Witam
Mam problem z wyborem nawozu. Podaję jak najwięcej danych, proszę o rady.
oświetlenie 4x18
CO2 z bimbrowni
podłoże Aqua Substrate2
woda kranowa, dość twarda,
średnie zagęszczenie ryb
filtr narazie wewnętrzny+kaskada, może niedługo kubełek
gatunki roślin, nurzaniec, zwartki, nadwódka wielonasienna, rotale, microsum, Glossostigma akwarium raczej gęsto obsadzone
najlepiej z serii PG
Jeśli coś przeoczyłem, napiszcie.
Jak długo akwarium funkcjonuje?
Ogolnie podchodząc do tematu-rośliny ktore wymieniles lepiej zasilać poprzez system korzeniowy,płynne nawozy ograniczył bym do minimum.
No to może standardowy zestaw:
Classic, Ferro+, Macro
Skoro tak zaleca producent to dlaczego nie spróbować? A z czasem okaże się czy wszystkie będą potrzebne, czy może czegoś brakuje.
Wybrałem linie PG, Classic, Ferro i Macro. A jak jest z dawkowaniem ? Ale nie mówcie że każdy zbiornik jest inny, że trzeba indywidualnie dobierać dawkę, wiem o tym ale sam nie umiem dobrać odpowiedniej dawki na start. Z czasem odkryje ile nawozu lać do wody, jednak na początek proszę o pomoc. Zastanawiam się też kiedy zacząć nawożenie, czy dawać od pierwszej podmiany czy pierwszego dnia.
Przez pierwszy tydzień, dwa wstrzymaj się z nawożeniem. Potem zacznij delikatnie dawkować nawozy od powiedzmy 25-40% zalecanej dawki. Stopniowo zwiększaj dawkę w miarę potrzeb.
A tak w ogóle to patrz na rośliny, bo każde akwarium jest inne
Jak zauważysz że rośliny się przyjęły to zacznij dawkować nawozy przez pół zalecanej dawki. Światła możesz puścić na pełną moc, ale zacznij od 4-5h i zwiększaj co ok 1tydzień 1h
Ostatnie (chyba) pytanie co do nawożenia. Chodzi o pg macro, na opakowaniu jest napisane żeby dawkować po podmianie wody a jeśli akwarium jest zarośnięte dodatkowo codziennie. Na stronie aqua art jest tak:
Dawkować codziennie, dobierając dawkę do indywidualnych potrzeb zbiornika - np. 1ml na każde 40 litrów pojemności akwarium.
Według was jak lepiej dawkować macro ? po podmianie czy codziennie ?
cherry_ukasz napisał(a):ja jadę osobiście na AquaSubstrate II i nawozach PG classic, makro i ferro+. Wszystko leje codziennie i nie mam żadnych problemów
ja ostatnio lalem macro micro + ferro po 2 dniach mialem glony + nitki jutro musze zielona herbatke zastosowac;D
zielona herbata dobra na glony, sprawa jest tylko tego, żebyś nie przesadził z ilością tej herbatki bo może to zaszkodzić rybkom. Jeśli chodzi o glony- nitki to ja wole wpuścić Amano rach ciach i nie ma co do glona przy PG- myśle, że możesz po prostu za dużo nawozić, ale nie wiem ile nawozisz. Ja dodatkowo do nawozów daje KNO3, bo jakoś wydaje mi się, że za mało jest K i N w nawozach PG
djluki w Nawożenie· Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 18439
Witam startuje zbiornik 112 l i mam kilka pytań odnośnie nawożenia. Ale zacznijmy od opisu 112 l na piasku bazaltowym i pod rośliny kulki gt, zalany woda ro zmineralizowana solami
Mg-30
Ca-12
Oświe...
Robcio12 w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1671
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro
I to jest ok azotu 0.6
A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym
Dodam że posiadam akwa...
Ciechan w Nawożenie· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2135
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...
Sola13pl w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2821
Witajcie!
Zasadniczo od startu w listopadzie 2020 przeszedłem w moim baniaku 200l spora drogę (szczególnie jeśli chodzi o wiedzę i świadomość). Dużo się też zmieniło i przeszedłem z LT na HT, chociaż ...
Edgar w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3505
Od znajomego otrzymałem taki przepis na nawóz ... jeszcze nie próbowałem
Prosze o Waszą opinie czy ta "receptura" może zadziałać ??
1 litr destylowanej wody
59 gramow K2SO4
65 gramow KNO...
Bpollo78 w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2044
Dzisiaj zakupiłem i podałem nawóz Tropica Plant Specjalised fertiliser, nigdzie nie mogę znaleźć czy w składzie jest potas czy ktoś z was go stosował? Czy oprócz niego dawać codziennie potas?...
pieter w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3185
Cześć,
Na podstawie załączonego zdjęcia.... czy wg. Was, ilość roślin w akwarium jest duża, czy mała ?
Pytanie wynika z ilość dawkowanego nawozu COMPLETE dla roślin. Obecnie co tydzień podczas podm...
ozzy26 w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2153
Witam.Prosze o poradę.Według testu zoolek mam no3 20mg/l fe 0,1a po4 0,5mg/l.Chciałbym podnieść po4 do 1,5 majac gotowy fosfor ,którego 1ml podnosi o 0,33mg/l w 100l.Akwa mam 72l brutto(55netto) jaka ...
klasyk211 w Nawożenie· Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1001
Znalazlem dobry kalkulator zulixa. W tabeli jest opcja rozrobienia symfoni zlotej. Chem sie upewnic czy dobrze to rozumiem. Moje akwa 450L dawka dzienna 10 ml SZ 50g + Fe13% 5g nawoz 500ml gotowy. To ...
Statystyki
Ten temat przegląda 655 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571105
• Liczba wątków: 48831
• Użytkownicy: 36957
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 655 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej