Rabat -10% na zakupy w dniach 20.07 - 2.08 z kodem rabatowym: wakacje







Lista działów » Pielęgnacja » Zwierzęta


Pokarmy Naturefood - opinie.



Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.



01 sie 2023, 08:26 Pokarmy Naturefood - opinie.  (#1)  

Cześć.
Ostatnio natknąłem się na pokarmy marki Naturefood. Poczytałem ile się udało w necie, ale w sumie nie ma za dużo informacji na ich temat po polskiej stronie sieci.
Czytałem na temat składu ale nie jest zbyt transparentny, jest jak zazwyczaj, kilka pozycji bez rozbicia na pojedyncze składniki. Opisy składu na stronach Dennerle lub na przykład Streambiz są konkretniejsze, a tutaj nie bardzo można się coś dowiedzieć. Jedynie rzuciło mi się w oczy, że firma NF chwali się sposobem przygotowania, który to zachowuje wiele wartości odżywczych produktu. Z tego co zauważyłem kolor tych pokarmów jest brązowy czy tam beżowy - to też daje do myślenia.

Aktualnie skarmiam Tropicalem, bo znam go od lat. Opinie ma najróżniejsze. Jak poczyta się skład to znacząco nie odbiega od NF (no ale NF podaje skład ogólnie) i etykieta świeci większą ilością witamin - ale czy to dobrze? Może muszą dopakować witaminami bo składniki są tak obrobione, że nie mają z kolei już za dużo właściwości odżywczych... Choć przyznaję, że forma wielu produktów jest dość ciekawa i dopasowana do wielkości czy rodzaju ryb jako możemy hodować. Ciekawie również się słucha Pani Aleksandry z Tropicala, która zdecydowanie wie o czym mówi i ma dużą wiedzę, która pewnie procentuje przy kompozycji produktów.

Czy dużo z Was używa tych pokarmów NF? Macie jakieś opinie na temat tych produktów? Czy warto się nad nimi pochylić?
Jesteście w stanie je porównać z doświadczenia choćby z rodzimym Tropicalem?

Avatar użytkownika
Marcin Cichosz
Poznaje temat

Posty: 61
Dołączył: 09 mar 2023, 16:30
Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Używam od 3 lat. Ryby mają się bardzo dobrze, co prawda nie pytałem czy im smakuje ale jedzą chętnie . I nie walą dużymi kupami, znaczy że chyba dobrze przyswajalne.
Kierowałem się opiniami z netu, że są lepsze od Tropicala. Ale ile w tym prawdy nie wiem.

Wysłane z mojego SM-G990B przy użyciu Tapatalka

Binio
Stały bywalec

Posty: 451
Dołączył: 24 sty 2019, 13:02

Naturefood to jeden z najlepszych pokarmów na rynku, karmiłem nim pyszczki dobre 5 lat.
Nawet nie ma co porównywać nf z tropicalem bo to przepaść na korzyść nf.

Dobry pokarm poznasz po tym jak jest przysfajalny przez ryby i co ryba wydała.
Po nf odchody ryb byky skromne czyli ryba przysfoiła max z pokarmu, po tropicala kupska były duże i dużo.

Także ja polecam gorąco nf pokarm jest bardzo wydajny.


Tropica to nie rodzima fimra :) a ich pokarmy to zapychacze... Najlepsze co mają w ofercie to supervit w płatkach i granulkach i tyle.

akwaAmator
Z dużym doświadczeniem

Posty: 2354
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

Chyba spróbuję kilku pozycji z menue NatureFood - z myślą o kirysach chyba wezmę Kristall S, Panzerwelse, Artemia S, natomiast z myślą o otosach Wafers, tylko zastanawia mnie, że to roślinne tabletki a coś mało w nich spiruliny i alg, ale niby są warzywa na pierwszej pozycji. Ciekawe czy to odpowiedni pokarm dla takich wegetarian jak otosy...

I po cholerę ten popiół w składzie pokarmów?

Avatar użytkownika
Marcin Cichosz
Poznaje temat

Posty: 61
Dołączył: 09 mar 2023, 16:30
Miasto: Łódź

Marcin Cichosz napisał(a):...

I po cholerę ten popiół w składzie pokarmów?

Na trawienie i lepsze oczyszczanie jelit.
Popiół masz w karmach dla psów i kotów ...

Tak ogólnie pisząc, jaak chcesz szczegółów to w Googlach sporo info jest na ten temat

akwaAmator
Z dużym doświadczeniem

Posty: 2354
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

Ok! No kurde jakoś nie mogłem tego wyszukać. Ale to wiele wyjaśnia.

Avatar użytkownika
Marcin Cichosz
Poznaje temat

Posty: 61
Dołączył: 09 mar 2023, 16:30
Miasto: Łódź

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ja używam NatureFood Premium Kristall https://www.naturefood.com.pl/pokarmy-dla-organizmow-slodkowodnych/premium-kristall/ w wielkości XS na zmianę z pokarmami Tropicala i ryby wszystko chętnie jedzą, nie mają wielkich kup i nie wiem skąd takie złe opinie o Tropicalu.
Co ciekawe na moim opakowaniu NF jest napisane że ten pokarm powinien stanowić połowę ilości innego pokarmu. Ciekawe skąd taki wymóg?

Avatar użytkownika
Totik
Stały bywalec

Posty: 480
Dołączył: 09 sie 2004, 20:08
Miasto: Kryspinów

Totik napisał(a):Co ciekawe na moim opakowaniu NF jest napisane że ten pokarm powinien stanowić połowę ilości innego pokarmu. Ciekawe skąd taki wymóg?


Pewnie jest bardziej wydajny i należy nim karmić połową ilości jaką byś podawał innego pokarmu suchego. Co nie oznacza, że masz podawać np Tropicala czy Hikari 1 część i 1/2 części NF.

Avatar użytkownika
Marcin Cichosz
Poznaje temat

Posty: 61
Dołączył: 09 mar 2023, 16:30
Miasto: Łódź

Chyba masz rację, nie zrozumiałem o co chodziło. Faktycznie tego pokarmu daje mniej niż innych - aczkolwiek jest drobny, więc pewnie ryby mniej się najedzą z takiej porcji.

Avatar użytkownika
Totik
Stały bywalec

Posty: 480
Dołączył: 09 sie 2004, 20:08
Miasto: Kryspinów

Drobny bo wybrałeś XS, a to zapewne prawie pył.

To jest cytat z polskiej strony NF:

"Jest jeszcze jedna korzyść z używania pokarmów Naturefood:

Ponieważ Naturefood jest lepiej trawiony, zużyjesz go o połowę mniej niż zwykłego produktu."


Producent uważa, że nie będą nienajedzone jeśli użyjesz mniejszą porcję w stosunku do innych produktów. Ma to sens.

Między innymi dlatego założyłem ten temat aby się dowiedzieć, czy to co piszą na stronie to realne sprawy, czy marketing. Jak ze składem i czy pokarm jest na prawdę "premium" bo to widzę modne określenie wśród pokarmów.

Avatar użytkownika
Marcin Cichosz
Poznaje temat

Posty: 61
Dołączył: 09 mar 2023, 16:30
Miasto: Łódź

IMHO świetne. Od lat nie używam innych granulatów. Plus Spirulina wafers od OSI i oczywiście mrożonki.
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
jestem też na https://wawarium.pl

Avatar użytkownika
Tomasz Bauer.
Poznaje temat

Posty: 69
Dołączył: 11 wrz 2003, 11:29
Miasto: Warszawa

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Widzę, że sporo osób chwali te pokarmy. A na czym dla Ciebie polega ich wyższość nad innymi, lub właśnie Tropicalem?

Avatar użytkownika
Marcin Cichosz
Poznaje temat

Posty: 61
Dołączył: 09 mar 2023, 16:30
Miasto: Łódź











Powiązane tematy


cron

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian rośliin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 180 gości

Copyright © 2001-2024 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.
           


 
Uruchomiono zadanie harmonogramu