 2. Na 0,5 PO4 wychodzi 5 NO3. Trochę testowałem azot jaki mami i bez problemu mogę dobić do 15,nie mogę podbić PO4. Pewnie,że wybrałbym "all ..." jedno kliknięcie dziennie i nie trzeba się bawić w odmierzanie.


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 448
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Zwykły żwirek 2-4mm .Teraz wiem dlaczego niektórzy używają sole.Butelka azotu za 9 e poleci migiem :) Bez bicia,uczę się a to w akwarystyce najdroższe.Miałem zlikwidować Juwela,ale damy sobie jeszcze szansę ;)

A chciałem tak.....
Chyba niczego nie reklamuję

Avatar użytkownika

aleksanderwielki
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 22 sie 2020, 17:52
Miasto: Kraków

Seachem i Qualdrop mają bardzo wydajne nawozy. W mojej ocenie, pod względem stężenia najlepiej wypada Qualdrop. Co do planów-żeby robić "skuteczne" layouty (przez co rozumiem że wszystko idzie zgodnie z koncepcją), trzeba znać dobrze materiały oraz rośliny. Widzę to jak na dłoni na swoim przykładzie (licznych faili). Nie wystarczy tylko się oczytać. Trzeba przejść przez kilka zbiorników. Także nie zrażaj się, czytaj, pytaj, praktykuj i wyciągaj wnioski.
aleksanderwielki napisał(a):Zwykły żwirek 2-4mm .Teraz wiem dlaczego niektórzy używają sole.Butelka azotu za 9 e poleci migiem :) Bez bicia,uczę się a to w akwarystyce najdroższe.Miałem zlikwidować Juwela,ale damy sobie jeszcze szansę ;)

A chciałem tak.....
Chyba niczego nie reklamuję


Avatar użytkownika

AquaMolitor
Stały bywalec
 
Posty: 448
Dołączył: 25 lis 2019, 23:23

Po serwisie zbiornika .Prefiltr w takim samym stanie jak w zeszłym tyg.Pierwsze 3 gąbki brudne,woda po przepłukaniu czarna.Nie odmulam dna .NO2 i NH4 na takim samym poziomie. No3 około 15,PO4 praktycznie zero ( w nd wlałem 15 ml fosforu,to jeszcze koło wtorku wskazało 1,5) Dziś padł gupik.Coś wyhamowały rośliny,widzę coś nie halo.Dozowałem ( nieumyślnie ) podwójną dawkę mineralizatora -bo w proszku,opakowanie na 2100 l wody-no to weź tu oblicz ;) Mam taką małą miarkę (1ml) to prz;iczyłem-wyszło 95 czyli miarka na 22 l wody RO. podejrzewam,że woda zrobiła się lekki beton i stąd brak wzrostu.

Avatar użytkownika

aleksanderwielki
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 22 sie 2020, 17:52
Miasto: Kraków







Powiązane tematy
  • Obsada Juwel Lido 120

    Witam, Na forum jestem już sporo czasu, ale akwarium od dawna nie posiadam. Przypadkowo trafiłem na ogłoszenie kilka km od miejsca zamieszkania ze zbiornikiem 61x41x58h i bez chwili zastanowienia pos...

    Wyświetlenia: 941 | Odpowiedzi: 8 czytaj więcej...

  • Problemy z żabienicą

    Jakiś czas temu (ok. miesiąc) po restarcie wylądowała w moim akwarium 54l żabienica amazońska. Na początku wydawało się wszystko ok, liście rosły normalnie, ale po wypuszczeniu kilku "normalnych ...

    Wyświetlenia: 421 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • Akwarium 54l problemy po restarcie

    Siema W innym temacie pisałem o restarcie akwarium 54l. Do restartu doszło. Restart był 26 kwietnia. Oto informacje o baniaku. 1. Wymiary akwarium: 60x30x30 2. Moc i rodzaj oświetlenia: Było Aqua...

    Wyświetlenia: 422 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...

  • 180 L roślinne mario_k3

    Witam!!! Po resecie 112 l baniaczka roślinnego przyszła kolej na troszkę większe. w skrócie coś o zbiorniczku: :!: Flora Heteranthera Zosterifolia, Hemianthus zwyczajny(chwilowo brak), Didpli...

    Wyświetlenia: 10720 | Odpowiedzi: 33 czytaj więcej...

  • Czego brakuje moim roślinom?

    Od kilku lat te same nawozy, nic nie zmieniałem. Ostatnio dołożyłem tylko 1 świetlówkę led36W i zamiast lepiej to tragicznie.

    Wyświetlenia: 429 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 42 gości

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.