Czegoś brakuje w chemii wody - proszę o pomoc - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czegoś brakuje w chemii wody - proszę o pomoc

Liczba wyświetleń: 1720·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Piotr Pawlik
Witam.
Piszę ponownie na forum, gdyż brakło mi już koncepcji.
Akwa:
160 L brutto, średnio zarośnięte, netto będzie ze 130 L, zbiornik założony w lutym tego roku
Światło:
łącznie 75 W (39 W T5 i 2 * 18W T8 ), światło T8 - 14 godz/dobę, T5 - 11 godz/dobę,
woda:
kranówka z Łodzi, sporo fosforanów (kiedyś mierzyłem było około 0,8 ), nawożę codziennie 8 ml PG Ferro+, 3 ml PG Makro, podmiany 50 L raz w tygodniu po podmianie dodaję 20 ml PG Classic, 1 łyżeczkę K2SO4, 12 ml proszku MgSO4 *7H2O, CO2 z butli podawane na wlot filtra kubełkowego który de facto jest za mały i za słabo wydajny (Prime 10)
Parametry wody:
kH 11
pH 7
NO3 około 10-20
PO4 około 2
Rośliny:
anubiasy nana - sporo rosną wyśmienicie,
echinodorus rubin - rośnie świetnie,
jakiś echinodorus z zielonymi dużymi liśćmi - rośnie super,
rotala rotundifolia - rośnie słabo, na liściach pojawiają się ciemne małe kropli, potem liście i łodyga w danym obrębie rośliny robi się ciemna jakby pokryta tymi kropkami, najlepiej rośnie przy powierzchni wody (pewnie ma za mało światła), osostanio jej trochę lepiej, nowe pędy są już bez kropek,
hygrophile corymbosa compacta - jakoś rosną, w tempie średnim, ale liście stare i średnie zaczynają się rozlatywać, na części liści rozpad zaczyna się od małych brązowych dziur zaś niektóre liście jakby traciły grubość albo jakby nie miały z czego budować swojej masy, jest to miejscowe i od tego zaczyna się rozpad liści,
hygrophile salicyfolia - tragedia, na starszych liściach masa brązowych kropek, liście młode są zdeformowane, poskręcane, rośliny są tak zdeformowane, że wogóle nie przypominają już formy pierwotnej, dwie z nich mają liście cienkie na max 5 mm i długie na jakieś 8 cm, tragedia, są jednak ze cztery młode pędy, które zdaje się jakoś sobie radzą, liście mają normalny kształt, są co prawda lekko poskręcane i mają trochę brązowych kropek ale wyglądają dużo lepiej,
hygrophile siamensis - generalnie są to pierwsze rośliny jakie miałem w akwa, przez około 2-3 miesiące od założenia akwa rosły rewelacyjnie, najszybciej rosnąca roślina, potem akwa dojżało, dołożyłem światła (wcześniej miałem tylko dwie T8), zacząłem podawać CO2 z butli, i rośliny po jakimś czasie zaczęły się rozlatywać o czym pisałem już w wątku:
http://www.roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=11465&highlight=hygrophile
Generalnie obecnie zostały mi końcówki jednego pędu z którego wyrosły trzy odrosty i powoli roślina rośnie ale młode liście są często poskręcane a na starszych pojawiają się brązowe plamki
Czytałem forum i zdecydowałem postawiłem na brak potasu, magnezu (dziury w liściach) i boru (skręcanie się młodych pędów). Bor podaję w Ferro+ (aha do około połowy lipca od początku akwa nie podawałem Ferro+, jedynie Classic przy podmianach), potas w postaci K2SO4 przy podmianach raz w tygodniu 1 łyżeczkę i po jakichś 3 dniach jeszcze czasami pół łyżeczki, magnez raz w tygodniu przy podmianie 12 ml proszku uwodnionego MgSO4.
Potas podaję już drugi miesiąc, magnez wprowadziłem miesiąc temu, Ferro+ zacząłem podawać przed miesiącem i efektów jakichś znacznych nie ma. Codziennie wyciągam taką samą ilość opadłych liści z akwa - liście hygrophilii. CO2 podaję sporo i sądząc pH 7 kH 11 jest go odpowiednia ilość aby rośliny rosły, światła jest mało ale wystarczająco, a dziś (dwa pełne dni po podmianie) rośliny nawet niespecjalnie bąbelkowały, jakby im czegoś brakowało, ale potas podałem 2 dni temu, NO3 było dziś 15 a PO4 2 lub więcej.
Poradzcie proszę z czym jeszcze próbować bo już tracę koncepcję.
Rozumiem, że z hygrophilami każdy prawie ma podobne problemy ale przynajmniej może sprawię aby rotala rosła normalnie.
Zobacz w sklepie roslinyakwariowe.pl: nawozy do akwarium, testy wody

Piotr Pawlik

12 paź 2005, 21:33   (#2)  

Czołem
Ponieważ podajesz dużo nawozów w różnej formie więc stawiał bym raczej nie na niedobory, a na nadmiar któregoś mikroelementu. Nadmiar np. siarki powoduje zahamowanie wzrostu, mniejszy rozmiar liści. Chloroza międzyżyłkowa i brązowienie brzegów liści z czasem przesuwające się w kierunku środka blaszki.
Myślę, że powinieneś przejrzeć artykuł Objawy niedoboru oraz nadmiaru makro- i mikroelementów https://roslinyakwariowe.pl/art.php?go=45 ale właśnie pod względem nadmiaru któregoś z mikroelementów.
Co prawda stosujesz duże podmiany wody, ale utrzymując wysoki poziom nawożenia możesz cały czas utrzymywać zbyt wosoki poziom np. żelaza.
Tu opis z ww. artykułu nt. nadmiaru żelaza.
Generalnie uważany jest za mało prawdopodobny. Objawy dotyczą środkowych i dolnych liści. Początkowo pojawiają się chlorotyczne (ewentualnie brązowe) plamki, które następnie powiększają się i przechodzą w nekrozę. Według innego źródła liście przybierają ciemnozielony (czasem również brązowy lub purpurowy) kolor oraz dochodzi do zahamowania wzrostu pędów i korzeni.

*pogrubienia moje. Przypomina to twój opis.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Piotr Pawlik

12 paź 2005, 21:59   (#3)  

Może faktycznie spróbuje w ten sposób.
Spróbuje wyzerować zbiornik. Ze cztery podmiany po 50 L co 3 dni podając jedynie PG Classic?
Tylko kwestia rozpadania się hygrofilii. Problem ten zaczał się jakieś 2 tygodnie po rozpoczęciu podawania CO2 z butli sądzę więc że mógł być następstwem szybkiej konsumpcji jakiegoś składnika. A PG Ferro + wtedy wogóle nie podawałem.

Piotr Pawlik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

12 paź 2005, 22:11   (#4)  

Piotr Pawlik napisał(a):Może faktycznie spróbuje w ten sposób.
Spróbuje wyzerować zbiornik. Ze cztery podmiany po 50 L co 3 dni podając jedynie PG Classic?

Myślę, że ma to sens - jak już ktoś napisał: nie ma czegoś takiego jak zbyt częste podmiany wody :-).

Piotr Pawlik napisał(a):Tylko kwestia rozpadania się hygrofilii. Problem ten zaczał się jakieś 2 tygodnie po rozpoczęciu podawania CO2 z butli sądzę więc że mógł być następstwem szybkiej konsumpcji jakiegoś składnika. A PG Ferro + wtedy wogóle nie podawałem.

Możliwe że po rozpoczęciu podawania CO2 najpierw miałeś niedobór X, który po zwiększeniu nawożenia zmienił się w nadmiar Y.
Pozdrawiam - Paweł Działowski
Aktualnie
Drzewiej bywało

diki
Ranga: Aktywny użytkownik

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20260426_150003.jpg

Badanie wody TDS

andrzejkowac w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2792
Nabyłem miernik TDS i teraz próbuję zrozumieć co on pokazuje i jakie z tego wyciągnąć wnioski .Badam wodę do podmian I wychodzi RO -0003ppm wynik stały Woda do podmian mieszanka kran RO - 0106ppm Wo...
IMG_0657.jpeg

Piana na tafli wody

akwagucio w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 6372
Cześć. Zwracam się z problemem który mnie męczy od tygodnia. A mianowicie podczas napowietrzania akwarium pęcherze powietrza nie rozpuszczają się tylko tworzą „pianę” na tafli wody. Zaznaczę że jestem...
Bez tytułu.jpg

Pomoc w założeniu nowego akwarium

EmWuj w Nawożenie · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20619
Cześć, Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 29109
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG_20250518_061723.jpg

Pomoc w ocenie

slaw1313 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 3224
Witam serdecznie. Panowie pomóżcie mi w ocenie czy rysy na spoinie silikonowej w moim zbiorniku 120x45x50 szyba 10 mm bez wzmocnień mogą spowodować rozszczelnienie mojego nowego zbiornika. Rysy, skazy...
IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 249047
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
IMG_20230202_144543.jpeg

Testy wody ACQUALab - opinie

gazownik w Nawożenie · Odpowiedzi: 58 · Wyświetlenia: 38535
Cześć Na znanym portalu aukcyjnym zauważyłem testy do badania parametrów firmy ACQUALab. Osobiście ich nie znam a w aukcji w opisie każdy nawet maszkarę przedstawi jako księżniczkę więc chętnie dowiem...

Stabilizacja parametrów wody a akwarium

Ergoline w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1909
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony. Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...

Dawki codzienne nawozu a ilość w słupie wody

Robcio12 w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1622
Witam mam takie pytanie podaje dawki dzienne nawozu aquaforest makro i mikro I to jest ok azotu 0.6 A dlaczego po zmierzeniu w słupie wody pokazuje 0 mierząc testem kropelkowym Dodam że posiadam akwa...

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16335
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Statystyki

Ten temat przegląda 1037 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571078
 •  Liczba wątków: 48826
 •  Użytkownicy: 36949

•  Najnowszy użytkownik: Tomasz1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1037 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.