Pokrywa DIY - 80cm-pytania... - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pokrywa DIY - 80cm-pytania...

Liczba wyświetleń: 2845·Odpowiedzi: 6
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Borys Warszawa

13 mar 2005, 21:45 Pokrywa DIY - 80cm-pytania...  (#1)  

Witam

Ostatnio oazalo sie z roznych wzgledow, ze zamiary zakupu wiekszego baniaka do ktorego chcialem miec 2x70W HQI musze odlozyc na pozniej. Z tego tez wzgledu, zaczalem myslec nad rozbudowa obecnej pokrywy do 112l (profilowanego).

Dzis wykonalem sama "pokrywe" inspirujac sie pokrywa wykonana przez Ducha w jego gornym akwrium stojacym na szafce, pomyslalem rowniez o pokrywie,ktora bedzie podparta o szybe akwarium i przez to wygladac jakby podwieszona, w kazdym razie sami zobaczcie jak to wyglada u Ducha:

Obrazek[/img]

Zrobilejak narazie puszke (zdjecia daje na dole) i teraz mam pare pytan, jednak najpierw obejrzcie prosze zdjecia z puszka itd. zeby wiedziec o co mi chodzi.

Zamierzam do niej wsadzic 4x24W T5. Puszka jest wymiarow 80cmx21cm. Teraz mam pytanie czy swiatlo z pokrywy nie bedzie za bardzo skupione na srodku akwarium? Z tego co patrzylem obecnie na rozstaw moich swietlowek (3x18W) to nie jest szerszy niz bedzie to mialo miejsce w tej puszce. Jednak nie wiem czy krawedzie puszki tego nie ogranicza.

Teraz od strony technicznej, zamierzam uzyc oprawek bryzgoszczelnych:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... fc54c2cee1

Nastepnie do swietlowek przymocowac uchwyty:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... fc54c2cee1

i te od gory do pokrywy. I tutaj pytanie czy lepiej je wkrecic w pokrywe? Czy tez przykleic? bo spotkalem sie z przypadkami przyklejania ich, tylko nie wiem,czy to jest na tyle bezpieczne

Statecznika zamierzam uzyc:

http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... ffd0a9c2bd

Czy bedzie on w 100% efektywny na 4x24W ? W opisie jest na 3x24 i na 4x24,ale nie wiem,czy przy tych 4x24W nie ttraci troche mocy? Co o tym sadzicie?

oraz pytanie, jak podlaczyc potem konce od oprawek bryzgoszczelnych do statecznika? Bezposrednio kazda koncowke od oprawki do statecznika czy jak?

Oraz czy do statecznika kupic jakas podkladke? Bo chce go przymocowac do sciany za akwarium, tylko nie wiem,czy najpierw do jakiejs blaszki czy jak? I jak blaszke,to skad takie cos wziasc ? :/

Co myslicie ogolnie o takiej pokrywie? Czy warto to ciagnac dalej? Czy jednak swiatlo nie bedzie dobrze rozchodzic sie po calym akwarium? Ile moze byc maksymalnie wysokosci od slupa wody do swietlowek,zeby nie bylo ubytku w mocy swiatla?

Bede wdzieczny za opnie kazdego akwarysty... wiec prosze napiszcie jak najwiecej... moze jakies rady...

Moja druga propozycja jest taka,ze moze lepiej by bylo zakupic 1x70W HQI + na tyl albo przod akwarium dam 1x18W, Czy tak moze bedzie lepszy efekt? Bo HQI w sumie i tak kiedys bede kupowac do tego akwarium co obecnie musze odlozyc zakup w czasie :) Wiec zmarnowac sie nie zmarnuje, a wyboru juz dokonalem co bede kupowac. Co o tym mysliscie? Chce dokonac jak najlepszego teraz wyboru w sumie pod wzgledem jakosciowym swiatla i bardzo mi tez zalezy od strony estetycznej wygladu baniaka.

Ogolnie cala pokrywe na koncu chce okleic taka tasma, zeby nie bylo widac sklejanych brzegow... Taka jak sie okleja glosniki samorobki, albo drzwi wejsciowe metalowe. Takie nakleiki ala drewno... Co o tym myslicie? Czy to pod wplywem ciepla nie bedzie sie topic czy cos?

Aha i jeszcze jedno bym zapomnial, cego moze uzyc,zeby zrobic takie podstawki do pokrywy jak zrobil Duch? A wlasciwie co to jest ? Duchu czego uzyles? Licze na Twoja odpowiedz i Twoje rady... jako,ze Ty juz wykonales taka pokrywe.

Sorki za tak wielkiego posta, mam nadzieje,ze jak najwiecej osob wytrwa jego rpzeczytanie i wspomoze mnie radami i propozycjami, opiniami itd. :) :roll:

Tk wyglada moja obecna pokrywa:
Obrazek

To taki "pomocniczy rysunek" jak niewiecej w przyszlosci by to wygladalo, jednak nie wygluczone,ze boki zostana skrocone,bo chyba troche zbyt gleboka jest pokrywa. Jak bedzie plytsza to chyba bedzie raz lepiej wygladac, a dwa lepiej bedzie na boki swiatlo sie rozchodzic ( a raczej na przod i tyl).
Obrazek

Widom pokrywy od srodka (ogolnie jest to spienione PCV, sklejone krawedzie, plus mocowania.
Obrazek

A to jak chce rozmiescic swietlowki, moze mi nie wyszlo,ale maja byc maksymalnie dwie na prawo i maksymalnie dwie na lewo, tak,zeby boki byly doswietlone, to chyba dobre rozwiazanie? Bo obecnie mam 18W niedoswietlone boki.
Obrazek
Zobacz w sklepie roslinyakwariowe.pl: oświetlenie do akwarium, lampy LED nad akwarium
Pozdrawiam
Borys

Borys
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Warszawa

Borys Warszawa

14 mar 2005, 12:33   (#2)  

Jak narazie nie doczekalem sie odpowiedzi... ale caly czas czekam. :)

W kazdym razie caly czas intensywnie mysle, bbo jak juz wspomnialem,najbardziej zalezy mi na estetycznosci, a jk tak mierze to nowa pokrywe... to chyba z estetycznoscia tu nie bedzie najladniej. Po za tym,zawsze chcielem miec otwarty zbiornik,a to tez bedzie taki pol otwarty (nie w tej ni wewte)

w kazdym razie pomyslalem jeszcze nad czyms taki, ze moze warto by bylo kupic 2x70W HQI
ale powiesic je np. 40cm nad powierzchnia wody. Co o tym myslicie? Odrazu bede mial na przyszlosc, bo jak obliczylem, to te T5 to troche wyjdzie, prawie 300zl, wiec moze lepiej kupic 2x70?

bo przy 1x70 to boki zkolei bede mial niedoswietlone.

A co myslicie o jakosci swiatla? Chyba bedzie nalepsza przy 2x70? Chodzi mi o jakosc wizulana dla oka.
Pozdrawiam
Borys

Borys

Norbert Sabat Deep In Underground
Oprawę na akwarium 48l dopasowałem do swoich potrzeb. U mnie są tylko dwie rury, cała oprawa ma około 17cm szerokości a jej tylne nóżki sięgają niemal tylnej ścianki akwarium. Dzięki temu mogę spokojnie operować pensetą w przedniej części akwarium bez ruszania oprawy. Ty natomiast zbudowałeś niemal pokrywę :wink: .
Co do podstawek to są to kawałki PCV z przymocowanymi kawałkami czarnego kątownika 10x10mm.
Statecznik jest IMO ok, mam taki sam tylko podłączyłem do niego 3rurki t8 (ponieważ ma ciepły start obsługuje zarówno t5 jak i t8 ). Umieściłbym go w jakiejś skrzynce w górnej części oprawy (całość będzie wtedy bardziej "mobilna" a od oprawy będzie odchodził tylko jeden kabel zasilający). Na stateczniku masz schemat połączeń...i niestety nie jest tak, że od każdej rury odchodzą kable do statecznika (niektóre rury są połączone hmm...można powiedzieć, że szeregowo).
Uchwyty na rury radziłbym przykręcić.
Nie bardzo widzę sens w instalowaniu HQI 2x70W. To po co robisz tą oprawę? Na kilka miesięcy a potem HQI? Oczywiście to kwestia gustu ale mi średnio podoba się oświetlenie HQI...może ze względu na to, że najczęściej są wyposażone w żarniki 5200K.
Pozdrawiam, Norbert

Norbert Sabat
Ranga: Znający temat

Miasto: Deep In Underground

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
wik Kalisz

16 mar 2005, 10:34   (#4)  

Osobiście polecam HQI, mam obie wersje oświetlenia i wydaje mi się, że światło HQI jest lepsze.
Mam akwa 126l z oświetleniem 2x70W HQI (5200K) - jestem zadowolony. Kosztowały mnie 423zł w Aqvq-light.

wik
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Kalisz

Matrix Warszawa

05 cze 2005, 13:15   (#5)  

mysl przyszlosciowo jesli zamierzasz pozniej dokupywac hqi to teraz kup jedna lampe pozniej bedziesz mial mniej wydatkow

mysle ze 2 propozycja z 70 W hqi jest lepsza

Matrix
Ranga: Zainteresowany tematem

Borys Warszawa

05 cze 2005, 14:53   (#6)  

To juz bylo danwo :) Choc jeszcze nic nie zmienilem od tego czasu jak pytalem o oswietlenia... poniewaz przeprowadzka sie przesunela w czasie, a wlasnie wtedy zamierzam powiekszyc akwarium.

Pewnie za ok 1-1,5 miesiaca bede kupowac najprawdopodobniej akwa 200l, choc nie wiem czy nie lepiej 180l, a oswietlenie juz sie zdecydowalem na 2x70W wlasnie Clariasa.

Tylko nie zdecydowalem sie jeszcze jaki rozmiar baniaka kupic, (pytalem niedawno o to w specialnym watku, ale to "arcytrudne pytanie" ;) przerasta chyba tutaj wszystkich. Moze bylo za banalne nie wiem ;)

W kazdym razie zrobilem sobie 4 propozycje:

1) 200l - 100x40x50
2) 180l - 100x40x45
3) 182l - 90x45x45
4) 180l - 90x40x50

Ostatnie to oczywiscie wysokosc i co wszyscy mysla na ten temat? ktore doradzacie na 2x70W HQI Clariasa? Ktore bedzie optymalne na rosliny i ktore ladnie wszystko oswietli, dodam,ze do podmian bede stosowac odstana kranowe, nie bedzie to woda z RO, niektorzy twierdza, ze przy HQI tylko RO, ale mi sie wydaje,ze to nie prawda.
Pozdrawiam
Borys

Borys

Matrix Warszawa

05 cze 2005, 15:47   (#7)  

to zalezy co chcesz osiagnac jesli modne ostatnio iwagumi to

180l - 100x40x45 ( choc wysokosc mogla by byc jeszcze mniejsza) na iwagumi chyba lepsze 100x45x40

jesli chcesz stardtowac np w ADA to moze warto by zastosowac ze wzgledu na proporcje

182l - 90x45x45

a jesli najwazniejsza jest wielkosc to standardowe

200l - 100x40x50

wiec wcale nie jest takie trudne tylko musisz sie zdecydowac czego chcesz od swojego zbiornika

Matrix
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

IMG_20230316_200454_8.jpg

DIY podświetlane tło z pleksi 6mm

joshua w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 16290
Cześć, Od jakiegoś czasu chodził za mną projekt podświetlanego tła z pleksi. Chciałem uzyskać efekt rozjaśnienia od dołu, bez rozświetlania całej powierzchni równomiernie. Do zbudowania tła użyłem: ...
Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 49676
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...
1000002800.jpg

Czy warto kupić belki DIY???

ravenice8888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4227
Witam. Mam okazję zakupić 2x belki na profilach 16cmx120cm. Są zbudowane na diodach 3W, do tego dibond i soczewki. Każda ma 16 diod białych 6500k i 40 diod rgb. Wszystko pod jeden zasilacz i sterownik...
20231008_234330_Easy-Resize.com.jpg

Belka DIY zasilanie

ravenice8888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 8890
Witam posiadam belkę na power led 1w pod 240l. Zastosowane diody: - Białe - (3200k) 14szt - Białe - (4500k)15szt - Białe - (6500k) 24szt - Royal Blue 450 nm 5szt - Blue 460-470 nm 5szt - Deep Red 650...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1216
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3621
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Pokrywa Aquastel - porada

Ucek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4289
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać. Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...

Belka LED DIY do kostki 50x50x50

pin54 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7295
Cześć W końcu zdecydowałem się za to zabrać, ale potrzebuję trochę pomocy, bo prąd to dla mnie czarna magia. Ale właśnie po to ten projekt, żeby nadrabiać braki. Teorię czytam, ale dużo tego na start,...

Belka diy sterowanie

ravenice8888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6190
Witam. Wpadłem na pomysł zbudowania belki 120cm. Diody 1w EPISTAR lub EPILED 45mil 1. 50x 1W biała zimna, 6000-6500K 2. 25x 1W fullspectrum, 380-840nm 3. 15x 1W zielona 520nm 4. 10x 1W ROYAL BLUE, 440...

Belka LED DIY ( 120 cm )

kubanczyk892 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1851
Witam wszystkich , jako , ze jestem nowy na forum i nie przejrzałem w większości postów dotyczących belek LED DIY , chciałbym prosić o pomoc lub o zaprojektowanie belki LED ( 120 cm ) do akwarium rośl...

Statystyki

Ten temat przegląda 694 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571080
 •  Liczba wątków: 48827
 •  Użytkownicy: 36952

•  Najnowszy użytkownik: stefan_mc oni

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 693 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.