Jesteś tutaj: Serwis Forum Pielęgnacja Rośliny


Problem z roślinami- nie rosną.



Problemy z konkretnymi gatunkami roślin. Sadzenie, przycinanie, rozmnażanie. + nowy temat
Cześć.
Dawno nie gościłem na żadnym forum, raczej tylko zaglądałem w poszukiwaniu informacji. Mam jednak problem z roślinami w akwarium, którego nie potrafię rozwiązać.
Akwarium Juwel RIO 125
Dwa moduły oświetleniowe helialux- ledy. 0,5 w/l. 71 lm/l.
Świece 12 h.
Parametry:
Fosfor- 1 ppm
Potas - 25 ppm
Azot - 20 ppm
Wapń 70 ppm
Magnez -18 ppm
Żelazo- 0,5 ppm.
Co2 z butli - od dwóch tygodni. Wcześniej bimbrownia.
Podłoże czarny żwir bazaltowy. Pod tym ziemia do kwiatów. Kupna. Wydaje mi się, ze miała sporo torfu.
Ryby
Neon Inessa - 8 sztuk
Żałobniczki - 8 sztuk
Mieczyki - para
Kirysek spiżowy- 5 sztuk.
Rośliny:
Hygrophila
Pogostemon
Apologetom cyprys
Hydrophila japan
Lotos tygrysi
Vallisneria spiralis
Echinedorus teneluss.
Problem polega na tym, ze rośliny właściwie nie rosną. Akwarium stoi od stycznia. Sporo roślin poszło już do kosza bo gniły i gubiły liście. Choć miało to miejsce jeszcze wówczas gdy Co2 było z bimbrowni.
Echinodorus stanął. Ładnie się rozrastał, a obecnie nie widać wzrostu.
Hydrocotyle nie rośnie. Liście zrobiły się wrecz miniaturowe.
Pogostemon zaczął blednąć i pojawiły się brązowiejących końcówki liści.
Ostatnio wywaliłem limnophilie. Cała ściemniały. Co prawda rosła bardzo szybko choć wyglądała brzydko, a potem właściwie się rozpuściła.
Z glonami jak na razie większych problemów nie mam. Pojawiają się niewielkie plamki zielenic na przedniej szybie. Na roślinach nie widać. Mam wrażenie, że cały czas się utrzymuje lekkie zmętnienie, raczej zielone niż białe.
Podejrzewałem, ze problemem może być jałowe podłoże wiec dałem sporo kulek nawozowych. Bez wyraźnej poprawy.
Jedyną rośliną, która pięknie rośnie jest lotos tygrysi.
Nawozy mam płynne- fosfor, żelazo, potas.
Testy zooleka i sera.



Obywatel
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 09 wrz 2020, 09:06

Na pewno masz za wysoki wapń, radziłbym zrobić podmianę wody wodą ro lub demineralizowaną/destylowaną tak, żeby spadł do 30-40, N P i K później ogarniesz nawozami. Za wysokie Ca blokuje wchłanianie innych pierwiastków, więc myślę że tutaj może być to przyczyną.

Avatar użytkownika

xewiux
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 22 maja 2015, 01:51

09 wrz 2020, 15:15   (#3)  

Dzięki. Może być to.
Kłopot jest tylko taki, że ja właściwe od dłuższego czasu leje demineralizowaną, a wapń się utrzymuje. Obawiam się, że puszcza podłoże.
Mam w domu Azoo Water Softener. Teoretycznie może to służyć jako wkład do filtra ale nieco się boje, żeby nie wpłynęło negatywnie na bakterie w filtrze.



Obywatel
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 09 wrz 2020, 09:06

10 wrz 2020, 09:58   (#4)  

Jeśli to podłoże to najlepiej je wymień. Bo dasz wkład do filtra a później? Będziesz miał ciągle problem

Avatar użytkownika

xewiux
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 22 maja 2015, 01:51

12 wrz 2020, 16:38   (#5)  

Jednak nie podłoże. To co zostało po zalaniu zbiornika wrzuciłem do pojemnika, z wodą destylowaną. Nie widać, żeby wzrosła twardość.
W akwarium wodą destylowaną zbiłem Ca do 35 ppm i na razie jest to wartość stabilna.
Niestety podmianami chyba zachwiałem równowagę w zbiorniku, od paru dni mam zielenice na kamieniach i niektórych roślinach.



Obywatel
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 09 wrz 2020, 09:06

21 wrz 2020, 18:12   (#6)  

Ca70? Chciałbym mieć takie.
U siebie mam na poziomie 100ppm i wszystko bardzo ładnie rośnie oprócz microsorium.

Z tego co wyczytałem przy twardszej wodzie lepiej utrzymywać wyższe stężenia nawozów i nie głodzić roślin i umnie się to sprawdza.

Obecnie mam parametry:
NO3 5 - podnoszę do 15-20ppm
PO4 - 1.2
K - 50 zbijam do 40
Ca - 100
Mg - 39 zbijam do 25
Fe - 0.7

Na pewno podnieś potas do 40ppm względem azotu który masz na poziomie 20ppm i spróbuj lekko podnieść fosfor nawet do 2ppm
Długo miałem problem z zielenicami i pyleniem szyb. Jak się wziąłem za podnoszenie fosforu i żelaza to sytuacja się polepszyła.



MyaS
Początkujący
 
Posty: 30
Dołączył: 27 cze 2020, 13:28

22 wrz 2020, 13:26   (#7)  

Jestem już bliski zrezygnowania z roślin.
Obniżyłem wapń i magnez.
Ostatnie pomiary
Azot-15
Fosfor - 1
Żelazo - 1
Potas- 30
Rośliny jak nie rosły tak nie rosną.
Nawet nurzańce. Nie widać żadnych nowych przyrostów. Wszystko stoi. Z wyjątkiem lotosu.



Obywatel
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 09 wrz 2020, 09:06

Wklej zdjęcia całego akwarium oraz zbliżenia z roślinami oraz podaj jakie nawozy stosujesz.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...




gazownik
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2230
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

23 wrz 2020, 17:51   (#9)  

Pierwotnie kompozycja wyglądała zupełnie inaczej jednak spora cześć roślin wypadła.
Nawozy azot, fosfor, potas, żelazo od seachem. To paskudne łączenia to wynika z tego, ze jest ono z odzysku. Miałem nadzieje, ze jak rośliny urosną nie będzie tego tak widać
Załączniki
E9693C19-63EB-4809-888E-34E170A32F02.jpeg
1A926E36-2E23-4D16-855D-FB1DDC5C2C91.jpeg
7008F4A0-5BC8-4834-8BB5-07185B7FC9DA.jpeg
FD849EF6-3534-43A5-AC8A-9C33251FC9D2.jpeg



Obywatel
Początkujący
 
Posty: 5
Dołączył: 09 wrz 2020, 09:06







Powiązane tematy
  • Myślę że wszystko ok, a rośliny nie rosną

    Akwarium 240l.Woda ze strumyka górskiego z lasu GH7, KH2, NO3 20,PO4 2, PH 6.6, podłoże żwirek 2-6mm,zmieszany z lawą wulkaniczną, kulki GT JBL, oświetlenie t8 2x30w philips daylight 865+ hailea tropi...

    Wyświetlenia: 75 | Odpowiedzi: 0 czytaj więcej...

  • Problem z roślinami (wegetacja, gnicie)

    Witam. Akwarium około 30 L z pokrywą Podłoże żwir kwarcowy Światło początkowo aquael leddy slim plant 5w, później dołożone aquael leddy tube plant 6w Filtr wewnętrzny gąbka Temperatura 26 stopni Obsad...

    Wyświetlenia: 2031 | Odpowiedzi: 24 czytaj więcej...

  • Problem z roslinami

    Cześć wszystkim. Jest to moje pierwsze akwarium z roślinami. 200l Podłoże manado i aquabasis Światło 3x39w (11h) Testów brak jeszcze. Akwarium stoi 5 dni. Oto efekt. Tragiczny. Liście pływają po cały...

    Wyświetlenia: 706 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Liście rosną wielkie ale są brązowe cienkie i pofalowane

    Cześć! Jestem tu nowy - witam forumowiczów! Mam problem ( a może nie ) z roślinami. Po zakupieniu w sklepie ( Echinodorus Hot Pepper, Echinodorus Europa i Echinodorus Red Flame ) i posadzeniu rosną ...

    Wyświetlenia: 338 | Odpowiedzi: 2 czytaj więcej...

  • Problem z roślinką

    Hej Restart miałem tydzień temu zasadziłem wszystko co miałem plus dokupiłem kilka nowych.... I nowe wyglądają tak ....:( Zasadzone 3 dni temu... Narazie zdążyłem zrobić takie testy.. No3 10 Po4 0,...

    Wyświetlenia: 2519 | Odpowiedzi: 52 czytaj więcej...



cron

Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.