Jesteś tutaj: SerwisForumPielęgnacjaPielęgnacja ryb


Mrożone pokarmy dla ryb - prawda czy fałsz



Ryby w akwarium roślinnym - dobór gatunków. Pielęgnacja i karmienie. Choroby i pasożyty. + nowy temat
mgr biologii, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10359
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

Bardzo fajny film!
Jako początkujący akwarysta nie byłem świadomy tego czym jest ochotka. Po zapytaniu w zoologicznym o mrożonki polecono mi właśnie te czerwone larwy. Na szczęście nic się nie stało rybkom... jutro udaje się do akwarystycznego i już wiem co kupić ;)
Osobiście po prostu rozpuszczałem kostkę w tym oryginalnym opakowaniu i bez płukania stopniowo podawałem pokarm rybom.



_Michał_
Początkujący
 
Posty: 17
Dołączył: 02 mar 2017, 14:50

Osobiscie plucze artemie w Ro przez podaniem rybciom bo gdzies sie doczytalem ze plukanie mrozonek zmniejsza wprowadzana do zbiornika ilosc fosforanow



ArturTraffic
Stały bywalec
 
Posty: 367
Dołączył: 01 wrz 2017, 16:49
Miasto: Pruszcz Gdanski

Swego czasu moje manacapuru red shoulder ochotkę uważaly za przysmak . Nigdy z rybami nie miałem probloblemu a były to F1.



korzon
Aktywny użytkownik
 
Posty: 506
Dołączył: 09 paź 2016, 10:17
Miasto: Wałbrzych

Ja nie wierze a moim głównym pokarmem była właśnie ochotka którą wkładałem do kieliszka i później jak odmroziła się pęsetą podawałem. Trzeba będzie jutro odwiedzić akwarystyczny... :) Za film 5 Pozdrawiam :D



plota
Początkujący
 
Posty: 6
Dołączył: 10 kwi 2010, 14:35
Miasto: Żyrardów



Druga część filmu.
mgr biologii, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych


Avatar użytkownika

Piotr Baszucki
roslinyakwariowe.pl
 
Posty: 10359
Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków

W tytule oprócz "pokarmy - prawda czy fałsz" powinny znaleźć się jeszcze "mity". Tak, jak autor kilkanaście lat temu łowił dafnię z warszawskiego bajora, tak i mity o rureczniku i ochotce pochodzą z tamtych czasów, gdy akwaryści wspomniane robaki wygrzebywali z mułu u warszawskich czy innych miejskich ujść kanałów ściekowych.
Nie wiem jaka jest praktyka firm produkujących mrożonki, ale wątpię, by przy wymaganym obrocie, ich pracownicy biegali po nie nad jakieś bajora. Prawdopodobnie jest to wyspecjalizowana hodowla robala i tyle w niej może być "syfu i patogenu" co w każdej innej hodowli robala. Co złego jest w ochotce? Głównie to, że rybom tak smakuje, że potrafią się nią przeżreć i pływają później z wielkimi balonami zamiast brzuchów. Jest to przy tym pokarm ciężej strawny niż skorupiaki. Można więc ochotką ryby przetłuścić, zwłaszcza jeśli nie są to zbyt ruchliwe gatunki. Należy stosować z umiarem.
Co do argumentu, że czerwone robale to syf bo nawet żywe śmierdzą już po kilku godzinach bez płukania - bo to mięso. Poza tym zwykle klient kupi garść żywego rurecznika i trzyma w 5 ml wody. Włóżmy garść szklarki w 5 ml wody i też zacznie zalatywać po kilku godzinach. Brak tlenu i procesy gnilne, a nie jakość robala.
Kolejna sprawa. Skorupiaki w procesie mrożenia ulegają w dużym stopniu defragmentacji i dużo jest w kostce pyłu, którego ryby nie zjedzą, a tylko zmąci i zanieczyści wodę. Widać to w filmiku przy prezentacji rozmrożonych pokarmów, gdzie woda najbardziej mętna. Łatwiej o zaszkodzenie rybom stosowaniem nieprzepłukanych kostek (zwłaszcza w małych litrażach) niż ochotką. Szkoda, że autor nic nie wspomniał o tej konieczności.
Białko z mięsa a białko z kaszy to co innego. Białko z ochotki a białko ze skorupiaka też. Nie żałujmy od czasu do czasu mięsa rybom.
Jeśli chodzi o mnie najczęściej stosuję szklarkę i ochotkę, bo to najczystsze kostki których nie trzeba starannie wypłukiwać, a jestem wygodnicki.



Andrzej0
Poznaje temat
 
Posty: 108
Dołączył: 26 paź 2005, 16:22
Miasto: Mazowsze

Andrzej0 napisał(a):W tytule oprócz "pokarmy - prawda czy fałsz" powinny znaleźć się jeszcze "mity". Tak, jak autor kilkanaście lat temu łowił dafnię z warszawskiego bajora, tak i mity o rureczniku i ochotce pochodzą z tamtych czasów, gdy akwaryści wspomniane robaki wygrzebywali z mułu u warszawskich czy innych miejskich ujść kanałów ściekowych.
Nie wiem jaka jest praktyka firm produkujących mrożonki, ale wątpię, by przy wymaganym obrocie, ich pracownicy biegali po nie nad jakieś bajora. Prawdopodobnie jest to wyspecjalizowana hodowla robala i tyle w niej może być "syfu i patogenu" co w każdej innej hodowli robala. Co złego jest w ochotce? Głównie to, że rybom tak smakuje, że potrafią się nią przeżreć i pływają później z wielkimi balonami zamiast brzuchów. Jest to przy tym pokarm ciężej strawny niż skorupiaki. Można więc ochotką ryby przetłuścić, zwłaszcza jeśli nie są to zbyt ruchliwe gatunki. Należy stosować z umiarem.
Co do argumentu, że czerwone robale to syf bo nawet żywe śmierdzą już po kilku godzinach bez płukania - bo to mięso. Poza tym zwykle klient kupi garść żywego rurecznika i trzyma w 5 ml wody. Włóżmy garść szklarki w 5 ml wody i też zacznie zalatywać po kilku godzinach. Brak tlenu i procesy gnilne, a nie jakość robala.
Kolejna sprawa. Skorupiaki w procesie mrożenia ulegają w dużym stopniu defragmentacji i dużo jest w kostce pyłu, którego ryby nie zjedzą, a tylko zmąci i zanieczyści wodę. Widać to w filmiku przy prezentacji rozmrożonych pokarmów, gdzie woda najbardziej mętna. Łatwiej o zaszkodzenie rybom stosowaniem nieprzepłukanych kostek (zwłaszcza w małych litrażach) niż ochotką. Szkoda, że autor nic nie wspomniał o tej konieczności.
Białko z mięsa a białko z kaszy to co innego. Białko z ochotki a białko ze skorupiaka też. Nie żałujmy od czasu do czasu mięsa rybom.
Jeśli chodzi o mnie najczęściej stosuję szklarkę i ochotkę, bo to najczystsze kostki których nie trzeba starannie wypłukiwać, a jestem wygodnicki.
Jeden z moich znajomych zajmuje się pozyskiwaniem "robaków" i nie podchodzą one z hodowli tylko z odłowu.



sp_19
Poznaje temat
 
Posty: 129
Dołączył: 28 wrz 2016, 20:25

Skorupiaki robią pył jak są słabej jakości. Ocean Nutricon jest go całkowicie pozbawiony.



AquaDragon
Zainteresowany tematem
 
Posty: 173
Dołączył: 21 sie 2018, 10:48







Powiązane tematy
  • Choroby ryb - identyfikacja i leczenie

    W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu.

    Wyświetlenia: 114058 | Odpowiedzi: 355czytaj więcej...

  • Inwazyjne gatunki ryb i bezkręgowców w polskich wodach

    https://www.youtube.com/watch?v=i2keJqnoInQ Opowiada: Bartłomiej Szpakowski Nagranie: Tyrril

    Wyświetlenia: 221 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...

  • Wzrost ryb

    Witam wszystkich chcialbym sie poradzic czy cos jest w moim akwarium nie tak. Moje akwarium to okolo 1000L a ryby slabo rosna :((( Parametry wody NO2 -0, NO3 - sladowe, PH 6.7, KH 4, GH 12 sporo rosli...

    Wyświetlenia: 1011 | Odpowiedzi: 16czytaj więcej...

  • Dziwne zachowanie ryb

    Witam Moje ryby (skalar i molinezja) Pływają głową do góry (skalar od dzisiaj ,a molinezja od dłuższego czasu około miesiąca) i są osłabione ,opadają na dno. Obsada to: 10-15 neonek 6 molinezji 2 sk...

    Wyświetlenia: 303 | Odpowiedzi: 3czytaj więcej...

  • Prośba o pomoc w doborze ryb

    Chciałbym poprosić bardziej zaawansowanych użytkowników o pomoc w dobraniu obsady do mojego zbiornika roślinnego 450l . Zbiornik założony ok 2 miesiące temu, ph 7.0 sterowane komputerem, grzałka usta...

    Wyświetlenia: 438 | Odpowiedzi: 1czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 400 gatunków i odmian roślin. Ponad 10 000 produktów z wysyłką w 24 godziny lub
odbiorem osobistym w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).)
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5



Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości

Copyright © 2001-2019 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.