Zmiękczanie wody - porady
Znalezione w sieci inspiracje, tutoriale, ciekawostki oraz informacje o konkursach.
Witam
Mam pytanie w jaki najlepszy sposób można zmiękczyć wody.\
Pozdrawiam
-
slowinski3
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie ma najlepszego sposobu. Wszystko zależy od pieniędzy i czasu oraz od tego, czy chcesz przygotować wodę do akwarium, czy poprawić twardość wody w już działającym akwarium.
Warianty masz różne:
Chemicznie:
- dodatkiem odpowiedniej ilości sody i wapna (dla "nie-chemików" niepolecane - trochę trzeba liczyć a pomyłka może być tragiczna w skutkach).
- dodatkiem fosforanów (j.w.),
- dodatek kwasu (usuwa TwW nie usuwając TwO, wykorzystanie j.w.).
- użycie wymieniaczy jonowych, zeolitów, czasem odpowiedniego podłoża,
- gotowanie wody (usuwa większość TwW i równocześnie podobną ilość TwO).
Fizyczne:
- rozcieńczanie wodą o mniejszej twardości (zdemineralizowaną, destylowaną, z filtra RO). Nie patrząc na koszty jest to metoda najwygodniejsza.
-

zulix
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Rzeszów
Witam
Dzięki za info. Zastanawiam się na techniką RO, czy może mi ktoś powiedzieć w jaki sposób ona działa i jakie są koszty jej utrzymania akwa bede miał 300 l
pozdr.
-
slowinski3
●
Usunięto użytkownika 14432
slowinski3 obserwuję Twoje rzeczowe pytania w kilku wątkach i super, że znajdujesz na nie odpowiedzi, które mam nadzieję pomogą Ci w zrealizowaniu marzeń o pięknych akwarium. Tylko, czy nie startujesz z zbyt wysokiego pułapu ? Doczytałem, że planujesz baniak 300 litrów. Może jednak na początek pobawić się i testować zbiornik roślinny na mniejszym gabarycie ?
Tak czy siak, życzę powodzenia 
-
Usunięto użytkownika 14432
●
12 lis 2009, 13:52
n
(#5)
Dobry filtr RO kupisz za ok 500 PLN. Nie kupuj filtrow wylacznie przeznaczonych do celow akwarystycznych, bez stopni liniowych w obudowach narurowych (sa do bani, pomimo tego, ze sa nieco tansze. Za to pozniej generuja wieksze koszty przy wymianach poszczegolnych stopni). Co jakies 6-8 miesiecy (przy baniaku 300l) trzeba wymienic filtr 20 i 5 mikrom oraz weglowy (w sumie koszt ok 70 PLN). Membrana RO powinna wytrzymac ze 2 lata, pozniej wymiana (ok.150 PLN). Filtr dziala na zasadzie odwroconej osmozy. Stopnie wstepne:
1. 20 mikrom (oczyszczenie zgrubne wody)
2. filtr weglowy (usuwa przede wszystkim zwiazki chloru, ktore zniszczylyby membrane RO)
3. 5 mikrom (oczyszcza z pozostalosci po filtrze weglowym)
4. membrana RO (wlasciwe przygotowanie wody)
5. Ewentualne mineralizatory i jonizatory (nie sa niezbedne)
Otrzymujesz wode zdemineralizowana ok. 1/3 i odrzut z membrany ok. 2/3.
Wode mozesz preparowac w oparciu o te dwie we wlasciwych dla siebie proporcjach uzuskujac taka jaka chcesz. Mozesz ewentualnie do wody RO dodawac gotowe sole.
Pozdrawiam, Darek
-

Stokrotek
●
- Miasto: Warszawa
Ja przez lata zmiękczałem wodę kationitem, moim zdaniem RO w akwarium roślinnym, to tak trochę jak armata na zabicie muchy, poza wyjątkowymi przypadkami.
Możesz kupić taki produkt http://www.akwarystyka.sklep.pl/Zoolek_ ... 183___5006 i regenerować go setki razy roztworem kwasu siarkowego, który możesz kupić na stacji benzynowej jako elektrolit dla akumulatorów. Przepis na regenerację znajdziesz na opakowaniu Filtrax K.
Szybkie, tanie, nie potrzebujesz zbiornika na zbieranie wody RO i przyjazne dla środowiska, bo nie ma wody z odrzutu.
Można zmiękczać sposobem podanym w linku, albo zrobić kolumnę filtracyjną z obciętej butelki, co ja akurat stosowałem.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
- Miasto: Wick, Szkocja
Witam
Dzięki za podanie linku napewno sie przyda, czy masz może schemat jak zrobić ten komin. był bym naprawde bardzo wdzięczny
pozdrawiam
-
slowinski3
●
spider72 napisał(a):Ja przez lata zmiękczałem wodę kationitem, moim zdaniem RO w akwarium roślinnym, to tak trochę jak armata na zabicie muchy, poza wyjątkowymi przypadkami. Możesz kupić taki produkt http://www.akwarystyka.sklep.pl/Zoolek_ ... 183___5006 i regenerować go setki razy roztworem kwasu siarkowego, który możesz kupić na stacji benzynowej jako elektrolit dla akumulatorów.
Zgadzam się ze Spiderem, że zmiękczanie wody powinniśmy zastosować w naprawdę ekstremalnych przypadkach.
Sam też kiedyś obwiniałem twardą wodę za źródło niepowodzeń w uprawie roślin.
Co do kwasu siarkowego to jego wybór w porównaniu z np. HCl jest trochę nieszczęśliwy.
Zadaniem kwasu przy regeneracji żywicy jest "odbieranie" z niej kationów (główie Ca i Mg).
Tak się składa, że jony H+ dysocjujące z kwasu wędrują na żywicę a reszta kwasowa łączy się kationami zaabsorbowanymi przez żywicę podczas zmiękczania.
W przypadku kwasu siarkowego SO4-- tworzy CaSO4 (gips), który może zapychać porowatą strukturę ziaren żywicy zmniejszając ich zdolność jonowymienną.
Dlatego lepszy jest HCl (dostępny w sklepach z farbami).
pzdr
-

markis
●
- Miasto: Szczecin
markis napisał(a):Sam też kiedyś obwiniałem twardą wodę za źródło niepowodzeń w uprawie roślin.
To podobnie jak w moim przypadku. kombinowałem kiedyś ze zmiękczaniem wody, ale jak zobaczyłem u pewnej osoby ładny roślinny baniaczek i dowiedziałem się że leje kranówkę, bez zbędnych ceregieli (wymieniaczy jonowych, filtrów RO). Spróbowałem tego samego i okazało się że można. Dodam że kranówka w moim regionie ma TwW ok 20 st n.
Pozdrawiam, Paweł
-

pawel_ok
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
- Miasto: lubelskie
slowinski3 napisał(a):Witam
Mam pytanie w jaki najlepszy sposób można zmiękczyć wody.\
Pozdrawiam
ja w małych akwariach stosuje zwykłe filtry do wody pitnej (kilka do kilkunastu złotych w tesco) w zwykłych turbinkach wkładam zamiast gąbki cały filtr tylko trzeba pilnowac i sprawdzac co jakis czas twardość wody przy turbinie 600L/h wystarcza mi jakies 15-20 minut zeby zmniejszyc twardość o jakieś 5-7 stopni , lub robie podmiane wody ok 20% co tydzien z wcześniej przefiltrowanej wody przez te filtry troche to pracochłonne bo dzbanek ma tylko 1,5l pojemności a filtracja zajmuje około 3 minut
jak narazie u mnie się sprawdza!
wydajność takiego filtra wynosi 150-200l wody
-
drim30
●
drim30 napisał(a):(...)lub robie podmiane wody ok 20% co tydzien z wcześniej przefiltrowanej wody przez te filtry troche to pracochłonne bo dzbanek ma tylko 1,5l pojemności a filtracja zajmuje około 3 minut jak narazie u mnie się sprawdza!
Do niedawna robiłem tak samo. W kranie mam wodę o twardości ogólnej na poziomie 35-38 stopni. Dzbankowy filtr kuchenny zbijał mi to do 14-15. Trzeba tylko uważać, żeby nie był z mineralizatorem.
Na szczęście już nie muszę się tak męczyć bo stałem się szczęśliwym posiadaczem filtra RO 
-

Alianora
●
- Miasto: Skierniewice
-
slowinski3 napisał(a):Witam
Dzięki za podanie linku napewno sie przyda, czy masz może schemat jak zrobić ten komin. był bym naprawde bardzo wdzięczny
pozdrawiam
Bierzesz plastikową butelkę po napoju np. o pojemności 2litry i odcinasz w niej dno.
Odwracasz ją szyjką do dołu i umieszczasz na dnie warstwę waty perlonowej (takiej do filtra, nie kosmetycznej). Wsypujesz teraz do tej butelki 1litr Filtraxu K i przykrywasz warstwą waty. Na tą watę dajesz warstwę (3-4cm) węgla aktywnego i znowu przykrywasz warstwą waty. Warstwy waty nie muszą być grube, mają one za zadanie zapobieganie mieszania się warstw filtrujących.
Warstwa węgla na wierzchu bedzie wyłapywać metale ciężkie z wody, jak miedź, żelazo itd. co przedłuzy żywotność kationitu, gdyż metale te wiążą się z nim tak silnie, że nie uwalniają się przy regeneracji.
Ja na górze butelki (odwróconej szyjką do dołu) przepaliłem otwory, przez które przewlekłem sznurek i wieszałem taką kolumnę na kranie. Pod nią podstawiałem wiaderko lub miskę i jazda. Prędkość przepływu nie jest taka duża, ale o wiele większa niż przez filtr RO. U mnie na wiaderko wody (10litrów) musiałem czekać 15-20min. Jeżeli użyjesz ciepłej wody i od czasu do czasu potrząśniesz kolumną, aby uwolnić zbierający się tam CO2, to przepływ będzie jeszcze szybszy.
Tak otrzymaną wodą mieszałem z wodą z kranu w proporcji takiej, aby otrzymać rządaną twardość.
Pozdrowienia
... sypnijcie no tu szwagrze, jeszcze łopatę fosforu do tej nalewki i będzie git.

-

spider72
●
Kiedy bawiłem się jeszcze w zmiękczanie to robiłem tak:
Duży pojemnik (przygotowywałem 30l wody do podmiany), filtr turbo 350.
Taki filtr umożliwiał rozbudowanie o kolejne koszyczki z materiałem filtracyjnym.
Najpierw I wkład - węgiel aktywny i II wkład kationit.
Filtr pracował w trybie "napowietrzania" w celu jak najszybszego wytrącenia CO2 pochodzącego z twardości węglanowej.
Po kilkunastu minutach i badaniu twardości usuwałem węgiel i dokładałem za kationitem (I wkład) anionit. (II wkład)
Znowu kilkanaście minut i badanie GH i ew. pH.
Gdybym miał mocniejszy filtr mógłbym od razu zrobić to za jednym razem (węgiel, kationit, anionit). Jednak 2 media filtracyjne to był max co filtr wydolił.
Żywice umieszczałem w woreczkach na wkłady filtracyjne (zdaje się Zooleka).
Awaryjne można poprosić o rajstopę matkę, żonę lub kochankę.
I to tyle... Nie trzeba budować kolumny.
pzdr
PS.
Po kilku miesiącach i braku widocznej poprawy (upadł mit) w hodowli zielska dałem sobie spokój i zacząłem wnikliwie studiować wywody niejakiego plantbrain'a z czasów jak jeszcze udzielał się na APC.
-

markis
●
Jak się poszuka w sieci, to plaintbrain udzielał się kiedyś na kilku lub kilkunastu forach, i na każdym ma po kilkaset postów. Do dzisiaj udziela się regularnie na dwóch brytyjskich forach.
To się dopiero nazywa poczucie misji  .
Pozdrowienia

-

spider72
●
spider72 napisał(a):Jak się poszuka w sieci, to plaintbrain udzielał się kiedyś na kilku lub kilkunastu forach, i na każdym ma po kilkaset postów. Do dzisiaj udziela się regularnie na dwóch brytyjskich forach. To się dopiero nazywa poczucie misji  .
Dokładnie tak! Istny społecznik.
Ma niesamowitą cierpliwość w powtarzaniu po raz n-ty na te same pytania.
Na początku przeszkadzał mi trochę taki mentorski ton ale już się przyzwyczaiłem.
Bez wątpienia zbudował sobie autorytet i może sobie pozwolić na taki styl.
Tobie Spider wytrwałości również nie brakuje. Z przyjemnością czytam Twoje posty i mimo, że od długiego czasu studiuję i praktykuję EI parę razy pewne sprawy uwypukliłeś co sprawiło że mogłem lepiej tą wiedzę zrozumieć i przyswoić.
Chapeau bas!
pzdr
-

markis
●
Cóż wskazówek udziela mi sam "Wielki Szwagier", który podsyła od czasu do czasu jakieś opracowania do przeczytania, bo on sam nie może pisać po polsku, inaczej już dawno by tutaj pisał, to samo Clive Greene. Obaj panowie od czasu do czasu starają się przeczytać posty z polskich forów używając translatorów online i czasami wychodzą im prześmieszne rzeczy z tłumaczenia i wysyłają je do mnie, na poprawienie humoru.
Pozdrowienia

-

spider72
●
hehhe dobre  ja też czasami korzystam z google translate z racji tego, że języki obce w moim wykonaniu to gorzej jak translate, ale po czasie można się przyzwyczaić do tego, ogólnie chodzi często o złapanie kontekstu.
A co do rad Spidera, to ja też jestem jego zwolennikiem, bo dzięki jego radom poprawiłem bardzo znacząco kondycję mojego zbiornika i bardzo chętnie czytam tłumaczenia oraz obszerne tematy z wieloma przykładami porównaniami i linkami.
Bardzo mi to pomogło aby przełożyć troszkę wiedzy teoretycznej w praktykę co bardzo zaowocowało
teraz metoda EI nie taka straszna jak się wydawało
-
Matrixowo
●
- Miasto: Zduńska Wola
Powiązane tematy
Zapraszam do obejrzenia (włączcie polskie napisy), Balazs mądrze mówi - szczególnie o planowaniu budżetu na akwarium i nie podnoszenia zbyt wysoko poprzeczki odnośnie litrażu.
Witamy. Kolejny pro tip/patent Jurisa ;)
Tym razem reklama uchwytu marki Denerle lub ISTA na wężyk z filtra RO, ale żeby tak pomyśleć i zrobić to samo zapalniczką, opalarką jak w przypadku tego nowe...
albo takie, które zmieniają je jak najmniej. Istnieje w ogóle coś takiego, oprócz neutralnej (podobno) lawy, bazaltu i kwarcytów? Już się nastawiałem na Seiryu, a tu czytam o tym, że gH potrafi podsko...
Mam pytanie czy lawa wulkaniczna moze zmienic parametry wody?
Moje pytanie zadaję z ponieważ od około dwóch lat poszukuję dwóch przyczyn
1. zahamowania wzrostu roślin w akwarium, po prostu rośliny ja...
seria.jpg
Zapraszamy na nasz profil facebookowy, na którym obejrzycie nagranie z zakładania zbiorników w galerii Green Aqua z masą fajnych porad dla aquascaperów.
https://www.facebook.com/roslinyak...
Cześć. Mam pytanko na które nie znalazłem odpowiedzi. Ostatnio po raz pierwszy użyłem do hardscape'u skałek Ancient stones w nano akwarium i mam problem z twardościami w tym zbiorniku. Wiem, że Seiryu...
Witam!
Posiadam w akwarium skały Suropu Stone zakupione w sklepie RA w ilości ok 26kg. znajdują się one w zbiorniku o pojemności 160l, a że z kranu leci u mnie twarda woda kh18 postanowiłem zainwesto...
Chciałbym zasadzić roślinę na korzeniu, który wystaje ponad poziom wody. Chętnie jakąś płożącą, żeby go całego okryła.
Podzielcie się doświadczeniami w tym zakresie.
PS akwarium jest otwarte, z lampą...
|
|