mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-
 Piotr Baszucki ● - roslinyakwariowe.pl
- Posty: 12065
- Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
- Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
Bardzo fajny film! Jako początkujący akwarysta nie byłem świadomy tego czym jest ochotka. Po zapytaniu w zoologicznym o mrożonki polecono mi właśnie te czerwone larwy. Na szczęście nic się nie stało rybkom... jutro udaje się do akwarystycznego i już wiem co kupić  Osobiście po prostu rozpuszczałem kostkę w tym oryginalnym opakowaniu i bez płukania stopniowo podawałem pokarm rybom.
- _Michał_ ●
- Początkujący
- Posty: 17
- Dołączył: 02 mar 2017, 14:50
Osobiscie plucze artemie w Ro przez podaniem rybciom bo gdzies sie doczytalem ze plukanie mrozonek zmniejsza wprowadzana do zbiornika ilosc fosforanow
- ArturTraffic ●
- Stały bywalec
- Posty: 367
- Dołączył: 01 wrz 2017, 16:49
- Miasto: Pruszcz Gdanski
Swego czasu moje manacapuru red shoulder ochotkę uważaly za przysmak . Nigdy z rybami nie miałem probloblemu a były to F1.
- korzon ●
- Aktywny użytkownik
- Posty: 538
- Dołączył: 09 paź 2016, 10:17
- Miasto: Wałbrzych
Ja nie wierze a moim głównym pokarmem była właśnie ochotka którą wkładałem do kieliszka i później jak odmroziła się pęsetą podawałem. Trzeba będzie jutro odwiedzić akwarystyczny...  Za film 5 Pozdrawiam 
- plota ●
- Początkujący
- Posty: 6
- Dołączył: 10 kwi 2010, 14:35
- Miasto: Żyrardów
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-
 Piotr Baszucki ● - roslinyakwariowe.pl
- Posty: 12065
- Dołączył: 19 cze 2003, 10:52
- Miasto: Nowa Ruda/Wrocław/Kraków
- Wspieram stronę kontem Premium
W tytule oprócz "pokarmy - prawda czy fałsz" powinny znaleźć się jeszcze "mity". Tak, jak autor kilkanaście lat temu łowił dafnię z warszawskiego bajora, tak i mity o rureczniku i ochotce pochodzą z tamtych czasów, gdy akwaryści wspomniane robaki wygrzebywali z mułu u warszawskich czy innych miejskich ujść kanałów ściekowych. Nie wiem jaka jest praktyka firm produkujących mrożonki, ale wątpię, by przy wymaganym obrocie, ich pracownicy biegali po nie nad jakieś bajora. Prawdopodobnie jest to wyspecjalizowana hodowla robala i tyle w niej może być "syfu i patogenu" co w każdej innej hodowli robala. Co złego jest w ochotce? Głównie to, że rybom tak smakuje, że potrafią się nią przeżreć i pływają później z wielkimi balonami zamiast brzuchów. Jest to przy tym pokarm ciężej strawny niż skorupiaki. Można więc ochotką ryby przetłuścić, zwłaszcza jeśli nie są to zbyt ruchliwe gatunki. Należy stosować z umiarem. Co do argumentu, że czerwone robale to syf bo nawet żywe śmierdzą już po kilku godzinach bez płukania - bo to mięso. Poza tym zwykle klient kupi garść żywego rurecznika i trzyma w 5 ml wody. Włóżmy garść szklarki w 5 ml wody i też zacznie zalatywać po kilku godzinach. Brak tlenu i procesy gnilne, a nie jakość robala. Kolejna sprawa. Skorupiaki w procesie mrożenia ulegają w dużym stopniu defragmentacji i dużo jest w kostce pyłu, którego ryby nie zjedzą, a tylko zmąci i zanieczyści wodę. Widać to w filmiku przy prezentacji rozmrożonych pokarmów, gdzie woda najbardziej mętna. Łatwiej o zaszkodzenie rybom stosowaniem nieprzepłukanych kostek (zwłaszcza w małych litrażach) niż ochotką. Szkoda, że autor nic nie wspomniał o tej konieczności. Białko z mięsa a białko z kaszy to co innego. Białko z ochotki a białko ze skorupiaka też. Nie żałujmy od czasu do czasu mięsa rybom. Jeśli chodzi o mnie najczęściej stosuję szklarkę i ochotkę, bo to najczystsze kostki których nie trzeba starannie wypłukiwać, a jestem wygodnicki.
- Andrzej0 ●
- Poznaje temat
- Posty: 108
- Dołączył: 26 paź 2005, 16:22
- Miasto: Mazowsze
Andrzej0 napisał(a):W tytule oprócz "pokarmy - prawda czy fałsz" powinny znaleźć się jeszcze "mity". Tak, jak autor kilkanaście lat temu łowił dafnię z warszawskiego bajora, tak i mity o rureczniku i ochotce pochodzą z tamtych czasów, gdy akwaryści wspomniane robaki wygrzebywali z mułu u warszawskich czy innych miejskich ujść kanałów ściekowych. Nie wiem jaka jest praktyka firm produkujących mrożonki, ale wątpię, by przy wymaganym obrocie, ich pracownicy biegali po nie nad jakieś bajora. Prawdopodobnie jest to wyspecjalizowana hodowla robala i tyle w niej może być "syfu i patogenu" co w każdej innej hodowli robala. Co złego jest w ochotce? Głównie to, że rybom tak smakuje, że potrafią się nią przeżreć i pływają później z wielkimi balonami zamiast brzuchów. Jest to przy tym pokarm ciężej strawny niż skorupiaki. Można więc ochotką ryby przetłuścić, zwłaszcza jeśli nie są to zbyt ruchliwe gatunki. Należy stosować z umiarem. Co do argumentu, że czerwone robale to syf bo nawet żywe śmierdzą już po kilku godzinach bez płukania - bo to mięso. Poza tym zwykle klient kupi garść żywego rurecznika i trzyma w 5 ml wody. Włóżmy garść szklarki w 5 ml wody i też zacznie zalatywać po kilku godzinach. Brak tlenu i procesy gnilne, a nie jakość robala. Kolejna sprawa. Skorupiaki w procesie mrożenia ulegają w dużym stopniu defragmentacji i dużo jest w kostce pyłu, którego ryby nie zjedzą, a tylko zmąci i zanieczyści wodę. Widać to w filmiku przy prezentacji rozmrożonych pokarmów, gdzie woda najbardziej mętna. Łatwiej o zaszkodzenie rybom stosowaniem nieprzepłukanych kostek (zwłaszcza w małych litrażach) niż ochotką. Szkoda, że autor nic nie wspomniał o tej konieczności. Białko z mięsa a białko z kaszy to co innego. Białko z ochotki a białko ze skorupiaka też. Nie żałujmy od czasu do czasu mięsa rybom. Jeśli chodzi o mnie najczęściej stosuję szklarkę i ochotkę, bo to najczystsze kostki których nie trzeba starannie wypłukiwać, a jestem wygodnicki.
Jeden z moich znajomych zajmuje się pozyskiwaniem "robaków" i nie podchodzą one z hodowli tylko z odłowu.
- sp_19 ●
- Zainteresowany tematem
- Posty: 193
- Dołączył: 28 wrz 2016, 20:25
Skorupiaki robią pył jak są słabej jakości. Ocean Nutricon jest go całkowicie pozbawiony.
- AquaDragon ●
- Zainteresowany tematem
- Posty: 173
- Dołączył: 21 sie 2018, 10:48
W tym wątku wklejamy zdjęcia przedstawiające choroby ryb np: nicienie, posocznica, otłuszczenie, ospa - pomagamy w identyfikacji i leczeniu. Wyświetlenia: 204979 | Odpowiedzi: 475 czytaj więcej... Akwarium ma kilkanaście dni, 125 l, gęsto obsadzone. Są w nim 4 wyrośnięte krewetki amano i zeżarły już bardzo dużo Staurogyne repens + kilka Rotal green posadzonych z in vitro. Zacząłem dokarmiać tab... Wyświetlenia: 34791 | Odpowiedzi: 104 czytaj więcej... Cześć.
Chciałbym prosić o pomoc w doborze odpowiednich pokarmów dla moich ryb. Na rynku pokarmów jest ogrom i można się zgubić. Mam w akwarium Otosy i Kirysy Pigmeje. Chciałbym dla obu tych gatunków ... Wyświetlenia: 1684 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej... Cześć. Ostatnio natknąłem się na pokarmy marki Naturefood. Poczytałem ile się udało w necie, ale w sumie nie ma za dużo informacji na ich temat po polskiej stronie sieci. Czytałem na temat składu al... Wyświetlenia: 678 | Odpowiedzi: 11 czytaj więcej... https://www.youtube.com/watch?v=yRTenhAjrx0 Zapraszam do obejrzenia. Wyświetlenia: 846 | Odpowiedzi: 6 czytaj więcej... | |