Przeglądając zagraniczne fora akwarystyczne natknąłem się na przydatny plik PDF zawierający rysunki techniczne (rozkroje) szafek ADA. Myślę, że wiele osób może być zainteresowanych tymi schematami, a zbudowanie sobie takiej ładnej szafki nie będzie już stanowić problemu.
Sprawa Standu jest prosta, aluminiowa rurka odpowiedniej średnicy i gięcie... Tylko że giąć trzeba na giętarce do rur, dodatkowo rura musi w środku być wypełniona piaskiem i zakorkowana z dwóch stron.
Dawid Wesołowski napisał(a):Sprawa Standu jest prosta, aluminiowa rurka odpowiedniej średnicy i gięcie... Tylko że giąć trzeba na giętarce do rur, dodatkowo rura musi w środku być wypełniona piaskiem i zakorkowana z dwóch stron.
Bardziej chodzil mi o gotowe rozwiazania - nie kazdy ma dostep to gietarki (np. ja) a wiem ze akwarysci kompletuja czesto standy z gotowych elementow (castorama, obi).
Czasem udaje sie zdobyc chromowane elementy - ladnie to wtedy wyglada.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
CCCP - Cep cepa cepem pogania kiedyś dostałem za to uwagę ;)
a teraz nie wiele pamiętam z ruskiego a tu jak znalazł
Co do schematu ciekawe to zrobili rzut na arkuszu 2800 x 2000 , taka uwaga dla tych którzy będą chcieli szafkę wykonać samodzielnie.
płyta o wymiarach arkusza 2800x2070 = 5,8 m2 średnia cena za m2 ok 30 zł,
czyli ok 170 zł , do tego ciecie ok 2 zł za mb , oklejanie itd.
na maxa 220 zł. Oczywiście sami skręcamy
Wydaje mi się że biała płyta wiórowa 18mm jest tańsza Ja robiłem z białej i wyszło mi za materiał na szafkę 60x30x 70cm około 100pln, z tym że blat z drewna sosnowego robiony
Najdroższe w tym wszystkim to szpachla samochodowa, podkład pod lakier, baza, papiery.
No i piwko co by się miło pracowało ;P
Stojaki do lamp najłatwiej zrobić z rurek chromowanych dostępnych w sklepach meblowych używanych do budowy regałów sklepowych.
Pełna nazwa produktu to : System Rurowo-Kulowy
Dostępne są też specjalne uchwyty dzięki którym można taki stojaczek przykręcić do szafki, przez co wszystko wygląda bardzo estetycznie.
Przykład poniżej
http://www.unidekor.pl/pl/wyposazenie-sklepow/shop/system-rurowo-kulowy
jak wyżej konfirmanty, warto kupić specjalne wiertło do konfirmantów, a dla amatorów są podstawki , żeby kręcić prosty (tzn, żeby dziury nie przewiercić przez płyte na drugą stronę.)
Ilość, ile trzeba, ale raczej po szt na jeden bok wystarczy.
joshua w Oświetlenie· Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 16292
Cześć,
Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie.
Do zbudowania tła użyłem:
...
jkozik w Nawożenie· Odpowiedzi: 27 · Wyświetlenia: 25893
Zabawię się dzisiaj w Adama Słodowego :wink: Chcę Wam przedstawić projekt wykonanego przeze mnie automatu do nawożenia. Przed wyjazdem na urlop musiałem jakoś rozwiązać problem dokarmiania mojej ziele...
Mając w planie aranżację akwarium 160L dla amerykańskich pielęgniczek postanowiłem zacząć od tła, które wymaga sporo czasu na przygotowanie. Byłem zainspirowany techniką kolegi użytą w wątku:
https:/...
Kuba47 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3909
Witam. Mam nowo zalozone akwarium 60x40x30, 72l postawione na szafce z Ikei. Wymiary 160x48. Szafka ma wzmocniony środek, bez wzmocnioneia tyłu. Blat wydawał się solidny przed postawieniem zbiornika. ...
biju w Oświetlenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1216
Witam Szanowne Grono :)
Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia.
Akwa to high tech o wym 200x40x60
Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...
przemx23 w Oświetlenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3621
Witam,
Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45.
Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...
Statystyki
Ten temat przegląda 712 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571080
• Liczba wątków: 48827
• Użytkownicy: 36952
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 712 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej