Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

LED jako dodatkowe oświetlenie

Odpowiedzi: 20·Wyświetlenia: 5742
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok Najnowszy post
nomad
Witam wszystkich!
W moim niedużym akwarium ze standardową pokrywą nie ma specjalnie miejsca na założenie dodatkowej świetłówki, a rosnące już rośliny, korzenie i kamienie, zwłaszcza w tylnej części zbiornika i po bokach dają bardzo nieprzyjemne cienie. Wpadłem więc na pomysł zastosowania białych diod LED o dużej jasności, aby miejscowo "doświetlić" wymienione miejsca. Wiem, że z widmem emitowanego przez takie diody światła może być różnie, jednak wydaje mi się, że ich małe rozmiary mogą w znacznym stopniu rozwiązać mój problem. Czy ktoś z Was ma może doświadczenie w stosowaniu diod LED jako dodatkowego źródła światła? Z góry dziękuję za wszelkie komentarze! :D
Pozdrawiam
nomad

nomad ●

Zobacz w sklepie roslinyakwariowe.pl: oświetlenie do akwarium, lampy LED nad akwarium

enigma Wrocław

03 sie 2005, 16:28   (#2)  

Jak dla mnie problem może stanowić zbyt punktowe oświetlenie danych miejsc. Konsekwencja tego to, że masz ograniczone miejsce sadzenia roślin światłolubnych o dużych wymaganiach co do światła.

enigma ●
RangaZasłużony akwarysta

Posty967
Na forum od27 sie 2003, 14:12
MiastoWrocław
Podpis
Pozdrawiam, Mariusz

roland

03 sie 2005, 21:52   (#3)  

Pamiętajcie, że w tej chwili dostępne są płytki drukowane zawierajace kilkanaście a nawet kilkadziesiąt sztuk i często kąty rorpraszania rzędu 120 stopni. Właśnie próbuję dowiedzieć się od firmy która specjalizuje się w tych bajerach czy widmo diod LED białych jest światłem monochromatycznym (jak laserowe) czy składającym się z wielu długości fali (jak w przypadku tradycyjnych świetlówek). Krótko mówiąc czy w ogóle możliwa jest fotosynteza przy takim oświetleniu. Może ktoś wie coś na ten temat?

roland ●

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
roland

04 sie 2005, 09:15   (#4)  

Jeszcze jedno p propos widma światła białych diod LED. Przy kupnie zwróć uwagę na kolor światła. Wynika on ze sposobu w jaki generowana jest dana barwa. Powstawanie światła w LED jest podobna do świetlówek - taż mają warstwę luminoforu, który bombardowany wiązką światła o określonej długości fali powoduje generowanie światła o szerokim spektru barw. Barwa biała zimna odpowiada przewadze fal z zakresu UV a ciepła z zakresu IR. (takich informacji udzieliła mi firma Halolamp). Kombinuj i koniecznie napisz jakie efekty :D

roland ●

BEHEMOTH

04 sie 2005, 11:47   (#5)  

Wydaje mi się, że to że świecą punktowo to najmniejszy problem,wystarczy lekko zmatowić diody np: szorstką ściereczkąod zmywania naczyń i już po kłopocie.
Światełko będzie wtedy ładnie rozproszone.

BEHEMOTH ●

roland

04 sie 2005, 17:42   (#6)  

możesz też spróbować z łączeniem 3 koloró diod. RGB jeżeli dołączysz do tego płynną regulację będziesz mógł uzyskać dowolne widmo a więc i kolor. Sam właśnie myślę o takim rozwiązaniu.

roland ●

nomad

04 sie 2005, 21:45   (#7)  

Witam!
Troszkę drążyłem temat LED, zatem mogę podzielić się kilkoma spostrzeżeniami. Przede wszystkim chciałbym podpowiedzieć rolandowi,że światło białe zawsze jest polichromatyczne, czyli nie posiada określonej długości fali, lecz składa się z widma ciągłego, tak jak światło np. słoneczne lub żarówki.Inną kwestią są dominujące zakresy promieniowania, co np. doskonale widać w świetlówkach. Stąd wniosek, że fotosynteza będzie zachodzić, pytanie tylko, czy światło LED nie będzie bardziej podobać się glonom niż roślinom :D Punktowość oświetlenia w mojej ocenie też nie powinna stanowić problemu, gdyż dostępne są LED o kącie świecenia 100, a nawet 120 stopni (dla porównania standartowa żarówka halogenowa daje światło pod kątem 36 stopni).
Z kolei pomysł z połączeniem diod RGB może być bardzo interesujący, obawiam się jednak, że po pierwsze uzyskanie ładnego efektu nałożenia na niewielkiej odległości (głębokość zbiornika) może wymagać zastosowania dodatkowych soczewek, zaś regulacja składowych "na oko" jakoś do mnie nie przemawia :o . Co prawda fajnym efektem może być przełączenie się tylko na niebieskie światło jako oświetlenie nocne.Wyniki takiego eksperymentu można znaleść pod adresem:
http://www.malawi.pl/artykuly/oswietlenie_nocne2.htm
Mogę tylko dodać, że w zamieszczonym schemacie przydłaby się jeszcze rezystor około 100 om i 0,5W, co w znaczny sposób wydłuży żywotność zastosowanych diod.
Pocieszający jest fakt, że na razie nie odezwał się nikt, kto miał negatywne doświadczenia z oświetleniem LED, co potwierdza moje przeczucie, że pomysł może być wart zachodu. Jak coś wykombinuję podeślę fotki i opiszę co na to rośliny.
Czekając na dalsze opinie pozdrawiam wszystkich serdecznie
nomad

nomad ●

roland

04 sie 2005, 22:14   (#8)  

hej hej trzy posty wyżej odpowiedziałem sobie na temat światła białego i sposobu jego generowania w diodach LED :D (też poszperałem)
Ale na poważnie mam straszną ochotę pokombinować z diodami w 3 kolorkach. Jak coś wyjdzie dam znać.
Pytanie na dziś: co sądzicie o diodach typu PIRANIA (występują też pod inną nazwą super coś tam chyba-ale nie pamiętam). Kąt rozpraszania mają nawet do 180 st. i dużą jasność. Jestem zupełnie skołowany na jakie diody polować.

roland ●

nomad

18 sie 2005, 10:34   (#9)  

Witam!
Wczoraj podłączyłem diody. Buuuuuuuuu.... :( !!! Jak pisałem na wstępie chodziło mi o doświetlenie. Zainstalowałem 6 sztuk diod o jasności 10 000 mcd (tyle przynajmniej deklarował sprzedawca) w rzędzie, z tyłu zbiornika 60 l. Efekty jakieś widać jedynie przy zgaszonej lampie głównej, natomiast żeby coś zobaczyć podczas pracy świetlówki trzeba się mocno przyjrzeć. Wszystkim, którzy pragną zrobić z LED jedyne oświetlenie baniaczka - zdecydownaie odradzam!!! Może za jakieś 2 lata pojawią dięmocniejsze diody, wtedy zobaczymy.
Pozdrawiam

nomad ●

17 wrz 2006, 19:35   (#10)  

Istieją specjalne panele LED włąśnie do oświetlenia akwarium.
Są również diody 5 W i większe. Standardowa dioda super jasna pobiera 20mA, podczas gdy taka 370mA (cena około 11-17 zł).
Jesteś pewien, ze nie dałeś zbyt dużych rezystorów ograniczających prąd? Lub zbyt wielu diod szeregowo. A może zasilacz nnie może dostarczyć wymaganego prądu?
W każdym razie standardowe diody (nawet te "super jasne" - 20mA) nie nadają się do akwarium. Odpowiednia ich ilośc będzie droższa, niż dodatkowa świetlówka + stabilizator.

TomiZ ●
RangaPoczątkujący

Posty1
Na forum od06 lip 2005, 15:11

17 wrz 2006, 21:56   (#11)  

Do rolanda : dioda LED nie świeci na zasadzie podobnej jak świetlówka :).
Sprawność tego typu źrodeł jest niewiele większa od świetlówek T5 ale większa bywa żywotność. Do akwarystyki IMHO na razie nie warto stosować (oblicz moc jaką byś musiał dostarczyć aby faktycznie doświetlić zbiornik).
Barwa światła też pozostawia wiele do życzenia. Najnowsze diody (oświetlenie znaków na ulicach) są chyba jeszcze za drogie.

compi ●
RangaPoczątkujący

Posty6
Na forum od12 sie 2004, 21:29

roland

18 wrz 2006, 06:17 nie młoda to już dyskusja  (#12)  

Nigdy nie twierdziłem że Ledy działają jak świetlówki. Zamieściłem tylko cytat firmy, która podała taką informację (firma wydająca się kompetentną-wówczas).
Dyskusja miała miejsce dosyć dawno (około rok temu?) temat został zarzucony.
PS: Nie chodziło raczej o wyższą sprawność ale o trwałość tego typu rozwiązania - zawsze wkurzała mnie potrzeba zmiany świetlówek kiedy wydaje się że jeszcze mają się dobrze.
Niemniej jest to temat z przyszłością! Postęp w tej dziedzinie jest niebywale szybki i mam nadzieję że za jakiś czas warto będzie wrócić do tematu.
Pozdrowienia dla wszystkich użytkowników SRWiA

roland ●

19 wrz 2006, 00:14   (#13)  

Witam!
Zwykle tylko czytam forum. W postach nie widzę roku :) stąd myślałem że to aktualne.
Pozdrawiam wszystkich.

compi ●
RangaPoczątkujący

Posty6
Na forum od12 sie 2004, 21:29

mikolajcz

22 wrz 2006, 10:42   (#14)  

Czy diory LED nie wywołują skutków ubocznych dla ryb lub roślin ?
Czy ktoś z tej strony rozważał ?
pozdrawiam

mikolajcz ●

09 paź 2006, 11:17   (#15)  

roland napisał(a):.. czy widmo diod LED białych jest światłem monochromatycznym (jak laserowe) czy składającym się z wielu długości fali (jak w przypadku tradycyjnych świetlówek).

Nie istniej coś takiego jak światło białe. To jest ZAWSZE wiele różnych składowych.
Polecam lekturę:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwy_proste
oraz
http://pl.wikipedia.org/wiki/Barwa_bia%C5%82a
Czy się nadaje dla roślin? A dlaczego by nie ?
Oczywiście, że tak. Jedyny problem to moc i cena.
Widziałem malutki zbiornik, oświetlany przez jedną taką diodę o mocy 5W.
Roślinki bąbelkowały jak złoto.
Diody LED o dużej mocy są dość drogie.
http://www.allegro.pl/item130269010_5w_dioda_led_firmy_edison_160lm_mega_moc_nowosc.html
Są też wynalazki - wersja LED żarówek samochodowych. Nie widziałem jak to świeci.
Ale sądząc z mocy stosowanych diod LED, podane 10W to kompletna fikcja.
http://www.allegro.pl/item130268991_zarowka_bay15d_24led_biala_2_wlokna_oryg_24_50zl.html
http://www.allegro.pl/item130712268_zarowka_led_20_tylko_1_5w_gu10_230v_adma.html
Wycofuję twierdzenie o stosowaniu zasilaczy impulsowych - dyskusja zapewne rozgorzeje poniżej :)
Ostatnio edytowano 10 paź 2006, 08:13 przez Profesorek, łącznie edytowano 1 raz

Profesorek ●
RangaPoczątkujący

Posty10
Na forum od27 lut 2005, 18:43

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

09 paź 2006, 18:01   (#16)  

Profesorek napisał(a):
Porada od elektronika:
Do zasilania diod LED należy stosować TYLKO zasilacze impulsowe.
Prąd stały zabije diodę w bardzo krótkim czasie a stosowanie rezystora w celu ograniczenia prądu powoduje wyraźny spadek jasności.
Tani zasilacz impulsowy kosztuje 3zł :) nadaje się prawie każda ładowarka telefonu komórkowego - IMPULSOWA - nie może być transformatorowa.

Bredzisz. Poucz się jeszcze trochę."...Prąd stały zabije diodę w bardzo krótkim czasie a stosowanie rezystora w celu ograniczenia prądu powoduje wyraźny spadek jasności...." tak przy dobranym właściwie prądzie i napięciu pracy prąd stały zabije diodę po jakiś 20 latach. Są po temu praktyczne doświadczenia .Jak myślisz elektronik po jaką cholerę sztaby konstruktorów i technologów opracowywały te parametry dla prądu stałego - z nudów ?!
Wiesz ,że dzwoni tylko kościoła z którego dzwoni nie rozpoznajesz.
Zasilanie impulsowe stosuje się nie dla podniesienia żywotności a właśnie dla podniesienia jasności świecenia kosztem żywotności złącza.
Krótkotrawłe impulsy prądowe wielokrotnie większe niż dopuszczalny prąd obciążenia nie powoduje "przegrzania termicznego" natychmiastowego ale narastający efekt degradacji złącza pólprzewodnikowego. Wykorzystuje się wysoką bezwładność cieplną "oszukując" złącze... ale efekty i tak się kumulują w końcu.
Dodatkowo jest to także oszustwo i w oświetleniu bo faktycznie dioda nie świeci światłem ciągłym a błyska notorycznie- a jedynie bezwładność naszego oka powoduje, że widzimy światło jako świecące ciągle.
Pewnie widziałeś kiedyś błyskawice ? ,tak naprawdę to jej nie widziałeś a jedynie obraz opóźnionego i utrwalonego w oku "błysku" i" poświatę "w komórkach źrenicy oka.
Tak samo działa zasilanie impulsowe diody LED.
Krótki błysk długa przerwa ,krótki błysk długa przerwa....a bezwładność oka robi dobre wrażenie niezwykle silnego świecenia.
Rośliny tego nie kupią .
Daje się czas trwania impulsu 1/1000 s i wspólczynnik wypełnienia 1%,powtórzenie impulsu co 1/100 sekundy...
Prąd z nominalnych 20 mA można podnieść do 2A a dioda się nie "zjara".
Tylko jaka jest wartość skuteczna strumienia świetlnego . Policzysz ?
Pytanie "Czy regulamin forum obowiązuje obie strony"? W prawie cywilnym tak.
Na forum -tym- nie !
https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... hp?t=13522
"3.14 O niepoprawnej treści postu, moderator jest zobowiązany poinformować autora przed wpisaniem ostrzeżenia."
W takim razie jakim prawem p.Piotrze zostałem ukarany ostrzeżeniem bez wcześniejszego powiadomienia ? Czy to pana samodzielna decyzja czy kolegium redakcyjnego za ,którym się pan chowa.
Nie dostałem wcześniejszego upomnienia od dikiego ,enigmy ,AJ , nie odnosili się do treści mojego posta w którym to niby szkaluję ?! To co pan zrobił tylko potwierdziło to co przypuszczałem.
Mam zaprezentować bazę PW jako potwierdzenie ?
W taikch sprawach jak ta , nie powinien mieć pan głosu jako osoba samodzielna bo stał się pan stroną sporu. W takich wątpliwych sytuacjach powinien wypowiadać się zespół przez głosowanie i publiczne podanie stosunku głosów.
Rozumiem pana , nie może być demokracji tam , gdzie chodzi o przypuszczalne naruszenie pańskich interesów.
Hipokryzja pana sięga zenitu , a faktów nie da się ukryć za regulaminem.
Ukończenie studiów nie świadczy o ukończeniu choćby szkoły podstawowej z zasad etyki.
Ostatnio edytowano 20 maja 2007, 09:25 przez epikur2003, łącznie edytowano 1 raz

epikur2003 ●
RangaPoznaje temat

Posty78
Na forum od06 sty 2006, 19:51

10 paź 2006, 07:43   (#17)  

epikur2003 napisał(a):Bredzisz..

Jesteś bardzo uprzejmy, proponuję się douczyć - kultury.
Mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielem i nigdy nim nie będziesz.
Napisałeś w sumie to samo, tylko z dokładnym wyjaśnieniem zachodzących procesów.
Ja to zrobiłem w sposób łopatologiczny.
Poruszyłeś natomiast istotny problem strumienia świetlnego.
To faktycznie może być problem. Zbiornik, o którym wspomniałem, jest oświetlony diodą 5W z ograniczeniem prądu - nie impulsowo. Niestety grzeje się dość mocno - konieczne było zastosowanie radiatora. I nawet na oko już widać, że po roku pracy spadek jasności jest znaczny. (mimo zastosowania dedykowanego rezystora ograniczającego).
Po 20 latach to już będzie świeczka, a nie diooda.

Profesorek ●
RangaPoczątkujący

Posty10
Na forum od27 lut 2005, 18:43

aquarolnik

26 paź 2006, 16:40   (#18)  

witam
...mam nadzieje ze poruszenie watku z przed 2 tygodni nie klasyfikuje sie jeszcze na "odgrzewanie" i nie bedzie zle widziane :)
Mysle ze warto w tym temacie poruszyć pytanie co tak naprawde oznacza jednosta zwana kandelą czy też candelą i w mozliwie najprostszy sposób.
candela oznacza w uproszczeniu jasnosc okreslonej powierzchni ciała swiecącego, przykładowo:
Mamy świecacą prostokatną płytkę o wymiarach 10x10 cm o "sile swiatła" 1 mcd (mikro candeli) powiedzmy ze jej moc (emitowanego swiatła) wynosi 1 W.
Pomniejszamy ja do rozmiaru 1x1cm zachowujac TAKĄ SAMĄ moc emitowanego swiatła równą 1W...co sie stanie z candelami? Teraz ilosc candeli bedzie wynosiła 100mcd!
Dwie diody LED o identycznej mocy, tak elektrycznej jak i rozumianej jako siła swiatła, ale o róznym kacie emisji strumienia swietlnego, bedą miały rózne ilosci candeli. Wiecej w tej która ma weższą wiązke swiatła, ta też bedzie wydawała sie jasniejsza, z racji skupienia całego swiatła w mniejszej przestrzeni.
Swietlówki maja stosunkowo niską liczbe candeli, a emituja powazne ilosci swiatła, poniewaz, to swiatło jest emitowane ze stosunkowo duzej powierzchni swiecacej.
Dawniej mowiło sie ze candela oznacza "zdolnosc" zródła swiatła do wywołania zjawiska "olsnienia" u patrzacego na zródło swiatła....hehehe...olśnienia w znaczeniu oslepiajacej jasnosci :)
Koncząc, candela jest jednostka bardzo marketingową. Ta sama dioda emitujac swiatło w kacie 120 stopni bedzie miała np 5.000mcd, wystarczy zmniejszyc jej ten kąt do 60stopni i juz mamy 10.000mcd...przy tym samym pradzie pobieranym i identycznej mocy swiatła! Odwrotna sytuacja zachodzi kiedy ktoś LED-owi 10 tys mcd podpiłuje czubek i poszerzy wiazke :)
A jak dodam jeszcze ze mikrocandela, oznacza 0,001 candel,i to w powyzszym przykładzie mamy odpowiednio 5 i 10 candeli.....ale 10.000 znacznie lepiej brzmi :) świetlówka energooszczedna 20W ma ok 200cd (nie mcd)
fragment tekstu ze strony którą znalazłem piszac ten post, zachecam do lektury. "Lumeny określają jak "mocne" jest źródło światła (lampa, reflektor, latarka) dowolnego typu.
Kandele określają jak mocno jest skupiona wiązka światła, gdy źródło światła ma reflektor albo soczewkę skupiającą."
oraz
"Światłość w kandelach daje wynikowo duże liczby co wywołuje pozytywne wrażenie u nabywców, ale tak naprawdę nic nie mówi o jakości źródła światła i jakości wiązki."
http://www.bjsystem.com.pl/lumen.html
pozdrawiam

aquarolnik ●

06 kwi 2007, 08:49   (#19)  

Witam
W sumie się jeszcze nie wypowiadałem ale temat jak najbardziej mnie dotyczy, więcpozwolę sobie się wtrącić.
Zrobiłem mianowicie pokrywę na mały baniaczek i zamontowałem w niej właśnie oświetlenie LED, tu cały opis: http://www.apisto.pl/fa/viewtopic.php?p ... 990b#39223
Baniaczek jeszcze nie ruszył ale z tego względu, że temat coraz bardziej aktualny zamierzam w ten weekend ruszyć z tym ustrojstwem i dam znać jak to w praktyce wyszło.
Jedyny jaki mankament widzę to może za mała ilość Diód, chociaż jak oświetliłem sam baniaczek to było całkiem ładnie.
Pozdrawiam

sirsinner ●
RangaPoczątkujący

Posty1
Na forum od09 paź 2006, 10:18

blassi

06 kwi 2007, 09:59   (#20)  

Wrzuć foty oświetlonego tak baniaka.Pokrywa zrobiona schludnie.Mogłeś spróbować z żarówkami LED na 230 V 8)

blassi ●

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

YouTube

Film Oświetlenie Daytime Unix wrbg.

Jacek Pawłowski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 919
Hej Mało znane u nas oświetlenie. Być może ktoś ma u nas w kraju oświetlenie tej firmy. [
YouTube

Oświetlenie LED do akwarium roślinnego

TURYSTA w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2584 · Wyświetlenia: 847417
Witam szanownych zielarzy.Ostatnio na kilku forach zauważyłem coraz częściej zamiast HQI czy t5 ,t8 zaczyna być stosowane oświetlenie dzienne LED Czy ktoś z was to już stosuje ? Jaki efekt wzrostu ro...

Aquael Leddy Slim BT - inteligentne belki LED z WRGB i UV-A

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1764
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3069
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...

Żywotność belek led

andrzejkowac w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4049
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...

Ocena świetlówki LED

mati5123 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 15
Witam chciałem się zapytać czy tak świetlówka nada się do akwarium ? https://allegro.pl/produkt/swietlowka-led-60cm-9w-t8-6000k-g13-zimna-87254b3d-dd95-418c-97c3-52434d22c5aa?offerId=14299200170&c...

Oświetlenie do optiset200 aquaela

Tassman w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4668
Witam,jako ze niedawno zacząłem przygode z akwarystyka i zakupilem zestaw optiset200, potrzebuje pomocy w doborze oswietlenie,pewnie bylo juz takich postow kilkaset:) mianowicie jest to akwarium zamkn...

Upgrade oświetlenia DIY - Power Led >>>> Samsung Bridgelux

biju w Oświetlenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1292
Witam Szanowne Grono :) Noszę się z zamiarem upgradu mojego oświetlenia. Akwa to high tech o wym 200x40x60 Wtej chwili oświetla go belka na profilu 160 mm długa na 180 cm a na niej 88 power led 3...

Led pod pokrywę

kayaba w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2267
Dzień dobry, zakładam akwarium i zastanawiam się nad oświetleniem pod pokrywę myślę o 2x Aquael Leddy Tube Retrofit Plant 2.0 14W + np AquaEl LEDDY TUBE Day & Night 14W czy 2x Aquastel oświetlenie...

Oświetlenie do 200l Aquael Optiset - prośba o radę

lukaszsz w Oświetlenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3891
Dzień dobry. Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie. Na ten moment mam: 1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm 2. Diversa LED Expert ...

Statystyki

Ten temat przegląda 575 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571235
 •  Liczba wątków: 48874
 •  Użytkownicy: 34980

•  Najnowszy użytkownik: arkadiusz_kilian

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 575 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.