jak wykonac prawidłowo licznik babelków z zestawu od kroplówki?
ja mam jak a ponizszym rysunku z tym że musiałem wprowadzic ta eske z wezyka poniewaz woda z ustrojstwa spływała mi do bimbrowni.
Ale przecież ta woda nie powinna spływać skoro bimbrownia ma jakieś tam ciśnienie, u mnie bimbrownia wpompowuje co2 do akwarium na głębokość 15 cm. No chyba że stosujecie grubsze wężyki którymi woda mogłaby spływać mimo oporu CO2
kupilem zaworek zwrotny tetry po podlaczeniu do bimbrownie rozleil sie nie polecam duuuuzo lepsza jest kroplowka tam tez jest zacisk i licznik babelkow
Od niedawna mam dwa akwariach w jednym i w drugim mam bimrownię.W obydwóch stosuję zworki zwrotne i nigdy nie cofnęła mi się woda.To fakt że trzeba zapłacić za dobry w granicach 10zł(w jednym mam JBL-12zł a w drugim tańszy nie znam firmy za 5zł),ale czy nie jest to niska cena za spokojny sen.
Miałem bimbrownie w akwarium, pracowała z FAN 1 w nocy była awaria na linii i wyłączyli prąd. Woda cofnęła się i ok 100l poszlo na parkiet. Wieżcie mi nie jest to piekny widok. Gdyby był zaworek zwrotny (który teraz oczywiście mam i polecam, lepiej chuchac na zimne)nie doszło by do tego. Co do licznika to IMHO wszystkie sposoby są ok. Stosujten z kroplówki i tak samoróbka ja pokazano wyzej. Oba działaja dobrze.Pozdrawiam
Snoo, jak Ci się mogła wylać woda Wogóle nie rozumiem, u mnie bimbrownia stała ponad metr pod akwarium, nie miałem rzadnych zaworków i nie było mowy żeby mi się woda cofała mimo iż bimbrownia stała czasem z produkcją CO2. Nawet gdy zejdzie wężykiem to zpłynie do bimbrowni a dalej już przecież nie pójdzie.
Ostatnio edytowano 13 lut 2005, 23:14 przez koplek, łącznie edytowano 1 raz
Nie możliwe powiadasz Więc zrób mały eksperyment: podlącz węzyk pod kran, drugi koniec zanurz w akwarium. odkrec wode na chwilke tak aby wlecialo jej troche do akwarium. zakrec wode i zdejmij wężyk z kranu, po kilku chwilach zacznie lecieć woda. To samo bylo u mnie. Musisz pamietec iz FAn zasysal CO2 z bimbrowni (podlaczylem zamiast dostepu powietrza) jak sam widzisz. Kochana fizyka
ja tez nie rozumien Snoo jak wezykiem od bimbrowni moze wylac sie 100 litrow przeciez aby bimbrownia w ogole dzialala to MUSI byc szelna (to nie dziala jak odmulacz gdzie moze sie lac i lac i lac)
Znacie teorię bąka ?
Otóż specjaliści od latania obliczyli że bąk ma za mała powierzchnię skrzydełek w stosunku do swojej wagi aby mógł się wzbić w powietrze i latać!!!!!! Ale bąk o tym nie wie i ...........lata !!!!! nie zastanawiajmy sie nad prawami fizyki tyko uwierzmy tym których spotkał ten nieprzyjemny wypadek.Mnie sie to przytrafiło i nie chce mi sie zastanawiać czy to nieszczelna bimbrownia czy co tam jeszcze ,wydałem 10zł na zaworek i po temacie!!!
A co do liczników to w bimbrowniach nie stosuję .
Lejla w Technika CO2· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3751
Od niedawna mam swoją pierwszą butle z CO2 w 200l akwarium. Jest tam wiele wymagających roślin. Licznik bąbelków mam ustawiony na ok 6 bąbelków na sekunde bez elektrozaworu, nie ma przyduchy ,rośliny ...
patryk663 w Technika CO2· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5236
Witam mam szklany licznik bąbelków i cały czas musze dolewać do niego wody średnio co około 2 tygodnie i boje się uszkodzenia go i czy np mogę zastosować złączkę tą metalową do wlewania wody zaraz za ...
BATERIA w Technika CO2· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4694
Cześć, zastanawiam się czy ktoś z was może używa gliceryny zamiast wody w liczniku bąbelków. Ostatnio trafiłem gdzieś na gęsty płyn do licznika bąbelków. Jednak nie było napisane co to dokładnie jest....
dawid112 w Technika CO2· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1996
Witam ostatnio zauważyłem że jak podkręciłem licznik bąbelków do 3b/s że z licznika bąbelków wychodzą oprócz dużej bąbli miedzy innymi malutkie czy to coś oznacza że on nie funkcjonuje tak jak trzeba ...
yamo12 w Technika CO2· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3376
Jak w temacie, ktoś może miał? Proszę o opinie, a jeśli nikt nie miał to co sądzicie o czymś takim? Wydaje mi się że to dobry pomysł bo wygoda z tym odkręcaniem no i woda dłużej nie wyparuje bo większ...
roslinyakwariowe.pl w Technika CO2· Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 63200
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-tropica-co2-1-3901946f9067384076cffe29d278dadb.jpg
Dozowanie CO2 przysparza sporo problemów w momencie rozpoczęcia przygody z nawożeniem akw...
BartWes w Technika CO2· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2636
Witam
Chciałbym się dowiedzieć, jaki polecacie (używacie) licznik bąbelków przy wysokich ciśnieniach na wyjściu. Mam dyfuzor przepływowy na wężu wylotowym i ustawione 8-10 bar. Używałem plastikowe JB...
Statystyki
Ten temat przegląda 558 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571210
• Liczba wątków: 48867
• Użytkownicy: 34972
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 558 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej