Witam, oto baniaczek który powstał dokładnie 18 maja 2008, więc nawet nie liczy tygodnia Nie mam obecnie czasu na opis, ale go uzupełnię jutro, obiecuję :dzieki: Powiem tylko, że na podłoże w akwarium składa się glina 0,5 cm, ziemia 3 cm, z Biedronki, oraz na to wszystko jest położony bazalt Tyle na dzisiaj jutro, reszta opisów. Pozdrawiam
Dodam tylko, że bardzo chciałem podziękować koledze Robertowi "Kadazan" za to, że miał dla mnie dużo cierpliwości i dał mi wiele cennych wskazówek jak założyć to akwarium na ziemi Pozdrawiam
Dodam tylko, że bardzo chciałem podziękować koledze Robertowi "Kadazan" za to, że miał dla mnie dużo cierpliwości i dał mi wiele cennych wskazówek jak założyć to akwarium na ziemi Pozdrawiam
Zawsze do usług Również pozdrawiam i mam nadzieję, że akwarium 'zaskoczy' bez zająknięcia, ciesząc właściciela!
Póki co widzę, że rośliny ze starej aranżacji w artystycznym nieładzie po-przenosinowym. No i jednak czarne podłoże to jest to
No jak na razie rośliny ruszyły w miarę dobrze,przy CO2 widzę małe przyrosty Glosi i Lilaeopsisa, Heterka i Polysperma zaczęły już zdrowo rosnąć, Krypcie jeszcze chorują No i tak jak zauważyłeś jest nieład, ale za jakiś czas się to zmieni Jeszcze raz dziękuję
Czyli podajesz CO2 Ile masz światła jestem ciekawa i czekam na opis. Masz zamiar nawozić bo u mnie jak na razie potrzeby nawożenia nie widzę (ziemia + substrat) ale potas od czasu do czasu podaję widząc , że go zaczyna brakować.
Dzień założenia: 18.05.2008
Objętość: 80x35x45 [126l]
Oświetlenie: 18W (T8 Philips Aquarelle 10000K) + 18W (T8 Philips Aquarelle) + 3x13W (T5 Leuci Dayligt 6500K) + odbłyśniki z folii lustrzanej (oświetlenie max 12 godzin)
Nawożenie: jak na razie brak, zobaczę jak się rozwinie sytuacja, ale myślę, że nie będzie potrzeby ich podawania
CO2: bimbrownia, w planach butla
Podłoże: 0,5 cm gliny, 3 cm ziemi z Biedronki, na wierzchu grys bazaltowy od 4 do 6 cm.
Wystrój:korzenie Parametry wody: nie mierzę
Temperatura: 26-28 stopni C
Ogrzewanie: brak
Filtracja: filtr zewnętrzny Tetra tec ex 700. wkłady (gąbki-ceramika-ceramika-lawa wuklaniczna)
Podmiana wody: około 30-40l. co tydzień (przez pierwszy miesiąc 2x w tygodniu po 40%)
Tusia napisał(a):Czyli podajesz CO2 Ile masz światła jestem ciekawa i czekam na opis. Masz zamiar nawozić bo u mnie jak na razie potrzeby nawożenia nie widzę (ziemia + substrat) ale potas od czasu do czasu podaję widząc , że go zaczyna brakować.
A tego anubiasa ja dałabym na gałąź po lewej.
Opis dodany Tak podaję z bimbrowni, ale we wakacje kupuję butlę, nawozić nie mam zamiaru, chyba, że będzie mega potrzeba A korzeń jest za ładny, żeby go obsadzać anubiasami, i jakoś by tak nie naturalnie wyglądał, ale chyba kupię Anubiasa Petite, więc może tak zrobię.
Tusia napisał(a):TURYSTA...to Ty jesteś autorem bardzo obszernego wątku na innym forum...jeśli tak to...czytałam a jakże
A dokładnie zgadza się .
A stało się to tak .
Akwarium żyło swoim życiem do pewnego dnia aż nitki dawały w tyłek cuda wianki nie pomogło.
I pomysł na ziemię podsunęła mi koleżanka z GSA nik EMI ale jak to ja nie przeczytałem nawet książki Diany itd kupiłem ziemie piasek torf węgiel kermazyt torf kwaśny glina wymieszałem wszystko i do akwarium zasypałem to fitusem floran i zalałem no i od tego momentu nie mam problemów z roślinami parametrami wody itd ,
jedyne co zmieniłem to podmiana wody na ro+ kran bez hm wcześniej same ro
Są okresy po 3-4 tygodnie kiedy wcale wody nie podmieniam a parametry jak zaklęte te same
Co bym nie robił nawet ograniczenie świecenia i tak rośnie dobrze .
Nie wspomnę o tym że zapomniałem o odmulaniu w ogóle tego nie robię .
Pozdrowienia i powodzenia
Mariusz
ps zapraszam na zoofestiwal do Krakowa www.zoofestiwal.krakow.pl <- Tam znajdziecie Emi z GSA i naszego mistrza Kresone z GSA jak i mnie z PKMD
Dzisiaj do akwarium doszła Rotala rotundifolia, z małego akwarium będę miał porównanie HT vs niby LT zobaczymy kto wygra Zakupiłem również 11 Zwinników Blehera
Jak na dzień dzisiejszy, moje spostrzeżenia są następujące, w akwarium mam po prostu szampan, rośliny przy CO2 z bimberku bąbelkują aż miło widzę już przyrosty Glosi oraz Lilaeopsisa, oraz mchu (Fissiden fontanus)
Hehe niby jak nie używam grzałki, i tylko światło ogrzewa wodę, gdzieś do 27-28 stopni, natomiast przez noc spada do 26l. a ryby i rośliny zawsze miały się świetnie
Witam wszystkich,
Chciałbym zaprezentować mój pierwszy baniak
Akwarium
80/35/45-126 l
Światło
2 x 18w Philips TLD 865 (tył) +Aquarelle (środek) i 1 x 18w Philips 840 (przód) tak na ws...
Akwarium: 120/40/50 cm. (240l)
Oświetlenie: 4 x 39 W T5
SYLVANIA T5/840 (4000K), 3100 lumenów, Ra=85
SYLVANIA T5/865 (6500K), 2850 lumenów, Ra=85
Za jakiś czas będą 2 nowe NARVA: T5 39W/960 Bio...
Witam
Ostatnio zmuszony zostałem do zrobienia restartu jednego z moich zbiorników, dzięki czemu miałem okazje nakręcić tutorial, mam nadzieje ze wam się spodoba :), w akwarium zastosowałem ziemie wcze...
Witam Wszystkich ,
Jestem tu nowy na forum wiec na początku chce się przywitać :) Moja kostkę posiadam od około 2 lat wcześniej miałem tylko sztuczne rośliny ,dość niedawno bo od 2-3 tygodni zacząłem ...
Witam wszystkich serdecznie.
Chciałbym (jak chyba każdy) trochę się pochwalić, ale bardziej porosić bardziej doświadczonych kolegów o pomoc co dalej.
Dwa tygodnie temu odświeżyłem stare 18l akwarium, ...
Witam!
Myślę, że przyszedł czas na pokazanie mojego baniaka. Początkowo miał być to LT na bazie ziemi ogrodowej, ale wyszło coś pomiędzy w związku z posiadanym sprzętem.
Podłoże:
- ziemia ogrodowa 1...
Witajcie. Z bratem udało nam się przekabacić rodziców na 126l w salonie o wymiarach 80x35x45cm. Mamy pustkę co do aranżacji i obsady.. Akwarium będzie na dniach zamawiane i do niej szafka. Pierwsze py...
Witam,
stała się rzecz która jeszcze niedawno wydawała mi się niemożliwa :D - postanowiłem założyć zbiornik Low Tech na bazie ziemi ogrodowej.
Przyczyną takiej decyzji stał się trochę śmieszny parad...
Statystyki
Ten temat przegląda 403 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571093
• Liczba wątków: 48830
• Użytkownicy: 36955
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 403 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej