Karmnik Tetra MyFeeder
Jesteś tutaj: Serwis Forum Aquascaping Aquascaping


Nożyczki L-Scissors [opinie]



Aranżacja akwarium - zasady, trendy, style. Inspiracje i ciekawostki dla aquadesignerów. Próbne projekty.
Cześć wszystkim :wink:
Zastanawiam się nad kupieniem tych nożyczek http://sklep.roslinyakwariowe.pl/akceso ... 20936.html
Obrazek
Może ktoś z Was stosuje i chętnie podzieli się opinią z ich użytkowania?


-----------------
Do obsługi sklepu byłbym niezmiernie wdzięczny gdybyście mogli sprawdzić dzisiaj maila, chociaż tak wiem że to nie jest dzień roboczy, ale zależy mi na czasie :wink:

Avatar użytkownika

Yabby
Znający temat
 
Posty: 1021
Dołączył: 10 lut 2013, 16:06
Miasto: Tomaszów Maz.

 

:D Nie rdzewieją i tną, co tu więcej mówić :D



adam111
Początkujący
 
Posty: 45
Dołączył: 27 lis 2013, 14:51

 
adam111 napisał(a)::D Nie rdzewieją i tną, co tu więcej mówić :D

To że nie rdzewieją to wiem bo już mam jedne nożyczki tej firmy i jestem zadowolony z wykonania, itp.
Bardziej chodziło mi o kształt nożyczek i wygodę ich obsługi :wink: Jak się sprawdzają w terenie :lol:

Z założenia chcę je wykorzystywać głównie w akwariach mini S, takie jak to http://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusje ... 60116.html gdzie dostęp do cięcia roślin jest utrudniony.

Avatar użytkownika

Yabby
Znający temat
 
Posty: 1021
Dołączył: 10 lut 2013, 16:06
Miasto: Tomaszów Maz.

Bardzo praktyczne nożyczki warto je mieć podczas przycinania w trudno dostępnych miejscach.Byłem posiadaczem takowych nożyczek.Polecam

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1067
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Dziękuję dadors za rzeczową opinię :wink:
dadors napisał(a):Byłem posiadaczem takowych nożyczek.Polecam

Mam nadzieję, że czasz przeszły to nie z winy nożyczek :lol:

Avatar użytkownika

Yabby
Znający temat
 
Posty: 1021
Dołączył: 10 lut 2013, 16:06
Miasto: Tomaszów Maz.

Yabby napisał(a):Dziękuję dadors za rzeczową opinię :wink:
dadors napisał(a):Byłem posiadaczem takowych nożyczek.Polecam

Mam nadzieję, że czasz przeszły to nie z winy nożyczek :lol:

Napisałem że byłem posiadaczem dlatego że podczas remontu mieszkania gdzieś mi sie zapodziały no i do dnia dzisiejszego sie nie odnalazły :wink:

Avatar użytkownika

dadors
Znający temat
 
Posty: 1067
Dołączył: 26 maja 2013, 10:12
Miasto: Iława

Yabby a co Ty pępowinę będziesz przycinał? A tak serio to całkiem ciekawe są zwłaszcza do jakich mniejszych precyzyjnych prac.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5222
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Najlepiej mieć po jednym z narzędzi z każdego rodzaju :lol: nigdy nie wiadomo co nam się może przydać a później... trzeba będzie zatrudnić instrumentariuszkę :lol: aby to wszystko ogarnąć. :roll:
Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!
Sklep charytatywny http://www.dlajagody.pl/ - chcesz pomóc Małej Jagódce? Zamów zawieszki grupy Akwarystyka Holenderska dla Zaawansowanych, kup i pomagaj! Każda złotówka się liczy!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Najlepszy sprzęt to wszelkiego rodzaju nożyczki chirurgiczne. Biją na głowę te akwarystyczne pod względem jakości wykonania i precyzji działania.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5222
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Zgadzam się z opinią że chirurgiczne bardzo dobre sam używam

Avatar użytkownika

marek260874
Początkujący
 
Posty: 11
Dołączył: 25 gru 2012, 21:41
Miasto: mrocza

weder napisał(a):Najlepszy sprzęt to wszelkiego rodzaju nożyczki chirurgiczne. Biją na głowę te akwarystyczne pod względem jakości wykonania i precyzji działania.


Niestety nie masz racji.
Tkanki ludzkie wbrew pozorom są bardzo mocne, wie o tym każdy student biologii uczestniczący w zajęciach w prosektorium.

Nasze rośliny są delikatniejsze i wymagają bardziej subtelnych rozwiązań. Akcesoria akwarystyczne z wyższej półki są nieporównywalne do narzędzi, które zakupujemy w sklepach z akcesoriami medycznymi - wystarczy wziąć w dłoń i porównać (robiłem to wielokrotnie na łamach forum).

Oczywiście nie zmienia to faktu iż narzędzie chirurgiczne mogą być użyte w akwarium (nikt tego nie broni).
Jedynie stwierdzenie "biją na głowę" jest nieco kontrowersyjne i niezgodne z faktami.

Miłej przycinki :)


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9879
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda

Piotr Baszucki napisał(a):
weder napisał(a):Najlepszy sprzęt to wszelkiego rodzaju nożyczki chirurgiczne. Biją na głowę te akwarystyczne pod względem jakości wykonania i precyzji działania.


Niestety nie masz racji.
Tkanki ludzkie wbrew pozorom są bardzo mocne, wie o tym każdy student biologii uczestniczący w zajęciach w prosektorium.

Nasze rośliny są delikatniejsze i wymagają bardziej subtelnych rozwiązań. Akcesoria akwarystyczne z wyższej półki są nieporównywalne do narzędzi, które zakupujemy w sklepach z akcesoriami medycznymi - wystarczy wziąć w dłoń i porównać (robiłem to wielokrotnie na łamach forum).

Oczywiście nie zmienia to faktu iż narzędzie chirurgiczne mogą być użyte w akwarium (nikt tego nie broni).
Jedynie stwierdzenie "biją na głowę" jest nieco kontrowersyjne i niezgodne z faktami.

Miłej przycinki :)


Twierdzi Pan,że nożyczki używane w neurochirurgii okulistycznej będą gorsze od tych do roślin?

Po zakupie tych nożyczek.

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/akceso ... 18484.html

Stwierdziłem,że wydałem 70 zł w błoto dałem 100zł i kupiłęm wyżej wspomiane nożyczki oczne używane w okulistyce.Precyzja wykonanie i działania to tak jakby się przesiadł z syrenki na mercedesa.



Po zakupie tych nożyczek akwarystycznych stwierdziłem po paru dniach użytkowania ślad na ostrzu który mówi nam o tym,że w danym miejscu nożyczki się przycinają.
Wszystkie nożyczki chirurgiczne biją o klasę te akwarystyczne a pisanie,że nasze rośliny są delikatniejsze od połączeń tkankowo nerwowych w naszym ciele to trochę nie tak.

Nie wiem jak mają się do tego nożyczki ADA bo nigdy nie posiadałem i nie będę posiadał bo dać 500zł za nożyczki to abstrakcja. Za 100zł można posiadać niemieckie nożyczki chirurgiczne wykonane na najwyższym poziomie.
A kształty długości do wyboru do koloru.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5222
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Dziękuję wszystkim za rady. W międzyczasie podjąłem decyzję o zakupie tych nożyczek :wink: Tak było najprościej i mam nadzieję że na potrzeby akwarystyki będę zadowolony :D

dadors napisał(a):Napisałem że byłem posiadaczem dlatego że podczas remontu mieszkania gdzieś mi sie zapodziały no i do dnia dzisiejszego sie nie odnalazły :wink:

I wszystko jasne :) Może się kiedyś znajdą, w najmniej oczekiwanym momencie :P
weder napisał(a):Yabby a co Ty pępowinę będziesz przycinał?

Haha, jeszcze nie :wink:
Prospero napisał(a):Najlepiej mieć po jednym z narzędzi z każdego rodzaju :lol: nigdy nie wiadomo co nam się może przydać a później... trzeba będzie zatrudnić instrumentariuszkę :lol: aby to wszystko ogarnąć. :roll:

:) :D :lol: :mrgreen:
Racja coraz więcej zabawek się zbiera.

Ciekawa mini dyskusja się wywiązała z tego wątku, ale kontynuujcie, chętnie poczytam opinie innych na temat Instrumenty akwarystyczne vs chirurgiczne

Piszcie jakich używacie i co o nich sądzicie, najlepiej tak jak Piotr i weder jeśli macie porównanie :wink:

Avatar użytkownika

Yabby
Znający temat
 
Posty: 1021
Dołączył: 10 lut 2013, 16:06
Miasto: Tomaszów Maz.

Jesli porównujemy górną półkę to nadal akcesoria medyczne będa biły pod każdym względem swój odpowiednik akwarystyczny.



kaboom
Aktywny użytkownik
 
Posty: 664
Dołączył: 29 sie 2011, 17:52

Trzeba to trochę uporządkować.
Bo pisanie o tym, że zbiór A jest lepszy od zbioru B na podstawie jednego elementu ze zbioru C jest nielogiczne:

Uważam że nożyczki medyczna (zbiór A) są lepsze od nożyczek akwarystycznych z górnej półki (zbiór B) na podstawie 1 pary tanich nożyczek akwarystycznych (ze zbioru C).

Doskonale rozumiem, że wszyscy chcieliby wierzyć w to, że nożyczki za parę złotych będą tak samo dobre jak specjalistyczny sprzęt. Otóż nie będą.
Wśród narzędzi chirurgicznych są zarówno modele badziewne, jak i specjalistyczne, lepiej wykonane, z bardzo dobrej jakości materiałów i trwałe. Nożyczki chirurgiczne za 2000zł nigdy nie będą porównywalne z tymi za 100zł, nie czarujmy się.

Twierdzi Pan,że nożyczki używane w neurochirurgii okulistycznej będą gorsze od tych do roślin?


1. Po pierwsze: Przepraszam a gdzie wcześniej padło hasło neurochirurgii okulistycznej, że teraz do niego nawiązujemy? :)

Co innego chirurgia ogólna o co innego jej wąska specjalizacja neurochirurgia, gdzie narzędzia kosztują tysiące złotych. W Twoim poście nie było słowa o narzędziach do neurochirurgii, użyłeś określenia "wszelkiego rodzaju", poniżej cytat:

Najlepszy sprzęt to wszelkiego rodzaju nożyczki chirurgiczne. Biją na głowę te akwarystyczne pod względem jakości wykonania i precyzji działania.


Natomiast teraz piszesz o specjalistycznych narzędziach do neurochirurgii zadając mi kontrowersyjne w brzmieniu pytanie: "Twierdzi Pan,że nożyczki używane w neurochirurgii okulistycznej będą gorsze od tych do roślin?"
Nigdy takie stwierdzenie z mojej strony nie padło i nie padnie, 2 akapity niżej opiszę dlaczego.

Za to napisałem wyraźnie:
"Nasze rośliny są delikatniejsze i wymagają bardziej subtelnych rozwiązań. Akcesoria akwarystyczne z wyższej półki są nieporównywalne do narzędzi, które zakupujemy w sklepach z akcesoriami medycznymi - wystarczy wziąć w dłoń i porównać (robiłem to wielokrotnie na łamach forum)."
Mam nadzieję, że moja wypowiedź po powtórnym przeczytaniu zostanie prawidłowo zrozumiana. Jeśli nie - proszę pytać/pisać co jest niezrozumiałe. Choć przyznam, że trochę męczy mnie tłumaczenie każdego zdania (co autor miał na myśli).


2. Po drugie: Niestety Twoje nożyczki chirurgiczne w cenie do 100 nie są tym czym myślisz.

Nożyczki do mikrochirurgii kosztują minimum 1900zł i podobnie jak profesjonalne nożyczki akwarystyczne kosztują kilkakrotnie więcej niż modele nazwijmy to "budżetowe".

To są nożyczki do precyzyjnej chirurgii oka:
http://sklep.arnomed.pl/nozyczki-okulis ... agite.html
Cena: 1 967 zł brutto

Powtarzam: 1967zł


3. Po trzecie: Doskonale znam budowę tkankową roślin i zwierząt i wiem co piszę.

Przypomnijmy sobie budowę oka jeśli poruszamy temat jego tkanki nerwowej:

Obrazek

Numerem 11 opisano nerw wzrokowy.
Porównajmy jego średnicę do powierzchni gałki ocznej (dla ułatwienia dodam iż ma on około 1.5mm średnicy)
A teraz porównajmy jego średnicę do liścia Eleocharis.
Jest dużo mniejszy?

Porównując średnicę dochodzimy do wniosku, że delikatne rośliny powinniśmy przycinać narzędziami za 2000zł.
Bo przecież oka nikt nie piłuje nożyczkami za 100zł - używa się tu bardziej precyzyjnych narzędzi a najczęściej lasera (!). Takimi za 100zł można przyciąć co najwyżej nić po zszywaniu rozciętego łuku brwiowego.

Nie wiem jakie masz wyobrażenie o budowie oka, ale mimo tego iż wydawało by się iż nawiązałeś do jego delikatnych struktur, w dalszym ciągu fakty dowodzą iż tkanki zwierzęce (a nerw jest zbudowany z tkanki nerwowej) nie są wcale tak drobne i delikatne jak by nam się wydawało (szczególnie tkanki ludzkie) i rośliny bywają w tej materii o wiele bardziej delikatne (szczególnie iż komórki roślin wodnych posiadają zredukowaną epidermę i ksylem), zachęcam do lektury najważniejszych artykułów na Serwisie:
http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly ... dnych.html

Wszystkie nożyczki chirurgiczne biją o klasę te akwarystyczne a pisanie,że nasze rośliny są delikatniejsze od połączeń tkankowo nerwowych w naszym ciele to trochę nie tak.


Ja nie użyłem określenia tkankowo-nerwowych :)
Takie określenie nie istnieje - jest biologicznie błędne. Możemy mówić o połączeniach tkankowych ponieważ
nerwy są zbudowane z tkanki nerwowej a konkretnie z wiązek włókien nerwowych).
Bardzo proszę nie przypisywać mi określeń, których nie użyłem :)

Nie chcę się licytować i podawać przekrojów naczyń floemowych w łodydze rotali. Przecież to bez sensu.
Wystarczy usiąść sobie na własnej dłoni i na pęczku glossostigmy i porównać ich wytrzymałość naocznie :)

Zaraz dojdziemy do narzędzi służących do osadzania komórki jajowej w ścianie macicy i porównywać je z nożyczkami akwarystycznymi za 69zł i z dyskusji zrobi się absurd. To nie ta grupa porównawcza, ja pisałem o określonej wąskiej grupie narzędzi.

Podałeś konkretny przykład niedrogich nożyczek, z którymi miałeś do czynienia i z których nie byłeś zadowolony - rozumiem. Zapewne gdybyś trafił na lepszy egzemplarz nie było by tematu.

Jeśli chciałbyś kupić zbliżone wyglądem nożyczki medyczne o powiedzmy średniej renomie to musiałbyś wydać około 250zł.
Tutaj masz model za 107zł:
http://sklep.arnomed.pl/nozyczki-okulis ... -90mm.html
ale ma 9cm długosci. Podane przez Ciebie nożyczki akwarystyczne mają 18cm, czyli są 2 razy dłuższe. Czyli porównujemy nożyczki za 69zł i niemieckimi za 250zł - czy na zdrowy rozum, można oczekiwać od tych za 69zł zbliżonej jakości do tych za 250zł? No raczej nie.

Nie wiem jak mają się do tego nożyczki ADA bo nigdy nie posiadałem i nie będę posiadał bo dać 500zł za nożyczki to abstrakcja. Za 100zł można posiadać niemieckie nożyczki chirurgiczne wykonane na najwyższym poziomie.
A kształty długości do wyboru do koloru.


Jesteś pewien, że niemieckie? ;)
Ogromna większość narzędzi pochodzi z fabryk Bliskiego Wschodu. Grawer robią dowolny, można mieć nawet nożyczki marki Coca-Cola ;p

Nożyczki za 100zł to nie najwyższy poziom, choć to brzmi fajnie.
Do wysokiego poziomu dzielą je lata świetlne, choć lubimy tak nazywać przy innych posiadany przez siebie sprzęt.

Nie posługiwałem się konkretną marką.
Jak wspomniałem wcześniej nożyczki o których piszesz (do neurochirurgii) kosztują prawie 1.9 tyś zł.

Pisanie o precyzyjności to ułuda, gdyż o precyzji decyduje nasza ręka.
Liczy się ruchomość ostrzy, wytrzymałość ich łączenia oraz jakość ostrzy (nie mogą tępić się za szybko, operujemy przy kamieniach i korzeniach). Wytrzymałość to ważna cecha, badziewne rzeczy się szybko rozpadają a najłatwiej producentowi zaoszczędzić na składzie stopu i ilości użytego materiału.

Bolączką nas akwarystów jest to, że w akceptowalnym pułapie cenowym nie ma dobrych jakościowo narzędzi ( jest mała szansa, że będą).
Dlatego poszukujemy narzędzi w sklepach medycznych, a te jak wiemy to całkiem inny rynek (już kilka razy o tym wspominałem).


Weder, mam nadzieję, że się nie obrazisz :)
Moim celem nie było wytykanie Ci błędów, ale pokazanie na bazie konkretnej wiedzy, że nie zawsze wszystko jest takie jakie nam się wydaje.

Wiem, że miałeś dobre intencje i wierzę, że jesteś zadowolony ze swoich nożyczek.


kaboom napisał(a):Jesli porównujemy górną półkę to nadal akcesoria medyczne będa biły pod każdym względem swój odpowiednik akwarystyczny


Panowie znowu powtarzamy bez sensu ogólniki.

1. Jakie akcesoria medyczne (konkrety)
2. Jakie akcesoria akwarystyczne (konkrety)
3. Pod jakim względem (konkrety)

Jak już chcemy, żeby to miało jakąś wartość merytoryczną to podawajmy konkretne przykłady
np. nożyczki medyczne model xxx (zdjęcie) vs. nożyczki akwarystyczne model yyy (zdjęcie)

p.s. proszę o wskazanie godnego i niedrogiego zamiennika dla nożyczek ADA Pro Scissors Wave wśród akcesoriów medycznych. Biorę od razu 1000 sztuk w ciemno :) Bo mimo posiadania całej szafki narzędzi (zarówno akwarystycznych jak i tych ze sklepów medycznych) - używam do wszystkiego tej jednej pary.

p.s.2 czy jest na forum jakiś zawodowy fryzjer/fryzjerka?


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9879
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda

Podziwiam determinację w chęci uwiarygodnienia własnej decyzji.
Dla mnie zawsze nożyczki chirurgiczne za 100zł będą lepsze do akwarystycznych w tej samej cenie. Pod każdym względem. Dlaczego dlatego ponieważ za 100 zł można kupić już naprawdę dobre nożyczki.Każdy z nas broni własnych przekonań jedni z punktu ekonomicznego a inni z praktycznego.
Miałem przez wiele lat sporo nożyczek w dłoni i jedyne jakie obecnie mam to medyczne.

Ps.Ja się nie gniewam to tylko dyskusja :)


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5222
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

weder napisał(a):Podziwiam determinację w chęci uwiarygodnienia własnej decyzji.
Dla mnie zawsze nożyczki chirurgiczne za 100zł będą lepsze do akwarystycznych w tej samej cenie. Pod każdym względem. Dlaczego dlatego ponieważ za 100 zł można kupić już naprawdę dobre nożyczki medyczne przeciętne kosztują 20zł.Każdy z nas broni własnych przekonań jedni z punktu ekonomicznego a inni z praktycznego.
Miałem przez wiele lat sporo nożyczek w dłoni i jedyne jakie obecnie mam to medyczne.


Jaką determinację? Jakich decyzji? :) O ekonomii napisałem na końcu (jeśli komuś nie chce się czytać - może od razu przewinąć na koniec : ).

Weder przypisujesz mi stwierdzenia, których nie użyłem. Chyba nie liczyłeś na to, że się do tego nie ustosunkuję? :) To są fakty, chyba trudno im zaprzeczyć.
Mam wrażenie, że od początku źle odczytałeś moją wypowiedź, rzuć na nią okiem jeszcze raz. Na spokojnie.
Moja wypowiedź dotyczyła konkretnego zagadnienia.

Nie można zmieniać tezy w trakcie dysputy. Należy ją albo udowodnić albo porzucić.
Najpierw piszesz, że wszystkie akcesoria medyczne są lepsze od akwarystycznych.
Teraz, gdy wykazałem, że narzędzia chirurgiczne to również szeroki zakres - to już o tych w porównywalnej cenie.
Jakby nigdy nic :) No tak nie można bo robi się bałagan :)

Przede wszystkim muszę Cię zmartwić - nożyczki "chirurgiczne" za 20zł nie różnią się aż tak wiele od tych z papierniczego za 4zł. Jedne są ładne, całe z metalu i dobrze przycina się nimi rzęsy u yorków w przychodni weterynaryjnej. Drugie mają plastikową rączkę aby podobały się dzieciom.

Nożyczki za 100zł różnią się tym, że mogą być sterylizowane i posiadają certyfikaty (płacisz za to w cenie, czyli coś za coś z czego w akwarium nie korzystasz). To, że są w czymś sporo lepsze jest efektem placebo (domniemanie wyższej ceny i to, że są "chirurgiczne"). Za tym idzie opinia, że jeśli chirurgiczne to super, bo lekarze ich używają w czasie operacji. Tak, ale nie takich za 20zł. Widać to bardzo dobrze po skalpelach, gdzie sam uchwyt kosztuje minimum 10 Euro a jednorazowe ostrza wymienne nawet więcej.
Jeśli liczyć na lepszy stop, prawdziwą stal nierdzewną i odporność na zużywanie - to trzeba wydać kilkaset złotych. Nie przeskoczymy tego.

Wszystkie 3 są na 99% produkowane na Bliskim Wschodzie, prawdopodobnie przechodzą kontrolę jakości po dostawie do Europy, dzięki czemu jest mniejsza szansa trafienia na bubel (przy popularności branży medycznej taki zabieg się kalkuluje).

Jakość o której wspominasz zaczyna się od innych cen o których wspomniałem we wcześniejszym poście.
Dotyczy to zarówno nożyczek chirurgicznych, jak i fryzjerskich jak i akwarystycznych i krawieckich itd. (ma ktoś w rodzinie fryzjera lub krawca?) Dotyczy także samochodów, perfum, ubrań i innych aspektów życia, ale to raczej oczywiste.

Dla mnie zawsze nożyczki chirurgiczne za 100zł będą lepsze do akwarystycznych w tej samej cenie. Pod każdym względem.


Zwróć uwagę na poniższe porównanie.

Pierwszy z brzegu sklep z googla:
Nożyczki 14cm ostre: 25,32zł
http://sklep.arnomed.pl/standardowe-noz ... rotpe.html

Nożyczki 14cm ostre: 27zł
http://sklep.roslinyakw
ariowe.pl/akcesoria-pielegnacji/nozyczki/nozyczki-proscissors-straight-14cm-lodygowcow-p-18470.html

Które nożyczki będą lepsze? :)
Różnica w cenie to niecałe 2zł. A może to nożyczki z tej samej fabryki? :).
Kupione w sklepie chirurgicznym będą potencjalnie lepsze, ponieważ wszyscy błędnie wnioskują, że są wykorzystywane do przecinania bardzo delikatnych elementów o wiele delikatniejszych od liści naszych roślinek wodnych. A tak w rzeczywistości nie jest, nie przy tym pułapie cenowym.

A na sam koniec mały surprise, ponieważ cena 100zł okazuje się tu kluczowa
Oto link do nożyczek producenta do którego nawiązywaliśmy wcześniej.
Celowo lista została posegregowana od najdroższych do najtańszych. U góry są te po ok. 100zł:
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/akceso ... ki&sort=2d

Zobaczmy teraz jakie modele są w cenie powyżej 100zł? Hmmm...zagięte "łejwy" i te o długości 40cm, których w medycynie się nie stosuje i raczej nie znajdziemy takiego egzemplarza w katalogu firm medycznych (są robione na zamówienie dla firm akwarystycznych do głębokich akwariów).

Co zatem mielibyśmy porównywać pisząc, że jest lepsze?

Jeśli mielibyśmy podejść to tematu naprawdę ekonomicznie,
to okaże się, że najsensowniejszym rozwiązaniem są nożyczki...za 4zł.
Możesz je sobie naostrzyć bez obawy o zniszczenie, mają wygodną śrubkę do regulacji. Jak się zużyją lub zagubią to kupujesz nowe. Za 100zł będzie nożyczek na minimum 10 lat :)

Polecam film, który był publikowany jakiś czas temu na stronie głównej:
http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly ... riowe.html

Z drugiej strony wszyscy lubimy ładne rzeczy i gadżety i fajnie mieć coś "chirurgicznego" lub "akwarystycznego" to takie małe smaczki do naszego akwarium i ja to doskonale rozumiem.


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 9879
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda

No i jak kupiłeś te nożyczki,też sie zastanawiam przydało by się takie mieć,napewno by pracę przy 4 zbiornikach ułatwiły

Avatar użytkownika

kakarot
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2218
Dołączył: 14 sie 2010, 13:12
Miasto: Kraków

@kakarot
Tak kupiłem, a dokładnie zamówiłem. Jak je przetestuję to wystawię swoją opinię.
U mnie będą miały pole do popisu :lol:
"Artysta jest niczym bez talentu, a talent jest niczym bez pracy" E. Zola.

Aktualne:
13l - The roots - Łukasz M.
25l - Crystal Island - Łukasz M.

Pozdrawiam Łukasz M.

Avatar użytkownika

Yabby
Znający temat
 
Posty: 1021
Dołączył: 10 lut 2013, 16:06
Miasto: Tomaszów Maz.

Dziękuję za wzorcowo opracowany temat nożyczek. :D
Nie mam do tej pory takowego sprzętu i coraz częściej myślę o zakupie.
Myślę, że teraz będę mógł dokonać dobrego wyboru nożyczek do przycinki roślin w akwarium.




edinio47
Poznaje temat
 
Posty: 82
Dołączył: 10 gru 2013, 12:00
Miasto: Góry Bystrzyckie

Tak, żeby podsycić ciekawość - niedługo pojawi się nasza premierowa seria narzędzi do pielęgnacji akwarium, myślę, że będą bardzo dobrej jakości i w przystępnej cenie, ale na razie sami trzymamy kciuki za to, co przyjdzie. Jak to się mówi - stay tuned ;)



Anonim 1811
 

Kupując nożyczki dobrą sprawą jest jak możemy je kupić w sklepie stacjonarnym. Wtedy można je lepiej ocenić.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5222
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

weder zawsze mogę odesłać jakby mi się coś nie podobało :wink:

Ale jestem pewien, że wszystko będzie najwyższej jakości w swej klasie cenowej :D
"Artysta jest niczym bez talentu, a talent jest niczym bez pracy" E. Zola.

Aktualne:
13l - The roots - Łukasz M.
25l - Crystal Island - Łukasz M.

Pozdrawiam Łukasz M.

Avatar użytkownika

Yabby
Znający temat
 
Posty: 1021
Dołączył: 10 lut 2013, 16:06
Miasto: Tomaszów Maz.

Witam. Podłączę się do tematu.
Ma ktoś do czynienia z najtańszymi nożyczkami firmy ADA tzn. za około 120-150 zł. Czy ich spasowanie i dokładność jest taka sama jak w nożyczkach tej firmy za 500 zł? Czy wraz z malejącą ceną spada ich jakość? A może głównym wyznacznikiem ceny jest kształt nożyczek?

PS: W sklepie RA nie ma akcesoriów do pielęgnacji tejże firmy?



Edit.:
Chester
Niedługo - tzn. kiedy? :D

Avatar użytkownika

morchy
Stały bywalec
 
Posty: 308
Dołączył: 02 wrz 2012, 17:53
Miasto: Zielona Góra

Chodzi pewnie o Do!Aqua. To bardzo fajne nozyczki, ale jednak trochę im do Pro Scissors brakuje. Niemniej chodzą dużo lżej i bardziej miękko od najtańszych chirurgicznych. Polecam zwłaszcza te podgiete o długości kilkunastu cm - bardzo uniwersalne.

Co do naszych narzędzi - spodziewamy się pierwszej dostawy w ciągu dwóch tygodni.



Anonim 1811
 







Powiązane tematy
  • Moje pierwsze akwarium - prośba o opinie

    Witam Jak w temacie, jestem w trakcie zakładania mojego pierwszego akwarium (no, może nie pierwszego - miałem 15 lat temu zbiorniczek low tech 80 litrów) Mój obecny baniaczek jest trochę większy :...

    Wyświetlenia: 17294 | Odpowiedzi: 106 czytaj więcej...

  • Nożyczki

    mam dylemat bo nie wiem które nożyczki będa najlepsze do przycinki Hemianthus callitrichoides i Eleocharis vivipara? czy te pierwsze: http://sklep.roslinyakwariowe.pl/akcesoria-pielegnacji/nozyczki...

    Wyświetlenia: 1505 | Odpowiedzi: 13 czytaj więcej...

  • Nagrody za opinie

    Witam, nie chcę wzbudzać jakiś awantur i tym podobnych, tylko grzecznie pytam dlaczego brak wyników konkursu za dodawane opinie w październiku? 30 październik dawno minął, a wyników brak. Może pogani...

    Wyświetlenia: 564 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...

  • Restart 60l na 121l proszę o sugestie i opinie

    Witam otóż jest to moje drugi akwarium pierwsze było to http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=46951 Z racji tego że tam było za mocne oświetlenie i kłopoty z glonami postanowiłem zr...

    Wyświetlenia: 1056 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Przycinanie roślin - nożyczki

    Witam, Jakie polecacie nożyczki zagięte w rozsądnej cenie do przycinania : Eleocharis Parvula , Hydrocotyle sp. Japan , Rotala Indica ? Będą służyły w małych akwarium 36 l (40x30x30) więc nie mogą by...

    Wyświetlenia: 944 | Odpowiedzi: 4 czytaj więcej...




Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości