Jesteś tutaj: Serwis Forum Pielęgnacja Glony


Zielenice na ADA Amazonia- proszę o opinie.



Identyfikacja i walka z glonami i sinicami.
Skuteczne metody zapobiegania. + nowy temat
Dzień dobry,

Mam kilka wątpliwości co do systemu nawożenia i problemów z tego wynikających. Proszę o konsultacje.
Pojawiły mi się zielenice w akwarium - rozumiem, że na starcie jest to normalna sprawa. Staram się panować nad nimi i wykonuję następujące czynności:

-podmieniam wodę około 30 % co dwa 2/3 dni (osmoza + kran, w proporcjach 3:2)
-zeskrobuję zielenice z ścian i odsysam wężem z henia
-wpuściłem do akwarium 5 krewetek amano
-podałem fosfor do akwarium, ale chyba podłoże Amazonia chłonie, więc ciężko mi stwierdzić jego ilość w akwarium i ewentualne zapotrzebowanie na fosforany.

Dane zbiornika:

Akwarium: 42 litry (kostka 35 cm)
Światło: Zetlight 1200 LED 16W
Podłoże: ADA Amazonia new powder + special sand + wszystkie startowe dodatki
CO2 z butli
Temperatura: 24 st C
Filtr: Tetra Ex 600 + Purigen
Rośliny: Mały hemiantus, Eleocharis Acicularis, Echinodorus Tenellus.
Zwierzęta: 5 amano
Woda: kran odstany + 10-20% osmozy

Akwarium zalane i posadzone rośliny: 20.01.2014

Parametry obecne:
Ph 6,4
KH 7
NO3 15
NO2 0,05
Fe 0,025
PO4 - 0

Nawozy: Potas ADA, Step 1, Green Bacter, Fe Easy life

Obawiam się podawania większych ilości fosforu, ze względu na skok glonów. Czy uzupełniać fosfor? Czy się wstrzymać?

Dziękuję z góry

Avatar użytkownika

blixa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 01 mar 2014, 15:59

Glony na początku to normalne, ale najpierw powiedz jak bardzo świeży ten zbiornik jest. Jeśli lejesz fosfor a mimo wszystko testy nie wykazują wzrostu tzn ze na bank coś je wchłania. Ale lepiej się poradzić tutaj posiadaczy Amazonii

16 wat światła na takie 42 litry to trochę mało jak na takie rośliny. Najlepiej żeby zwiększyć moc świecenia (np jak rośliny dostaną kopa to zwyciężą z glonami.

Słabe to żelazo masz pomimo dozowania. Fe easy life jest raczej dodatkiem do Profito Easy life. a inne mikro dodajesz??

A tak na marginesie to masz rośliny in vitro??

Avatar użytkownika

ALEKS_D_RAVEN
Poznaje temat
 
Posty: 55
Dołączył: 05 sty 2014, 02:06

Ok sorki, teraz zauważyłem datę, czyli twoja kostka ma miesiąc plus tydzień, a to twoje pierwsze glony czy pojawiły się już wcześniej??

Avatar użytkownika

ALEKS_D_RAVEN
Poznaje temat
 
Posty: 55
Dołączył: 05 sty 2014, 02:06

Nigdy nie nawoziłem Ady na starcie i nie było kłopotów.
Podmiany (bez nawożenia na starcie) są wskazane nawet większe niż 30%, sam podmieniałem 50% dwa razy na tydzień przez pierwsze dwa miesiące, nalot na początku się pojawiał, ale dramatu nie było.
Ada to gotowe podłoże, nie wymagające dodatkowego nawożenia, wręcz przeciwnie, na starcie uwalnia dużo do słupa i mogą być kłopoty z glonami kiedy jest za mało roślin.
Można to ograniczyć podmianami by trochę wyjałowić wodę.
ALEKS_D_RAVEN, widziałeś jak świecą te ledy? :roll:
Edit.
Blixa, to te oświetlenie?
Obrazek



Usunięto użytkownika 31012
 

Amazonie jest dość żyzna i jak przesadzisz z nawożeniem na starcie to może być lipa.
W mojej ocenie spokojnie można do 5 tyg podawać tylko potas i step 1.A żelazo w minimalnych ilościach.

Kwestia jak mocno gazujesz bo czym bardzie tym zapotrzebowanie na nawozy wzrasta.
Możesz spokojnie podawać fosfor tylko jak dla mnie trzeba wiedzieć ile go podać bo przy granulatach jest
ciężko stwierdzić na podstawie testów ile go podać bo zawsze testy pokazują 0

Np. w zbiorniku 144l codziennie podaję 3ml Po4 od EL

Ja obecnie na tym podłożu bez żadnego podkładu i nawożenia mam malucha 25l i nie podaję od startu nic 100%LT
Wszystko rośnie bardzo pomału ale rośliny sopokojnie ciągną wszystko co im potrzeba z gleby.
Zmień to Fe na coś lepszego.
Załączniki
krewetkarium 25l.jpg
krewetkarium 25l..jpg


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5255
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

weder przepraszam ze się zapytam podlejesz według EI a ile po4 masz w baniaku w słupie wody robiłeś testy???

Avatar użytkownika

hate
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 935
Dołączył: 14 sty 2007, 04:14
Miasto: Edinburgh

Pisząc,że Po4 podaję od EL to miałem na myśli firmę easy life/ :wink:

Podaję na oko patrząc na rośliny a konkretnie na stożki wzrostu.

W zbiorniku do 2 miesiąca mam praktycznie niemierzalne. Po tym okresie z testów JBL pokazuje 0,2ppm.
Największa zabawa zaczyna się po 5 miesiącu gdy podłoże przestaje chłonąć. Wtedy naprawdę trzeba obserwować aby nie było za mało a zarazem nie przedobrzyć.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5255
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

wiesz przyznam się bez bicia nie mam pojęcia o tym podłożu a ze nie chce mi się szukać to zapytam tu czy po 5 miesiącach nie zmienia się na np.step3 w systemie nawozów ada

Avatar użytkownika

hate
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 935
Dołączył: 14 sty 2007, 04:14
Miasto: Edinburgh

Ja stepy podaje sporadycznie czyli 1/2 dawki raz na tydzień.

Nigdy nie miałem stepa 3.Zawsze podaję 2 a to dlatego,że przez rok zawsze mi się aranż znudzi i robię nowy.
Zreszto jak masz HT obsadzony na maxa to po roku z podłoża zostaje pumeks a koszty kapsuł i dopalaczy są dość
spore i lepiej wymienić glebę. :wink:

Nie posiadam zbiorników większych niż 200l

Fe podaję oczywiście oddzielnie,czasami pstrykam molibdenem i manganem od Rataja.

Do podmian do 3 miesiąca podaję 50/50 kranowit/RO.
Po 3 miesiącu tylko Ro z mineralizatorem Discusa i to wystarcza.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5255
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Zależy co chcesz osiągnąć, hate.
U mnie Ada wytrzymała 2 lata, oczywiście z nawożeniem, potem zbyt pyliła i zamieniłem na bardziej wentylowane podłoże.



Usunięto użytkownika 31012
 

Dokładnie tak Kwestia jak będziesz prowadził zbiornik czyli ,czy to będzie takie podkręcone HT na maxa czy
takie z 2 bąblami na sekundę i 0,6w/l wtedy amazonia pociągnie dłużej.

Nigdy nie posiadałem pod nią podkładu ADA i zastanawiam się jak długo pociągnęłoby to podłoże.
Ale koszt zakupu podkładu jest spory.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5255
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

weder napisał(a):
W zbiorniku do 2 miesiąca mam praktycznie niemierzalne. Po tym okresie z testów JBL pokazuje 0,2ppm.

i przy takim małym Po4 nie masz zielonych kropek(nie mylić z zielona szybą bo to od mikro jest a nie od braku PO4)
ogólnie dobrze by było jak by kolega dał zdjęcie tych jego zielonych szyb

Avatar użytkownika

hate
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 935
Dołączył: 14 sty 2007, 04:14
Miasto: Edinburgh

Cześć,

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
A więc tak:

Grzesiek 22 - dokładnie - to ta lampa. Świeci mocno, moim zdaniem zupełnie wystarczająco.

Podmiany wody robię cały czas, jak napisałem, około 30 % co 3 dni. Ostatnio zwiększyłem nawet do 40-50%.
Odsysam zielenice. To pierwsze glony w tym akwarium.

Po przeczytaniu waszych postów, zastanowiło mnie jedno. Od dwóch tygodni podaję codziennie STEP 1 - 2 ml dziennie.
Może to właśnie z powodu mikro, zielenice tak się panoszą.

CO2 - około 2 bąbli na sekundę.

Czytam, że sugerujecie przejść z Fe Easy life na ADA ECA.
Doczytałem się opinie, że Easy life jest takim mniej stężonym substytutem ECA. Do jakiego stężenia Fe dojść w akwarium?
Obecnie mam 0,05.

Rośliny częściowo in vitro (heniek i tenellus). Martwi mnie heniek, widać, że w niektórych miejscach nie daje rady, ale na większości polany rośnie aż miło. Dzisiaj go ciąłem.

Wpuściłem dzisiaj dodatkowo 9 red crystal.

Załączam zdjęcia - robione dzisiaj po podmianie wody i odessaniu zielenic (normalnie jest ich więcej). Daję też zdjęcie sprzed 10 dni dla porównania.
3.JPG
Z końca lutego

IMG_0334.JPG
Obecnie - 9 marca



IMG_0332.JPG
dziura w heniu


IMG_0327.JPG
zielenice

Avatar użytkownika

blixa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 01 mar 2014, 15:59

to zielone ja obstawiam problemy z mikro

Avatar użytkownika

hate
Zaawansowany użytkownik
 
Posty: 935
Dołączył: 14 sty 2007, 04:14
Miasto: Edinburgh

Czyli uważasz, że powinienem odstawić STEP 1 i dawać samo żelazo?

Avatar użytkownika

blixa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 01 mar 2014, 15:59

blixa napisał(a):Czyli uważasz, że powinienem odstawić STEP 1 i dawać samo żelazo?



Ja jeśli podaję step 1 to tylko przez 2 tyg potem podaję step 2 tam masz fe
A jeśli chodzi o żelazo to o wiele lepsze pod względem przyswajalności od EL ma firma Seachem .

ADA nigdy nie stosowałem Fe cena zabija.


Avatar użytkownika

weder
Z dużym doświadczeniem
 
Posty: 5255
Dołączył: 24 lut 2012, 22:59
Miasto: Gdynia

Dzięki za odpowiedź.

Czyli - jeśli dobrze rozumiem, radzisz mi przejść już na STEP 2?
Czy przejście na mocniejszy nawóz nie sprawi, że zielenice rozpanoszą się jeszcze bardziej?

Co do firmy Seachem, używam Purigen w filtrze od tygodnia, ponieważ miałem bardzo wysokie
stężenie NO3 i NO2 też było wykrywalne. Zastanawia mnie to czy za bardzo mi Purigen nie wyjaławia wody.

I jeszcze pytanie - czy kupić STEP 2 i zacząć podawać (zostając z Fe Easy life przez jakiś czas),
czy na razie zostać na STEP 1 i kupić Fe Seachem i zacząć podawać zamiast Easy life?

Które z rozwiązań wydaję ci się lepsze?

ECA faktycznie cena jest kosmiczna.

Avatar użytkownika

blixa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 01 mar 2014, 15:59

Ta Ada to proste podłoże, na start masa podmian na starcie, zero nawożenia ( zależy jakie masz oświetlenie) to podłoże kocha wysokie światło i dużo co2, inaczej nie ma sensu go prowadzić.



Usunięto użytkownika 31012
 

Mam i jedno i drugie. Podmiany też często robię.

Avatar użytkownika

blixa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 01 mar 2014, 15:59

To dowal roślin szybo chłonących i masz kłopot z głowy, potem tylko wywalasz co chcesz i kreujesz zbiornik.



Usunięto użytkownika 31012
 

Brightwell Aquatics - Florin-FE, i nie ma lepszego żelaza w dobrej cenie.

@Grzes22, znowu tylko filozofujesz. Rozumiem, że postawiłeś parę zbiorników na tym podłożu skoro tak uważasz czy może to taka obiegowa opinia z netu? Amazonia potrafi wiele wybaczyć no chyba, że od początku nie wiemy co robimy i o nic nie dbamy. Proste podłoże czyli? Za proste i nie działa? Dzięki ADA mogę nic przy baniaku długo nie robić a i tak wszystko będzie wyglądać jak powinno. Jedyną rzeczą na której się skupiam to podmiany i przycinka. Nic wiecej. Aaa! Raz do roku wymieniam butlę z CO2.

Sposobów na prowadzenie zbiornika jest tyle ilu jest akwarystów.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Dzięki za odpowiedź.
Odstawiłem na razie STEP 1. Zmierzyłem dzisiaj NO3 - około 10 - 15 ml/l (pewnie przez Purigen w filtrze ) (testy JBL krople).
PO4 też sprawdziłem, ale tu nie ma żadnych realnych wyników - pokazuje zero.

Martwi mnie jedynie ten heniek - ta dziura która się zrobiła pośrodku dywanu - 10 dni temu tam było zarośnięte.
Nie wiem - czy to zielenice go tak punktowo wykończyły, czy to przez brak żelaza.

Generalnie na razie chciałbym samo żelazo podawać, ze względu na heńka.

Avatar użytkownika

blixa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 01 mar 2014, 15:59

Aha - no i jak widać w pierwszym poście, zbiornik ma już prawie dwa miesiące.

Avatar użytkownika

blixa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 01 mar 2014, 15:59

M. Henia tniemy nisko i minimum co 10 najdalej co 14 dni inaczej potrafi mocno przerastać i czasami się odrywa. Często też dolne części żółkną i gnija przez co dochodzą kolejne kłopoty.
[b]Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny!


Avatar użytkownika

Prospero
Znający temat
 
Posty: 1933
Dołączył: 14 lip 2010, 20:56

Dzięki. Wiem, tnę henia co 7-10 dni, rośnie jak na przysłowiowych drożdżach. 85 % trawnika jest w bardzo dobrej kondycji, na dole nic nie gnije. Tylko w tych dwóch miejscach zrobiły się takie dziury - najpierw trochę tam zżółkł, potem zrobił się przeźroczysty i zielenice go mocno w tym miejscu obsiadły - to odessałem te gnijące resztki z tych dwóch punktów.

Avatar użytkownika

blixa
Zainteresowany tematem
 
Posty: 209
Dołączył: 01 mar 2014, 15:59







Powiązane tematy
  • Zielenice czy inne dziadostwo?

    Do tej pory nie panikowałem.Myślę: zbiornik świeży, tak musi być. Ale czy na pewno musi? Problem pojawił się po 1) pierwszym podaniu mikro lub 2) zarybieniu zbiornika. Niestety zbiegło się to w czasie...

    Wyświetlenia: 386 | Odpowiedzi: 5 czytaj więcej...

  • Zielenice punktowe

    Witam, Od jakiegoś czasu toczę walkę z zielenicami i już na nie nie mam siły poniżej parametry wody. Może ktoś miał by jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić [emoji30] Akwarium 64L Fe 0,4 PH 7,5 Mg 12 ...

    Wyświetlenia: 942 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...

  • Proszę o pomoc w rozpoznaniu problemu z glonami

    Witam Proszę o rozpoznanie co to za dziadostwo i ewentualnie jak zwalczyć , dwa słowa o akwarium 126l filtr aquanova 800 światło aquael leddy plant 32 w ziemia żwirek bezc o2 nawozów ostatnio dużo p...

    Wyświetlenia: 776 | Odpowiedzi: 14 czytaj więcej...

  • Brak PO4 w wodzie, duża ilość w podłożu a zielenice

    Witam. Opadają mi już ręce, walczę z zielenicami i glonami nitkowatymi od założenia akwarium czyli jakieś 2 miesiące. Ciągle nie mogę dojść co jest przyczyną że po 2/3 dniach mam zielona szybę do teg...

    Wyświetlenia: 1224 | Odpowiedzi: 16 czytaj więcej...

  • Proszę o pomoc - czarne plamy na liściach

    Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowani co się dzieje w moim akwarium. Mianowicie są to czarne plamy na roślinach oraz podłożu. Czym ewentualnie to zwalczyć?

    Wyświetlenia: 455 | Odpowiedzi: 3 czytaj więcej...



Recenzje

Ładowanie...

Baza wiedzy akwarystycznej


 
  Działamy od 2001 roku i wspólnie z ponad
30 tysiącami akwarystów z całej Polski zdobywamy wiedzę i dzielimy się doświadczeniem oraz informujemy o nowościach z branży
akwarystycznej.

 

Sklep firmowy

Bogata oferta ponad 300 gatunków i odmian roślin. Ponad 15 000 produktów dostępnych wysyłkowo lub do
odbioru osobistego w Krakowie (obowiązuje rezerwacja).
Punkt odbiorów: Kraków ul. Młyńska Boczna 5

Copyright © 2001-2020 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.
           


 
Uruchomiono zadanie harmonogramu