Filtr Tetra EX
Jesteś tutaj: SerwisForumPielęgnacjaRośliny


Nowe akwarium problemy z roślinami



Sadzenie, przycinanie, rozmnażanie. Techniki pielęgnacji.
Problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Witam

Wracam do postu, ponieważ pojawił się problem z moim trawnikiem.
Po założeniu nowego akwarium glossostigmahemianthus callitrichoides i inne rośliny zaczynają mi gnić. Mija pierwszy tydzień od startu ( wcześniej około 6 dni wzrastał heniek z nasion).
Akwarium zalane na advanced soil planta + aquabotanique biogrunt long life.
Rozmiary: 100x 40x50 Rio 180 Juwel
Oświetlenie: 2 x t5 47 W
KH= 3
GH=5
NO3= 45
PO4= 0.25
Fe=0.3
Co2= z butli + spiek ceramiczny
filtracja: filtr z zestawu
Planowany do dołożenia tetra tec ex700
Podaje PO4 oraz Fe (sole), ponieważ na początku wynosiło 0.
Podmianka pierwsza po 5 dniach 50% teraz co 2 dni 30%.
Chciałbym prosić o poradę, byłbym bardzo wdzięczny
Załączniki
41452147_659781134378052_5335502180919017472_n.jpg
41530625_296939184439204_5137264112786472960_n.jpg
41530664_2160311107576145_6608204572450095104_n.jpg



mordrag
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 01 gru 2017, 18:26

 

Masz taka miekka wode w kranie czy to z RO?

Avatar użytkownika

marikfox
Zainteresowany tematem
 
Posty: 237
Dołączył: 20 lip 2013, 14:06

 

Zapomniałem dodać zalane było na RO teraz podmieniłem już 50/50 ro+kran



mordrag
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 01 gru 2017, 18:26

Kod: Zaznacz cały
wcześniej około 6 dni wzrastał heniek z nasion

Pewnie z niego marchewka lub rzodkiewka wyrośnie jak to było u innych :D
Kod: Zaznacz cały
Akwarium zalane na advanced soil planta + aquabotanique biogrunt long life.
....
Podaje PO4 oraz Fe (sole), ponieważ na początku wynosiło 0.


Masz bardzo bogate podłoże więc po co podajesz jeszcze nawozy jak roślin i tak ich nie wchłoną .
Tu powinieneś robić podmiany 50% przez pierwszy tydzien aby nadmiar nawozów wypłukać . Rośliny potrzebują czas u do aklimatyzacji i wzrostu min 2 tyg jedyne co ma sens podawania to Potas ale też w małych ilościach .

To że nie ma fe i po4 to się nie przejmuj obecnie nie są potrzebne przyjdzie na nie czas .
Daj czas roślinom .



akwaAmator
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

No dobra dzięki za informację, więc teraz zajmę się podmiankami i poczekam na rozwój sytuacji.



mordrag
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 01 gru 2017, 18:26

Piszę znów z pytaniem podaje parametry wody:
K=7
PO4=0
GH=6
KH=3
CO2=8
FE=0
NO3=5
Czy zaczynać już podawać nawozy? Podmieniam wodę co dwa dni 30% 50/50 Ro z kranem.
Zaczynają się pojawiać jakieś glony na szybie oraz filtrze.
CO2 z butli 1 bąbelek/1sek
Będę wdzięczny za podpowiedzi.



mordrag
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 01 gru 2017, 18:26

Czy widać jakieś przyrosty bądź bąblowanie u roślin ??
Jeśli nic się nie dzieje to raczej nie ma sensu,w końcu coś tam w wodzie jest..




gazownik
Aktywny użytkownik
 
Posty: 662
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Heniek ruszył i uszkodzone miejsca odbiły, aczkolwiek nie bąbluje



mordrag
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 01 gru 2017, 18:26

Jeśli ruszył to minimalnie ,myślę że niewiele bo roślin mało i dopiero początek ale 1/3 dawki możesz spróbować




gazownik
Aktywny użytkownik
 
Posty: 662
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Dzięki za informację.
Heniek ruszył tak jak widać na zdjęciu, aczkolwiek zastanawiam się czy na pewno z tych nasion wyrósł Heniek.
Załączniki
IMG_20180915_134838.jpg
Czy to Heniek?
IMG_20180915_134833.jpg



mordrag
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 01 gru 2017, 18:26

Poczekaj sam się przekonasz. Z nasion przeważnie rosną wysokie chwasty...




gazownik
Aktywny użytkownik
 
Posty: 662
Dołączył: 24 kwi 2010, 08:13

Przecież już widać że to zupełnie inna roślina niż hemianthus, to są chwasty jakieś, za niedługo będziesz miał je do połowy zbiornika lub wyżej.


Avatar użytkownika

Rfck
Znający temat
 
Posty: 1934
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Dobrze, że nie były te nasiona jakieś strasznie drogie, ale nauczkę już mam żeby nie brać w ciemno.
Zapowiada się spore koszenie połączone z wyrywaniem....



mordrag
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 01 gru 2017, 18:26

Zrób to jak najszybciej.


Avatar użytkownika

Rfck
Znający temat
 
Posty: 1934
Dołączył: 24 mar 2010, 23:34
Miasto: Gdańsk/UK

Nie no trawniczek jak się patrzy. A czy to hemiantus czy inna bylina czy to ważne? ;)


Avatar użytkownika

Krzysztof Radziszewski
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 2174
Dołączył: 16 lut 2007, 11:46
Miasto: Zamość PL, Manchester UK.

Dobre nożyczki i będziesz kosił trawniczek co tydzień żeby ładnie się prezentował :wink:




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Dopiszę się do tego wątku bo mam podobne akwarium i podobny problem - gnijące rosliny.

Zbiornik 150x50x50

Oświetlenie
Od przodu:
Philips 865 80W 6500K zimna 4h/ dobę
Sylvania Aquastar 80W 10000K 5 h
Sylvania Grolux 80W 8500K 5h
Philips 830 80W 6500K ciepla 4h

Filtracja
Aquario Bio-Active Rings 1kg
Aquario Ceramic Rings 1kg
Seachem Matrix 1l

Podłoże
Aqua-artAqua Substrate II+ czarne
3 worki po 5.4 kg
żwirek płukany 1-2 mm 60 kg

Akwarium ma dwa tygodnie od zalania ii posadzenia roślin. Na razie nie ma ryb.

Obsada roślinna:
Alternanthera rosaefolia
Ammania sp. Bonsai
Blyxa japonica
Eleocharis sp. mini
Hemianthus micranthemoides
Hygrophila siamensis
Lobelia cardinalis MINI
Ludwigia arcuata
Pogostemon erectus
Pogostemon helferi
Rotala rotundifolia
lotosnymphaea TIGER

Nawożenie:
CO² butla + spiek 24 h/ dobę
PG Potas 30 ml przy podmianie
PG Classic 13 ml przy podmianie + 1 ml dziennie
Dawki wg broszury PG
Trochę mnie zdziwilo że sugerują Classic przy nowym akwarium - to chyba jest mikro?

Parametry wody:
pH 6,6
NO2 0,3
NO3 5
PO4 0
KH 3 wodociąg Katowice
GH 5

Podpowiedzcie co może być przyczyną gnicia roślin.

Avatar użytkownika

piotr.toborek
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 30 kwi 2006, 17:49
Miasto: Katowice

Na ten moment prezentuje się to tak.
Załączniki
41931815_309339276508455_8296011928187174912_n.jpg



mordrag
Początkujący
 
Posty: 29
Dołączył: 01 gru 2017, 18:26

Napewno no2 masz wykrywalne co oznacza że zbiornik nie dojrzały jeszcze zrób test jeszcze Nh3 i Nh4 powinieneś przy podmianie podać jakieś bakterie nitryfikacyjne polecam tetra filrerActive podawać przy podmianach i sprawdzać zbiornik jak no2 nh3 i nh4 bedzie 0 to oznaczac bedzie że zbiornik już dojrzał




dawid112
Poznaje temat
 
Posty: 127
Dołączył: 28 cze 2018, 17:20

Podaje bakterie Microbe-Lift SPECIAL BLEND od początku.
Testów na amoniak nie mam, mierzę tylko NO2.
Co robić aby wszystkie rośliny się nie rozpuściły do czasu ustabilizowania akwarium?

Avatar użytkownika

piotr.toborek
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 30 kwi 2006, 17:49
Miasto: Katowice

Masz akwarium 2 tyg i robisz dramat a ten zbiornik nawet nie dojrzał nie mówiąc już o aklimatyzacji /ukorzenieniu roślin.

Po co lejesz te nawozy?
Co2 i potas wystarczy na najbliższe 3-4tyg .
Moja rada tak robić podmiany co tydzień i dać spokój zbiornikowi.
Wyjść na dwór, zrelaksować się i tyle.
Zrobisz jak uważasz.



akwaAmator
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

Może trochę panikuje, ale to nie jest mój pierwszy zbiornik i wcześniej tak to nie wyglądało. Rośliny już nie są zielone - wyglądają jak brudna brązowa szmata.
Sugerujesz odstawienie Classic?
Gdzieś wyczytałem że przyczyną może być za dużo CO2 przy braku PO4.
Przykręciłem trochę zaworem.

Avatar użytkownika

piotr.toborek
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 30 kwi 2006, 17:49
Miasto: Katowice

piotr.toborek napisał(a):Może trochę panikuje, ale to nie jest mój pierwszy zbiornik i wcześniej tak to nie wyglądało. Rośliny już nie są zielone - wyglądają jak brudna brązowa szmata.
Sugerujesz odstawienie Classic?
Gdzieś wyczytałem że przyczyną może być za dużo CO2 przy braku PO4.
Przykręciłem trochę zaworem.

Sugeruje nie panikować i nie działać pochopnie ...czy odstawić Classic ja bym odstawił a został tylko przy potasie i Co2 .Nie wiem gdzie wyczytałeś tą rewelację ze za dużo co szkodzi roslinom jak to ich główny budulec ,a juz ten stosunek do PO4 to :mrgreen: .

Tak na marginesie to produkty AquaArtu ,substrateII+ i ich nawozy to jedne z najgorszych na rynku . Miałem zbiornik na substrate II ... tragedia 6 miesiecy i podłoże jałowe wszystko stało ,dopiero aplikacja kulek GT ruszyła rośłiny .. nawozy też z pupy nie ma podanego składu a ich opis dozowana tez :mrgreen: .

Zastanawia mnie jaki masz filtr w tym akwarium bo nie piszesz .

Co ja bym zrobił ... odstawić micro(classic) podawać co2 24/24 tak aby stężenie było w przedziale 20-30mg/l (kup indykator-test stały jeśli nie masz ułatwia sprawę )
Podmiany 2x w tyg po 30% obj. akwarium aby wypłukać nadmiar nawozów .
Obserwować zbiornik masz podłoże aktywne z nawozami rośliny mają z czego ciągnąć nawozy
Masz od groma swiatła , jak masz możliwość wyłącz dwie swietlówki na na 2-3 tyg lub skróć czas świecenia do 6h dziennie i co tydzień zwiększaj o 1 h



akwaAmator
Poznaje temat
 
Posty: 61
Dołączył: 03 cze 2016, 15:54

akwaAmator napisał(a):
piotr.toborek napisał(a):Może trochę panikuje, ale to nie jest mój pierwszy zbiornik i wcześniej tak to nie wyglądało. Rośliny już nie są zielone - wyglądają jak brudna brązowa szmata.
Sugerujesz odstawienie Classic?
Gdzieś wyczytałem że przyczyną może być za dużo CO2 przy braku PO4.
Przykręciłem trochę zaworem.

Sugeruje nie panikować i nie działać pochopnie ...czy odstawić Classic ja bym odstawił a został tylko przy potasie i Co2 .Nie wiem gdzie wyczytałeś tą rewelację ze za dużo co szkodzi roslinom jak to ich główny budulec ,a juz ten stosunek do PO4 to :mrgreen: .

Tak na marginesie to produkty AquaArtu ,substrateII+ i ich nawozy to jedne z najgorszych na rynku . Miałem zbiornik na substrate II ... tragedia 6 miesiecy i podłoże jałowe wszystko stało ,dopiero aplikacja kulek GT ruszyła rośłiny .. nawozy też z pupy nie ma podanego składu a ich opis dozowana tez :mrgreen: .

Zastanawia mnie jaki masz filtr w tym akwarium bo nie piszesz .

Co ja bym zrobił ... odstawić micro(classic) podawać co2 24/24 tak aby stężenie było w przedziale 20-30mg/l (kup indykator-test stały jeśli nie masz ułatwia sprawę )
Podmiany 2x w tyg po 30% obj. akwarium aby wypłukać nadmiar nawozów .
Obserwować zbiornik masz podłoże aktywne z nawozami rośliny mają z czego ciągnąć nawozy
Masz od groma swiatła , jak masz możliwość wyłącz dwie swietlówki na na 2-3 tyg lub skróć czas świecenia do 6h dziennie i co tydzień zwiększaj o 1 h

Miałem podłoże Aquasbubstrate 2 i sosowałem wraz z ich linią nawozową i byłem zadowolony.Co do szczegółowego składu to nie wszyscy producenci go podają.Odnośnie stosowania nawozów Aquaart to jest świetny poradnik także w wersji elektronicznej jak stosować ich nawozy tydzień po tygodniu.Jak byś kupił nawozy u producenta to byś takowy dostał był dostępny jeszcze kilka miesięcy temu jak kupywałem w sklepieAA.
Poza tym kolega @Marlowe stosuje te nawozy w swoim zbiorniku T-1000.




mariusz178
Znający temat
 
Posty: 1509
Dołączył: 02 paź 2013, 10:07
Miasto: Gorzow Wlkp

Filtr SunSun HW-303A - filtr zewnętrzny do 400l
wkłady w opisie
Światła nie ma co skracać bo jest włączone 2x 4h i 2x 5h.
Broszurę posiadam i stosuję zalecenia.
Indykator CO2 kolor zielony, a z wyliczeń wychodzi ok.36 ppm.

Avatar użytkownika

piotr.toborek
Początkujący
 
Posty: 7
Dołączył: 30 kwi 2006, 17:49
Miasto: Katowice







Powiązane tematy
  • Poważne problemy z lotosem tygrysim

    Witam Was Mam problem z lotosem. Wygląda idealnie - idealne liście, zero glonów rozrósł się mega odkąd go kupiłem. I co? Od kilku dni widzę jak całe łodygi ze zdrowymi liśćmi odpadają od kłącza. Tak ...

    Wyświetlenia: 386 | Odpowiedzi: 10czytaj więcej...

  • Słaby wzrost małego Heńka w akwarium

    Witam Piszę z prośbą o poradę w sprawie braku wzrostu/zatrzymania małego heńka. Około 2 miesiące temu pojawiły się glony (typu nitkowatego), które rosły w heńku. Początkowo walczyłem z nimi wyrywają...

    Wyświetlenia: 2472 | Odpowiedzi: 46czytaj więcej...

  • Problem z roślinami

    Witam, jestem początkującym akwarystą, kiedyś miałem akwar.ale nie roślinne,teraz chciałbym roślinne, ale jestem zielony w nawożeniu. Proszę o pomoc. Zbiornik 180l. Filtr-aquale turba 1000 (gąbka,cer...

    Wyświetlenia: 1125 | Odpowiedzi: 50czytaj więcej...

  • Problem w 2 miesięcznym akwarium

    Witam piszę ponieważ mam problem z rozwojem roślin w moim zbiorniku. Wg testów JBL Ca-140 mg/l Mg-100 mg/l zoolek K- ok 8-9 mg/l U roślin zauważyłem palenie się sto...

    Wyświetlenia: 396 | Odpowiedzi: 7czytaj więcej...




Serwis roslinyakwariowe.pl


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad 44 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się naszym doświadczeniem. zamów e-Magazyn na e-mail

Sklep internetowy

Wysyłkowy sklep akwarystyczny z
bogatą ofertą sprzętu i akscesoriów do
pielęgnacji akwarium.
idź do sklepu


Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 8 gości