Witam
Ostatnio oazalo sie z roznych wzgledow, ze zamiary zakupu wiekszego baniaka do ktorego chcialem miec 2x70W HQI musze odlozyc na pozniej. Z tego tez wzgledu, zaczalem myslec nad rozbudowa obecnej pokrywy do 112l (profilowanego).
Dzis wykonalem sama "pokrywe" inspirujac sie pokrywa wykonana przez
Ducha w jego gornym akwrium stojacym na szafce, pomyslalem rowniez o pokrywie,ktora bedzie podparta o szybe akwarium i przez to wygladac jakby podwieszona, w kazdym razie sami zobaczcie jak to wyglada u Ducha:

[/img]
Zrobilejak narazie puszke (zdjecia daje na dole) i teraz mam pare pytan, jednak najpierw obejrzcie prosze zdjecia z puszka itd. zeby wiedziec o co mi chodzi.
Zamierzam do niej wsadzic 4x24W T5. Puszka jest wymiarow 80cmx21cm. Teraz mam pytanie czy swiatlo z pokrywy nie bedzie za bardzo skupione na srodku akwarium? Z tego co patrzylem obecnie na rozstaw moich swietlowek (3x18W) to nie jest szerszy niz bedzie to mialo miejsce w tej puszce. Jednak nie wiem czy krawedzie puszki tego nie ogranicza.
Teraz od strony technicznej, zamierzam uzyc oprawek bryzgoszczelnych:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... fc54c2cee1
Nastepnie do swietlowek przymocowac uchwyty:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... fc54c2cee1
i te od gory do pokrywy.
I tutaj pytanie czy lepiej je wkrecic w pokrywe? Czy tez przykleic? bo spotkalem sie z przypadkami przyklejania ich, tylko nie wiem,czy to jest na tyle bezpieczne
Statecznika zamierzam uzyc:
http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... ffd0a9c2bd
Czy bedzie on w 100% efektywny na 4x24W ? W opisie jest na 3x24 i na 4x24,ale nie wiem,czy przy tych 4x24W nie ttraci troche mocy? Co o tym sadzicie?
oraz pytanie, jak podlaczyc potem konce od oprawek bryzgoszczelnych do statecznika? Bezposrednio kazda koncowke od oprawki do statecznika czy jak?
Oraz czy do statecznika kupic jakas podkladke? Bo chce go przymocowac do sciany za akwarium, tylko nie wiem,czy najpierw do jakiejs blaszki czy jak? I jak blaszke,to skad takie cos wziasc ? :/
Co myslicie ogolnie o takiej pokrywie? Czy warto to ciagnac dalej? Czy jednak swiatlo nie bedzie dobrze rozchodzic sie po calym akwarium? Ile moze byc maksymalnie wysokosci od slupa wody do swietlowek,zeby nie bylo ubytku w mocy swiatla?
Bede wdzieczny za opnie kazdego akwarysty... wiec prosze napiszcie jak najwiecej... moze jakies rady...
Moja druga propozycja jest taka,ze moze lepiej by bylo zakupic 1x70W HQI + na tyl albo przod akwarium dam 1x18W, Czy tak moze bedzie lepszy efekt? Bo HQI w sumie i tak kiedys bede kupowac do tego akwarium co obecnie musze odlozyc zakup w czasie

Wiec zmarnowac sie nie zmarnuje, a wyboru juz dokonalem co bede kupowac. Co o tym mysliscie? Chce dokonac jak najlepszego teraz wyboru w sumie pod wzgledem jakosciowym swiatla i bardzo mi tez zalezy od strony estetycznej wygladu baniaka.
Ogolnie cala pokrywe na koncu chce okleic taka tasma, zeby nie bylo widac sklejanych brzegow... Taka jak sie okleja glosniki samorobki, albo drzwi wejsciowe metalowe. Takie nakleiki ala drewno... Co o tym myslicie? Czy to pod wplywem ciepla nie bedzie sie topic czy cos?
Aha i jeszcze jedno bym zapomnial, cego moze uzyc,zeby zrobic takie podstawki do pokrywy jak zrobil Duch? A wlasciwie co to jest ? Duchu czego uzyles? Licze na Twoja odpowiedz i Twoje rady... jako,ze Ty juz wykonales taka pokrywe.
Sorki za tak wielkiego posta, mam nadzieje,ze jak najwiecej osob wytrwa jego rpzeczytanie i wspomoze mnie radami i propozycjami, opiniami itd.
Tk wyglada moja obecna pokrywa:
To taki "pomocniczy rysunek" jak niewiecej w przyszlosci by to wygladalo, jednak nie wygluczone,ze boki zostana skrocone,bo chyba troche zbyt gleboka jest pokrywa. Jak bedzie plytsza to chyba bedzie raz lepiej wygladac, a dwa lepiej bedzie na boki swiatlo sie rozchodzic ( a raczej na przod i tyl).
Widom pokrywy od srodka (ogolnie jest to spienione PCV, sklejone krawedzie, plus mocowania.
A to jak chce rozmiescic swietlowki, moze mi nie wyszlo,ale maja byc maksymalnie dwie na prawo i maksymalnie dwie na lewo, tak,zeby boki byly doswietlone, to chyba dobre rozwiazanie? Bo obecnie mam 18W niedoswietlone boki.